Ge Snowden asyl i Sverige?


Vi har skrivit mycket om NSA:s och FRA:s massövervakning av medborgare, statschefer, offentliga institutioner och industrier på denna blogg. Om det nära samarbete mellan FRA och NSA, om FRA:s aktiva hackning i strid mot lagen, om politikers slingranden och hemlighetsmakeriet. Vi har förmedlat information om att värre typer av övervakning och datamanipulationer är på väg eller har nyligen införts. Flera gånger har vi argumenterat för att Nobels fredspris borde ges till Snowden, Assange och Manning – yttrandefrihetens och demokratins hjältar.

Detta ämne behandlas också i kapitlen om ideologi och militären i boken ”USA som världspolis” av Ulf Karlström och mig. (Beställ via bloggsidan genom att maila Ulf Karlström!)
Snowden 25 december

Då och då föreslås att man ska ge Snowden asyl i något europeiskt land. I skymundan av händelser i Ukraina röstade Europarlamentet om detta förra torsdagen. Trettiosex procent av 669 röstande stödde förslag om detta, medan 60 % röstade nej. Dessa motståndare – i realiteten – till yttrandefrihet och demokrati kom från det borgerliga lägret, medan de svenska socialdemokraterna avstod.

Pierre Schori, tidigare statsråd och diplomat , har tidigare i tidningen ETC krävt att Sverige och FRA genast avbryter samarbetet med NSA. och ger asyl åt Edward Snowden, oberoende av konsekvenser för underrättelseverksamhet och diplomatiska relationer. ”Vi måste göra detta av säkerhet och demokratiska skäl. Det handlar om lag och ordning internationellt”, sa Pierre Schori i ETC.

Han vill också se en lex Maria-liknande lag för visselblåsare som Edward Snowden. Schori påpekar att man gav de amerikanska Vietnamdesertörerna asyl, man lät dem stanna av humanitära skäl. Han menar att Snowden har gjort den globala allmänheten en ovärderlig tjänst.

Även Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg är starkt kritisk till FRA:s samarbete med NSA. Hon har bland annat sagt att civil olydnad kan vara nödvändig för att bevara ett rättssamhälle och är positiv till att ge Edward Snowden asyl i Sverige om han söker det.
Anne Ramberg imagesCA1ZHKLR
Redan 24 juli kom ett brev till Sveriges regering och folk från Gordon Humphrey, före detta republikansk senator (1979-1990) i USA. Han har varit medlem i utrikesutskott, försvarsutskott och i den juridiska kommittén. Det är en konservativ republikan, som under de senaste åren reagerast mot vad han anser vara växande arrogans i Washington. Vi rapporterade om detta i blogginlägg 26 juli.

Brevet kom när USA formellt bett att Ryssland ska lämna ut Snowden, enligt massmedia. Samtidigt föreslår en kommitté i USA:s senat enigt att USA ska vidta sanktioner mot det land som ger Snowden asyl. Bolivia, Nicaragua och Venezuela har erbjudit asyl. USA:s regering vill verkligen ta i med hårdhandskarna mot den som vill stå upp för öppenhet, yttrandefrihet och demokrati mot spioneri och övervakning. Enligt DN 2/7 har Snowden sagt att Obama-administrationen ”i slutändan inte är rädd för whistleblowers som mig, Bradley Manning eller Thomas Drake. ”Nej, Obama-administrationen är rädd för dig. Den är rädd för en informerad, arg offentlighet som kräver den konstitutionella regeringen den utlovades – och det borde den vara.”
gordon-humphrey

Som tidigare inlägg visar är det ingen trygg tillvaro som Snowden har i sin tidsbegränsade asyl i Ryssland – tvärtom.
* I ett framträdande i brittisk TV nyligen visade Snowden intresse av någon typ av överenskommelse med USA:s regering. Samtidigt anklagas han för att vara en rysk spion av den republikanska kongressledamoten Mike Rogers, som är ordförande i representanthusets underrättelseutskott.

Nyligen intervjuades i Real News Network Kirk Wiebe, som efter 32 års uppskattad arbete lämnade NSA 2001 tillsammans med två andra NSA whistleblowers, och Ray McGovern, pensionerad CIA-officer, som arbetat under sju amerikanska presidenter i över 27 år .och som fick presentera morgonrapporterna i Vita huset under presidenterna Ronald Reagan och George Bush de äldre. De framhöll bestämt att Snowdens liv var hotat även i Ryssland av USA:s säkerhetstjänst – se tidigare blogginlägg, men återger här slutet av intervjun.

Intervjuaren: Kirk, jag vet att du är en whistleblower själv. Hade Edward Snowden några andra alternativ, egentligen?

