Om Säpo och att skjuta dimma


Samtidigt som SÄPO pratar om att risken för terrorangrepp har ökat så berättar Expressen att högerregeringen är fortsatt intresserad av att köpa in Black Hawk-helikoptrar från USA. Säpo säger inte så mycket, men det lilla som hörs kan sammanfattas i att ”– Det förekommer vissa kontakter mellan grupper här i Sverige”, eller något liknande.

Det gör det säkert. Människan är en social varelse, och att två eller flera av oss har kontakt med andra människor är naturligt, hade de inte haft det så hade det funnits anledning till oro, inte det faktum att de ringer varandra och dividerar om vilket skånskt lag som ska vinna Allsvenskan, eller vad det nu är Säpo-chefen avser. Men visst, läget i både Pakistan och Afghanistan riskerar att skärpa till sig för hemmaopinionen. När norska soldater drömskt talar om att ”skjuta dimma”, vilket avser en direkt dödande träff i en pulsåder eller i huvudet, och amerikanska soldater redogör för hur de mördat civila afghaner så finns det anledning att förmoda att diverse afghaner och pakistanier börjar tänka på hämnd.

Att dessutom danska soldater förekommer i en dokumentär där de uppenbarligen roas av att mörda oskyldiga samtidigt som norrmännen tycker att dimskjutandet är bättre än sex borde givetvis skrämma var och en som är anställd inom olika säkerhetstjänster. Och att köpa femton Black Hawk-
helikoptrar för skattebetalarnas pengar för att sända till Afghanistan som ambulanshelikoptrar sticker i ögonen, inte bara på skattebetalarna. Var och en som anser att Sverige inte har i Afghanistan att göra retar säkert upp sig på detta.

Expressen: ”Sverige har gjort en förfrågan om att få köpa 15 UH-60M med reservmotorer, varningssystem för missiler och laservarningssystem. I paketet ingår även utbildning. Den svenska förfrågan blev känd i samband med att amerikanska kongressen informerats. Av informationen till kongressen framgår bland annat att Sverige använt sig av det svenska engagemanget i Afghanistan som argument för att köpa helikoptrarna. Från svensk sida har man understrukit att det också finns ett akut behov att åtgärda bristen på sjukvårdshelikopter åt svenska trupper i norra Afghanistan.”

Men behöver vi verkligen femton ambulans-
helikoptrar? Jag tvivlar på det, att regeringen redan avsatt fyra miljarder i våras för detta ändamål ska kanske ses i ljuset av att USA nu skickar alltfler ”Drönare” lastade med sprängmedel till Pakistan. Drönarna flygs av civilpersoner som sitter på ett civilt kontor i USA med en dator och flyger med hjälp av ett dataprogram och en Joystick. Det är klart att de civilpersoner som mister sina anhöriga i det spelet blir topp tunnor rasande. Nu har dessutom den amerikanska militärledningen börjat låna ut dessa tingestar till underrättelsetjänsten CIA, som driver någon egen variant av detta makabra datorspel.

Men i dataspel dör inga på riktigt, men det är alldeles riktiga människor som sprängs till slamsor av dessa drönare, eller som blir till blodsdimma av en direktträff från norska soldater. Svenska soldater är inblandade i detta och det är självklart att pakistanier och afghaner blir rejält förbannade och hatiska. Det är bara att vända på det som sker. Skulle vi själva angripas av förarlösa flygplan så skulle många av oss vara beredda att ta till vapen för att slå tillbaka mot de länder som utsatte oss för sådant.

Problemet är om någon gör det mot oss, som bevisligen deltar i kriget mot Afghanistan, så kallas de terrorister och deras handlingar kallas för terrorattacker. Men skulle vi göra samma sak mot den som anföll oss skulle vi kallas för hjältar. Men det behöver ju inte vare sig Säpo, Must, FRA eller högerregeringen låtsas om, för då kanske de där helikopterutgifterna skulle ifrågasättas.

Nästa gång det blir en demonstration mot kriget i Afghanistan så kanske vi skulle avstå från en massa talkörer. Vi kanske skulle ställa oss utanför riksdagshuset och bara se på dem, riksdagsledamöterna som beslutar om deltagandet i detta krig.

it , , , , , , , , , ex123 dn12 svd123 ab1 svt


12 svar till “Om Säpo och att skjuta dimma”

 1. Men Jinge då. SD vill ju ta hem soldaterna från Afganistan. Inte vill väl du rösta för deras förslag?

  • Det där med SDs inställning i den frågan finner jag lite märklig. De om några borde ju vilja skicka dit fler soldater, med tanke på vilka grupper som skjuts av där borta av USA och dess allierade.

