En spion som Överbefälhavare?

Nu avslöjas att den svenska officer som gick vidare och anmälde den tortyr de svenska soldaterna blev vittnen till i Kongo har tystats.

DN: ”Den svenske officer som anmälde det som Försvarsmakten själv beskriver som tortyr av en ung kongoles sommaren 2003, ”har på olika sätt tvingats till tystnad”, skriver Försvarsmaktens chefsjurist Stefan Ryding-Berg. Officeren har för Ryding-Berg själv uppgivit att han blivit utsatt för ”kränkande särbehandling”…

…Den svenske officeren har förklarat för Ryding-Berg att ”det var hans skyldighet som svensk soldat och officer att rapportera brott mot folkrätten och de mänskliga rättigheterna”.

Enligt utredningen hade officeren efter hemkomsten från Kongo ”framfört kritik mot chefer inom specialförbanden och försökt att rapportera händelsen vidare”. Detta för att svenska förband inte ska behöva uppleva något liknande i framtiden. Men enligt officeren själv har han alltså ”på olika sätt tvingats till tystnad”.”

Det är anmärkningsvärda uppgifter men ändå inte ägnade att förvåna. Vår överbefälhavare är nämligen USA-utbildad och har en längre tid varit chef för den militära underrättelse-
tjänsten, MUST. Har man gått i olika militär-
skolor i USA så är man antagligen helt införstådd med den kultur som uppvisats i Abu Ghraib-fängelset i Irak och i alla andra sammanhang där USA behandlar fångar i strid med gällande konventioner.

Kommer man då som svensk officer och klagar över att fransmännen använder tortyr i Afrika så anses man sannolikt för att vara

något slags sillmjölke. Den sortens attityder förekommer frekvent i de olika högre militärutbildningarna i USA och det finns anledning att förmoda att det spritt sig till det militära högkvarteret på Gärdet. Så när man konstaterar att den svenska officeren tystats så ska man söka ansvaret för detta högst upp, hos överbefälhavaren Håkan Syrén.

DN AB SvD Håkan Syrén

Jinge

Andra om: , , , , , , , , , , ,

[tags]Håkan Syrén, ÖB, Must, Överbefälhavaren, Tortyr, Kongo, SSG, Militär, Försvar, USA, Spion, Politik[/tags]

  3 comments for “En spion som Överbefälhavare?

 1. Maj NN Sthlm
  29 april, 2008 at 04:57

  Ni måste vara fler som vet sanningen. Hoppas ni stöttar varandra. Ni som mobbar & vill mörka. Väx upp & försvinn från FJS & SSG. Denna ”kamratskap” hör inte hemma där.

  Ni som vet hur det var. Stå på er! Det är civil kurage.

 2. Charlie
  29 april, 2008 at 08:30

  Svensk militär är likadan som utländsk, skulle Sverige vara i Irak så skulle de döda och våldta precis som amerikanerna.

 3. Marcus R
  29 april, 2008 at 20:51

  #2 Charlie – Vi har ju dock Svensk millitär utomlands redan och inte har de dödat och våldtagit på det sätt som du tänker.
  Där är stora rubriker för att man undanhållit att rapportera tortyr begått av annan nation – tänk dig vad som hänt om svenska soldater hade mördat eller våldtagit?

Comments are closed.