På onsdag ökar bandbredden med IPRED-faktorn


I mitten av nästa vecka så kommer bandbredden på Internet att öka på ett märkbart sätt. Orsaken är att IPRED-lagen träder ikraft och väldigt många kommer då att välja bort möjligheterna att fildela. Skälet till det är förstås den ökade risken för att drabbas av en räkning på många tusen, kanske hundratusentals kronor.

Vi är ett stort antal människor som talat om möjligheterna att kringgå lagen, bland annat har man talat om nya innovationer som OneSwarm ((http://jinge.se/mediekritik/oneswarm-stjalper-nya-lagar.htm)) och liknade faciliteter. Det förekommer också diskus-
sioner om tunneling ((http://en.wikipedia.org/wiki/Tunneling_protocol)) och anonymitetsservers. Gänget bakom The Pirate Bay har också hittat på något nytt som de kallar Ipredator ((http://ipredator.se/)) , något som omedelbart antipiraterna avfärdade som verknings-
löst.

Det är självklart att det kommer finnas möjligheter att kringgå lagen utan att upptäckas, men frågan är hur många av de vanliga fildelarna som kommer att prova sig fram bland de tekniker som finns. En rimlig hypotes är att bara några procent av alla svenska fildelare kommer att fortsätta efter 1 april. I takt med att nya tekniker utprovas, tekniker som upplevs som säkra, så kommer fildelningen sakta öka igen. Men eftersom de flesta metoderna bygger på att man ska abonnera på en tjänst, eller fildela på ett nytt sätt som med OneSwarm, så kommer ökningstakten att bli trög.

Vi som bor i tätorter har givetvis möjlighet att logga in på andra abonnenters nät via trådlösa nätverk, men jag gissar att många känner motvilja mot att olovligen utnyttja andras bandbredd för att tanka filer.

De senaste dagarna har det förekommit uppgifter i media om att polisen slagit till mot sådana som satt i system att tillgängliggöra filer via BitTorrents ((http://en.wikipedia.org/wiki/BitTorrent)) , antagligen har dessa tillslag ett visst samband med att IPRED-lagen träder i kraft i veckan som kommer. Sannolikt kan vi förvänta oss ytterligare händelser som dessa innan onsdag.

Jag ser personligen Antipiratbyrån ((http://www.antipiratbyran.com/)) , och därmed upphovsmännen, som de största förlorarna i den såpa som har utspelat sig efter tillslaget mot Pirate Bay för några år sedan. Det hade förmodligen varit rätt så enkelt att sprida information och upplysning till den breda allmänheten, istället blev det nya lagar som IPRED-lagen, och missnöjet förstärktes av att den föregicks av FRA-lagen. Det blev en folklig samling mot myndigheters snokande i enskildas angelägenheter, en samling som gick på tvärs med de politiska partierna. Oavsett vilket parti man än

röstade med så kunde man nu börja samarbeta med politiska meningsmotståndare.

Och det är så det kommer att fortsätta. Film- och musikindustrin och Antipiratbyrån blev synonymt med etablissemang och regering, och vi andra blev automatiskt medlemmar i den binära motstånds-
rörelsen.
De medborgare som av olika anledningar blivit besvikna på sina egna politiska partier har fått ett missnöjesparti som de kan rösta på, Pirat-
partiet. ((http://www.piratpartiet.se/)) Även om partiet knappast har någon möjlighet att ta sig in i något parlament, och även om det är ett missnöjesparti, så kommer de att dra till sig tiotusentals röster i både EU- och riksdagsval.

Man förlorar inte en hel ungdomsgeneration, som vissa hävdat, men det är illa nog när etablerade partier ses med stor misstro bland de yngre generationerna, en grupp unga människor som dessutom tappat respekt för upphovsmännens rättigheter. När det gäller lagstiftning så har alltid ett rättesnöre varit att nya lagar behöver folklig förankring för att nå en acceptans i bredare folklager, det har man struntat i nu och det kommer att kosta.

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , it DN1 ex1 SDS NT AB1 HD DB svd Rick F Berglund Opassande HAX Hellman Zippo Erladsson Script Satmaran Karamelltanten

[tags]Binära Motståndsrörelsen, FRA, Piratpartiet, Ungdomsgeneration, Antipiratbyrån, IPRED, Ipred-faktorn, Missnöjesparti, Lagstiftning, Upphovsmän, Filmindustrin, Musikindustrin, Ipredator, Tunneling, Pirate bay, Politik[/tags]


18 svar till “På onsdag ökar bandbredden med IPRED-faktorn”

 1. Ge det lite tid, så kommer en mjukvara som är säker för ipred, och antagligen mer användarvänlig än de program som används för fildelning idag.

