Det är inte bara ICA som fuskar


Det är intressant att se drevet gå mot ICA, och det gör det säkerligen med all rätt. Men tro inte att det bara är ICA som fuskar.


Tyvärr är det många
som fuskar med att märka om bäst föredatum, det är bara att ta av plasten på förpackningen, plasta den på nytt och på med en ny lapp. I min lokala butik här i Handen har jag hittat kött med två lappar, och givetvis två olika datum, den sista lappen klumpigt klistrad över den första. Och det har inte bara hänt en gång. Sist jag skulle handla Kassler för någon vecka sedan så visade det sig att bäst före hade gått ut ett par dagar innan.

Jag orkade inte säga till eftersom jag då skulle ha fått lyssna till alla meningslösa bortförklaringar, jag väljer istället att vara jättenoga när jag kollar in datummärkningen, men som sagt, det hjälper inte om man bytt ut förpackningen och märkningen.

Att livsmedelshandlarna gör såhär beror på att de missbedömt åtgången av en viss vara. De har helt enkelt inte sålt så mycket som de räknat med. Har man då kött för flera tusen så chansar man att datummärkningen har lite marginal så att man inte får problem med kunderna. Av reaktionerna att döma så är det många som känner till fusket och nästa gång min lokala butik gör om detta trick så ska jag fotografera och samtidigt visa en bild på butikens exteriör så att i vart fall Haningeborna kan akta sig.

AB 1 2 3 SvD 1 2 3 Lasses blogg

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]ICA, Livsmedel, Fusk, Brott, Datummärkning, Drevet, Politik[/tags]


69 svar till “Det är inte bara ICA som fuskar”

 1. Matfusket vi har är en katastrof. Undrar om det beror på att konkuransen har blivit hårdare pga lågpriskedjor? Personligen handlar jag aldrig på Lidl eller liknande – man får aldrig mer än vad man betalar för är mitt motto och jag tycker om att laga och äta god mat (fast jag gillar inte att diska… ingen som vill sponsra mig med en diskmaskin? :P ).

 2. Nä det är inte bara Ica som fuskar. Jag VET att t.ex. fläskarré som gått ut i datum, kryddas o blir grillbitar….Kryddorna gör att det blir ännu mer bakterier på det redan dåliga köttet… Detta hände på min arbetsplats för 19 år sedan o det var inte Ica!Har aldrig köpt färdigkryddat kött sedan dess…

 3. Det är äckligt! Köttfärs kan jag inte köpa längre hos ICA eftersom mina köttbullar inte blir goda längre. Jag vet inte vad köttfärsen innehåller numera (vill nog inte veta). Det var mycket bättre förr.
  Mycket av det jag köper i min lokala ICA-affär verkar gammalt och det gäller även frukt och grönsaker. Det är numera väldigt svårt att hitta bra och fräscha varor.

 4. Uppdrag granskning ledde(äntligen!)till att vi konsumenter nu fått bekräftelse på vad vi så länge fruktat – nämligen att man i det fördolda alltsomofta märker om färskvaror med kort hållbarhet. Det finns ingen som helst ursäkt för denna hantering. Emellertid -varför undersöktes enbart ICAbutiker? Vad är det som säger att inte exempelvis Axfood,Coop eller andra matvarukedjor ägnar sig åt samma lagvidriga och livsfarliga hantering? Om svensk TV skall representera ett snitt av befolkningen och dess syn på opartiskhet utgår jag ifrån att vi snarast kan förvänta oss en liknande och ambitiös undersökning också riktad mot andra matetablissemang!! Och kontrollera samtidigt andra matvaror med kort hållbarhet !
  Rutet av Henrik Berlin,Oskarshamn.

 5. Jag är helt övertygad om att detta inte bara gäller ICA. Häromdagen slog det mig när jag gick in i affären vilken då var en Vivobutik, hur processat allting är. Färdiglagad mat i plastförpackningar, de är som någon nämnde ovan, färdigkryddade kött- och kycklingbitar, allt ligger plast, plast, plast. Har inte detta blivit värre de senaste åren?

  Att butiksägare försöker sälja även gamla varor för att bli av med dem är nog vanligt dessvärre. Men jag har en känsla av att det ändå sakta men säkert håller på att förändras, kunderna sviker och vill ha annat.

