Det är som att vandra i ett minfält


Idag skriver Michael Winiarski och Nathan Shachar varsin artikel om Israel i Dagens Nyheter, artiklar skrivna utifrån det faktum att Israel säger sig fira sitt 60-årsjubileum.

Den som yttrande det som jag citerar i rubriken var en annan av Dagens Nyheters skribenter som hade skrivit en artikel som berörde ämnet, en artikel som jag tyckte saknade tydlighet. Vi växlade några mail där han undslapp sig att undertecknad hade feltolkat hans försök till opartiskhet. Det är möjligen sant, och han skrev också att det är svårt att skriva om Mellanösternkonflikten just utifrån det faktum är att det är som att beträda ett – minfält. Vad man än skriver så kan det tolkas negativt för någon av parterna i konflikten.

Jag förstår att både Winiarski och Shachar har vägt sina ord på guldvåg, det skulle inte heller förvåna mig nämnvärt om de också tagit hjälp av andra när det gäller den slutliga utformningen av sina artiklar.

Jag skulle givetvis kunna citera mycket av vad de skrivit men jag avstår det, jag räknar med att alla som är intresserade av det som sker kommer att läsa artiklarna och bilda sig en egen uppfattning av det sagda. Men jag väljer att citera enbart Shachars avslutning: ”Den definitiva festen får anstå ännu några decennier.” Ett konstaterande som givetvis gäller både de israeliska judarna som palestinierna.

Starka krafter agerar för att den festen ska komma så snart som möjligt, andra för att den aldrig ska ske. En av de krafter som agerar för att festen ska komma snart är Mahmoud Abbas och hans specialtränade Fatahsoldater.

Aljazeera: “A 500-strong force made up of Palestinian national security forces and presidential guards has begun deploying in the West Bank city of Jenin for a law-and-order campaign. Jeeps and buses carrying the men left other West Bank cities on Saturday for Jenin in co-ordination with Israel as part of a campaign called Operation Smile and Hope.


En uppställning av de specialtränade soldaterna

The deployment is meant to show the government is laying the ground for statehood. Another 150 men already in Jenin will also take part in the campaign.”

När man i texten talar om nationell säkerhetsstyrka och presidentens garde så ska man vara klar över att dessa elitsoldater utbildats, tränats och beväpnats av Israel och USA på en amerikansk militärbas i Jordanien, möjligen också i Egypten. Det man i texten kallar ”lag och ordningkampanj” betyder att man nu på allvar startat jakten på Hamas och deras sympatisörer i Jenin och på resten av Västbanken. Det demokratiskt valda Hamas ska således bekämpas med välutbildade elitsoldater utrustade med den senaste och modernaste militärteknologiska utrustning som kan köpas för pengar.

De inleder på Västbanken men kommer, efter man lyckas döda de flesta Hamasaktivist-
erna, att flytta sin uppmärksamhet mot Gaza. Det är en taktik som har sin grund i ett samarbete mellan USA och Israel, och Mahmoud Abbas spelar med i detta trots att han känner till saken. Det är ur det perspektivet man ska se Condoleezza Rices resa för att besöka väninnan Tzipi Livni. I media framställs det som en resa där hon ska förmå Israel att ta bort en del av sina check-
points på Västbanken. I själva verket är det en del i den eskalering av det inbördeskrig som USA och Israel försöker tvinga fram bland palestinierna.

Vanity Fair: ”Vanity Fair has obtained confidential documents, since corroborated by sources in the U.S. and Palestine, which lay bare a covert initiative, approved by Bush and implemented by Secretary of State Condoleezza Rice and Deputy National Security Adviser Elliott Abrams, to provoke a Palestinian civil war. The plan was for forces led by Dahlan, and armed with new weapons supplied at America’s behest, to give Fatah the muscle it needed to remove the democratically elected Hamas-led government from power. (The State Department declined to comment.)


Ett förberedande träningspass för Fatah

But the secret plan backfired, resulting in a further setback for American foreign policy under Bush. Instead of driving its enemies out of power, the U.S.-backed Fatah fighters inadvertently provoked Hamas to seize total control of Gaza.”


Är det Chevrolet Suburban Fatah använder?

Dagens Nyheter är den svenska morgon-
tidning som har allra sämst bevakning av Mellanöstern, utan konkurrens. När nu ett par av dess korrespondenter lyckats med att tassa runt minorna på minfältet så är det därför viktigt att konstatera att man gjort detta tack vare att man undvikit att redovisa en del fakta som gjorts kända genom internationella media, precis som om man vore okunnig om dess existens. Det är man inte, både Shachar och Winiarski känner rimligen till de dokument som Vanity Fair avslöjat, båda känner dessutom till de metoder som Israel använder för att ta udden av den palestinska frihetskampen, de ständiga bombningarna av civila och småbarn i Gaza. Men man väljer av någon anledning att hoppa över redovisningen av dessa fakta.

