Svenska Afghanistanveteraner utan ersättning från FK

Ibland överträffar verkligheten dikten, det gäller bland annat de svenska soldater som skadades av en vägbomb i Afghanistan, Dagens Nyheter (TT) berättar idag:

DN/TT: ”För drygt ett halvår sedan exploderade bomben under deras terrängbil i Afghanistan. Den afghanske tolken dog och samtliga fyra svenskar i bilen skadades svårt. De svenska soldaternas kamp fortsätter – men nu mot Försäkringskassa. – Vi vill bara bli rättvist behandlade, säger David Ström till Norrländska Socialdemokraten. Han sitter fortfarande i rullstol efter att ha ådragit sig öppna underbensfrakturer, tre krossade ryggkotor, hjärnblödning samt frakturer på nyckelben och revben. Någon ersättning har ännu inte betalats ut för de två första veckorna efter hemkomsten.”

Orsaken till Försäkringskassans vägran är att de skadade inte anmälde sig själva som arbetslösa, hur skulle de nu skulle ha gjort det, i minst ett fall så var den skadade soldaten – medvetslös. Och även om han inte varit det så var han definitivt inkapabel med tanke på hans mycket allvarliga skador. Han hade två frakturer på benet, krossad fot, dubbla lårbensfrakturer, kompressionsskador i ryggen samt revbensfrakturer.

Soldaterna Kero och Ström borde senast dagen efter ankomsten inställt sig på arbetsförmedlingen. Jag finner ord för vad jag tycker om detta, men jag kan rimligen inte använda dessa ord på bloggen. Det reser dessutom ett antal frågetecken som försvarsledningen och försvarsministern borde besvara. Är det meningen att skadade soldater ska behöva slåss mot myndigheter efter att de krigat och skadats svårt i Afghanistan?

Vad tycker Sten Tolgfors om det? Vi ska givetvis inte delta i det amerikanska Kriget mot Terrorismen, våra soldater ska inte heller ledas av amerikanska generaler. Men då vi i praktiken gör det så ska svenska myndigheter ställa upp på dem som skadas och såras.

i Tags: , , , , , , , dn12 svd1 ab1 ex1 t

  24 comments for “Svenska Afghanistanveteraner utan ersättning från FK

 1. 22 maj, 2010 at 09:31

  Arbetslinjen får alltmer absurda konsekvenser och det här var ju bara en i raden av vansinnigheter

 2. Karl
  22 maj, 2010 at 10:01

  Christer, regeln att FK inte betalar sjukersättning för de första 14 dagarna (utan att arbetsgivaren är ansvarig för dessa), som det rör sig om, infördes väl av (s)-regeringen?

  Det lades inte fram som ett sätt att stärka arbetslinjen, utan för att öka arbetsgivarnas ansvar.

  Så hur är det en konsekvens av arbetslinjen?

  • 22 maj, 2010 at 10:09

   Christer, regeln att FK inte betalar sjukersättning för de första 14 dagarna (utan att arbetsgivaren är ansvarig för dessa), som det rör sig om, infördes väl av (s)-regeringen?

   Är det så, är det inte bara hitte-på-uppgifter?

   F.ö. är det väl tiden EFTER arbetsgivaransvaret man talar om?

   • Andreas
    22 maj, 2010 at 10:42

    Enligt DN ”Någon ersättning har ännu inte betalats ut för de två första veckorna efter hemkomsten.”

   • Karl
    22 maj, 2010 at 10:49

    Jinge, nuvarande regler för arbetsgivaransvaret under sjuklöneperioden fastställdes väl av (s)-regeringen och gäller sedan 1 januari 2005? Visserligen har vi haft sjuklöneperiod med arbetsgivaransvar sedan 1992, men de nuvarande reglerna är som jag förstår det fastställda av den förra (s)-regeringen.

    Och nej, detta gäller inte perioden efter arbetsgivaransvaret, utan det är just arbetsgivaransvaret det handlar om. Soldaten avslutade sin tjänst vid försvaret och ska då enligt reglerna anmäla sig som arbetslös för att arbetsgivaransvaret ska försvinna. Nu var soldaten varken arbetslös eller hade arbete, och trillade mellan stolarna på grund av dåligt utformade regler.

    Själv är jag emot att arbetsgivaransvaret finns, men det håller ju tyvärr inget av regeringsalternativen med om.

    • 22 maj, 2010 at 11:53

     Soldaten avslutade sin tjänst vid försvaret och ska då enligt reglerna anmäla sig som arbetslös för att arbetsgivaransvaret ska försvinna

     Avslutade sin tjänst pga medvetslöshet? Tror du att man sorteras ut så lätt?

