Carl Bildt motarbetar demokrati – Om Right Livelihood-prisetVi har skrivit mycket om NSA:s och FRA:s massövervakning av medborgare, statschefer, offentliga institutioner och industrier på denna blogg. Om det nära samarbete mellan FRA och NSA, om FRA:s aktiva hackning i strid mot lagen, om politikers slingranden och hemlighetsmakeriet. Vi har förmedlat information om att värre typer av övervakning och datamanipulationer är på väg eller har nyligen införts. Flera gånger har vi argumenterat för att Nobels fredspris borde ges till Snowden, Assange och Manning – yttrandefrihetens och demokratins hjältar.
Detta ämne behandlas också i kapitlen om ideologi och militären i den nya boken ”USA som världspolis” av Ulf Karlström och mig. (Beställ via bloggsidan!)
NSA+FRA FRANSABILDSTODRAPPORT

Den amerikanska visselblåsaren Edward Snowden får nu det alternativa Nobelpriset, Right Livelihood-priset. Right Livelihood-priset grundades 1980. Sedan 1985 delas priset ut vid en årlig ceremoni i Sveriges riksdag. Målsättningen är att ”hedra och stödja de som erbjuder praktiska och exemplariska lösningar på de viktigaste utmaningarna världen står inför”.

Att Snowden får priset har väckt starka reaktioner inom svenska utrikesdepartementet, enligt bl.a SvT. Utrikesminister Carl Bildt portar Right Livelihood Foundation från UD:s lokaler. Priset delades ut första gången 1985 och under 18 år har tillkännagivandet av pristagarna skett i Utrikesdepartementet, UD:s pressrum. Så också i år, trodde Right Livelihood-stiftelsen fram tills i går eftermiddag.
Snowden 25 december

Det officiella skälet är pressrummets nya skyddsklassning, men SVT erfar att det i själva verket handlar om att utrikesminister Carl Bildt personligen reagerat kraftigt på att en av pristagarna är den amerikanska visselblåsaren Edward Snowden – mannen som avslöjade USA:s hemliga övervakningssystem. Beskedet att de nu slängs ut ifrån UD:s lokal har väckt ilska inom stiftelsen.

Right Livelihoodpriset kallas för det alternativa Nobelpriset och har genom åren delats ut till organisationer och enskilda personer som kämpar för mänskliga rättigheter och för att finna lösningar på samtidens stora utmaningar.

Carl Bildt tillbakavisar uppgifterna om att han personligen portat Right Livelihood från UD:s pressrum. Utrikesministern poängterar att det är viktigt att markera att det handlar om en självständig organisation. Bildt vill heller inte kommentera vad han tycker om att Edward Snowden tilldelas priset.
Carld Bildt untitled

Redan i våras fick Carl Bildt kritik för att Snowden inte var välkommen på en internationell internetkonferens i Stockholm. Då bekräftade UD att hans namn strukits från inbjudningslistan, men hävdade att det inte hade politiska orsaker.

Snowden själv kallar priset ”en upprättelse, inte bara för mig, utan alla som kom före mig”. (DN 26/).

* Ja, Carl Bildt har verkligen fört en utrikespolitik för USA-imperialisternas intressen:Stödet till USA/NATO:s orättfärdiga angrepsskriget i Afghanistan, stödet till rebellerna i Syrien, till NATO-bomningarna som förstört Libyen, avståendet från den breda manifestationen i FN för kärnvapennedrustning. När ska ledande massmedia ¨våga kritisera karln? Bättre då att slå på stort mot Sahlins Toblerone och Juholts lägenhet.

Edward Snowden befinner sig sedan ett drygt år i Ryssland och är i USA efterlyst för spioneri. Det är ännu oklart om han kommer att komma till prisutdelningen i december och om priset, som brukligt är, kommer att få delas ut i riksdagen. Right Livelihood-priset kallas för det alternativa Nobelpriset och har genom åren delats ut till organisationer och enskilda som kämpar för mänskliga rättigheter och lösningar på världens stora utmaningar.
Nej till Big Brother Obama imagesCAR0LAIO

För ett år sedan demonstrerade över 2000 människor i Stockholm mot statsbesöket av president Obama – den store övervakaren i världen och en man som med största sannolikhet har betydligt fler liv på sitt samvete än ISIS. Vi minns statsministerns servilitet, och också avsaknaden av protester från socialdemokraternas ledning.
Låt oss fortsätta kampen mot övervakning av medborgarna och mot imperialismen!