   • Nej det är väl inte märkligt. Om jag tolkar SD:s inställning rätt så säger de: Sverige åt svenskarna, och Afghanistan åt afghanerna, d.v.s. bort med de svenska soldaterna därifrån, kan det bli konsekventare?

    • SD säger även att man avser att hjälpa folk där de behöver hjälp – i sitt hemland. Hur de tänker sig att hjälpa utsatta i Afghanistan är däremot osagt och otroligt naivt. På vilket sätt skulle ett paket med mat och kläder kunna skydda folket från Talibanerna? Eller menar man att man stoppar med lite ammunition och handgranater i hjäppaketet?
     Uppenbarligen är det bara ett sätt att försöka köpa sig fri från ansvar. Stäng ute flyktingarna men skicka på den ett par euro så kan vi sova gott på natten. På samma sätt som man slänger åt en uteliggare ett par femmor. Se, vad duktig och fin jag är som ger denna slant, se så maka på dig nu du fick ju vad du ville? Att uteliggaren egentligen behöver tak över huvudet och bli självförsörjande är ovidkommande.

     Cyniskt och ohållbart ur ett medmänskligt perspektiv

 2. Inte svårt att förstå att terrorhoten ökar på grund av att hatet mot USA och dess medlöpare blir allt större. och tack vare att Sveriges regering så ensidigt ställt upp på USA:s villkor i Afghanistan så är vi nu också indragna i detta.

  Enda sättet att undslippa detta terrorhot mot Sverige är att med omedelbar verkan ta hem de svenska trupperna och förhålla oss neutrala i frågan. För det vore ju för jävligt om svensk civilbefolkning här på hemmaplan skulle behöva dö i en terrorattack bara för att Sveriges regering springer USA:s ärenden.

  Vad har vi för garantier att dessa ”drönare” verkligen träffar rätt mål. Det enda man får höra är att de framgångsrikt har använts mot fientliga mål. Nu lär det ju dessa ”drönare” i CIA:s händer kunna användas urskiljningslöst mot förmodade terroristmål. Man kan ju bara undra hur många civila som på kuppen kommer att stryka med i processen.
  Det finns ju inga neutrala källor som kan verifiera om en ”drönar” attack varit framgångsrik eller inte. USA har ju tidigare hävdat framgång med detta vapen mot vissa personer med terrorist stämpel, men efter ett tag så har dessa personer dykt upp som kaniner ur sina hålor igen.

  Klart konstaterat är att dataspels generationen tagit över dagens krigföring. Här behöver man varken se fienden i ögonen eller stå till svars för sina handlingar om det visar sig att att en ”drönar” attack gått fel och istället dödat en massa civila. Det lär USA sopa under mattan med diverse bortförklaringar.

  • Ensidigt, omdömeslöst och altruistiskt…vi får inget förutom att betala för 15 apache helikoptrar samt blir utsatta för terrorhot och terror som gör oss ännu mer beroende av USA.

 3. Inte heller är Black Hawk-helikoptrar särskilt bra, så vad som skall med dem till vet jag inte riktigt. Fast å andra sidan kanske det är regeringen som vill sträcka ut en vänskaplig hand gentemot USA med det hela, liksom för att skaka hand om hur bra vänner vi är och ställer upp för dem. Verkar lite så.

 4. Just nu försöker de skrämma skiten ur oss genom att påstå att vi hotas av islamiska terrorister, det är förståeligt varför om man gräver lite under ytan… Jag mötte den där magra, spöklika spetan som blivit moderaternas nya partistrateg i går. Hon var ute och rastade sin mops på Fredsgatan, och såg i alla fall inte särskilt rädd ut, hon försökte till och med le mot mig, men jag såg väl inte ut som nån terrorist kanske.

 5. USA:s ekonomi är fortfarande på väg neråt och många av deras vänner kommer just nu att de behöver köpa en massa vapen just från USA. Jag förstår inte bara varför det måste vara vapen man köper. Kan man inte köpa något annat för pengarna? Munkar? Jordnötter? Jeans? Kepasar? Måste man hålla just vapenindustrin under armarna?

  Föreställ er hur det går till. Amerikanska kongressmän och andra superkändisar inom amerikansk politik som samtidigt är ägare till stora aktieportföljer inom just vapenindustrin ringer sina polare utomlands typ Carl Bildt eller Muhammed bin Rashid och undrar om inte försvarsmakten i just deras land behöver köpa nya dödsbringande skrothögar. Vad säges om det ena eller andra vapensystemet? Det kan ju vara bra när, inte om, era elaka grannar tar strup tag på er precis när som helst…

 6. Hela svenska försvarsmakten är genomsyrad av inkompetens f.n. Den först tänka helikopter 18 (tror jag den kallades) är rena fiaskot. Den håller inte ihop att flyga med och TV-spelsgalna inköpare tänker mest på att piloten skall ha kul och bekvämt.