DN:s utrikespolitiska policy?Den 6/8 2012 publicerade jag ett blogginlägg om Syrien, där jag bl.a. skrev följande: ”I DN:s kolumn skriver idag den kände amerikanske journalisten och författaren Thomas Friedman att han ”hoppas att motståndets krafter i Syrien segrar så fort som möjligt och visar sig vara lika demokratiskt sinnade som vi hoppas” och att ”jag är full av beundran för de modiga syriska rebellerna” etc. Vi har tidigare rapporterat om utländskt stöd till den Fria Syriska Armen (FSA). Några exempel: Enligt Daily Star i Storbritannien har agenter från CIA och MI6 (Storbritannien) samarbete med FSA. Enligt en rapport från brittiska militära källor redan i november 2011 har brittiska och franska specialstyrkor tränat medlemmar i FSA, i en bas i Turkiet. Vid ett möte i april 2012 i Istanbul med deltagande av gulfstater beslöt USA och drygt 70 andra stater att stödja det splittrade Syriska nationella rådet med vapen och pengar, vilket också underminerade Annans fredsplan. En fotograf från Agence France Presse (AFP) rapporterade i juli 2012 att en del av 150 jihadister han träffade på sa att de är talibaner och andra att de var medlemmar av al-Qaida. Den syriska armén dödade terrorister av olika arabisk nationalitet under sin upprensning av stadsdelar i Damaskus. CIA-agenter stationerade i Turkiet har trappat upp vapenleveranserna till den syriska oppositionen rapporterade New York Times i juni.”
dn-ledare

Sedan dess har två år gått. DN publicerade 25/8 kolumnen ”Vapenleveranser hade inte hjälpt” av just Thomas Friedman. Denne skriver bland annat:
* ”Hillary Clinton tände nyligen debatten om det förlorade Syrien när hon sa att president Obama gjorde fel som inte intervenerade tidigt och med större kraft”. Kommentar: USA har intervenerat sedan 2011 i strid med FN-stadgan och folkrätt. Ingen reflexion om detta finns i artikeln, eller hos DN i övrigt.
* ”USA invaderade Irak med över 100 000 man, bytte ut dess regering, tuktade de islamistiska extremisterna och utbildade en ”moderat” irakisk armé.” Kommentar: USA:s och Storbritanniens angrepp var i strid med FN, där även Tyskland och Frankrike röstade mot angreppet. Sedan har Irak slagits sönder och splittrats i en medveten USA-politik med uppemot 1 miljon dödade. De extremistiska rebellerna, som ISIS framträdde senare som ett resultat av USA:s politik.
* Hur kunde de anständiga rebellerna ha segrat i Syrien när de som finansierade så många rebellgrupper där -Qatar och Saudiarabien – är sunnitiska, fundamentalistiska monarkier som motsätter sig just den pluralistiska politik i sina egna länder som de anständiga rebellerna vill införa i Syrien? Kommentar: De så kallade ”anständiga rebellerna” var en brokig samling av främst exilpolitiker med mycket liten förankring i Syrien, som gick med på att tillvarata USA:s intressen. De och deras ”Fria Syriska Arme” stöddes av sådana som Hillary Clinton och Carl Bildt med svenska skattepengar. Detta har ingående beskrivit på denna blogg. Inte så konstigt att de snabbt marginaliserades, vilket bland andra svenske Aron Lund beskriv ingående förra våren, och överflyglades av al-Qaidagrupper som al-Nusra och ISIS som till stor del är produkter av USA:s utrikespolitik. Stödet till rebellerna från USA & Co (”unconventional warfare”), som medförde att vapen hamnade hos extremistgrupper motverkade en demokratisk utveckling av förståeliga protester mot president Assad våren 2011.

Ja, dessa är bara några av de märkliga påståendena och förståelse och rentav stöd till folkrättsvidrig brutal politik som DN låter föra fram via denna kolumnist. Påminner om DN:s ensidiga bevakning av Ukraina-frågan.

Dagens Nyheter skrev på bästa nyhetsplats 21/2 om överenskommelsen mellan Ukrainas folkvalde president och oppositionen ”Det lät för bra för att vara sant. President Viktor Janukovitj accepterade på fredagen oppositionens främsta krav. Landet ska återgå till tidigare författning med en vingklippt exekutivmakt. En övergångsregering ska styra i väntan på nyval i höst av både president och parlament. Oppositionsledaren Julia Tymosjenko ska friges ur fängelset. Alla anklagelser mot övervåld skulle utredas. Presidenten verkar inte ägna sig åt nya finter. Det blir mycket svårt att svika de givna löftena.” Dagen därpå statskupp med fasciststöd. DN sluter genast upp bakom den och tiger då och framöver helt om sin hyllning 21/2.