i Andra om: , ,, , , ,
, ,, , , , , ,, , , , ,

SvT om Right LivelihoodPer Gahrton i AB DN 26/9Right Livelihood-priset
DN 26/12SvD 26/12AB 26/12Expressen 26/12NSA hotar journalister? Snowdens jultalSnowdens jultal Business Week Booz Allen HamiltonOm Booz Allen HamiltonOm Booz Allen HamiltonHenrik Alexanderssons blogg Bildts förslag om ”frihet på nätet”Mer om Booz Allen HamiltonVan Burens rapport Van Burens blogg DN 11/12 Professorsbloggen Uppdrag Granskning Bilderblogg SvT 5/12DN 13/10DN 23/10 InfowarsFolket i Bild om FRA Guardian 6/9 DN 6/9Proletären DN 6/9 II Guardian 23/7 NY Times 7/9 DN:s ledare 28/7 Senator Humphreys brev DN 25/7DN 2/7 AB 25/7 SvD 2 25/7 Socialpolitik USA-sanktioner Faderns öppna brev Troy versus Dulles DN 4/7SvD Jan Guillou 14/7Guardian 1/7Edward Snowdens uttalande DN 2/7 Henrik Alexanderssons blogg Blum om Snowden Upprop för Snowden Guardian 9/6 PRISM DN Washington Post SvD 10/6AB 10/6 Expressen 10/6 New YorkerTruthdigger Jonathan Turleys blogg SKP-bloggen SKP-bloggen Motvallsbloggen 5/1 AB 8/6 Henrik Alexandersson Nyhetsbanken SvD om Kuba 26/11 Svenssonbloggen Kommunisternas blogg Anarkia FIB-Kulturfront. DN stoppas text om Gaza Dagens ekot om Arne Modig på Kuba Aftonbladet 2008 om mordförsök på Castro SR SvD1 SvD2Aftonbladet.se Expressen SvT Flamman Proletaren Svensk-kubanska Snowdeninlägg slutet januari. mcgovernkwiebe0123nsapt2-thumb http://therealnews.com/t2/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=74&jumival=11378

  6 comments for “Carl Bildt motarbetar demokrati – Om Right Livelihood-priset

 1. Leif Elinder
  1 oktober, 2014 at 13:49

  Debatt om Edvard Snowden, det alternativa Nobelpriset och om Carl Bildt.

  25/9 SVT “Gomorron Sverige”
  Allan Widman (fp) och Jens Holm (v, och i styrelsen för Charta 2008) diskuterar.
  http://www.svtplay.se/klipp/2348964/kontroversiellt-beslut

 2. Per-Ove Lindström
  1 oktober, 2014 at 15:12

  På SvD Brännpunkt tar statsvetaren Anders Person i så livstycket spricker i kampen mot IS. ”De globala jihadisterna tror felaktigt att de liberala västerländska demokratierna är veka och ovilliga att kriga. Tidigare i historien trodde nazister, ­japanska fascister och kommunister likadant. Det krävdes Dresden, Hiroshima och ett upplöst Sovjet­unionen för att bevisa för dem att de hade fel och att liberala demokratier kan vara nog så brutala om så krävs. Låt oss alla hoppas att vi slipper lära IS den läxan.”
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/is-terror-riskerar-att-overtraffa-allt-vi-sett_3967164.svd
  I samma tidning slår folkrättsexperten Ove Bring knut på sig själv när han ”bevisar” att USA har rätt att bomba i Syrien. ”I och med att den syriska regeringen inte har förmåga att rensa sitt eget territorium från IS stridskrafter kan regimen i Damaskus inte åberopa sin nationella suveränitet som skydd för de delar av territoriet som man inte kontrollerar. Det blir därmed folkrättsligt legitimt att här attackera styrkor som hotar grannlandet.”
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/usas-attacker-ar-folkrattsligt-legitima_3950030.svd

  • 1 oktober, 2014 at 20:21

   Tack för synpunkter. Ove Brings tolkning är märklig. USA för en politik med intervention i Syrien via ombud och med allierade som Saudiarabien, Qatar, Turkiet m.fl. Man har stött rebeller och vapen som starkt bidragit till den nuvarande situationen. Bringsståndpunkt innebär en stimulans och acceptans av en sådan politik, i strid med FN-stadgan.

 3. Zokrates
  1 oktober, 2014 at 15:55

  Carl Bildt och den lika psykopatiska bomhögern stödde invasionen av Vietnam och har aldrig vikt från den nyliberalistiska militarismens väg. Han är en uppenbar marionett i hegemonins tjänst. Historiskt sett har moderaterna sitt ursprung (inte den konservativa högern, utan nydaningen) som hämtat sitt namn från en politisk contrarevoltionär tradition vars samhällsanalys bygger på mekanistisk och ekonomisk syn på människan. Vietnam var en fältstudie och den ”moderata” fåran var ständigt sysselsatta med att sälja kriget internt och förklä supermaktens ”gun boat diplomacy” i vetenskaplig jargong. En tradition som Bildt konsekvent har följt.

  • 1 oktober, 2014 at 20:21

   Och han accepteras som sådan av dominerande massmedia, med vissa undantag.

Comments are closed.