Filippa Reinfeldts Landsting – Sämst!

Jag har tidigare nämnt att landstinget i Skåne fram till idag varit det landsting som bäst klarat det förebyggande arbetet när det gäller den pågående pandemin. Folk har vaccinerats i turordning, något som präglat medias rapportering därifrån. Många andra landsting har fått svidande kritik.

Eva Franchell/AB: ”Fler människor kommer att dö, vi har absolut inte sett slutet på pandemin. Men en vaccinations-
kampanj förutsätter vaccin. De senaste veckorna har svenskarna mest fått rapporter om inställda leveranser. Och när det kommit in en sändning har det varit rusning till vårdcentralerna där vuxna människor slagits för att få sin spruta. Nej, det här har inte varit en lyckad vaccinations-
kampanj, vad Maria Larsson än säger. Landstingens beredskap har varit dålig, särskilt i Stockholm där Vårdval Stockholm skapat allmänt kaos. En pandemi kräver ordning och reda. I kristider kan inte folk irra runt för att hitta vaccin, då måste folk veta vart de ska ta vägen.”

Idag tyder mycket på att just Stockholms Läns Landsting kommer att drabbas av mycket hård kritik den dag man börjar utvärdera beredskapen inför massvaccineringen. Ryktesvägen får barnens föräldrar höra att just deras barnavårdscentral saknar vaccin, men att en vårdcentral i en annan kommun eller kommundel haft vaccin i flera dagar. Själv bor jag i Haninge där man kan konstatera att en vårdcentral i en annan kommundel har så gott om vaccin att de kan låta var och en som vill bli vaccinerad, medans andra kommundelar får hänga upp skyltar som säger att vaccin kommer nästa vecka.

Det saknas ett övergripande ansvar, och man har uppenbarligen inga riktlinjer för hur vaccineringen ska gå till. Det blir extra tydligt när ishockeylag kan vaccinera sig trots att spelarna är fullt friska och knappast tillhör någon riskgrupp, eller när vissa politiker anser att just de ska vaccineras eftersom de är så viktiga. Den sistnämnda kategorin blåser upp sin egen betydelse för att därigenom få tillgång till vaccin långt innan de som mest behöver kan bli vaccinerade.

Vi kan därför fastslå att vårdens kvalitet i högsta grad är beroende på var man bor, och nästa konstaterande blir förstås att Glaxo Smith Kline inte har kapacitet att fullfölja de leveranser man lovat i de hemligstämplade avtal man har med Sverige. Båda dessa frågor ägs av Folkhälsominister Maria Larsson. Så här skriver hon på regeringens hemsida: ”Svenska myndigheter har en förberedelse för pandemier. Det finns en organisation rustad för att hantera en situation som kan uppstå i samband med en pandemi.”

maria larsson

Personligen hade jag nog mest önskat att svenska myndigheter haft en beredskap inför pandemier i stället för en ”förberedelse”. Nu tillhör jag normalt inte språkpolisernas skara, men formuleringen är minst sagt oklar. Som medborgare boende i Stockholms Län så kan jag konstatera att vårt eget landsting tydligen saknat en beredskapsplan för en massvaccinering. Man har antagligen prioriterat andra saker, som t.ex. Vårdval Stockholm. Talet om organisation i detta sammanhang känns därför lätt vilseledande.

Jag har varit inne på frågan om vaccinfabriken förut, nu har vi fått se praktiska exempel på hur bristen på vaccin drabbar landet trots alla hemliga avtal, eller kanske på grund av dessa. Glaxo Smith Kline har inte levt upp till de förväntningar som man haft anledning att ställa på dem, och det trots att de är en av världens största vaccinproducenter. Eva Franchells slutkläm är klar och tydlig, hon skriver: ”Men framför allt måste det finnas vaccin. Bygg en vaccinfabrik, Maria Larsson. Förhindra framtida kaos. Världen behöver mer vaccin.”

Frågan är när våra politiker tänker säga samma sak. Ingendera sidan har berättat hur de vill göra, även om höger-
alliansen redan visat sin nonchalans genom att hoppa av den överenskommelse man hade med de rödgröna före valet. Även underlåtenhet att använda makt som politiker är en form av
– maktmissbruk.

intressant Andra om: , , , , , , , , , , , , , dn123 svd12 ab1234 ex t

  10 comments for “Filippa Reinfeldts Landsting – Sämst!

 1. Kurt
  27 november, 2009 at 08:42

  I Stockholm har vårdcentralerna bara varit intresserade av att registrera de som skall vaccineras som tillhörande den vårdcentralen, så att vårdcentralen skall kunna få lite mera resurser i framtiden.

 2. Morgan
  27 november, 2009 at 08:44

  Ja vi behöver en vaccinfabrik. Men borgarna vill hellre skänka pengarna till de som redan har god ekonomi.

 3. ER
  27 november, 2009 at 09:14

  ”Som medborgare boende i Stockholms Län så kan jag konstatera att vårt eget landsting tydligen saknat en beredskapsplan för en massvaccinering”… Det är väl det minsta kan säga. Jag vet inte om jag ska vara arg på min vårdcentral eller tacksam för att de nästan tvingade mig att ta min spruta den dagen jag gick dit med ungarna.

  Vilken kommundel är den som har överflöd av vaccin? Vendelsö? Vore väl så jävla typiskt för det är där borgarna bor. Och Sverigedemokraterna.

 4. 27 november, 2009 at 13:47

  Jag läser detta inlägg med viss förvåning – svenskarna brukar ju vara bra på att organisera!

  När jag gick in på min vårdcentral i London i förra veckan för att kolla blodtrycket, frågade sköterskan om hon fick vaccinera mig, och jag svarade ”ja” – kanske mest för att göra henne glad…

  Läkarbesök är kostnadsfria för alla här, liksom medicin för unga (under 18), gamla (60 år och äldre), arbetslösa och en rad andra kategorier… bara som en jämförelse.

  • 27 november, 2009 at 17:45

   @Carl Jacobson. De trodde vi också att vi var. Men så visar det sig att de enda som klarar av en bra organisation är vi i Skåne. Som en del av er däruppe inte betraktar som en del av Sverige ens. :-)

 5. Christer W
  27 november, 2009 at 19:40

  Har i dag fått reda på att 2 miljoner doser har levererats, undra hur många som har vaccinerats och om det återrapporteras. Som det ser ut i Sthlms landsting tvivlar jag på att socialstyrelsen och smittskyddet har någon koll på läget i landet.

  • 27 november, 2009 at 19:56

   Om Stockholm har fått 2 miljoner doser till sig av de totalt 3,4 miljoner vuxendoser som har levererats ut till den 20/11 (enligt Läkemedelsverket) låter lite väl mycket.

 6. Christer W
  27 november, 2009 at 22:00

  2 miljoner doser till landstingen i hela landet fram till idag. Glöm läkemedelsverket i den här frågan, här det socialstyrelsen och smittskyddet som gäller både inflödet av doser och hur många som har levererats till landstingen. De ska dessutom ha kollen på hur många som är och blir vaccinerade.

  • 28 november, 2009 at 11:45

   Du får nog uppdatera dina siffror lite, 2,1 miljoner doser är de som var utlevererade per den 5/11 enligt Socialstyrelsen.

 7. Piratpartist
  28 november, 2009 at 04:26

  För oss som vill bibehålla vårat eget immunförsvar ter sig den här frågan irrelevant.

Comments are closed.