Enligt DN verkar ”DN i humanistisk upplysningstradition – för tolerans, demokrati och en fri ekonomi.”
Vi se i DN tolerans för USA:s brutala, folkrättsvidriga krigs- och undermineringspolitik, stöd åt en fascistinspirerad antidemokratisk statskupp och stödet för en neoliberal fri, ekonomisk politik (andra blogginlägg), som enligt all statistik medfört ökning av socioekonomiska klyftor, av arbetslöshet och ekonomiska kriser.

Bakgrund.
* Förre presidentkandidaten general Wesley Clark (D) uppgav i en intervju 2007 att han redan hösten 2001 fick uppgifter i Pentagon att USA planerade att destabilisera bl.a. Syrien och Libyen (http://www.youtube.com/watch?v=6ARihMrxdjU).
Wesley Clark untitled
* Libyen är en sönderslagen stat. Under 2011 när Muhammar Gaddafi vägrade att lämna över som ledare i Libyen lyckades USA få igenom en resolution i FN:s säkerhersråd om en flygförbudszon, som överträddes mycket kraftigt av NATO, där svenska Jas Gripen rekognoserade 25 procent av bombmålen. Man slog ut stora delar av Libyens infrastruktur och tiotusentals dödades. Detta var enligt doktrinen R2P ”Responsibility to Protect”, som användes för en så kallad ”humanitär intervention”. Det är samma doktrin som USA & Co velat tillämpa i Syrien, men som Ryssland och Kina stoppat till gagn för världsfreden och respekt för FN-stadgan och FN.

* USA har försökt att dämpa ISIS i Syrien och i stället mobiliserat och stött andra rebeller, inklusive al-Qaida-associerade Al Nusra-fronten, i sitt krig via ombud för ett regimskifte i Syrien.
* USA vill inte se att ISIS får ökat inflytande i Irak.
* Washington underblåste och utnyttjade medvetet sekteristiska strömningar i syfte att störta Saddam Husseins sunni-baserade regim och förstöra det politiska etablissemanget. USA uppmuntrade Shias förbittring mot den gamla sunni-baserade eliten och installerade en shia-sekteristisk regering för att blockera framväxten av en enad opposition mot sin nykoloniala ockupation. Detta skapade en fruktbar miljö för al-Qaida-kopplade krafter.
* Kan tillägga att också företrädare för Iraks regering gett mig en tydlig bild av att USA medvetet och tydligt sökt splittra befolkningen i Irak på basis av etnisk och religiös tillhörighet.

* USA-imperialismen är ansvarig för den katastrof som drabbat Irak, däribland uppkomsten av krafter såsom ISIS. Invasionen och den nästan tio år långa ockupationen dödade hundratusentals irakier, sårade otaliga fler, gjorde miljontals invånare till flyktingar och förstörde den ekonomiska och sociala infrastrukturen i landet.
IRAQ-UNREST-BAIJI

Syrien.
* I Syrien har USA på liknande sätt sekteristiskt försökt att hetsa sunnimajoriteten mot Assads regim. USA har tillåtit allierade som sunnitiska Saudiarabien att finansiera och beväpna Sunni-terroristiska krafter såsom ISIS.
* Förre CIA-agenten Philip Giraldi uppgav hösten 2011 att ”NATO är redan i hemlighet engagerat i Syrien under ledning av Turkiet som USA:s ställföreträdare” (www.theamericanconservative.com, 19 december 2011).
* Enligt dokument från Wikileaks har USA:s utrikesdepartement finansierat opposition mot Syriens regering i London sedan 2006.
* 1 april 2012 beslöt USA och drygt 70 andra stater (”Syriens vänner”) att stödja det splittrade Syriska nationella rådet med vapen och med motsvarande 130–140 miljoner svenska kronor, varvid den största summan kom från USA vid ett möte i Istanbul
* Al-Qadia, ursprungligen en skapelse av CIA, deklarerade i februari 2012 via sin högste chef Ayman al-Zawahri att organisationen stödde de syriska rebellerna.
* Hillary Clinton medgav samma månad att al-Qadia också arbetade för att störta Assads regim.

