Hur Facebook stänger av ett sanningsvittne i USA:s intresse.


Jag har haft förmånen och nöjet att publicera flera blogginlägg här som skrivits av Eva Thomassen från Norge, med hennes tillåtelse. Ofta har jag sett att de först publicerats av Pål Steigan. Vanligen handlar det om Syrien, som hon besökt flera gånger. Senast kom denna. Kurderna destabiliserar Mellanöstern i USA:s intresse

Nu har Eva drabbats av Facebooks förbannelse. Jag rapporterar det i form av utdrag ur två artiklar på Pål Steigans blogg. Här kommer det första. Angrepp på yttrandefriheten: Mark Zuckerberg mot Eva Thomassen
eva-thomassenEva Thomassen
21/6 skriver Pål bl.a.

20. juni 2018 fikk Eva Thomassen følgende beskjed fra Facebook:

We’ve reviewed your account and determined that it hasn’t followed the Facebook Terms. This has resulted in the permanent loss of your account. One of our main priorities is the comfort and safety of the people who use Facebook, and we don’t allow credible threats to harm others, support for violent organizations or exceedingly graphic content on Facebook. To learn more about Facebook’s policies, please visit Facebook’s Community Standards:

Nå har ikke Thomassen truet noen eller støttet voldelige organisasjoner, og i den grad hun har formidlet «graphic content» så har det vært for å dokumentere den grusomme krigen som Vesten og oljediktaturene fører mot Syria.

I sin første kommentar på epost skriver Thomassen:

Dette er helt forferdelig- alle mine innlegg, bilder, artikler, venner, adresser,—–kort sagt ALT er borte for alltid

Dette er Mr. Zuckerbergs privilegium. Brukerbetingelsene på det sosiale mediet er slik at vi som legger noe ut der overlater det til Zuckerberg og hans firma. En lærdom må jo være at man alltid må sørge for å ha et annet sted å oppbevare sine artikler, bilder og liknende. Vanlige demokratiske spilleregler finnes ikke.

Skribenten Lars Birkelund, som også har engasjert seg i kampen mot krigen mot Syria, skriver i en kommentar på Facebook:
Facebook
«Spre videre hvis du syns ytringsfrihet er viktig: Facebook har stengt kontoen til Eva Thomassen, Norges fremste aktivist for Syria, fordi hun såkalt ikke har fulgt Facebooks retningslinjer. Dette uten at Facebook presiserer hvilke av retningslinjene hun har brudt eller hva bruddene går ut på.

Slik står det altså til med rettsikkerheten for Facebook-brukere som ikke er politisk korrekte.

Eva kjemper for å få kontoen sin tilbake. Men det er tidkrevende og om hun vil lykkes vet vi ikke. Finnes det en eneste journalist i norske mainstream-medier, disse såkalte forkjempere for ytringsfrihet, kritisk journalistikk og demokrati, som vil støtte henne?

Edit kl 24: Også en ny konto som hun oppretta og som var virksom for 20 timer siden har blitt slettet.»

Kommentar:
Det er viktig å ta den politiske kampen mot denne politiske sensuren. Blir trykket stort nok, kan den kanskje bli opphevet. Men samtidig må vi være klar over at sensuren på sosiale medier er kommet for å bli, og herfra kommer den bare til å bli verre. Facebook er et vindu som er i ferd med å lukkes.

Därför behöver vi bygga upp oberoende media som steigan.no och ”Anders Romelsjö på Jinge” (http://jinge.se).

Anders: Mitt webbhotell gör ofta backup på bl.a. mina texter. Jag har en kopia på en annan hårddisk

Artiklar på min blogg om inskränkning i yttrandefrihet.


