Cirkus Annapolis börjar i morgon


Nu kan vi räkna med ett par dagar med information från Annapolis om den ”fredsprocess” som USA säger sig vilja starta. Bush har sagt att han vill se två demokratiska stater bredvid varandra, Israel och Palestina.


Uttalandet är antagligen
menat som ett slags positiv puffning för det hela, men alla som sett hur USA försöker införa ”demokrati” i Irak och Afghanistan har anledning att oroa sig. Palestiniernas smala lycka i all olycka är att man inte har olja, i vart fall om man undantar några fyndigheter i havet utanför Gaza.

Bloggaren Rawia Morra
kan inte låta bli att nämna Tzipi Livnis uttalande om att en palestinsk stat ska vara hem även för de palestinier som stannat i sina hem och sina byar i det som var Palestina vilket omvärlden givetvis tolkar som att den israeliska planeringen är att på sikt fördriva dessa, ca 1.5 miljoner palestinier som idag bor i Israel. Landet har förnekat det, men som sagt, karta och verklighet skiljer sig åt.

Tzipi Livni är ingen idiot och det kan i bästa fall vara ett taktiskt utspel inför Annapolis, men ska man se till den praktiska politiken så finns det stor anledning att tro att dessa ord speglar verkligheten, det är så man tänker inom israels regering.


Tzipi Livni

Källor: DN Rawia Morras blogg SvD AB Dagen Bildt i DN DN2 SvD1 SvD2 SvD3

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

[tags]Israel, Genevekonventionen, Palestina, Palestinier, Flyktingar, Mänskliga rättigheter, Stor-Israel, Politik, Annapolis[/tags]


54 svar till “Cirkus Annapolis börjar i morgon”

 1. Nej, Marcus R, sanningen är nog enklare om vi ser det historiskt. Vad det handlar om är inte att CIA nödvändigtvis själva säljer knark. Däremot allierar de sig med grupperingar som gör det och skyddar dem.

  Exempelvis skyddade man den italienska maffian på sicilien som tack för hjälp mot Mussolini, den korsikanska för stödet mot fackföreningar, Vang Paos Laos-guerilla i kampen mot Vietcong, Chang Kaisheks trupper i nordöstra Burma, krigsherrarna i Afghanistan, miliserna i Colombia, etc.

  Alla var nödvändiga allierade och alla var inblandade i knarksmuggling. Sedan kan jag inte se att någon fått det bättre i Afghanistan utom specifikt i delar av statsstaten Khabul. Jänkarna har ju ingen kontroll utanför staden, där härskar krigsherrar med samma värdegrund som talibanerna.

 2. Jo Rawia det är ju det som är problemet.

  Anser man att judarna hade rätt att återvända och utropa staten Israel måste man ju samtidigt säga att palestinska flyktingar har rätt att återvända.

  Och anser man att judarna gjorde fel i att återvända till Palestina och utropa staten Israel så kan man också anse att palestinierna inte heller har rätt att återvända nu.

  Mina åsikter bygger på det andra antagandet. Judarna hade ingen rätt att fördriva palestinier, som fötts och bott i Palestina hela sitt liv, och sedan flytta in själva.
  Men enligt samma antagande har ju inte heller palestinierna nu rätt att återvända till sina släktingarnas gamla hem och ta dem från judar som fötts och levt i Israel hela sitt liv. Samtidigt har Israel nu som en erkännd stat rätt att låta personer invandra till Israel, så om de vill låta mer judar komma till landet ser jag inget problem med det. Fast om jag var jude och ville flytta skulle jag nog hellre satsa på USA.

  Något som jag däremot anser är dubbelmoral, är om man anser att judarna inte hade rätt att återvända och utropa staten Israel, men samtidigt tycker att det är ok att palestinierna ska få återvända.

  Hehe jag hoppas att jag har gjort mig förstådd, det blev lite många formuleringar och upprepningar…

 3. Hampus, vad baserar du ditt påstående på att en minoritet av judarna har levt i Israel hela sitt liv?

  Den fakta jag kan hitta pekar på att 60% av den judiska befolkningen i Israel år 1996 var födda i Israel. Den siffran lär också ha stigit sedan dess.

  Källa: http://www.nationsencyclopedia.com

 4. Ah (#55), 60% av den judiska befolkningen är korrekt. Vad du glömmer är att 750 000 av judarna inte ens bor i Israel utan valt att flytta utomlands. Från 1996 till 2000 var också invandringen hyfsat hög från det forna Sovjet, 250 000 personer, vilket i sig är 10% av befolkningen. Det är alltså idag en minoritet av israels medborgare som är judar som är uppväxta där.

  Och ska du ha källor, länka direkt till sidan, inte till någon flummig huvudsida.