Katastrofen Reinfeldt


Att FRA-frågan rullar vidare förvånar knappt någon i dessa dagar. Fredrik Reinfeldt och regeringen hur uppvisat en total oförmåga att agera, något som nu blir tydligare för alltfler.

Igår publicerades hemliga dokument från FRA på ett trettiotal bloggar, vilket med all önskvärd tydlighet bevisar just det som kritikerna hävdar – saker som framkommer i underrättelsearbete kan komma på villovägar. Det kan inte bli tydligare än så. Sedan har det tagit sig lite lustiga uttryck, en av bloggarna som nu mästrar dem som inte publicerade handlingarna visade själv upp dem på sin hemsida maskerade, idag är maskeringen borttagen. Antagligen trodde inte vederbörande att någon märkte den oskärpa som var pålagd med Photoshop.

Annars är den lustigaste effekten som jag fortfarande fnissar åt Lisa Bjurwalds drapa i DN där hon utgöt sig över ”den särskrivande specialklass som är den svenska bloggsörjan” vilket ändå måste vara ett av DN:s största bottennapp bortsett från Per Ahlmarks kvacksalvande i spalterna. Gudmundson skriver om FRA idag:

SvD: ”Igår fortsatte bloggosfären driva frågan: staten försöker tysta meningsmotståndare. Det finns inte en chans att vända klavertrampet till något gynnsamt för FRA. Webben är snabbare än alla landets PR-konsulter ihop. Vi som anser att Sverige behöver en fungerande signalspaning vet inte om vi ska le eller lipa. Det är ju uppenbart att myndighets-företrädarna inte har koll ens på hur de öppna kanalerna fungerar.”

Egentligen tycker jag att det är lite oprecist att kalla det för signalspaning, det ordet härstammar från de dagar som man använde hederliga Drake som radiomottagare och stora lågperiodiska antenner, omväxlande flyg som ”övade” nära Sovjetisk aktivitet. Idag borde det få ett nytt namn, ett namn som visar vad det handlar om. ”Snokande” är i och för sig ett passande namn men om det kan man knappast uppnå koncensus med Åkesson och hans gelikar.

FRA, Latuff

Men Gudmundson bör nog fortsättningsvis lipa. Det är knappast någon som ifrågasätter det faktum att Sverige behöver möjlighet att bedriva underrättelseverksamhet, det är till och med troligt att en del av denna behöver ske i de kablar som distribuerar Internet. Ett grundproblem i sammanhanget är dock att vår spaning egentligen handlar mest om ett amerikanskt beställningsjobb, och beställningen kom redan under den förra regeringens mandatperiod och en av dess tillskyndare heter
– Bodström.

Idag har problemet snarast utkristalliserats till att bli en demonstration i gammal hederlig svensk dumhet. Åkesson på FRA verkar mer lämpad att vara trädgårdsmästare där på Lovön. Det mesta han sätter fingrarna till växer så det knakar. Och vad vår regeringschef är mest lämpad till övergår mitt förstånd. Att bli gångare kanske, för att gå behöver han göra snarast.

AB DN12 SvD1 SdS HD1 Motbilder om amerikaner Svensson om civilkurage it Om Lisa Bjurwald

Andra om: , , , , , , , , , , , , ,

[tags]FRA-frågan, FRA, FRA-lagen, Internet, Bloggar, Bloggosfären, Integritet, Lisa Bjurwald, Reinfeldt, Åkesson, Högerregeringen, Signalspaning, Snokande, Politik[/tags]