Högern har bråttom att avveckla välfärden


Brådskan att flytta samhällets samlade förmögenhet ner i de redan rikas fickor tar sig alltmer drastiska uttryck.

Regeringen Reinfeldt har i sin iver att ändra villkoren för a-kassan gjort detta så snabbt att a-kassorna inte ens hinner ställa om datasystemen. De har gjort det i en takt som inneburit att remissinstanserna inte fått mer än en vecka på sig att uttala sig om vilka konsekvenser en ändring får.

Det betyder att den borgerliga regeringen inte har någon konsekvensanalys att luta sig mot, något som vänsterpartiet anser strider mot både regeringsformen och grundlagen. Josefin Brink, Marianne Berg och Lars Ohly skriver i en debattartikel i Dagens Nyheter idag att Fredrik Reinfeldt ”rundar lagen”.

DN: ”Att högeralliansen inleder sitt regerings-
innehav med att angripa redan utsatta grupper är väl inte i sig överraskande. Men att de så ogenerat vill genomföra omfattande förändringar utan att vare sig ta tid att utarbeta ett hållbart och rättssäkert system eller att förankra det hos berörda instanser är provocerande. De leker med löntagarnas pengar på ett sätt som saknar motstycke. Till sitt försvar försöker de säga att förändringarna bara är provisoriska, men det gör knappast saken bättre.

Jag kan konstatera att regeringen på mycket kort tid lyckas ge sig på många saker som dess väljare med all sannolikhet tagit för helt givna fram till regeringsförklaringen. Det verkar som om de satt sig före att avrusta välfärdsamhället på bara ett år i stället för de fyra som de faktiskt har på sig.

De utsätter därmed hela samhället för allvarlig fara. Ett samhälle där medborgarna inte känner

ett uns solidaritet med vare sig själva samhället eller innevånarna i det är, enligt mitt sätt att se saken, ett farligt samhälle.

Nu har (v) anmält regeringen till konstitutions-
utskottet, det är en markering, något annat innebär det inte. Fortsätter Reinfeldt så här så undrar jag om vi inte har en ny stor vänstervåg i faggorna inom relativt kort tid.

Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]Högern, Regeringen, A-kassan, Konstitutionsutskottet, Vänsterpartiet, Politik[/tags]


7 svar till “Högern har bråttom att avveckla välfärden”

 1. Troliga anledningen till att de har så bråttom är att de vet att de kommer att förlora valet om fyra år. Därför vill de göra allt de kan för att deras politik i alla fall får genomslag i framtiden.

 2. Ken:
  Trolig anledning är nog raka motsatsen, att de anser att om de gör de här nedskärningarna nu så har folk glömt saken om fyra år och då blir de omvalda. I 2/3-samhället behöver makten nämligen inte bry sig om den där övergivna 1/3-delen.

  Dessutom kanske de faktiskt tror att de skapar fler jobb och i så fall tror de att de kommer att ha tacksamma väljare till nästa val.

 3. Du Kerstin, om folk är så glömska som du beskriver är det riktigt allvarligt. Jag har svårt att tro det eftersom mitt eget minne är bra och långt. Överklassen har bara haft korta regeringsperioder tidigare och det är märkligt ifall det är annorlunda nu.

 4. Jag tänker inte försvara regeringen men en sak får man faktiskt lov att ge dem kredit för, dom talade om att dom tänkte ge sig på A-kassan så det är väl inget att bli förvånad över. Och den del av svenska folket som ”övergav” S, Mp och V bara för att dom inte tänkte eller läste ordentligt, såg väl bara skattesänkning, tycker jag inte ska gnälla för dom har ju fått som dom ville.
  Det fanns en kille i Tyskland, Gerhard Schröder, som gjorde ett liknande experiment. Det lyckades inte och blev också en av orsakerna till hans fall vid ett nyval (se: http://sr.se/ekot/arkiv.asp?DagensDatum=2006-10-25&Artikel=989161). Sen såg jag i gårdagens DN att Alliansen har backat med 1,5 %-enheter till 46,7 % och oppositionen har ökat med 2,5 %-enheter till 48,6 % (visserligen inte statistiskt säkerställt), så jag tror att ”de fyras gäng” får se upp. Upproret verkar bara ha börjat.

 5. Visst bäddar alliansen för en vänstervåg. Antingen har de inte fattat det själva – eller (hemska tanke) så har de en deal med höjdare inom sosseriet om att de ska göra lite skitjobb (som förra gången) så att sossarna kan fortsätta den nyliberala politiken som pågått ett tag nu (sen -80 ca). Fast så konspiratoriskt funkar det väl inte…?

  Vi har väl de politiker som vi förtjänar, antar jag… Ärliga och kunniga människor brukar inte göra sej på TV – och det är ju tidens måttstock… Tänk om fler än du och jag slängde ut TVn, Jinge!

 6. Ja TV gör ingen mänska glad.. Ser i bladen att det är en ny såpa där man röstar ut varandra. Huvudnyhet i de båda kvällsblaskorna..

 7. Ken:
  Jag skrev inte att människor har glömt om fyra år, jag skrev att politikerna menade att så skulle bli fallet. Det är en annan sak.