Paralleller mellan Murdoch och Sverige?




Allt fler börjar undra över vilka paralleller det finns mellan Murdochskandalen och den situation som råder i Sverige, och det handlar inte bara om koncentrationen av ägandet som jag var inne på igår, det handlar i lika hög utsträckning om en sorts journalistik där man oblygt politiserar det mesta mellan himmel och jord.

När DN/Expressen blir omtalade på grund av sin sneda nyhetsredovisning, när Svenska Dagbladets ledar-
redaktion utpekas som en källa till rasistiska uppfattningar om muslimer, då är det kanske dags att sätta ner foten för medias ägare och fundera över vad som har gått snett. När jag läser en tidning så förväntar jag mig att höra ägarens röst på ledarsidan, men övrigt material i tidningen bör enligt mig vara en korrekt rapportering av fakta, så långt de är kända. Och det är, såvitt jag har förstått, det som kallas journalistik.

Expressens hatkampanj mot Mona Sahlin bedrevs inte på ledarsidan, den fanns på nyhetsplats. Några dagar före valet ansåg Expressen att man behövde påminna läsarna om vad ”Tobleroneaffären” handlade om.

Och vem har glömt bort Expressens roll efter att Fredrik Malms Liberala Ungdomsförbund hade brutit sig in i socialdemokraternas interna datasystem valet innan?

Wikipedia: ”Den 6 september visade det sig att Expressens inrikespolitiska reporter Niklas Svensson också hade varit i besittning av inloggningsuppgifterna och loggat in på SAP-net vid ett antal tillfällen. Även Niklas Svensson delgavs misstanke om brott. Ytterligare ett par folkpartister drogs in i affären men partiordföranden, Lars Leijonborg, nekade ihärdigt till att ha känt till någonting av det inträffade.” (texten fortsätter under annonsen)


Fredrik Malm gick under jorden, enligt uppgift färdades han i bilens bagagelucka för att undkomma pressuppbådet utanför bostaden, det var ett stort antal journalister ville ha svar på vissa frågor, idag sitter han i Riksdagen.

Ser man till de regler som Pressens Opioninsnämnd tagit så inleds dessa så här:

Ge korrekta nyheter

1. Massmediernas roll i samhället och allmänhetens förtroende för dessa medier kräver korrekt och allsidig nyhetsförmedling.

2. Var kritisk mot nyhetskällorna. Kontrollera sakuppgifter så noggrant som omständigheterna medger, även om de tidigare har publicerats. Ge läsaren/mottagaren möjlighet att skilja mellan faktaredovisning och kommentarer.”

Jag tycker att man ska undvika att detaljreglera hur pressen ska sköta sin uppgift, men det är ofrånkomligt att ta upp mediekritiken nu när Murdochskandalen är högaktuell. Svensk pressetik lämnar åtskilligt i övrigt att önska, dessutom är många tidningar praktiskt taget alltid politiserade även på nyhetsplats. Med det sagt så är det enkelt att förstå att media dagligen bryter mot de ovan citerade punkterna. Själv är jag dum nog att tro att det inte är så de flesta läsare, lyssnare och tittare vill ha det.

it Andra om: , , , , , , , , , , , ab1 ex12 dn12 svd12 ekot svt1 Läs gärna: ship to gaza k&å frekar human labrat lasse zaramis


6 svar till “Paralleller mellan Murdoch och Sverige?”

  1. Foxnews finns inte i Kanada för där är det förbjudet att ljuga i tv och radio; jag vet inte hur det ser ut här dock dessutom vet jag inte hur de lagarna påverkar tidnings-media.

    Kent Asps ”Mäktiga Massmedier” kan vara intressant om man vill sätta sig in i ämnet om medias roll i samhället. http://www.jmg.gu.se/publicerat/maktiga-massmedier/

  2. Malm klarade sig undan den gången om än föga ärofullt. Dataintrång är ett brott med fängelse i straffskalan.

    Hur kan du förvänta dig att medierna ska ge korrekta nyheter? Borgarmedier är fulla av vinklade nyheter och reportage. Se bara på TT, där ljugs det hej vilt varje dag eller tigs ihjäl. Sossepressen är ännu värre hävdar jag eftersom de ger sken av att vara progressiva men de inte har en tanke på att förändra samhället. Vem äger de medier som formar vår världsbild?

    Fakta det är att berätta hur högt över havet Kebnekajse reser sig eller tågtidtabellen. Fast det sista där är ju fel nuförtiden det också.

    Jag rekommenderar Proletären för relevanta nyheter och reportage.

  3. Problemet med massmedia i dag är mycket enkel. Från att ha rapporterat om viktiga nyheter och händelser som faktiskt påverkar oss har man övergått till att skriva om det som säljer. Så upplever jag det men vem vet? Tack vare internet finns det idag en livlig debatt om nyheterna i stället för en censurerad insändarsida.

    @Järven. Den enda skillnaden mellan Proletären och Expressen är väl att Proletären inte sticker under stolen med sin agenda. Visserligen uppfriskande men inte särskilt objektiv vill jag påstå :)

    • Från att ha rapporterat om viktiga nyheter och händelser som faktiskt påverkar oss har man övergått till att skriva om det som säljer.

      Så är det, men det är ett tveeggat svärd. Man hugger nämligen av sin egen svans.