  Mina vuxna barn har anammat ”Slow food”-principen och kokar soppor och grytor som aldrig förr. I min kommun har en tysk bagare öppnat och de säljer surdegsbröd bakat på ekologiskt bröd. De kör till och med hem brödet om man önskar. Det är en service som man känner igen från förr. Eller hur? Kanske att det är på väg tillbaka?

  kolla in här

  http://www.brothaus.se/

  efter att ha köpt detta bröd så kan ICA slänga sig i väggen med sina gummilimpor i plastpåse…

 6. Alla fuskar. Handlarna har drivt fram trenden med butikspackat för enbart kunna tjäna mer pengar på detta omdömeslösa sätt. Det är verkligen beklämande att man från speciellt ICA behandlar oss kunder så omdömmeslöst när handlarna kör lyxbilar och har FETA marginaler!! Fördjävligt!
  Äntligen gör Janne oss alla en riktig tjänst!!

 7. Hehe, jo om det bara vore såväl att endast köttmarknaden var drabbad av detta fusk. Så är det emellertid inte. Fusket finns överallt. Mejeribranchen, mjölk som förs över från behållare till behållare, brödbranschen, dåliga råvaror i bröden, slakteribranchen, bilbranchen, stockholmsbörsen.. ja det finns inga heliga kor, och troligen har dom aldrig funnits heller, som vi blivit uppfostrade att tro.

 8. Vi är så gott som vegetarianer här hemma. Uppdaggranskning igår gjorde att jag har bestämt mig ännu mer. Istället för kött blir mer baljväxter. Det var helt enkelt vidrigt när man tappade köttet i golvet, tog upp det och lade i förpackningen igen. För mig är det kriminellt att göra så.

  Jag har också köpt kyckling bitar där det stank när jag öppnade förpackning.

  Mer och mer håller jag mig, om jag måste, till fryst lamm som är slaktat av muslimer. Jag inblillar mig att de respekterar födan mer.

 9. Där var väl en artikel om färskpressad juice som var över ett år gammal för bara nån vecka sedan?

 10. I den lokala ICAnära affär jag nyligen flyttat från sålde man köttfärs, och annat, till halva priset sista dagen av datummärkningen.
  Jag vet naturligtvis inte om man ändå fuskade, men idén är utmärkt tycker jag.

 11. Vivo i Haninge Centrum märker också om köttfärs ibland. Jag tror att det är ett enormt utbrett problem som handlarna inte vill att vi ska få veta något om. Egentligen borde du skriva mer om affärerna här lokalt, det är lätt för oss som bor här eftersom vi ofta känner folk som jobbar i affärerna.

 12. Jag måste faktiskt säga att det var ärligt av dom att visa att kasslern hade gått ut, då hade man i alla fall en ärlig chans att säga nej till utgånget kött. Men det är ju inte bara köttvaror som det sker så med, har en kompis som jobbat i butik i Jönköping (säger inte vilken) och han paketerade bl.a. om ost. Han skulle se till att osten inte såg dålig ut innan den packades om (och var det nån mögelfläck el. dyl. så skulle det skäras bort). Jag har fått lära mig att man ska alltid ta bäst före-datumen som en sorts rekommendation, där man får lita på sitt sunda förnuft. Butikerna vill ju tjäna så mycket pengar som möjligt.

 13. Jinge,

  Där jag bor är vi helt i händerna på en och samma vivo.
  Där är snuskigt jämt. Jag talade med kommunden men de kunde tydligen inte gära något.

  Som tur har vi en liten turkaffär som säljer fryst lammkött. När man lagat det så luktar det och smakar lammkött.

  Det jag undrar, varför kan inte ägaren för Maxi haninge ta den där lilla förlusten om hans affär omsätter 2.5 miljarder om året? Och varför måste man lägga fram och mala så mycket kött som inte går åt? Kan man inte göra det lita i taget, i samma takt som folk köper förpakningarna ungefär?

  Nu vet jag i alla fall varför en del av köttfärsen ser bra ut och en annan del är mörk och luktar skumt. Det brukar jag bara ta och slänga. Men då har man blandat nytt med gammalt. Horribelt egentligen. Det får bli Qouarn i fortsättningan till spaghettin.

 14. Är dansk har jobbat med kött i 30 år i danmark sverige och Norge och jag kan garantera är för att detta är helt normalt för 98% av alla som hantera kött, affärer resturanger ja överalt i kan väl inte mena på fulaste alvor att man ska slänga fult friskt kött som har varit inpackat och i kyla det hålder sig så man inte får problem med magen dubla tiden det vet alla som hanskas med kött det är lagen det är fel på ( nu menar jag inte färsen 3 dagar kan man utan problem äta den)Ni tror kanske att på en resturang om dom har 50 kotteleter som har gått över datumen att dom slänger dom Snälla nån så funker det inte. Och tänk sånna priser där hade varit om det skulle gå til så som ni vil ha det LYCKA TIL

 15. oj nu gick det lite fort .at man inte ska slänga fult friskt kött som har varit inpackat och i kyla i 3 -4 dagar så ska det vara Sorry

 16. Samtidigt passar Stockholm stad på att halvera miljö- och hälsoskyddsnämndens budget för 2008. Ett led i alliansens offensiva satsningar, på något sätt blir kvaliteten alltid bättre med mindre pengar.

