CIA-vännen Amazon stormar in



Veckans Affärer (VA) rapporterar nu i artikeln ”Nu stormar superkrängaren in i Sverige” att ”Jeff Bezos är lika beundrad som skräckinjagande och en av världens mest hyllade entreprenörer. Hans bolag Amazon är redan etablerat i Sverige sedan länge”. I sin hyllningsartikel skriver VA att ”Amazon ÄR Jeff Bezos. Den 50-årige vd:n och grundaren av ehandelsjätten har på två decennier byggt upp ett av de största internetbolagen vid sidan av Apple och Google – i det sistnämnda var han dessutom en tidig investerare. I fjol omsatte bolaget 74,5 miljarder dollar eller 490 miljarder kronor. Börsvärdet är på 151 miljarder dollar eller 995 miljarder kronor eller lika mycket som HM, Ericsson och Volvo. Tillsammans. Allt oftare jämförs Jeff Bezos med Apples framlidne grundare Steve Jobs..” Amazon är mest känt för sina e-böcker, men har annan verksamhet (bildelar, blöjor, juveler och leksaker till exempel) och kunder som Pentagon, Ericsson och Nokia. Den intresserade kan läsa om framgångssagan i VA (länken).
Jeff Bezos untitled

Nu är detta inlägg varken skrivet för att stämma in i hyllningskören eller för att kritisera den.
Jag vill påtala Jeff Bezos nära relation till CIA, USA:s spioneri- och mördar- och terrororganisation enligt boken ”The way of the knife – the CIA a secret army” av Mark Mazzetti, journalist vid New York Times, som förärats det prestigefyllda Pulitzerpriset. Ett huvudbudskap i boken är att CIA under de senaste 10 åren övergått från att vara en blodbesudlad spion- och underrättelseorganisation till att vara en mördar- och terroristorganisation. I november förra året rescenserade Ulla Johansson boken i ett gästblogginlägg (http://jinge.se/allmant/pulitzerpristagaren-m-mazetti-the-way-of-the-knife-the-cia-a-secret-army.htm).

Det är väl belagt att CIA sedan 2011 aktivt stött och stödjer extrema rebeller i Syrien, som ett led i USA:s olagliga undermineringsarbete och angreppskrig mot landet. Detta har ingående beskrivits i tidigare blogginlägg. Idag är det EU-val och jag associerar till ett inlägg i DN 14/1 där EU-kommissionär Cecilia Malmström skriver att EU skärpa arbetet mot extremism och terrorism, en ambition somt brister i trovärdighet så länge EU inte aktivt angriper CIA. Men vem hade väntat sig det?

Amazons stormrike Jeff Bezo äger sedan en tid också USA:s kanske viktigaste dagstidning Washington Post (WP) och samarbetar med CIA.

Nyhetsmedia ska belysa intressekonflikter och inte själva förkroppsliga dem. Men Washington Post rapporterade inte att Jeff Bezos nyligen slöt ett kontrakt på 600 miljoner dollar, motsvarande drygt 4 miljarder svenska kronor med CIA. Även för WP:s nya ägare mångmiljardären Bezos (värd 27 000 000 000 dollar enligt Forbes) är ett kontrakt på 600 miljoner dollar en stor sak, mer än dubbelt så mycket som Bezos betalade för WP i höstas. Bezos står bakom Amazon Web Services som ska söka fler CIA- kontrakt. och skrev ”Vi ser fram emot ett framgångsrikt samarbete med CIA.”

