1 Maj i Havanna 2018


Denna rapport har jag fått av Eva Björklund som är Havanna, kanske för femtionde gången.

Rapporten.
Vi marscherar förbi tribunen där parti-, stats- och fackledningen står och vinkar framför José Martístatyn.
jose-marti-statue-central-park-havana-19256547Jose Marti-statyn
Vi närmade oss Paseo, den stora avenyn från Malecon till Revolutionstorget vid 7-tiden, från sidan, i högtalarna Silvio Rodríguez ”La Masa”. Paseo var redan fullpackad med folk på sin 100-metersbredd, så långt ögat kunde se bakåt och hela vägen fram till grässluttningen upp mot tribunen där stats-och partiledningen kunde anas som miniatyrer, tillsammans med gäster från alla världens hörn. Vi trängde oss in med viss möda, och blev ett med folkhavet.

Jag har varit med många gånger, men detta var den största marschen hittills. En massiv folklig uppslutning – unga, barn och gamla, kvinnor och män, svarta, mörkhyade och ljushyllta kubaner manifesterade sitt stöd för den nyvalde presidenten, och den avgångne. Och många tillresta Kubavänner framför allt från Latinamerika och USA.

Det verkade omöjligt att vi skulle kunna komma närmare, men vi sjöng med i nationalsången, La Bayamesa – som inledde mötet halv åtta – och hörde sedan Fackliga Centralorganisationens ordförande tala, så det dånade genom enorma högtalarstaplar.

Efter en knapp timme började vi röra oss framåt, det visade sig att vi alla skulle tåga förbi tribunen, med fanor och banderoller, och talkörer Leve Kuba, Fidel, Raul, Díaz Canel (notera skiftet, övergång till efternamn, på många sätt märks epokskiftet).
Kuba 1 maj 2018
Det tog över en timme innan alla hunnit förbi, jag har ingen uppgift på antalet, men denna 1a-Majmarsch kommer att vara bland historiens största, om inte den största. Det var varmt, packat, kroppskontakt, entusiastiskt, myrsteg framåt, och ett och annat salsasteg när utrymme gavs. Djupt rörda och lyckliga över att ha fått vara med om denna historiska 1a-Majmarsch i Havanna. Och på teve kunde vi sedan se hur folkmassorna marscherade i alla länens huvudstäder över hela öriket.

i Andra om: , ,, , , , , ,


11 svar till “1 Maj i Havanna 2018”

 1. Fler bilder på
  http://www.idcommunism.com/2018/05/mayday-from-havana-to-istanbul-millions-of-workers-honored-the-1st-of-may.html
  Det är bilder från Havanna till Moskva, Turkiet, Tyskland och med flera länder.
  Eva har rätt – det syns på bilderna att det var väldigt många, kanske mer än 100 000 människor som demonstrerade i Havanna! Uppgift finns till och med att det var uppemot miljoner människor som demonstrerade i Havanna!

  • Hoppas du läser detta, Kerstin. Du har fått en något oväntad men desto centralare person som sympatisör. Och det är inte vem som helst, utan förre presidenten Hamid Kharzai. Kharzai beklagar att han i tiderna anslöt sig till den antisovjetiska fronten som sedermera gav honom presidentskapet. Endast Ryssland kan hjälpa Afghanistan är hans ståndpunkt, för USA är Afghanistan bara en spelbricka.
   Du och alla andra skall läsa vad paret Elizabeth Gould och Paul Fitzgerald skriver på consortiumnews om nykonservatismen som tog fart i USA på 70-talet. Gould och Fitzgerald är mycket observanta på hur dessa vann inflytande och småningom började sätta agendan för den amerikanska politiken. Dessutom har författarparet skrivit en bok om Afghanistan.
   Splittringen mellan Kina och Sovjetunionen ledde till vänsterns globala splittring och gav en tudelad syn på många aktuella frågor. Vad som är mindre känt är de nykonservativas roll i kampen mot Sovjetunionen som numera omformat sig till kampen mot Ryssland.

  • HAHAHA! Ja, du sitter hemma på din kammare. Men grejen är, folk gillar när det händer grejer, man ordnar en majbrasa och folk på byn går dit. Varför? Ingen vet, är det för kungens födelsedag eller vad fan är valborg? Du behöver aldrig kommendera ut folk till parader och happenings som folk har en ledig dag till. Att hävda det visar hur lite du vet. Du vet nog inte mycket om vanligt folk.

 2. Det finns de som säger att kommunismen är död. Särskilt i Ryssland. Men 3 miljoner människor deltog i 1:a demonstrationerna runt om i landet, allt enligt CPRF.
  http://icp.sol.org.tr/international/may-day-2018-millions-honoured-international-workers-day

  I presidentvalet som hälls för ett par månader sedan segrade Putin med klara siffror, medan kommunistpartiet gjorde ett av de sämsta valen sedan kontrarevolutionen ägde rum i Sovjetunionen. Antingen måste Putin ha fuskat i valet. Eller så ljuger CPRF om hur många som deltog vid 1:a maj firandet.
  Och med tanke på valfusket vid förra valen och att oligarkerna som vill att Putin ska fortsätta som Rysslands president lutar jag mig åt att det var valfusk.

  Enligt Svenska Yle är det mycket svårt att organisera människor att demonstrera i Ryssland. Det ryska folket har en ovilja att protestera. Så jag tycker då att det var mycket bra att kommunisterna kunde samla så många när Navalnyj (som försöker organisera en demonstration till i morgon lördag) inte kan samla människor till hans protest.

  • Kommunismen är inte död. Sökande människor och människor som dras till det extrema kommer alltid att finnas. Däremot är kommunismen död som statsbärande ideologi. De få ställen där idéerna finns kvar inom den styrande makten är på väg mot marknadsekonomi. Drömmar är en sak, verkligheten oftast en annan efter uppvaknandet.