Tumultet i Sälen: För minskad krigsrisk – samarbeta även med Ryssland!


Den försvarspolitiska debatten på konferensen i Sälen skrämmer. De flesta menar nog att de omtvistade uttrycken ”Krig kan inte uteslutas” och ”Krig är osannolikt” är synonymer – i vanliga fall. Men i denna mycket tillspetsade och mycket osakliga debatt så står det för skilda åsikter.
Fast DN:s ledare har titeln Sveriges oförsvarliga motsägelser
Före lunch idag har försvarsminister Peter Hultqvist till oppositionens glädje bestämt stött Försvarsberedningens bedömning ”Krig kan inte uteslutas”, medan utrikesminister Margot Wallström igår vände sig emot den. Sprickan är tydlig. Hur länge kommer Margot Wallström att sitta kvar?

* Och nu har försvarsutskottets ordförande Allan Widman i Liberalerna anmält utrikesminister Margot Wallström till KU Wallström anmäls till KU för felaktig bild av försvarsrapport

Men det är inte där som skon klämmer utan i verklighetsbeskrivningen.
Löfven 180114Foto:Henrik Montgomery TT
* Men Krim då? Ja, det fredliga återinförlivandet av Krim med stort folkligt stöd var ett brott mot folkrätten. Oaktat att Krim odemokratiskt bara avskiljts från Ryssland och placerats som del av Ukraina för omkring 60 år sedan. ”Krim” skedde efter ett större brott mot den ”europeiska ordningen” – nämligen den av USA och EU stödda statskuppen i Kiev 22/2 2014 mot en folkvald president, dagen efter det att en överenskommelse skett mellan president och opposition.
Detta hade föregåtts av långvarig intervention i Ukraina där USA satsat totalt 5 miljarder dollar (enligt vice utrikesminister Nuland) på att bygga upp och stödja en USA-vänlig opposition. Detta är inte tillåtet enligt folkrätten. Ukrainakrisen:Från Nuland-kakor till ett nytt kallt krig. Del 1 och Ukraina-krisen: Från Nulandkakor till ett nytt kallt krig. Del 2
ukraina-2-1920-jpgVäpnade demonstranter
Tänk om utländsk makt satsade pengar på att bygga upp en opposition i USA på detta sätt.
USA och EU är på detta sätt en huvudkraft bakom det största brottet mot en fredlig politik i Europa, interventionen i Ukraina och stöd åt statskuppen.
Detta är ett klart större brott mot en vettig europeisk rättsordning än det defensiva återinförlivandet med Krim
med folkets stora stöd av Ryssland en månad senare. Defensivt då Ryssland sedan tidigare hyr en viktig flottbas i Sevastopol på Krim. Defensivt, då Nato svikit löften från början av 1990-talet till dåvarande Sovjetledaren Gorbatjov att inte expandera österut. Därefter har Nato expanderat till flera länder österut och flera militärbaser med kärnvapen har anlagts nära Rysslands gräns.

Och USA och Nato var huvudansvariga för det första stora brottet mot den ”europeiska ordningen” – uppbrytningen av Jugoslavien under 1990-talet i strid med folkrätt. I slutet av 1990-talet bombade Nato Serbien, som ville hålla ihop Jugoslavien. Flera tusen människor dödades och infrastruktur förstördes.
RyssKrig-768954
Man anger allmänt att Ryssland blivit mer aggressivt, med Krim som exempel. Sveriges ledande politiker och den etablerade pressen bortser då helt från det mycket mer aggressiva USA med dessa brutala folkrättsvidriga krig runtom i världen, dess kraftiga ökningen med militärbudgeten som är närmare tio gånger större än Ryssland. Man bortser från USA:s kraftiga ökning av militärbudgeten för Europa, dess installering av Aegis-missilerna i Rumänien, från USA:s pågående omringning av Ryssland (och Kina) med militärbaser. USA har c:a 700 militärbaser runtom i världen och Ryssland färre än 5. Det är USA som hotar att använda kärnvapen.

USA:s & allierades folkrättsvidriga krig har dödat långt över en miljoner människor i Irak, Syrien, Afghanistan, Jemen, Libyen, skadat ännu fler, orsakat enorm förstörelse samt drivit många miljoner människor på flykt, till bl.a. Sverige.