 17. Alltså, att ändra en datummärkning är kriminellt fusk, basta!

  En annan sak är att folk ofta är väldigt okunniga, man kan själv, lätt, via lukt o utseende avgöra om köttet är tjänligt. ”Bäst före” datum är bara en rekommendation, ingen absolut gräns för om det är tjänligt. Exvis mjölk går utmärkt, åtminstone på vintern, att dricka flera dagar efter ”bäst före”

 18. som sagt har själv jobbet tillfälligt i köttbrancehn och förädling av kött. Har sett saker som skulle få företaget (ett mindre) bli stängt på studs. Gammal julskninka ca 1,5 år kom bland annat in. grågrön färg som luktade illa. Det skar man upp, rökte och skicka tillbaka till bukierna som helgskinka…

 19. Det är nog första gången vi är överens om nånting Jinge. Fusk är fusk, är kriminellt. Att ändra datummärkningen är att lura knden. bedrägeri. Men jag vet att detta förekommer i alla kedjor. Den som säger något annat ljuger. Själv har jag jobbat inom ICA, Konsum och Willys. På samtliga ställen förekom detta. Det finns en nyans i problematiken. Om du maler köttfärsen i butik så får du sätta max 1 dags hållbarhet. Dvs maler du köttfärsen klockan 7 på morgonen, eller klockan 21 på kvällen, så har de samma märkning. Med 15 timmars skillnad i malningen kan det tyckas hårt på en produkt som har 24 timmars hållbarhet. Bättre då att förändra datummärkningen på Köttfärsen till att gälla i just 24 timmar. Dvs maler du köttfärsen kl 21 på kvällen (butiken kanske stänger 22) så är den tjänlig till kl 21 dagen efter. Som regelverket är nu, är köttfärsen otjänlig kl 24, om du malde den 21!!

  Dessutom, eftersom jag har arbetat åt 2 av de utpekade Maxi-handlarna så vet jag att de har regelbundna kontroller från kommunerna. Vid dessa tillfällen tas ofta bakteriella prover.Dessa visar alltid!! utan undantag, att inga gränsvärden överskridits. Vi har helt enkelt ett regelverk i Sverige som inte är verklighetsanpassat. Det måste självklart vara bättre att livsmedel konsumeras än att de slängs, så länge de är tjänliga. Inte minst ur miljösynpunkt. Ta tex mjölken. Numera har den ett ”bäst före datum” Denna datummärkning är 3 dagar kortare än den ”sista förbrukningsdag” som mjölken tidigare hade. tanken är att folk ska smaka, lukta, själv avgöra. Men jag tror 99% kastar fullt dugliga livsmedel bara för att bäst före datumet passerats..

 20. Kurt, det är ett led i moderaternas huvudtes: Marknaden, enbart marknaden, ska styra. Förr kallade man det för kapitalism, numera för marknadsanpassning…
  Jag har slutat köpa köttfärs efter att gång på gång nästan storknat av avsmak vid öppnandet av en förpackning innehållande den osmakliga geggan.
  Jag köper djupfryst lammfärs på Coop, och den luktar inte alls illa efter upptinandet.
  Man får numera vara lite av en expert för att kunna få i sig den mest hälsosamma maten – eller minst hälsovådliga…
  Ett tips är att gå samman med andra och handla grönsaker, linser, bönor och sädesslag en masse direkt från Saltå kvarn i Järna. Man bildar ett kollektiv som hjälps åt att hämta och distribuera varorna.
  Det funkar jättebra över hela landet eftersom maten skickas per järnväg.

 21. Förr i tiden (jo somligt var bättre förr) malde man alltid köttet i köttdisken medan kunden såg på och väntade. Då kunde sådant fusk inte förekomma. Man kunde möjligen fuska med att köttet som maldes var sämre, men det är just när det malts som det blir så känsligt för bakterietillväxt.