Kirk Wiebe: Nej, han hade absolut inget alternativ. Lagen om ”Whistleblower Protection” utesluter de som arbetar i USA:s underrättelsetjänst. Vi gick till kongressen och försökte gå till domstol. Och vad fick vi? En FBI- räd 26 juli 2007.
Ray McGovern: USA:s president sade högtidligt inför presskåren att Ed Snowden hade skydd av lagen om ”Whistleblower Protection” som presidenten undertecknade för bara några månader sedan. Ljuger presidenten?
Intervjuaren: Det är en bra fråga. Ljuger presidenten ljuger?
McGovern: Och jag menar att alla mina progressiva vänner måste erkänna att det handlar om oärlighet på högsta nivå.
Snowdeninlägg slutet januari. mcgovernkwiebe0123nsapt2-thumb

Viktigaste hindret för att ge asyl åt Snowden är uppslutningen bakom USA och dess utrikespolitik hos regeringen och det största oppositionspartiet, samt hos den ”härskande klassen” i stort. Sveriges utrikesminister är en okritisk talesman för USA och försvarar även dess krig, brutalitet och främjar samarbete mellan FRA och NSA.

Fråga till läsaren: Vill vi ha en sådan värld? Om inte måste vi förena oss och kämpa emot. Kräv asyl åt Snowden, i demokratins namn. Och vad kan S, V, Mp och Amnesty göra åt detta?


i Andra om: , ,, , , ,
, ,, , , , , ,, ,

Schori i ETC DN 26/12SvD 26/12AB 26/12Expressen 26/12NSA hotar journalister? Snowdens jultalSnowdens jultal Business Week Booz Allen HamiltonOm Booz Allen HamiltonOm Booz Allen HamiltonHenrik Alexanderssons blogg Bildts förslag om ”frihet på nätet”Mer om Booz Allen HamiltonVan Burens rapport Van Burens blogg DN 11/12 Professorsbloggen Uppdrag Granskning Bilderblogg SvT 5/12DN 13/10DN 23/10 InfowarsFolket i Bild om FRA Guardian 6/9 DN 6/9Proletären DN 6/9 II Guardian 23/7 NY Times 7/9 DN:s ledare 28/7 Senator Humphreys brev DN 25/7DN 2/7 AB 25/7 SvD 2 25/7 Socialpolitik USA-sanktioner Faderns öppna brev Troy versus Dulles DN 4/7SvD Jan Guillou 14/7Guardian 1/7Edward Snowdens uttalande DN 2/7 Henrik Alexanderssons blogg Blum om Snowden Upprop för Snowden Guardian 9/6 PRISM DN Washington Post SvD 10/6AB 10/6 Expressen 10/6 New YorkerTruthdigger Jonathan Turleys blogg SKP-bloggen SKP-bloggen Motvallsbloggen 5/1 AB 8/6 Henrik Alexandersson Nyhetsbanken SvD om Kuba 26/11 Svenssonbloggen Kommunisternas blogg Anarkia FIB-Kulturfront. DN stoppas text om Gaza Dagens ekot om Arne Modig på Kuba Snowdeninlägg slutet januari. mcgovernkwiebe0123nsapt2-thumb
http://therealnews.com/t2/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=74&jumival=11378

  4 comments for “Ge Snowden asyl i Sverige?

 1. kent
  19 mars, 2014 at 18:24

  Vad skulle få Snowden att verkligen söka asyl i Sverige, med tanke på hur Sverige svansat för USA? Persson regeringens agerande i fallet med de terrormisstänka egyptierna och pirate bay affären är nog avskräckande. Reinfeldt-regeringens införande av FRA-lagen är ytterligare ett skäl att Snowden inte frivilligt skulle söka asyl i Sverige.

  • yugo45
   19 mars, 2014 at 19:28

   Inte att förglömma honungsfällan som Assange gick in och rättsväsendets politiskt styrda häxjakt på honom.

 2. 20 mars, 2014 at 09:59

  Anders skriver: ”…… Kräv asyl åt Snowden, i demokratins namn…..” En vacker tanke och en uppriktig uppmaning till oss. Men asyl för Snowden i Sverige är ju en omöjlighet. Något som han aldrig skulle acceptera.
  Eftersom han vet att den svenska regeringen – när han väl gått i asylfällan – omedelbart skulle utlämna honom till
  USA. Det är den bittra sanningen om Sverige. Vi är USA:s lydstat. Det räcker att iakttaga politikernas och medias
  USA-propaganda kring Ukraina.

  Ulla Johansson

  • 20 mars, 2014 at 10:28

   Tyvärr har du nog rätt, Ulla. Borde skrivit detta, men byter nu bara ut ! mot ?

Comments are closed.