* 24 mars förra året rapporterade New York Times om kraftigt ökat vapenstöd till rebellerna i Syrien från USA via Kroatien. Levererat av CIA och betalt av Saudiarabien.
* 27 januari rapporterade Reuters att USA:s kongress bakom lyckta dörrar nyligen godkänt ökat vapenstöd till rebellerna. Vem tror inte att en del av USA:s vapenstöd hamnar hos den dominerande rebellgruppen på marken.
* Los Angeles Times rapporterade 22 mars att USA ökat stödet till rebeller i södra Syrien som ”en sista chans” att vända inbördeskriget.
Frihetsgudinna gråter bild

Syriens armé utgör huvudstyrkan i den internationella kampen mot terrorismen, med stöd av Ryssland, Hizbollah och säkert många regeringar. Detta kan man medge även om man vill ha bort Assad.
* Talet om kamp mot terrorismen från USA, EU och Sverige är grundfalskt av flera skäl. Ett är det direkta och/eller indirekta stödet till den al-Qaidaassocierade terrorismen i Syrien. OM USA & ALLIERADE MENAR ALLVAR MED KAMPEN MOT TERRORISMEN SKULLE MAN STÖDJA DEN SYRISKA ARMÉNS KAMP MOT TERRORISMEN.
.


i Andra om: , ,, , , , , , , , ,

DN:s ledare 30/8 DN 6/3 DN:s ledare 6/3DN 7/3 Svensson-bloggenSKP-bloggen Aftonbladet Expressen SvT 6/3 Annarkia 6/3 DN Kajsa Ekis Ekman EIN news kl 03 8/10CBS 8/10 SvD 8/10Sveriges Radio 8/10Expressen 8/10DN 7/10Aftonbladet 7/10 DN 8/10


4 svar till “DN:s utrikespolitiska policy?”

 1. Av någon anledning har DN tillåtit kommentarer till nattens huvudledare i form av en presstitution som når nya höjder för varje dag som går (nu med en nidbild av Putin som en råtta).
  Som vanligt hoppar jag snabbt över texten och går på kommentarer för det är där värdet finns. Frågan är bara hur länge de kommer låta kommentarerna stå.
  Hur som helst kommer nu några länkar till artiklar till mycket, mycket större läsvärde:
  1. ”Media sviker totalt i rapporteringen från Ukraina” http://runelanestrand.wordpress.com/2014/08/30/media-sviker-totalt-i-rapporteringen-fran-ukraina/
  2. ”Allvarlig desinformation om Ukraina” http://norah4you.wordpress.com/2014/08/29/allvarlig-desinformation-om-ukraina/
  3. ”Washington Piles Lie Upon Lie” av Paul Craig Roberts http://ronpaulinstitute.org/archives/featured-articles/2014/august/29/washington-piles-lie-upon-lie.aspx
  4. ”Bombs Away Over Syria! Washington Has Gone Stark Raving Mad” http://ronpaulinstitute.org/archives/featured-articles/2014/august/27/bombs-away-over-syria!-washington-has-gone-stark-raving-mad.aspx
  5. ”How to Solve the Putin Problem” av Herbert E. Meyer, hur inflytelse rika galningar föreslås ”lösa” Putin-problem (served during the Reagan Administration as Special Assistant to the Director of Central Intelligence and Vice Chairman of the CIA’s National Intelligence Council) http://www.americanthinker.com/2014/08/how_to_solve_the_putin_problem.html
  6. Lite om vem som står bakom IS(IS): BREAKING: ”ISIS Leader Is A Jewish Mossad Agent” Says Intel Expert http://ctcantina.com/showthread.php?pid=13770

 2. Har nu länkat till DN:s ledare. Den har inte kommit med. Ja det är en hemsk ledare, vilket framgår av kommentarerna. Några snabba nedslag:
  * ”Ryssland drog igång separatistupproret” – det fanns mycket starka skäl att motsätta sig en fascistinspirerad statskupp som medför avsevärt sämre förhållanden än Rysslands generösa bud, och dessutom försvagade ställning för ryska språket.
  * ”Bevisen” för att ryska trupper och tanks finns i Ukraina är mycket osäkra. (http://www.globalresearch.ca/russia-invades-ukraine-strategic-nato-public-relations-stunt-where-are-the-russian-tanks/5398148).
  * Ryssland bryter mot alla internationella regler. Rysslands annektering av Krim med befolkningsmajoritetens stora stöd, utan dödsoffer är ett ganska litet brott mot FN-stadgan. USA:s krig i Afghanistan, Irak, I Libyen (via NAT), i Syrien (via ombud) är avsevärt större brott med kanske över en miljon döda. Och den långvariga undermineringen av Ukraina samt stödet till en fascistkupp?

 3. Åja, i både Libyen och Syrien har EU, eller åtminstone dess gamla imperiemakter Frankrike och UK, varit synnerligen aktiva. Man ska inte skylla allt på USA.