 22. Man blir både arg och ledsen när de bara hänger ut Ica för detta. Är det City gross eller nån liknande konkurrent som ligger bakom undrar man ! Kolla på City Gross butikspackade svenska kött, eller nån annans. Tror svenska folket verkligen att de inte fuskar med köttet ? Varför marinerar de kött ? Vad tror ni att det är för kött som dom maler ner till köttfärs. Är det verkligen svenskt? Hade varit mer just om programmet hade kollat fler butikskedjor. Sen är det så fånigt att prata om hur många bilar de har eller hur mycket de tjänar. Typiskt Sverige, det är fult att tjäna pengar. Alla föds vi med samma möjligheter från början, sen är det våra egna val genom livet som gör att vi hamnar där vi är. Jag tjänar inga stora pengar, men jag klankar inte ner dom som gör det. Kocken som var med i TV igår var ju också patetisk. Skulle vilja se honom tappa en oxfilé i golvet och se om han hade slängt den. Troligvis inte. Han hade sagt till sina anställda att tillaga den ändå.

 23. Micke,

  Man talade om dessa affärer därför att det var de största i Sverige. Störst av alla är Maxi i Haninge.

  Ja, det är förbaskat fult och kriminellt att tjäna pengar på att sälja otjänlig föda. Ett kryp är ett kryp oavsett hur många miljarder han omsätter!

 24. -Alla föds vi med samma möjligheter från början, skriver Micke trosvisst.
  Kan du vara snäll och utveckla vad du menar? För jag har inte alls den uppfattningen…

  När det gäller ICA, Sveriges största matvarukedja, så förstår jag inte varför de inte ska tåla granskning. Och har ICA råd att lägga en miljard på marknadsföring, så kan det säkert bli bättre på att räkna med ett visst svinn i kötthanteringen utan att gråta blod.
  Det har de pengar till.
  Det är ju för farao ett helt olagligt hanterande som påvisas – och kunden har all rätt att få veta vad som sker eftersom det handlar om deras hälsa.
  Om det nu är andra matkedjor som gör likadant, så är det nästan säkert att de omprövar sina rutiner efter Uppdrag Gransknings program. Fler människor som arbetar i livsmedelsbranschen kommer att höra av sig, var så säker…
  Allt som har med makt och pengar ska tåla granskning, utan ett skitsnack som att det är avundsjuka som ligger bakom…
  Det är snarare en stark rättskänsla som driver på, och det är något som verkligen bör premieras…

 25. Sara G,

  Om det hade handlat om att tjäna pengar, att det i sig skulle rättfärdiga saker och ting, så skulle ju man tycka att det är ok att driva slavhandel eller narkotikahandel.

  Att folk kan bo, leva, försörja sina barn med pengar som de tjänat på tvivelaktigheter och kriminella handlingar är något som överstiger mitt förstånd.

  Det här är ju inga fattiga människor som själ en limpa bröd för att mätta sin eller sina barns hunger! Nej, det är några som aldrig får nog. Som har hur mycket som helst men vill ha ännu mer.

  Jag ska nu bli religiös och tacka samtliga Gudar och planeter och gröna gubbar att vi människor aldrig tar med oss härifrån. I graven är vi alla lika! Tack och lov.

 26. Rawia bl.a;

  Maxi har INTE sålt otjänlig föda! Uppdrag Granskning har inte påstått det heller. Däremot har man ljugit och manipulerat med datummärkningen. Illa nog, och kriminellt.

  Ungefär som att skruva tillbaks km-räknaren på bilen, bluff alltså. Men bilen kan vara helt ok ändå.

 27. Allan,

  I min affär här har jag köpt otjänligt föda som stank långa vägar när jag öppnade förpackningen. Samma sak hände med kyckling.

  Jag har köpt köttfärs där det var olika kvalite på köttfärsen. En del såg rätt bra ut, för att plösligt fortsätta i mörkare färg skum lukt. Man har helt enkelt kört ner kött i kvarnen med olika kvalite. Det var först igår kväll som jag fick en förklaring på hur det måste ha gått till.

  Nu tycker jag synd om Sveriges bönder. Jag tror att det kommer att märkas på deras försäljning.

 28. Rawia Morra, marknaden är den nye guden – och hans lärjungar ska man inte ge sig på. Det är som att spotta på krusifixet…

  Och Allan, hur vet du att köttfärsen och de andra köttvarorna inte är otjänliga? Det har inte gjorts någon bakterieananlys, så vitt jag kan förstå.
  Tar man upp köttbitar från golvet och mal ner gammal köttfärs med ny, så kan man ge sig katten på att det kryllar av bakterier på dem.

 29. Jiiiiiiiiiinge

  Hahhhaaa

  Ica har panik. Nu har de annonser på din blog! Vad kostar inte det? Säkert mer än att slänga överblivet gammalt kött!