Det är väl bestyrkt att USA genom åren inte bara svagt bekämpar terroristerna i Syrien utan att USA stödjer terrorismen kraftfullt än idag. Stora vapensändningar sker och USA har enligt BBC fraktat bort tusentals ISIS-krigare från Raqqa för strid mot Syriens regeringstrupper på andra håll i landet. USA och kurdiska SDF hjälper IS att fly från Raqqa (BBC) och Vapen för 4 miljarder sänds av USA från Tyskland till rebeller och ökat krig i Syrien!
USA har satsat hårt på modernisering av kärnvapen och framställning av små kärnvapen, samt har delegerat beslut om användning ner från presidenten och den militära ledningen.
Men dessa centrala händelser finns inte på kartan.
Hultqvist och MatthisFörsvarsministrarna Hultqvist och Matthis

* Nato har fler och större övningar än Ryssland i Europa.
Litet uppgifter om Zapad 17 och Nato-övningar

Russiagate.
USA och media har sedan mer än ett år anklagat Ryssland för att ha intervenerat i val i Ryssland. Inga bevis för detta har presenterats. Säkerhetsexperter i USA har i brev till president Trump hävdat att inga bevis finns för rysk inblandning. William Binney, pensionerad tidigare teknisk chef på NSA, som varit med om att bygga upp NSA:s totalövervakning, säger här till FoxNews Tucker Carlson att Russia-gate är en bluff. Media tiger däremot om belägg för USA:s intervention i 80-tal val i 45 länder efter Andra Världskriget, bortsett från statskupper – enligt forskare i USA. Rapporterat i Los Angeles Times NSA-chef dementerar Russiagate – ingen rysk hackning av val!

Allt detta tigs ihjälp precis som under Sanningsministeriet i Orwells dystopi ”1984.” Är inte ledande politiker och press en huvudkälla för ”fake news” eller ”alternativa fakta”?


guy-mettan-varfor-vi-alskar-att-hata-ryssland-lagupplost

Skrämmande.
Sverige har satt sig i knäet på stormakten USA som är huvudansvarig för de flesta stora och mindre krig efter Andra världskriget. Sveriges ledande politiker har okritiskt anpassat sig till och återger USA-ledares bedömningar. Detta, värdlandsavtalet och de i övrigt hemliga avtalen med USA och Storbritannien innebär en kraftigt ökad risk för krig i Sverige.

Vad bör göras?
Under fjolårets försvarspolitiska konferens i Sälen sa statsminister Löven ”Det är inte smart att först öka spänningen och sedan söka ett ökat skydd i ett NATO-medlemskap. Det är bäst att se till att spänningen inte ökar” enligt Radio-ekot. Stefan Löfvén ville ha avspänning med Ryssland – Vad vill man nu då?

Sveriges säkerhet skulle givetvis öka om vi har bättre relationer också med Ryssland.
* Då kan Sverige också närma sig den i realiteten mycket avlägsna ”alliansfriheten” som lyfts fram i ord, men som nu saknar täckning i verkligheten.
* Detta skulle minska risken för att Sverige dras in i krig med Ryssland.
* Vidare, detta skulle kunna bidra till att minska USA:s aggressiva politik mot Ryssland, då USA inte skulle kunna lita på Sverige som nu är en tämligen osjälvständig vasallstat till USA.
Mer samarbete med Ryssland

Military Top_ten_military_expenditures_in_24_in_2013Militärutgifter 2013 före ökningen under Trump

intressant.se Ukraina, , , , , , , , ,


13 svar till “Tumultet i Sälen: För minskad krigsrisk – samarbeta även med Ryssland!”

 1. Förre FN-ambassadören Pierre Schori är inne på samma linje som jag. ”Prata med Putin – för vår säkerhets skull. Är Sveriges relation till Trump så viktig att vi inte kan ha en dialog med Ryssland?”(https://www.aftonbladet.se/debatt/a/Xw6dqW/prata-med-putin–for-var-sakerhets-skull).

  Han skriver:
  * I den ledande tankesmedjan The International Crisis Groups purfärska lista över världens tio farligaste konflikter kan konferensdeltagarna i Sälen finna vägledning. Där figurerar inte Ryssland förrän på nionde plats.
  * Betydligt farligare anser tankesmedjan följande kriser vara: Kärnvapenhotet kring Koreahalvön, följda, i rangordning, av rivaliteten mellan USA/ Saudiarabien och Iran, Rohingyafolkets umbäranden i Myanmar, den humanitära katastrofen i Jemen, det ändlösa kriget i Afghanistan, osäkerheten om Syriens framtid, den eskalerande osäkerheten i Sahelområdet, krigshandlingarna i Demokratiska Republiken Kongo, läget i Ukraina och demokratins förfall i Venezuela.

