Oljekatastrofen är – fullständig

Jag hörde just att fjärde AP-fonden investerat tungt i BP, något som gör samtliga svenskar till offer för det som nu sker i Mexikanska Golfen, precis som inte katastrofen räcker redan som den är.

DN: ”Under onsdagen genomförde oljejätten BP sina slutliga tester för att kunna bedöma om försöket har en rimlig chans att lyckas. USA:s regering gav klartecken till BP att inleda operationen, och på onsdagskvällen svensk tid bekräftade BP att de påbörjat försöket att täppa igen läckan. – Jag ska följa det som sker med Top kill, förklarade inrikesminister Ken Salazar för journalister i Washington. Hur lång tid insatsen kommer att ta kunde han inte svara på.”

Nu försöker man pumpa ner tung lera i borrhålet, något som man hoppas ska kunna få stopp på utsläppet, fungerar inte det så blir man tvingade att bogsera ut en ny oljeplattform och borra ett nytt hål så man kan täta läckan underifrån, en sådan operation tar cirka två månader och många anser att det är meningslöst, all olja är redan tömd om två månader. Redan idag ser man konsekvenserna tydligt, flygbilden visar att naturen är illa skadad, bilden på pelikanen kan nog sägas bevisa att det går att rädda vissa fåglar, men man ska ha klart för sig att man inte ens kan rädda var tusende fågel på det här sättet, kanske inte ens var tio tusende.

Natur och djurliv är utslaget regionalt och hur lång tid det tar innan den återhämtar sig är oklart, trettio år säger vissa med andra hugger i med – aldrig. Så det är inte bara en katastrof för djur och växtlighet och svenska pensionärer, framförallt påverkar den de stater där många levt på fiske och turism. Det inträffade är en fullständig katastrof, och inte ens om BP skulle lyckas stoppa utflödet idag så skulle omfattningen av katastrofen minska. Möjligen skulle det betyda att resten av staterna runt golfen klarar sig bättre, men i Louisiana är loppet redan kört.

I USA kräver man redan att Barack Obama ska ta över, men jag har svårt att förstå vad det egentligen skulle tillföra. De marina enheter som kan bidra med något är väl redan på plats?

Däremot kan vi själva lära oss någonting. En oljeolycka i Östersjön, t.ex. att en 100 000 tons oljetanker går under, innebär att vårt lilla innanhav dör. Praktiskt taget allt djurliv slås ut och östersjöstaterna skulle definitivt inte kunna ta upp all olja. Marinbiologer har talat om en tidsperiod om trettio år innan allt vatten bytts ut i Östersjön, själv tycker jag att det låter optimistiskt. Talar man med kustbevakningen och andra myndigheter som ska ta hand om följderna av en sådan olycka så säger de att det finns tillräckliga resurser. Jag tror att alla inser att det skulle låta annorlunda efter en sådan katastrof.

Transportera olja måste vi, men måste det verkligen vara sjövägen? Man behöver nämligen inte vara miljöpartist för att förstå vad ett totalhaveri skulle innebära.

i Tags: om , , , , , , , , dn1 svd1 ab e24 t

  7 comments for “Oljekatastrofen är – fullständig

 1. Martin
  27 maj, 2010 at 09:13

  BP bör konfiskeras av de drabbade nationerna. Vi vet hur det gick för Exxon. Det krävs hårdare tag med dessa jättar om de skall fås att ta något ansvar.

 2. Kurt
  27 maj, 2010 at 09:43

  SvD:s ledarredaktion har ju länge lobbat för utökade provborrningar efter olja i Östersjön:

  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/ostersjon-tur-och-retur-med-svart-guld-i-lasten_3754383.svd

 3. vänliga hälsningar
  27 maj, 2010 at 09:48

  Hej jinge jag vill bara tala om att det röstas för grundlagsändring idag , något du kanske vill ta upp i bloggen eftersom media är knäpptyst
  Mvh

  • 27 maj, 2010 at 10:05

   Vad för grundlagsändring?

 4. Sara G
  27 maj, 2010 at 09:51

  Vore det inte ide att med all tillgänglig forskning i världen snabba på för att få fram riktiga alternativ till oljan?
  En del forskare säger att vi redan har nått ”the oil peak” – och andra att vi når den omkring 2040.
  Att få fram olja ur grus och lera är otroligt miljöförstörande och kostsamt…
  Hur som helst så kan vi inte längre hålla på att föröda jorden i den takt vi gör och bara hänge oss åt tanken på tillväxt.
  Det är inte bara Anders Borg som borde tas i örat utan närapå samtliga räknenissar i Väst.

 5. Sara G
  27 maj, 2010 at 09:52

  Det ska stå sand – inte lera.

 6. Gripen
  27 maj, 2010 at 10:31

  Hmm denna katastrof är av bibliska mått (inte för att jag är religiös) ser att den redan hotade havlädersköldpaddan, gröna havsköldpaddan och den ål vi äter till jul kan vara utrotad av detta oljespill med flera arter.

  Att nu oljan har nåt två stora havströmmar så den sprids fortare och fortare gör inte saken bättre. En av strömmarna är gulfsrömmen. som kommer upp till Norges kust.

  Och den ekonomiska förlusten för folk i de drabbade områdena är total. Ska BP betala skadestånd till alla drabbade så har de inte tillräckligt med pengar för det.

  Men som tur är (ironi) så har amrikanska staten satt ett tak på hur mycket skadestånd företag ska kunna betala.

Comments are closed.