Högerpopulismen i ny kostym

Den här korta videon på mindre än två minuter finns att se på Pål Steigans blogg. Väl använd tid!

Kajsa Ekis Ekman om SD och högerpopulism

Ett par andra artiklar om SD och högerpopulism mm:
Anpassningen till liberalismen göder Högerpartet (SD) – Vart går Vänstern?
SD böjde sig för NATO-lobbyn
Varför nådde fascismen inte verkshöjd i Sverige?
Fascism på retur angår oss alla
Fascismens ansikten – Arnstad och Hofman

SD logga
intressant.se rasism, , , , , , , ,

  22 comments for “Högerpopulismen i ny kostym

 1. 28 februari, 2018 at 04:44

  Det Ekis säger stämmer. Det stämmer att SD förmodligen kommer samverka åt höger i ett redan högervridet politiskt spektrum, och visst finns det gammal och ny nazism och fascism i de leden även om de belagts med munkavle eller kickats ut. Alla vet om det. Det är ingen nyhet.

  Ekis har gett vänstern kritik för att ha rullat ut mattan för dessa högerpartier tidigare i en intervju med Kommunistiska partiets partiledare. Jag tycker det var befogat och det är tyvärr fortfarande befogat, faktiskt mer befogat än att kasta skit på SD för hittills har SD bara stärkts av det.

  Kritisera ca 20%, gör det sakligt och hövligt, beröm till 20% och beskriv sedan trovärdiga lösningar till 60%! Det kräver arbete med hjärnan. Det är svårare än hatet, men förmodligen är det den enda framkomliga vägen för en stark vänster.

 2. Martin Kullberg
  28 februari, 2018 at 08:26

  Råkade på den här bilden. SD är ingen folkrörelse, det började med troll som uppenbarligen inte hade svenska som modersmål som stormade internet.

  Stötte på den här om SDs alla avhopp:
  https://imgur.com/a/zCnmG

  Det må vara en tragedi för samhället att så många vill köpa produkten SD säljer. Men det är en oerhörd framgång att så få är villiga att producera den!

  • arbetarklass
   28 februari, 2018 at 16:48

   Det finns många sidorörelser kring Sverigedemokraterna och jag skulle med lätthet kunna räkna upp ett dussintal men vill inte göra det utan uppmaning. Om Sverigedemokraterna är en folkrörelse eller inte beror nog lite på vart man befinner sig. Bor man Stockholm är säkert Sverigedemokraterna ingen folkrörelse men Sverige består faktiskt av mer än Stockholm och andra liknande storstäder befästa av kultur- och ekonomiskt etablissemang.

   Det är full vinter nu men enligt almanackan så börjar vi närma oss vår och det är faktiskt inte mer än två månader till första maj, arbetarrörelsens stora högtidsdag. Det är också valår så i år blir första maj extra intressant för mig och kanske de flesta. Dess omfattning kan också ge en signal hur det kommer att gå för de ”röda” partierna i höstens allmänna val till riksdag, kommuner och landsting.

   • Martin Kullberg
    28 februari, 2018 at 19:29

    Som sagt, att folk vill köpa cool aiden spelar ingen roll när det inte finns folk som vill sälja den.
    https://bergslagen.etc.se/inrikes/svart-att-rekrytera-nya-till-kommunpolitiken

    Vi har väl sett SDs sidoprojekt i diverse mordbränder.

    Jag antar att det är därför moderater skriver pekoral som hetsar emot godheten. De vill använda tjänstemannaapparaten till osmakligheter, någon annan anledning att klaga på anständighet har man naturligtvis inte.

    • arbetarklass
     28 februari, 2018 at 21:19

     Att skylla Sverigedemokraterna för mordbränder är väl lite att gå för långt tycker jag. De Sverigedemokrater jag känner till är helt vanliga svenskar, oftast lite äldre män, men även medelålders vanliga Svenssons som dagligen går till sitt arbete. Gemensamt tycks vara att de är missnöjda med den förda politiken och menar att den är gemensam och det inte finns någon opposition.

     Under min ”aktiva” vänsterperiod för något tiotal år sedan minns jag mycket väl man pratade om Sverigedemokraterna som ”De tomma stolarnas parti”. Idag förstår jag det partiet på den tiden dels saknade kandidater men även hade sådana som egentligen inte borde varit där. Men eftersom Sverigedemokraterna är landets yngsta parti i riksdagen så hade de förmodligen mycket att lära och den läxan tror jag de jobbat ganska hårt på. Så den kommande mandatperioden tror jag kan bli annorlunda för Sverigedemokraternas roll då man stuvat om rejält i riksdagslista och medlemsökning gjort att kandidater har fyllts på för listor i kommuner och landsting. Förmodligen har de också krav på sig att kandidaterna där ska vara dugliga. Det blir ett mycket spännande val i år och de skulle förvåna mig om Sverigedemokraterna går bakåt men den som lever får se.