 2. Folk och Försvar håller försvarsdebatten i korporativismens järngrepp

  Konferensen i Sälen borde fördömas inte endast för den krigshets som där piskas upp varje år för att höja försvarsanslagen, utan för att den är helt odemokratisk. Hela konferensen är totalkontrollerad och riggad för att styra Sverige enligt det svenska militärindustriella komplexets intressen. Folk och försvar är en helt antiparlamentarisk organisation uppbyggd enligt den korporativistiska (fascistiska) modellen för att runda demokratiskt inflytande och ersätta den med en fejkad folkrepresentation bestående av folkrörelser. Svenska folkvalda parlamentariker och regeringsledamöter deltar men deras roll är förminskad till att vara en korporation vid sidan av de andra ”representanterna” för folket i mer eller mindre toppstyrda folkrörelser. Folk och försvar är en rest av den korporativism som blev den svenska formen av 30-talsfascism efter Saltsjöbadsöverenskommelsen. Wallenberg och Socialdemokraternas korporativistiska allians cementerades hela efterkrigstiden genom en fullt utbyggd korporativism där Wallenberg tillsammans med sossarna kunde kontrollera tillräckligt med organisationer för att bemanna styrelser i hela myndighetssverige inkl. Sveriges radio och television och även ända till idag den helt korporativa Arbetsdomstolen. I denna domstol är det som många erfarit inte någon anledning att resa besvär om man inte tillhör rätt fackförening eller arbetsgivarförening. Den svaga regeringen och Riksdagen kunde på detta sätt i åratal rundas och fortsätter att rundas i försvarspolitiken genom Folk och försvars korporativistiska sammansättning. Se: http://www2.folkochforsvar.se/index.php/styrelse.html och http://www2.folkochforsvar.se/index.php/medlemmar.html
  Särskilt illa blir det om den svenska försvarsdebatten låses in på ett högfjällshotell dominerad av militär säkerhetskontroll. Här fortsätter den gamla symbiosen mellan militärledning, Wallenbergdominerad industri och Socialdemokraternas och andra av militären godkända folkrörelser från andra världskrigets krigstillstånd. Inte blir det bättre av det görs på ett av de typiska fjällhotell som byggdes upp för hemliga militära övningar med Natos underjordiska Gladioorganisation i Sverige.
  Det är dags att släppa ut den svenska försvarsdebatten ur sin unkna kuvös till öppna möten där allmänheten kan delta i debatten.
  Detta system av låtsasdemokrati som fortfarande dominerar svensk politik, finns skisserad i boken ”Sverige en synarkistisk modell” av Tore Fredin, i avsnittet under mellanrubriken ”Bluffen med parlamentarism” http://www.larouche.se/artikel/sverige-en-synarkistisk-modell

 3. ”Krig kan inte uteslutas” och ”Krig är osannolikt” Hultqvist är osannolik och borde uteslutas!
  Hela denna samling i Sälen kan utan problem etiketteras som pentagons springpojkar och flera av dom, som då Hultqvist och Allan Widman är att räkna som rena agenter för främmande makt och således säkerhetsrisker. Dom riskerar att ställa Sverige mitt i skottlinjen vid en eventuell konflikt.

 4. ”Krig kan inte uteslutas” och ”Krig är osannolikt” är inte alls synonymer i det här fallet och den här situationen. Det handlar om det allra viktigaste argumentet för hökarna som vill ha krig med Ryssland – om risken för rysk aggression. Hökarna hittar hela tiden nya och något mer tillspetsade formuleringar för att kunna larma om hotet från ett väpnat angrepp på Sverige från Ryssland. En svår uppgift eftersom det materiella underlaget för sådana misstankar är mycket magert. Men hotet om ett väpnat angrepp från det ondskefulla Ryssland är ett helt nödvändigt argument om ett utvecklat samarbete/medlemskap med Nato ska kunna försvaras. Här har utrikesministern tagit strid för att hindra en liten men betydelsefull tillspetsning av ordvalet, som slunkit igenom i Försvarsberedningen. Den hårda reaktionen från hökarna visar hur rätt hon har när hon sätter ner foten. Hon tar också en risk, har redan blivit överkörd i sitt stöd till FNs kärnvapenförbud, och har inte sin egen försvarsminister med sig, knappast heller en vacklande Stefan Löfvén, om han tvingas välja. Allt stöd åt Margot Wallström! Hon har lagt ut en snubbeltråd för krigshetsarna som hittills har härjat fritt.

