Bodströmsamhället genomförs av – borgarna?


Thomas Bodström mailade mig och tackade för den recension jag skrev om hans nya bok, den höll måttet men det gör inte den f.d. justitieministerns politik.


Att Thomas Bodström
glömt bort att han själv sprungit USA:s ärenden är något som är uppenbart för var och en. Idag är (s) ”motståndare” till den lag de själva varit med och skapat. Dessutom är de socialdemo-
kratiska f.d. statsråden de som i regerings-
ställning sett till att FRA redan startat sitt spionerande på det svenska folket, kolla inslaget på PlayRapport här.

AB: ”FRA har lagrat och insamlat svenskarnas telefonsamtal och datatrafik i cirka tio år, uppger SVT:s Rapport. FRA:s generaldirektör Ingvar Åkesson bekräftar uppgiften, men säger till Rapport att informationen gallras bort efter 18 månader.”

Det betyder i klartext att lagen redan är genomförd. Det strider mot både FN:s och EU:s regler om de mänskliga rättigheterna och den enskildes rätt till personlig integritet. Då spelar det mindre roll att ett antal politiker nu börjar få kalla fötter, ett brott mot den svenska grundlagen är redan fullbordat. Vi har under tiden med Bodström som justitieminister fått lära oss att det främsta argumentet för nya tvångslagar är att – myndigheterna redan gör så, att nya lagar gör metoderna lagliga.

Det är ett utomordentligt sjukt sätt att resonera, det är bara ett sätt att avsäga sig själv rollen som lagstiftare.

Att ett brott mot författningen skett, liksom mot de av EU och FN beskrivna mänskliga rättigheterna, är klarlagt samt – en lag som gör brottet lagligt innebär absolut inte att det blir lagligt. Införande av en sådan lag är ett brott oavsett hur man betraktar saken. Om rättsvårdande myndigheter undviker att ta tag i frågan så kan det folkliga missnöjet ta sig dramatiska uttryck, det är vad jag tror. Och att frågan skapar turbulens kan man se av medias rapportering.

AB: ”Centerns riksdagsgrupp tvekar om FRA-lagen. Hela gruppen höll ett flera timmar långt hemligt möte på måndagskvällen. – Det är fler som har haft stora tveksamheter, men samtidigt har vi en inställning att vi ska hålla ihop gruppen, sa gruppledaren Roger Tiefensee till TT. Fyra nej-röster behövs för att fälla förslaget. Folkpartiets Birgitta Ohlsson har sagt att hon kan komma att lägga en av dem. Även Centerns Annie Johansson och Fredrick Federley har tidigare sagt att de kan komma att rösta nej.”

Jag skrev igår att FRA-lagen ger Sverige-
demokraterna vingar. De har hävdat i åtskilliga mail och kommentarer att de är kraftigt mot

lagen, något som – om det är sant, kommer att ge partiet mängder av missnöjesröster i kommande val till EU-parlamentet och om ett par år – till Sveriges Riksdag.

Dagens Arena: ”Det konstigaste är inte att frihetsliberaler sviker sina ideal och trycker ja för den värsta övervakningslagen i landets moderna historia. Det konstigaste är att socialdemo-
kraterna röstar mot.”

Dagens Arena konstaterar också – att om Sverige haft en konstitutionsdomstol så hade man helt enkelt inte kunnat rösta igenom en sådan lag. Själv undrar jag hur man ska agera mot politiker som stiftar lagar som bryter mot grundlagar och lagarna om de mänskliga rättigheterna. Frågan om man ska kalla politikernas agerande för bedrägeri eller förräderi är snarast en fråga om semantik.

AB12 DN12345 SvD123456789 it

Andra om: , , , , , , , , , , ,

[tags]FRA-lagen, Bodströmsamhället, Orwell, Mänskliga rättigheter, Personlig integritet, Högerregeringen, Thomas Bodström, The Patriot Act, Spionlagen, Kriget mot Terrorismen, George W Bush, Politik[/tags]


9 svar till “Bodströmsamhället genomförs av – borgarna?”

 1. Det ironiska är ju att regeringen mycket lätt hade kunnat få igenom FRA-lagen bara genom att kompromissa lite med (s). Men den nuvarande regeringen kompromissar ju inget alls, de är ju självgoda och tror sig vara gudomliga. Och tur är ju det, det är deras högmod som har försatt dem i denna situation, och det är det som kommer att fälla dem till sist. Annars fanns det ju en uppenbar risk att FRA-lagen skulle återkomma i ett modifierad form, precis som EU:s nya grundlag.

 2. En av de mest märkliga och ironiska sakerna är att dessa förslag utarbetas av sådana som Bodström som har juridikutbildning och är advokat!? Hur är det möjligt att folk med dessa höga utbildningar har en sån oförståelse för grundläggande mänskliga rättigheter? Jag tvivlar inte en sekund på att vi kommer få se fler totalitära propositioner från samma personer i framtiden.

 3. Bodströhar problem i morgon. Lagen är ju helt hans påhitt. Hr ska den mannen kunna slingra sig nu?

 4. Vad mer återstår om lagen går igenom. Inopererade microchip i hjärnan? Elektronisk fotboja på alla?

 5. @Pastey: Hur är det möjligt att folk med dessa höga utbildningar har en sån oförståelse för grundläggande mänskliga rättigheter?

  Det kanske är en förutsättning för att tillskansa sig en så elitistisk syn?

 6. Pastey, de som tillverkar de senaste vapnen, som bränner luften blixsnabt så att folk inom en viss radie blir kokta levande, är inga dumbommar. De som tillverkar gas som ska slå ut ”fienden” och då kanske hela städer eller länder, psykiskt, är inga outbildade tölpar. Vetenskap och utbildning leder inte alltid till humanism och förfining, tyvärr är motsatsen rättare, ofta!

  Det fina civilicerade EU som lämnat bakom sig både nazismen och det kalla kriget med dess Berlinmur utvecklar nu sitt samarbetsavtal med Israel utan ett ord, utan en stavelse ens om mänskliga rättigheter, FN:s resolutioner, bosättningar på ockuperad mark, utsvältningen och belägringen av Gaza…

  Civilisationens återvändsgränd heter det…

 7. ”Hur är det möjligt att folk med dessa höga utbildningar har en sån oförståelse för grundläggande mänskliga rättigheter?”

  De har dessa höga utbildningar. Det är ett effektivt sätt att skingra människor från folket och bjuda in dem i Eliten.

 8. Politikereliten och pöbeln lever ju i två skilda världar, medborgarna ser sig själva som en del i en suverän nationalstat de kan vara med att påverka och eliten ratificerar en globaliserad förutbestämd agenda i full förvissning om att Sverige är en liten provins i densamma.

  ”Den som inte har något att dölja behöver inte vara rädd” heter det ju uppifrån, hur paranoida är inte då dessa makthavare i €U/USA som måste införa ett totalitärt stasiövervakningssystem för att skydda sig mot demokratin, som undanhåller information, bedrar och vägrar låta medborgarna rösta om genomgripande samhällsförändringar?