 30. Utroligt som i hänger är upp på detta med att det är kriminelt och ulaglikt på vilken arbejdsplats blir där inte fuskat med nånting. knappast nån

 31. kolla bygg brancen bil värkstäder ja alla handvärkare fusk job svart job bönderna polsk svart arbejdskraft Sverige är inte sä jävla helligt som ni tydligen tror . Nu är det bara för att det är nånting ni ska stoppa i munnen ,hur ofta har ni blet sjuka av att äta kött?????????

 32. jag jobbar i en köttavd och tar dagligen kött med hem som skulle slängas har aldrig blet sjuk ingen annan i min familie innan var det som så att när man packade om något hade man ansvar för att det kunne holde sig til den dag man satte på det det handler om ansvar och sundt förnuft

 33. #38 pär – Så du din rekommendation är alltså att vi sticker hål på plasten i butiken och luktar på köttet innan vi köper det?

 34. Pär,

  I mitt arbete får man ALDRIG fuska. Jag jobbar som översättare för teve bland annat. Gör jag bort mig en enda gång så åker jag ut!

  Hur skulle du känna dig om jag översatte ett dokumentär om dödandet i Darfur och hittade på istället för att skriva det som säger?

 35. til marcus vännen det har vi jo redan gjort det är mitt ansvar och yrkes stolthed att inte sälga nått som är dårligt

 36. + att det är frit fram för alla kunder att komma ind med ett pakket och få det öpnat så man kan se ogh lugta om man är tveksam til kvaliteten

 37. Fy sjutton!

  Ikväll såg jag Uppdrag Granskning på nätet. Man kan lugnt påstå att gänget bakom UG är skickliga, och fy sackrans för ICA. Vilket jävla företag! Undrar hur personalen på ICA mår idag, Coop Forum och Vivo är glada förstås, mest kanske för att UG inte kollade dem…

 38. Tänk på konsumentmakten! Det är bara att sluta köpa köttfärsen i platsförpackningar helt enkelt. Här är vi lyckligt lottade, i vår affär mals köttet när man ber om det.

  Affärerna som säljer sån där plastinpackat stormalen köttfärs som bara blir till små hårda kulor när man steker den bör straffas. Handla inte där. För den som är intresserad av Saltåprodukter så finns de i nästan varje Vivoaffär numera. Har egen hylla och stort sortiment.

 39. #41 pär – Du påstår alltså att en butik i storlek av en Ica Maxi öppnar alla köttfärspaket som har utgången datum och luktar på dem innan de märker om dem?

 40. Skrev just på min blogg att Axfood gått ut med att liknande fusk har skett hos dem, och att dessa personer fick sparken.

 41. Rawie, Sara G,

  börjar kanske låta som om jag är ICA-chef – det är jag inte. Jag får korrigera mitt förra uttalande, jag vet ju inte om det var otjänligt kött. Men UG påstår aldrig det i reportaget som handlar om fusk.

  Som jag tidigare skrev, datummärkningen bäst före är en rekommendation, ingen absolut gräns. Får man dålig färs tycker jag man bör lämna tillbaks den.

  Själv har jag ALDRIG fått det, vare sig på ICA, Konsum (COOP) eller nån annnan stans. Eller så har jag järnmage:-).

  Men, håller med, fy sjutton!

 42. Till er som undrar varför man endast granskat ICA. Där fanns det en kille med samvete, en whistle-blower. Strongt av honom.
  Perssonligen tror jag inte det är bättre på de andra ställena, eller ska jag skriva var bättre? Larmklockan lär nog ha ringt på många ställen samtidigt som man drog en lättnadens suck att man klarade sig med förskräckelsen denna gång och hann åtgärda innan en större skada var skedd för den egna verksamheten.
  Problemet är att nu kommer vi att få fabrikspackad köttfärs, tätt förpackad, under inert atmosfär, som ska ge lång hållbarhet. Jag tittade på köttfärs på Maxi Solna för en vecka sedan. Svetsad förslutning och hållbar flera dagar framåt, lade inte på minnet hur långt, jag bara lät bli den.
  Jag kan hålla med Sven-Olof # 24 att det vore bättre med märkning 24 timmar framåt för butiksmald, men jag måste nog hitta ett ställe där de maler på beställning.
  Annars vill jag uppmana alla att använda sunt förnuft. Lita inte blint på datummärkningen, utan använd luktsinnet. Mjölk kan på sommaren vara dålig flera dagar innan bäst föredatum om kylkedjan brutits, på vintern klara sig flera dagar längre. Marinera ditt kött själv. Det är enkelt, och godare, och du vet att köttet var OK från början. Fisk, ja det är väl manuell disk som gäller eller fryst. Sist men inte minst lämna tillbaka allt som inte är bra (om du nu inte själv legat på det för länge naturligtvis). Får de inte returer så tror de att de kan fortsätta blåsa dig.