”Washington Post är utan tvekan den viktigaste politiska tidningen i USA och den har stor betydelse för dagordningen för balansen i nyhetsmedia” säger massmediaprofessorn Robert W. McChesney och påpekar att medborgarna behöver känna till denna intressekonflikt. WP är inte bara en maktfaktor i landets huvudstad utan har också inflytande i hela USA och globalt och läses dagligen av miljontals människor som aldrig håller en tidning i sina händer. Hundratals dagstidningar nytrycker WP:s nyhetsartiklar och debattinlägg, med online-läsekrets i hela världen.
Professor McChesney tillägger ”Om någon officiell fiende till USA hade en jämförbar situation – till exempel om ägaren till den dominerande tidningen i Caracas får 600 miljoner dollar i hemliga avtal från Maduro regeringen så skulle Washington Post leda skallet mot tidningen och Venezuealas regering för att göra narr av en fri press. Det är dags för WP att ta en dos av sin egen medicin. ”
”Enligt CIA:s språkbruk kallar man en organisation eller tidning för en ”agent för inflytandedå den har ett stort ekonomiskt intresse av att hålla sig väl med CIA” enligt förre CIA-tjänstemannen Ray McGovern.
CIA imagesCAC2LEWL

Som Amazons majoritetsägare och WP:s enda ägare har Bezos mycket att vinna om WP är mindre kritisk mot CIA. En före detta reporter för Washington Post och många andra nyhetsorganisationer, John Hanrahan, har sagt ”En sak är säker WP:s reportrar och redaktörer är medvetna om att Bezos som majoritetsägare i Amazonas har ett ekonomiskt intresse av att upprätthålla goda relationer med CIA – och detta sänder ett tydligt budskap till även den tuffaste journalisten att kritisera CIA kanske inte är så bra för karriär.”

Mediebevakningsgruppen FAIR påpekar att Wikileaks portades från Amazons webbhotell AWS efter sitt avslöjande. Då intresset var som störst för det som Wikileaks publicerat kunde läsarna alltså inte komma in på Wikileaks hemsida genom beslut av ägaren till Amazon och nuvarande ägaren till Washington Post.
Washington Post untitled

Propaganda beror till stor del på ett mönster av både utelämnande av viss information och av upprepningar. Om WP i sin bevakning av CIA vore villig att helt avslöja de ekonomiska band som binder dess ägare till CIA skulle en sådan uppriktighet belysa hur makten faktiskt fungerar i samhället.

Inom massmediavärlden är beroendet av allt färre ägare tydligt, och detta fokuserar på frågan om motsättningen mellan ”objektiv” rapportering och ökad avkastning. I USA 2011 ägde sex bolag 90 procent av mediemarknaden, jämfört med 50 bolag år 1983. De sex bolagen är General Electric (NBC, Universal), Newscorp (Fox & Wall Street Journal), Disney, Viacom (Paramount & MTV) och Time Warner (CNN, Time, Warner Brothers) och CBS. (Ur kapitel 9 i boken ”USA som världspolis” av Karlström & Romelsjö – se bloggsidan). Storägare i dessa bolag – och i Amazon – är starka kapitalintressen som också är storägare i banker, finansinstitut och storföretag. Dit hör för Amazon Fidelity Management and Research och Capital World Investors. Man behöver inte vara särskilt paranoisk för att se en motsättning mellan avkastningskrav och oberoende, samhällskritisk rapportering. Vi diskuterar i kapitel 9 i ”USA som världspolis” den påtagligt vinklade massmediarapporteringen av viktiga konflikter. Vi skriver att DiMaggio i sin bok ”When media goes to war” visar ”att tidningar som ägs av multinationella bolag har en mer positiv skildring av USA:s krig i Irak än andra tidningar. En både tänkbar och rimlig orsak är att ägarna av de stora massmedierna värderings- och klassmässigt står det ekonomiska och politiska etablissemanget nära, eller snarare är en del av det ekonomiska etablissemanget.”


i Andra om: , ,, , , ,
, ,, , , , , ,, , , , , ,

Veckans Affärer 25/5 Ulla Johanssons bokrescension SvT 14/1 DN Debatt 14/1 Blum om SnowdenGlobalresearch 17 december CIA & Amazon Roots organization Upprop för Snowden Guardian 9/6 PRISM DN Washington Post SvD 10/6AB 10/6 Expressen 10/6 New YorkerTruthdigger Jonathan Turleys blogg