     • Kerstin Stigsson, medlem i Sveriges Kommunistiska Parti
      1 mars, 2018 at 09:36

      På 30-talet röstade många helt vanliga tyskar som gick till arbetet varje dag på det nazistiska partiet.

      Det syns inte ovanpå en människa om han/hon är nazist eller är SD:are (eller IS-sympatisör).

      Du – men även Anders Romelsjö – försöker tona ner faran med SD, och framställer dom som helt vanliga normala trevliga och humana grabbar och tjejer.
      Det är ni som gör att gränserna flyttas högerut, och det är dessa högerextrema åsikter som har blivit som en del av samhället. Att det har blivit så vanligt att högerextremism inte ifrågasätts längre utan accepteras av alla. Det är den acceptansen som är så farlig!
      Det är som med knark …

      Till och med Proletären och KP drar sig allt mer högerut. En intervju med Lars Åberg för någon vecka sedan så ställde aldrig några kritiska frågor om hans populistiska och fientliga inställning till invandrare. Sådana artiklar är idag mycket populära men som gör att fientligheten till invandrare större.
      För att inte tala om att artiklarna pekar ut en viss grupp i samhället som bär skulden för allt dåligt som ’svenskarna’ drabbas av. Ett utpekande som är felaktigt. En kommunistisk tidning – värd namnet – borde peka ut kapitalet och imperialismen som har den yttersta skulden till att arbetarklassen av alla nationer har det mycket dåligt.

      • 1 mars, 2018 at 11:36

       Undersökningar visar att majoriteten av SD:s väljare är kritiska mot landets migrationspolitik. Det kan väl ”helt vanliga normala trevliga och humana grabbar och tjejer” vara? Så mycket är klart att SD är inte fascistiskt och inte rasistiskt, även om det bland väljare och medlemmar kan finnas de med sådana åsikter. Flera sådana har rensats ut, vilket hos andra ökat förtornde för detta borgerliga invandringskritiska parti.

       • Kerstin Stigsson, medlem i Sveriges Kommunistiska Parti
        1 mars, 2018 at 12:08

        Rensats ut?!? Martin Strid kunde uttala sig så här:
        https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sd-politiker-muslimer-inte-fullt-ut-manniskor-1
        utan att kongressdeltagarna protesterade!
        Detta är rasism – och från en nazistisk ideologi!
        Visst uteslöt SD honom senare. Men det är många i SD som ar den åsikten.

        Visst kan helt till synes vanliga normala trevliga och humana grabbar och tjejer vara rasister och fascister. Men vi ska vara kritiska till dessa, vi ska inte hålla käften, när människor uttalar sig nedsättande om andra människor!
        Du normaliserar SD utan att veta vilka dom är, och vad dom står för!!!

        • 1 mars, 2018 at 13:33

         Åja, jag vet en del om SD. ”Normaliserar”. Vilken är normen?

         • Kerstin Stigsson, medlem i Sveriges Kommunistiska Parti
          1 mars, 2018 at 13:45

          Att rasistiska och fascistiska åsikter som människorna i SD har accepteras mer och mer i samhället. Det kallar jag för att rasismen har blivit normalt bland människor och myndigheter att vi inte längre ser det som rasism och främlingsfientlighet. Normen har flyttats högerut. Till och med KP följer med i den riktningen.

          Jag tror inte att du vet ett skvatt om SD!

          • 1 mars, 2018 at 15:42

           Samhället har hög vaksamhet mot rasism och fascism, mycket mycket högre än vad som finns angående USA-imperialismens krig i Mellanöstern och på andra håll, än angående demonisering av Ryssland och än vad man har angående kapitalismens alla orättvisor och nackdelar.

          • Kerstin Stigsson, medlem i Sveriges Kommunistiska Parti
           1 mars, 2018 at 15:55

           Hög vaksamhet???
           Den vaksamheten har flyttats högerut.
           SD:s förmodliga systerparti regerar inte så långt härifrån.
           http://www.idcommunism.com/2018/02/poland-towards-fascistization-president.html
           Varför har du inte haft några artiklar om fascismen i Polen?

           Du bollar med frågor hit och dit. Du anser tydligen att vissa frågor är viktigare än rasismen och fascismen, och står för sig själva. Men de hänger samman. Kapitalismen är beroende av fascismen. Om du bekämpar fascismen så bekämpar du även kapitalismen, OCH DEMONISERINGEN AV RYSSLAND. För den svenska och europeiska liberala rasismen till ryssar är nog så verklig. Lika verklig som ALL annan rasism.

          • 1 mars, 2018 at 16:07

           Ja, jag skriver om olika frågor. Kräver en hel del arbete för att skriva en artikel om fascismen i Polen (och i andra europeiska länder). Har du någon artikel att rekommendera?

