Wikileaks läcker – SvD rapporterar

Den innebörden har i alla fall rubriken på Raymans ledare i SvD idag. Trots att den är föredömligt kort så har jag svårt att tolka den.

SvD: ”Vid presskonferensen som Wikileaks grundare Julian Assange höll igår tillfrågades han om han verkligen är säker på att dokumenten är sanna. – Vi publicerar CIA-rapporter hela tiden. Det betyder inte att alla CIA-rapporter är sanna, svarade Assange. Sant. Så länge Wikileaks inte luras att publicera förfalskade dokument vilar det publicistiska ansvaret fortfarande hos de medier som väljer att tolka och vidarebefordra nyheten. Wikileaks är mer en källa än ett nyhetsmedium. Sen bör förstås alla medier hålla sig med mer än en källa att ösa ur. Men det är en annan femma.”

Så långt är jag egentligen med, mitt problem består egentligen mest i att en ledarredaktion inte består av annat än politruker. Ingen förväntar sig av en ledarsida, framför allt inte svenskans, att den ska hålla sig till sanningen och inget annat än sanningen. Gudmundson uttalade sig i en bok nyligen, ett uttalande som klart tydde på att tidningens chefredaktör får order direkt från partiledningen. Så tolkade jag och många med mig budskapet i alla fall. Det förvånar det mig att det är Sanna Rayman och inte Lena K Samuelsson eller någon av nyhetscheferna som yttrar sig.

i , , , , , , t

  5 comments for “Wikileaks läcker – SvD rapporterar

 1. Erik Södergren
  27 juli, 2010 at 13:14

  Ja det var en märklig artikel, är det ledarredaktionen som står för nyhetsdelen i tidningen också? Det låter som hon blandar ihop begreppen där!

  • 27 juli, 2010 at 13:23

   Tack! Då är det inte bara jag som undrar..

 2. Kurt
  27 juli, 2010 at 13:49

  Men chefen har ju kommenterat det ”Påfallande ointressant” sa Carl Bildt. Samtidigt rapporteras från Afghanistan:

  ”(CNN) — Afghanistan President Hamid Karzai on Monday condemned a NATO strike in Helmand province that he said caused 52 civilian deaths.

  NATO says there is no evidence of casualties beyond insurgents.”

  Och från Wikileaks vet vi ju nu hur NATO definierar ”insurgents”, det är alla personer från 0-100 år, oavsett kön.

  • Martin Forsman
   28 juli, 2010 at 00:43

   NATO har väl lånat definitionen av ’terrorister’ från sina allierade Israel som skjuter på allt som rör sig och inte verkar tveka att skjuta på barn också. Allt enligt ’pre-emptive strike’ principen, d v s döda dem innan de hinner växa upp till nya ’terrorister’.

 3. Nisse med kavajen
  27 juli, 2010 at 17:16

  Kan själva.

  SvD:s ledareskribenter behöver inte ta order från partiet, de kan själva. Bättre tillochmed. (Alla förstår vad jag menar med ”bättre”.)

Comments are closed.