Och jag vet inte om jag verkligen vill veta orsaken till detta.

Jinge

Michael W/DN Nathan S/DN Aljazeera Vanity Fair Dagen1 SvD Politiken Hampus

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Michael Winiarski, Nathan Shachar, Palestina, Dagens Nyheter, Condoleezza Rice, Israel, Mellanöstern, Krigsförbrytelser, Genèvekonventionen, FN:s resolutioner, Mahmoud Abbas, Gaza, Västbanken, Vanity Fair, FN:s resolutioner, Fatah, Hamas, Demokrati, Yrkessoldater, Elitförband, Sionism, Taktik, Folkfördrivning, Etnisk rensning, Nakban, Politik, Folkmord [/tags]


8 svar till “Det är som att vandra i ett minfält”

 1. Den artikeln som Vanity Fair har kommer du aldrig att få läsa i DN. De skriver aldrig något som är direkt kritiskt mot Israel. Möjligen kan de nämna i förbigående att landet inte alltid gör rätt.

 2. Micke, hela artikeln kanske du inte får läsa i DN, men de skrev ett referat 4/3.
  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=748779

  Det förvånar mig att USA ger sig till att träna palestinska elitstyrkor igen. Förra gången de provade det knepet bytte många av dem sida i samband med intifadan. Nå, Bush är väl inte den som läser onödigt mycket historia kan jag tänka mig.

 3. Abbas så kallade säkerhets styrkor har tränat i Jordanian med hjälp av amerikanska militär experter , USA har också bekostat deras utbildning
  Abbas har för avsikt att sitta kvar när hans mandat period går ut om 5 månader oavsett vad folket tycker och tänker , han kommer inte att utlysa en ny val och vill skrota demokratin
  För att sitta kvar har USA utbildat 480 man för att skydda honom och för att samarbeta med Israel när det gäller säkerheten
  Abbas säkerhets styrkan har redan arresterat 86 palestinier och överlämnat de till Israel
  Abbas är en vakthund åt Israel , han är en förrädare som belönas av USA och Israel för sina brott mot sitt eget folk

 4. Jinge tycker att DN har den – utan konkurrens – sämsta Mellanösternbevakningen och att tidningen medvetet undviker fakta som är obekväma för Abbas, Israel och USA. Någon slags konspiration antyds.
  Samtidigt skriver den rabiate Israelkramaren Dick Erixon utifrån samma faktaunderlag i DN att ”Dagens Nyheter kryper ännu en gång för antidemokratiska krafter som dödar civila och vill utrota ett folk.”

  Detta om något visar på sprängkraften i allt som skrivs om konflikten. Allt går att tolkas tolkas negativt. Det bekräftar också uttalandet från Jinges kontaktperson på DN att ”Det är som att vandra i ett minfält” att skriva om Israel. Dessutom kan man inte tala om dålig Mellanösternbevakning när man har två så kompetenta skribenter som Shachar och Winiarski.

 5. Man kan ha urdålig MÖ-bevakning även med duktiga skribenter. Att vara en duktig skribent har ingenting med att vara en kompetent och opartisk journalist att göra.

  Iofs har jag inga större anmärkning mot dessas skriverier idag, men jag tror oxo att de fått ett kritiskt öga kastat på texterna just utifrån att ämnet är hett.

  Men DN har länge kritiserats för just detta från olika håll, och Erixon hade inte orkat skriva mer än 150 ord om saken så det var väl mest att visa upp hur jäkla liiiiberaaal han är och få ngn tidningslänk tillbaka antar jag.

  Hans bloggning saknar i alla fall verkshöjd enligt mitt sätt att se saken.

  En gammal reaktionär…

 6. Jan E är ju för tossig. Kompetenta personer som Nathan Shachar? Mannen vars far var ledare för Samfundet Sverige-Israel? Som själv förespråkat självcensur bland judar när det gäller Israel? Som i Radio påstod att Gaza skulle tillfallit Israel enligt FN:s delningsplan?

  Pffft!

 7. Naturligtvis skriver DN inte om al Nakbah.
  israels stolta historia får inte fläckas med oväsentligheter.
  Det är som Katastrofen inte finns i israels historia…
  Lika lite som palestiniernas vardag ryms i DN.
  Här kommer några rubriker från det närmaste dygnet som aldrig kommer att kunna läsas i DN:

  1.Nablus residents storm warehouses demanding food aid.
  2.Israel closes Gaza’s only fuel-import terminal.
  3.the Israeli authorities have closed the Nahal Oz terminal.
  4.Israeli forces seize 25 Palestinian in West bank.
  5.Israeli settlers attack Palestinian farmer near Bethlehem.
  6.Palestinian man beaten by Israeli soldiers at checkpoint in Azzun Atma

  http://www.maannews.net/en/index.php