  Och vips är vi tillbaka på ruta ett..

  Och alla miljoner som plöjts ner i lobbying-aktiviteter är bortslösade.

  När ska vansinnet sluta?

 2. Hej ! Själv tillhör jag den lilla procenten som skaffat en VPN-programvara och abonnemang. Jag har ett tremånaders Relakks-konto och det fungerar bra med min WindowsXP dator. Jag rekommenderar det varmt och prestandan är kanske 10% lägra en utan PPTP-tunneln igång. Mitt IP börjar numera på 82.233

  Hälsn. Urban

 3. Jag gissar på att din favoritdrink normalt är lite rödare än ”Bodström”?

  Tack för länk.

 4. Torrent-siterna kommer att dö sotdöden framöver eller åtminstone tills det blir ett prejudikat vad som är ”enskilda nerladdningar”?

 5. eller så kommer bandbredden att minska eftersom alla fildelare går över till krypterade protokoll som kräver MER bandbredd per netto överförd mängd data.

  Detta är det troliga i det långa loppet.

  Framtiden får utvisa.
  /C

 6. Fruktansvärt att rika musik/filmbolag kan gå in i ett enskilt land och påverka dess lagstiftning. Blir så upprörd att vårt rättsväsende som officielt ska vara oberoende påverkas av sådana här påtryckningar.

  Fyfan, jag hoppas av hela mitt hjärta att majoriteten av folket i sverige motsätter sig detta och hittar nya vägar att fildela.
  Dom (bolagen) ska fan lära sig att det är nya tider som gäller.

 7. Hej Jinge, undrar bara varför du nedlåtande betecknar PP som ”missnöjesparti.” ALLA partier är väl missnöjespartier? Det är ju förändringslusten som är drivkraften all politik. Om du nu måste ha en etikett på PP så skriv då hellre ”fokusparti”, gärna med förklaringen att det är PP som starkast reagerar mot den rent repressiva lagstiftning som nu införs steg för steg – FRA, IPRED, ACTA, Q6/17, Datalagrinfsdirektiv o.s.v. Eller kort uttryckt: Bodtröm/Ask-samhället.

 8. Haha, sluta fildela? Det var det löjligaste. Jag kommer istället öka min fildelning när ipred kör igång.

 9. hehe jag hörde från polisen att denna lag som kommer troligaste bli som lagen som säger att man måste gå på övergångsstället när man går över vägen, men det finns inte resurser att genomföra.

 10. värre blir det när pedofiler lär sig att surfa anonymt då kommer de poliser som lagt ner så himla mycket jobb på att jaga pedofiler nu kan göra sig anonyma på Nätet.

 11. Vilken tur att ipred lagen tvingar fram VPN tunllar eller andra program för att bli anonym på nätet. Regeringen fattar inte att de just nu gör alla pedofiler anonyma. Innan kunde man iaf spåra asen. På bekostnad av tonåringarna som laddar ner Idolmusik så låter man nu äcklen härja fritt.

 12. Det som är verkligen synd är att dom satsar pengar på att känna pengar på skadestånd när dom borde göra som spootify och arbeta med nya sätt att nå ut till kunderna. Reklampåslaget i Spootify är rätt omärkbart, att det är så tycker jag är bevis att bolagen har utnyttjat sina monopol med upphovsrätter när dom satt sina priser. Musik för 10 kr styck håller inte, vad vi istället behöver är mer av Spootify fast för TV och film också, och senare för HD sändningar. Då kan skivbolagen konkurrera med torrent siterna på riktigt. Det ända IPRED gör att hämna utvecklingen att gå åt rätt håll, till priset av att en bit av rättsstaten dog.

 13. Ipred ipred.. Alla pratar om det just nu, överallt. Det har aldrig varit _lagligt_ att ladda hem _olagligt_.

  Vad skulle hända om bredbandsföretagen ökade 50/100kr i bredbandsavgift för nerladdning? Dvs, dessa 50/100kr går till skivbolagen etc. Jag köper delvis med skivor för att stödja artisterna eller grupper. Men blir lika besviken varje gång, en fjärde-del av alla låtar är bra. Allt annat är skräp, det ville jag inte betala för.