     Jag tycker du ska kolla med försvarsmakten vad det är som gäller innan du fortsätter. De har alltid en pressekreterare i jourtjänst.

  • Kent
   22 maj, 2010 at 11:03

   Det spelar nog ingen roll, dom blir nog utan andå! Eftersom att är man anmäld på arbetsförmedlingen och står till arbetsmarknadens förfogande så får man ingen ersättning från FK, ”det finns ju alltid jobb att ta som t ex telefonförsäljare armarna var ju inte skadade” Skriver detta utifrån självupplevda kontakter med FK. I mitt fall var jag sjukskriven 2 veckor av läkare efter en knäoperation och var inskriven på AF som sökande byggnadsarbetare. Fördj….. är det oavsett vilken regering det är som infört reglerna!

 3. 22 maj, 2010 at 10:10

  Har nu Svenska myndigheter beslutat att vi skall skicka soldater till främmande land för att i de ”fredsbevarande” styrkorna deltaga, så nog i helv… skall myndigheterna ta ansvar fullt ut för dessa soldater. Inget annat än ren skandal att behandla hemvändande svårt skadade Svenskar på det viset som gjorts. Om nu Tolgfors tycker att det är så viktigt att vi måste ha soldater med i denna USA ledda kampanj så vill det till att han är den förste som ser till att hjälpa grabbarna. Dags för Tolgfors att ta sitt ansvar som försvarsminister. Eller tycker han att dessa Svenskar är ”Expandable” i kampen mot terrorism.

  Kan bara säga som många andra. Ta hem de Svenska soldaterna från Afghanistan. Vi har inte där att göra så länge detta inte är en fredsbevarande operation utan en USA ledd kamp mot vad de kallar för den globala terrorismen.

 4. malmöit
  22 maj, 2010 at 10:44

  Vilka stofiler sitter på försäkringskassan ?
  Det är faktiskt dags att skrota en myndighet som uppför sig världsherrar, det verkar iallafall precis så med tanke på hur dem uppför sig.
  Dem som skadats i arbetslivet av företag eller är bara sjuka pga olika sjukdomar eller soldater som faktiskt ingår i en EU kompromiss som godkänts av den svenska regeringen med flera och denna listan kan göras mycket lång.
  Fkassan bevisar dagligen hur stor inkompetens dem besitter och vilka rent ut sagt idioter dem är med tanke på hur dåligt folk mår pga av dess stupida uppseende väckande agerande.
  Skrota en myndighet som är värdelös och gör det också med arbetsförmedlingen för dem är likadana.
  Gud vad jag skäms att jag är FÖDD i detta här landet…
  Hoppas att soldaterna vinner i en domstol och stämmer skiten ur svenska staten för dem är trots allt sk chefer för fkassan och har ansvar för det dem gör.

  • In the Army
   22 maj, 2010 at 14:07

   Det är regeringen som styr vad försäkringskassan skall göra, regeringen lägger fram reglerna sen är det bara för de få som är kvar på FK stt följa dessa, alltså inget utrymme för humanism utan bara kallt beräknande efter regelverket.

 5. henrik
  22 maj, 2010 at 11:58

  Vad jag inte förstår är inte att försäkringskassan inte betalar, vad jag inte fattar är varför de inte får livslång lön från försvaret. Det är skamligt, om man skadas svårt i militär tjänst borde inte försvaret för evigt vara tacksamma och betala.

  • 22 maj, 2010 at 12:13

   Ja det är rimligt. De borde fan-i-mig ha fortsatt lön OCH skadestånd!

   Bombskadad i rullstol och man kräver att han ska vara anmäld till – arbetsförmedlingen !?

   Hur jävla sjukt kan det bli?

 6. Martin Forsman
  22 maj, 2010 at 12:06

  Sverige år 2010 eller Sovjetunionen år 1945. Det är nog svårt att veta för de sårade krigsveteraner vi kommer få vänja oss vid att få hem i strid ström under de närmaste åren.

  Jag anser som bekant att vi inte har i Afghanistan att göra (med soldater åtminstonne), men nu när vi endå är där så måste vår regering ta sitt ansvar för att ta hand om de som återvänder både vad gäller fysisk men framförallt psykisk vård.

  Som det är nu verkar det viktigare att hedra stupade än att ta hand om de som skadat sig i vår krigsföring.