Facebook leder kampen för minskad yttrandefrihet på nätet
Facebook får filter för falska nyheter i Tyskland
Facebook stänger Palestinas största nyhetssite, och stryker konton på uppdrag av USA & Israel
Hur USA ska censurera internet
USA vill upphäva fria internet – ett av flera ingrepp mot yttrandefriheten
* Ökad censur i USA
Tyskland styrker yttrandefrihet i grundlagen
* Den nya McCarthyismen
* Konflikt om konflikt om Ryssland, och PK
* Även Danmark vill minska yttrandefriheten
* Jonas Gardell föreslår nätcensur och kulturministern är förstående
* Jan Myrdal: Paradoxal tankefrihet och mina svenska erfarenheter
* Censurerat om massakern i Odessa
* EU vill censurerar Bonnierägd tidning i Tyskland
Läs Folket i Bild Kulturfront – ”militant röst för fred, yttrandefrihet och folkets kultur”, som går framåt
Macron inskränker yttrandefriheten i Frankrike
* Inte bara Svenska Institutet – flera tecknen på kommande censur i Sverige?
* Det behövs en ny fredsrörelse Del 3 – yttrandefrihet
* Debatt med DN:s Erik Helmerson om yttrandefriheten i Ryssland
* Google hyr 10 000 personer för att censurera Youtube
Yttrandefriheten inskränks också i USA – ny McCarthyism
Minskad frihet på nätet i Tyskland
Principiellt om tryckfrihet 20/10
Debatt om yttrandefrihet: Nya Tider, DN och nazism 25/10Jan Myrdal vs. Margareta Zetterström – fortsatt debatt 25/10
Om Åsa Linderborg, Jan Myrdal, Nya Tider och rasister. Gästblogginlägg 28/10
Jan Myrdal – Var står fienden? 28/10
Debatten om yttrandefriheten rasar vidare 16/11
Yttrandefrihetens brister: ABF, Ukraina
Köpta journalister igen

i Andra om: , , ,, , , , , , ,


10 svar till “Hur Facebook stänger av ett sanningsvittne i USA:s intresse.”

 1. Facebook staenger av alla som kritiserar EU, Obama/Clinton, invandringspolitiken, islam, gruppvaldtakter med mera. Stodjer man daremot nagot av det uppraeknade saa ar man enligt media en ”god manniska”.

 2. Skrämmande alltså, att Facebook växt sig så stort är ett otäckt fenomen som innebär att de tas som någon slags typ av Gud.in inte klokt alls….

 3. Det är inte någon demokratisk rättighet att få publicera sina åsikter på facebook. De allra flesta bloggare inklusive du själv styr vilket material som skall publiceras. Varför skulle inte facebook få ha den rätten?

  • Enligt Facebooks regler får man publicera på Facebook om man följer reglerna. Facebook har inte visat att Eva Thomassen brutit mot reglerna efter vad jag vet. En annan artikel om Facebooks policy ska publiceras här. Facebooks policy

   • Anders, när du får en kommentar som du inte vill släppa in. Meddelar du vederbörande varför du inte publicerar den?

    • Ibland, ibland inte. Jag har publiceringsregler. Men Ava Thomassens arbeten på Facebook kan inte jämföras med en kommentar. Eva har lagt ned många hundra timmars arbete med artiklar, och unika bilder på Facebook, som hon inte får tillgång till. Ett minimum är att Facebook i denna situation utfärdar varning i förväg och anger vad som är fel och vad som måste korrigeras. Så att hon har möjlighet att göra. Och att hen vid avstängning återfår sitt material på Facebook.

  • Vad jag vet så har Facebook heller inga skyldigheter att informera om varför de stängt ner ett konto. Någon som lusläst alla villkor kanske vet hur det fungerar(?)
   Facebook reagerar ofta om det kommer många anmälningar från andra användare mot att ett konto inte följer Facebooks ”gemensamhetsregler”.
   Sedan är ju som andra påpekat, Facebook ett privat företag som har rätt att sätta sina egna regler så långe de inte bryter mot någon lagstiftning så det går inte att hävda yttrandefrihet eller anklada Facebook för censur.

 4. Jag anar att det nyrika ledarskapet för Iraks autonoma region, står i vägen för varje tanke på ett enat och fritt Kurdistan. Kampen för kurderna måste föras så att det inte leder till att det kurdiska ledarskapet i Irak riskerar sin priviligerade ställning. De turkiska kurderna offras för att bevara ställningen för ett litet ledarskap i Irak.