Clinton knuste Obama säger Norska media


Jag är inte helt säker på vad ”knuste” betyder exakt, men andemeningen är säkerligen att hon snuvade Obama.


Hillary Clinton har förlorat
kampen om att bli demokraternas kandidat till Vita Huset och många undrar varför hon fortsätter som om ingenting har hänt. Jag har spekulerat om orsaken förut och ingenting har fått mig att ändra uppfattning. Hon gör det i förhop-
pningen att det ska leda till att John McCain ska vinna det amerikanska presidentvalet, och därigenom så kommer Obama att ses som en loser nästa gång det drar ihop sig år 2012 då det åter blir presidentval.

Har Obama förlorat presidentvalet till republikanerna så kommer han sannolikt att sidsteppas nästa gång demokraterna ska samlas under fanorna. Dessvärre så är jag tämligen övertygad om att jag har rätt, det är så Clintons strategi ser ut.

SvD: ”Hillary Clinton vann visserligen primärvalet i Kentucky stort, men Obama slog tillbaka och vann i Oregon, enligt amerikanska medier. Clinton vann med 65 procent av rösterna mot Obamas 30 procent.

Obama sade att han vunnit de delegater som krävs när han talade till omkring 7 000 supportrar i delstaten Iowa, där han vann det allra första nomineringsmötet i januari.

– Vallokalerna har stängt i Kentucky och rösterna räknas i Oregon och det står i kväll klart att vi har nått en avgörande milstolpe på vår resa, sade Obama.”

Så nog knuste Clinton Obama i Kentucky, men helst av allt så vill nog demokratiska parti-
arbetare och väljare att hon ska bäras ut, och det snabbt dessutom. Själv tycker jag att tillställningen sedan länge har passerat pinsamheternas gräns. En annan effekt av primärvalskampanjen i USA är att omvärlden börjar ifrågasätta den amerikanska demokratin. Precis som om den inte var ifrågasatt tidigare. Den rådande situationen visar med all önskvärd tydlighet att presidentämbetet attraherar främst tack vare den maktposition som presidenten har, det

tycks inte ha något med demokrati att göra. I så fall hade demokraterna redan kastat ut Clinton.

Att få John McCain till Vita Huset efter åtta år med George W Bush skulle hela världen förlora på. USA och världen behöver en förändring även om Barack Obama knappast kommer att genomföra en sådan fullt ut. Men visst har Obama en personlig charm som är svår att motstå? Jag ser bara till de enorma folkmassor han drar till sina möten. Vilken svensk politiker skulle dra 75 000 lyssnare till ett politiskt tal inför riksdagsvalet? Mona Sahlin? Fredrik Reinfeldt? Att USA är ett stort land räcker inte som förklaring, många av de delstater som samlat sådana publikmassor är inte större än Sverige sett ur innevånarantal.

Barak Obama drar massor av folk och han har redan segrat i primärvalskampanjen. Så det vi nu ser är starten på Hillary Clintons kampanj inför presidentvalet 2012 tyvärr, ett val som hon gärna vinner mot landets dåvarande president John McCain… Politiken AB1 Dagbladet1 DN1 SvD1

Andra om: , , , , , , , ,

[tags]Primärvalet, USA, Clinton, Obama, McCain, Demokrati, Vita Huset, Spel, Politik[/tags]


10 svar till “Clinton knuste Obama säger Norska media”

 1. Jag tycker att primärvalen i USA har gjort klart för hela världen att USA är en demokrati av första klass. Enligt konstitutionen, den första demokratiska i världen, så får inte presidenten inneha makten mer än åtta år, en regel som visar sig särskilt lämplig idag. Ett tio tals kandidater på båda sidor tävlar om att vinna väljarnas förtroende och nu återstår bara tre. Tänk om vi i Sverige fick välja vår ledare i direkta val och ett tio tals kandidater från båda blocken åkte land och rike runt och i fri tävlan försökte vinna folkets förtroende i direkta val i stället för som idag då partiledning och partistämmer utser sin kandidat.

 2. Lasse,

  Det är inte väljarnas röst som vinner i USA utan kandidaternas pengar som satsar man i kampanjer.
  Liknande maktkamp önskar jag inte se i Sverige.

  Sen har vi idag Bush som valdes så demokratiskt att tiotusentals människor gick på gata för att kasta ägg på hans bil.

 3. Lasse, du menar att det är bättre att stora ekonomiska särintressen och mediekonglomerat tillsammans väljer vilka som ska gå att rösta på än att det avgörs av partiorganisationer med folklig förankring?

 4. The US is not ready for senator Obama.

  Prepare for president McCain!

 5. Eftersom du skrivit om Obama flera gånger och troligtvis kommer att göra det igen, kan du väl lära dig stava till hans förnamn:-) Barack heter han, inte Barak.