  • Det kan diskuteras om de är synonymeer. I vanligt språkbruk kan de nog ses som synonymer. Men jag håller med dig att i denna mycket tillspetsade och mycket osakliga debatt så står det för skilda tolkningar. Ska faktiskt nyansera skrivningen i artikeln. Tack Britta!

 5. Beredskapsmatematik:
  Man har räknat ut att svenska försvaret kan klara sig i 7 dagar emot Ryssland.

  Därför har civilförsvaret gått ut med att varje hushåll måste kunna klara sig själva i 7 dagar innan de kan få hjälp av samhället…

  Beredskapsmatematik 2:
  Man räknar med att transport över gränsen i händelse av krig går ned till noll. Ingen transport över gränsen till ett land med 1400 sjömil kust, som gränsar till NIO(!) andra länder.

  Foliehattsmatematik…

 6. Jag hörde på P1 Nyheter ett inslag om Sälen-konferensen. Sände följande kommentar till ekot@sverigesreadio.se

  ”Hej!

  I ett inslag strax efter klockan 8 intervjuade Cathrine Zimmerman (beklagar eventuellt fel i stavningen) bl.a. Mikael Toresson från MSB. I inslaget bortser man helt från att USA inte har presenterat några belägg för Russiagate, vilket bl.a. säkerhetsexperter i USA och en f.d. chef på NSA skrivit om. Däremot finns belägg för att USA intervenerat i drygt 80 val i drygt 40 länder enligt en rapport från en forskare i USA. Los Angeles Times har skrivit om det. Helt förbisedd i rapporteringen. Jag bifogar en länk med diskussion om källor i denna fråga från en av landets mest lästa politiska bloggar (plats 2-3 av 800 besöksrankade politiska bloggar i http://www.blogtoplist.se/politik). http://jinge.se/allmant/paverkan-pa-valet-2018-vantas-starka-skal-att-misstanka-usa.htm.

  För en balanserad syn intervjua eller citera från artiklar av t.ex. förre FN-ambassadören Pierre Schori (https://www.aftonbladet.se/debatt/a/Xw6dqW/prata-med-putin–for-var-sakerhets-skull) och/eller förre Moskva-ambassadören Sven Hirdman (http://www.vlt.se/opinion/debatt/sven-hirdman-krigshysterin-om-ryssland-ar-farlig-och-obegriplig)”

  Vänliga hälsningar

  Anders Romelsjö

 7. Svar till Anders Åberg:
  Det räcker inte med att peka på församlingen i Sälen som Pentagons springpojkar. Det skulle i så fall kunna vara ett grupp som har en legitim rätt till sin åsikt i den svenska debatten. Vad vi ser i Sälen är en kontrollapparat som med hänvisning till skydd av Sveriges säkerhet kan välja ut deltagare, debattörer och journalister till att totalitärt styra den svenska politiska debatten. Det är denna totalkontroll som förklarar hur debatten i Sälen kan bortse från bevisade fakta som att det inte var någon rysk hackning av Demokratiska partiets datorer och därmed inte rysk någon påverkan av USA-valet. De kan bortse från hur de CIA-anknutna bolagen Facebook och Google med sina algoritmer kan påverka val i de flesta av jordens länder mer än något troll kan drömma om. De kan bortse från att de västliga underrättelsetjänsterna deltog i en statskupp i Ukraina och nu är fullt aktiva med en statskupp mot även en amerikansk folkvald president. De kan bortse från att samma underrättelsetjänster stöder terrorister för att störta Syriens president och inte låtsas om att västvärlden militärt stöder den brutala folkutsvältningen för att knäcka Jemens motstånd mot utländsk påverkan på landets styrning.
  De totalitära kontrollsystem som visar upp sig i Sälen går långt längre än försvarsdebatten eftersom samma debattörer och redaktörer som godkänts där, styr tidningarna i de flesta andra politiska frågor i Sverige. Skall de bli någon rättvisa, frihet och sanningssökande i den offentliga debatten är det dags för en revolution mot detta totalitära system där endast utvalda tillåts delta. Nu 70 år efter Andra världskrigets seger över fascismen måste Sverige rensa ut korporativismen och genomdriva ett demokratiskt styressätt.