Bakslag för musik- och filmbranschen


Nu meddelas det att Datainspektionen har samma uppfattning som EU:s generaladvokat, gott så.

Hade Thomas Bodström varit justitieminister så hade han sannolikt trummat igenom en lagändring ändå, nu ska det bli intressant att se om högerregeringen avstår från eftergifter till de amerikanska intressen som trycker på.

DN: ”Datainspektionen sågar regeringens lagförslag om att tvinga bredbandsbolagen att lämna ut uppgifter om fildelare till film- och musikbolag. Myndigheten ser det som ett intrång i användarnas rätt till privatliv.”

Och om jag inte missminner mig får man kopiera musik t.ex. till sina nära vänner. I dagens samhälle så skickar man givetvis inte ett kassettband på posten utan man skickar det man delar med sig av som en fil via nätet i stället. Olämpligt kanske att göra det med en torrent via TPB, sådant kan bli svårt att försvara i Tingsrätten. Under alla omständigheter så bör även internetleverantörerna tänka både tre och fyra gånger.

Den dagen som min internetleverantör lämnar ut uppgifter så lämnar jag min ISP. Det har absolut inget att göra med huruvida jag fildelar eller inte, det är en principsak. Vill myndigheterna att all kommunikation via nätet ska krypteras för att skydda från insyn, så ok för mig. Men då har de inte längre en chans att på ett rimligt sätt avlyssna trafiken. Men det dröjer nog inte länge innan någon från högerregeringen kommer med ett förslag att förbjuda kryptering.

Den dagen måste alla ha installerat krypteringsprogram för man kan inte sätta hela folket i fängelse.


Dela fil kan väl vem som helst göra, eller hur ?

Källor: IDG SvD DN SvD2

Andra bloggar om: , , , ,

[tags]EU, Generaladvokaten, Fildelningslagen, Mänskliga rättigheter, Politik[/tags]


6 svar till “Bakslag för musik- och filmbranschen”

  1. Jag håller med dig! Men har det inte varit högerregeringens agenda att sätta dit ”nedladdare”? Socialdemokraterna blundade för problemet å andra sidan.

  2. Mer nyheter:

    Glocalnet är inte så låga. De har just antagit en policy om att de absolut inte tänker lämna ut några uppgifter till APB eller andra intresseorganisationer. Bahnhof och Bredband2 har den policyn sedan tidigare.

  3. Det låter sig sägas. Men vad säger de då åklageriet står på tröskeln med ett antal breda polismän för att omhänderta företagets servrar?

    Nej Mathias, snacka går men snacka så det går…

  4. Vill myndigheterna att all kommunikation via nätet ska krypteras för att skydda från insyn, så ok för mig. Men då har de inte längre en chans att på ett rimligt sätt avlyssna trafiken.

    Då kommer våra kära(?) myndigheter att införa samma lag som finns i Storbritannien. Man får rätt att kräva krypteringsnyckeln av er, herr Jinge!

    Jag syftar på det här:
    http://www.idg.se/2.1085/1.123733

  5. Nja Nadia! Affären TPB visar att polisen kan ta med sig Glocalnets servers i 18 månader, tror du inte att de hellre lämnar ut några kunder då?

    :-)