 7. Christer W
  22 maj, 2010 at 12:55

  Dessvärre är det ingen tillfällighet att den som skada allvarligt i militär tjänst får stora problem med f-kassan, så har det varit länge. Det gällde t.ex. Kongosvenskarna, vanliga värnpliktiga osv.
  Det första som händer är att försvaret avhänder sig ansvaret direkt genom att avskriva de som inte kan återgå till aktiv tjänst. Helt enkelt en utgift mindre både i lön och vårdkostnad.
  F-kassan skäl är faktiskt detsamma, det är därför de håller så hårt på absurd formalia.
  Ofta får nära anhöriga och de skadade ( i mån av ork) lägga ner oerhört mycket tid och kraft på att slåss med myndigheternas tjänstemannaapparat, tjänstemän som ofta anser att verksamheten är till för dem och allmänheten är bara till besvär.

 8. Thomas
  22 maj, 2010 at 13:15

  Amerikanarna har en smartare lösning, där har soldater som invalidiserats retroaktivt diagnosticerats med ”Personality disorder”, vilket gör att de inte bara får sparken utan ersättning, utan, eftersom det påstås att denna förelåg redan när de rekryterades, de blir återbetalningsskyldiga på sin rekryteringspremie så de slutar på gatan skyldiga staten pengar.

 9. St. George
  22 maj, 2010 at 13:31

  Hela världen har blivit skvatt galen… Unga, naiva soldater som åker på ett uppdrag de sålts in på under falska förevändningar, utan en aning om vad som väntar dem om de råkar bli skadade. Samtidigt sitter Carl Bildt och snackar om hur han är ”stärkt” i sin övertygelse om att Sverige borde stanna i Afghanistan. Härligt!

  Och detta är ju inte ens toppen på isberget… Fy fan vad less man blir.

 10. nature
  22 maj, 2010 at 13:52

  Men hallå och ursäkta mig; visste inte dessa soldater om att det är farligt att tjänstgöra som just soldat? Har de tvingats dit mot sin vilja av försvaret?

  De har frivilligt åkt till till ett land, som de inte har någonting med att göra, och de var medvetna om riskerna och det.

  De får ju ersättning!

  • Firre
   24 maj, 2010 at 11:33

   hur tänker du nu? det är minst lika farligt att flyga flygplan, köra bil gå över gatan, det gör man också frivilligt.
   Ska man då inte få hjälp när ngt händer?
   ditt inlägg är inte bara oseriöst det är extremt korkat.

 11. In the Army
  22 maj, 2010 at 14:10

  Ta hem våra soldater från Afghanistan, vi har inte där att göra!

  Sjukförsäkringssystemet är ”sjukt”, regeringen har totalt förstört det, de har inte lyssnat på de remissinstanser som uttalat sin kritik om att det inte kommer att fungera, att många hamna mellan stolarna, utan regeringen har kört sitt eget ”race!

 12. Jakob
  22 maj, 2010 at 17:35

  Detta är naturligtvis inte ett ärende för försäkringskassan utan för försvaret, det är mot dem som kritiken borde riktas. Naturligtvis borde det finnas en klausul i anställningsavtalet som säger att om en anställd under tjänst blir skadad så åtar sig försvaret att hålla denne person anställd med bibehållen lön till dess att personen är tillräckligt frisk för att söka andra jobb. Hur kan man ha missat det?

  • 22 maj, 2010 at 17:53

   Det borde vara så men det verkar inte vara det…

  • Marcus R
   23 maj, 2010 at 12:45

   Henrik ”Detta är naturligtvis inte ett ärende för försäkringskassan utan för försvaret, det är mot dem som kritiken borde riktas.” – CSN och Försäkringskassan har väl varit de två sämsta myndigheterna i Sverige de senaste 20 åren oavsett regering så nog kan man klaga på Fk. De brukar tolka regelverken som fan läser bibeln.

 13. 22 maj, 2010 at 18:31

  Nu verkar det som soldaterna får sina ersättningar. Men Sverige är nog snålast i norden när det gäller anställningsvillkoren?

  Pinsamt och skämmigt!

 14. 22 maj, 2010 at 23:41

  Grabben vill bara ”bli rättvist behandlad”. Det är ju precis det han blir, nämligen som alla andra! Han har nog, som de flesta ungdomar, väldigt lite kläm på vad som gäller i det här landet om man blir sjuk eller skadad, vem bryr sig i den åldern, man är ju kärnfrisk och odödlig när man är tjugo, så vem bryr sig om de är mossiga typerna som står på dödens rand.

  Och jo, s var ju också inne på ”arbetslinjen” och försämrade sjukförsäkringen. Anna Hedborgs utredning, som inte blev klar medan s satt kvar, var väl i stort sett vad Alliansen sedan genomförde.

Comments are closed.