          • Kerstin Stigsson, medlem i Sveriges Kommunistiska Parti
           1 mars, 2018 at 16:19

           Här är en artikel:
           http://icp.sol.org.tr/europe/motion-against-anticommunist-persecutions-against-cp-poland
           Finns fler på Internationell Communist Press, och på In defence of communism.

           Jag har kommit på hur jag ska länka, och det är kul! Särskilt till sidor som ni aldrig besöker!

          • Kerstin Stigsson, medlem i Sveriges Kommunistiska Parti
           1 mars, 2018 at 17:40

           Här är en annan:
           http://www.idcommunism.com/2017/11/from-warsaw-with-hate-fascist-and-neo_13.html

           Situationen i Polen påminner om Ukraina på alla vis – förutom att Polen är medlem i NATO och EU.

          • Kerstin Stigsson, medlem i Sveriges Kommunistiska Parti
           2 mars, 2018 at 07:12

           En till artikel från Polen. Den är purfärsk, och SKP publicerade den igår kväll.
           https://riktpunkt.nu/2018/03/uttalande-mot-de-antikommunistiska-forfoljelserna-av-polens-kommunistiska-parti-och-dess-kader/

          • 2 mars, 2018 at 08:55

           Tack

     • Kerstin Stigsson, medlem i Sveriges Kommunistiska Parti
      1 mars, 2018 at 10:13

      Extremhögern har blivit normaliserat.
      https://svenska.yle.fi/artikel/2018/03/01/migrationen-dominerar-den-italienska-valrorelsen-framlingsfientlighet-har-blivit

      Som en knarkare som anser att det inte alls är farligt med knark ..
      Man introducerar då och då små doser av främlingsfientlighet i artiklar – och ser hur väl mottaget det blir. Om ingen protesterar så fortsätter man, men med större doser …

      • arbetarklass
       1 mars, 2018 at 12:14

       Jag är införstådd det finns högerextremism men varför så fixerad på just den?

       Har du inte uppmärksammat vår trygga nationalstat för vår befolkning genomgått en omfattande metamorfos till ”hela världenstat” på bara ett par decennier? Kan du heller inte förstå människors frustration med vad det fört med sig vad gäller social välfärdsnivå, kultur och traditioner? De som är födda i tidigare generationer känner dom igen sig? I ett sådant samhällsklimat där det sedan finns en regering och offentlighet som hela tiden sprider förskönande bilder om landets tillstånd är det väl inte så konstigt om missnöjet sprider sig som ett virus genom samhällets olika skikt. Helt självklart uppstår det då ett parti som suger upp det här missnöjet. I det här läget känns det då inte ganska så bekvämt att bara lägga all skuld på ”högerextremism”?

 3. 1 mars, 2018 at 16:14

  Vad skulle ni säga om folk byggde en ny Hitler-kyrka i Malmö dekorerad med hakkors och sprang runt på stan med svastikor i sina religiösa politiska uniformer och stod på stan och sålde Mein Kampf i religiösa politiska uniformer, sprängde restauranger i luften skar halsen av folk på IKEA, kastade sten på polisen, brände bilar, körde ihjäl människor på Drottninggatan och skickade sina soldater till Syrien för att störta demokratin där?

  Skulle ni fundera på vad som faktiskt stod i den där boken, Mein Kampf, om oss som är otrogna till den en sådan politisk extrem ideologi? Skulle ni fundera på vad den innehöll?

  • Kerstin Stigsson, medlem i Sveriges Kommunistiska Parti
   1 mars, 2018 at 17:17

   När det snöar i helvetet, Martin!
   Ideologiskt och praktiskt är den nazistiska ideologin människofientlig. I ideologin står det helt klart och tydligt att det finns bra och dåliga raser. Och att dessa inte ska blandas. De har även en slutlig lösning av människor som de anser inte är värdiga. Och så vidare. Det finns så mycket information om vad nazism är för nåt, så det är bara att googla Dessutom är nazismen ingen religion.
   Även kristna, judar, har symboler – som judarnas kippa, och hängsmycken runt halsen.
   Jag tror inte att muslimer står och säljer koranen.
   Bibeln har också regler och förskrivningar som vi inte har som värderingar idag.
   Katolska och protestantiska paramilitära grupper sprängde restauranger på Nordirland när det begav sig. Ja, det gjorde britterna också. Båda hade den osmakliga idén om att skjuta knäskålarna av folk som de ansåg var förrädare. Alla våldsamma organisationer dödade barn. Och vi har alla sett bilderna från Nordirland där ungdomar kastade sten på den sekteristiska s k polisen och på den brittiska militären, och brände bilar.
   Jag tror att alla länder och privata organisationer (legosoldater) skickar soldater för att störa andras länders demokratier.
   Nej, Martin, jag är verkligen inte intresserad av att läsa den förbannade boken från helvetet.

Comments are closed.