Vietnam var nära och Imperialismen är fortfarande kvar ! Julklappar!!


Snart är det jul! Om en månad delas julklapparna ut.

Julklappar ska köpas. Hur hitta något nytt, något överraskande?

Julklappar

Här ett par tips, som i sanningens namn presenterats tidigare. Men som är lika hållbart idag!
Stor chans att det slår den lyckliga mottagaren med häpnad!

Jag skall först informera och annonsera om den unika, mångfasetterade boken om Sveriges främsta anti-imperialistiska rörelse. Vietnam var nära: En berättelse om FNL-rörelsen och solidaritetsarbetet i Sverige 1965-1975
av Åke Kilander.
Inbunden, Svenska, 2007, Rikt bildmaterial

Parollerna var:
USA ut ur Vietnam!
Stöd Vietnams folk på dess egna villkor!
Bekämpa USA-imperialismen!

Den 14 juni 1965. Sköld Peter Matthis blir brutalt nedslagen av polisen under en laglig demonstration mot USA:s krig i Vietnam på Hötorget i Stockholm. Det är upptakten till solidaritetsarbetet för Vietnams folk i Sverige och en proteströrelse mot USA:s politik som kom att prägla en hel generation under 1960- och 70-talen. På några få år förvandlades det politiska klimatet i Sverige. FNL-rörelsen gick i spetsen för att förändra det kalla krigets världsbild och hela den svenska utrikespolitiken. Vietnam var nära handlar om hur en grupp på några få ungdomar växte till en folkrörelse som förnyade de politiska arbetsformerna. Demonstrationer blev inte längre förbehållet ett parti på första maj.
FNL-aren som sålde Vietnambulletinen och skramlade med insamlingsbössan utanför systembolaget blev ett vardagligt inslag i gatulivet, appellmöten med fanor och musik på gator och torg likaså. Det är en berättelse om hängivenhet, uppfinningsrikedom och målmedvetenhet men också om hårda politiska diskussioner och splittringar. Vietnam var nära skildrar FNL-rörelsen från början till slut. Vi får träffa dem som var med i solidaritetsarbetet och ta del av deras berättelser om hur det började och hur solidaritetsarbetet med Vietnam blev en angelägenhet för stora delar av det svenska folket.
Leopard Förlag 445 sidor Vikt: 940 gram

KAN KÖPAS FRÅN ÅKE KILANDER.
30 KR+ FRAKT
ake.kilander@comhem.se
Tel.:070-5134035

II. För ett år sedan utkom den rejält uppdaterade kortversionen (100 sidor) av boken ”USA som världspolis” på 380 sidor från 2013. Kostar 50 kr + porto. Bokens första upplaga är såld, men den trycks upp ”On Demand” – se bloggsidan.
Kan köpas från Anders Romelsjö, anders.romelsjo@hotmail.com

13
Vad handlar då den uppdaterade (Ukraina, Syrien, ISIS, Kuba, Iran, Jemen, TTIP mm) skriften om?
Förord
Kapitel 1 • USA:s utrikespolitik 1945–2015
Kapitel 2 • Den ekonomiska utvecklingen 1945–2015
Kapitel 3 • Valutor och dollarn som världshandelsvaluta
Kapitel 4 • Global handel, utbyten och råvaror
Kapitel 5 • Var står Förenta Nationerna?
Kapitel 6 • Några viktiga internationella organisationer och samarbetsfora
Kapitel 7 • Fattigdom, lån och hur USA & Co motverkar utvecklingsländernas utveckling
Kapitel 8 • USA:s militära kapacitet och funktion
Kapitel 9 • Konsten att legitimera krig
Kapitel 10 • Är USA imperialistiskt?
Kapitel 11 • Motsättningar och konflikter
Kapitel 12 • Perspektiv och framtid
Kapitel 13 • Sammanfattning
Ordförklaringar
Förkortningar

intressant.se, , , , , , , , , , , , ,


8 svar till “Vietnam var nära och Imperialismen är fortfarande kvar ! Julklappar!!”

  1. Segern vanns men blev inte långvarig. Idag är kapitalismen åter etablerad i Vietnam och där, precis som i Kina, förtäckt av ett förment ”kommunistiskt” parti. Både tragiskt och sorgligt men så har det gått på de flesta ställen där vi trodde att kampen var vunnen. Kapitalismen blev kanske något skadeskjuten men den reste sig snabbt igen och är idag starkare än någonsin.

    • För något tiotal år sedan körde det omkring sopbilar i Stockholm där företagets ägare låtit måla texten ”När röken skingrats står kapitalismen som segrare” på sopbilarna som då körde runt i staden. Kanske stämmer lite med du skriver ovan? I vart fall väckte det ont blod i de kommunistiska sajterna jag läste då och dom hade även lagt in en bild men jag sparade den tyvärr inte. Ångrade det sen.

  2. Jag upptäckte proggen för något tiotal år sedan och fann då gruppen Knutna Nävar som gjorde många bra låtar om Vietnam bl.a. den här
    Det var vid den här tiden jag registrerade min mejladress om du undrar Anders. Tyvärr kommer jag inte in där längre för min dator är för gammal. Skulle i så fall vara om jag är hos nån som har en modernare dator.

    https://www.youtube.com/watch?v=N50LekSfcd0

  3. Vänligen studera FNL:s tio punkter enligt nedan. Jag tycker verkligen inte men måste vara kommunist för att instämma i dem. Nu var jag inte med på den tiden men jag tror jag läst att många ställde upp för FNL här utan att vara kommunister men kanske kommunisterna var tongivande? Men det var en annan tid, kanske en tid då kommunismen stod på topp?

    https://sv.wikipedia.org/wiki/FNL#FNL:s_tio_punkter

    • FNL var ingen kommunistisk eller socialistisk organisation. Det var en enhetsfront som ville samla alla till kamp för nationellt oberoende, ganska likt motståndsrörelser i Europa under Andra världskriget.

  4. Enligt Xi Jinping strävar Kina efter att bygga socialism med kinesiska kännetecken. Han måste inte veta vad han snackar om eftersom Kina är kapitalistiskt eller hur ? Begreppsparet kapitalism-socialism är tyvärr så övergripande och generellt att det döljer mer än det säger. Socialism måste vara något som låter sig omsättas i praktiken. Det kan inte vara önskedrömmar om ett gyllene framtidstillstånd där allting är idel harmoni.
    Det är i dagsläget omöjligt att utröna hurdant Kina är om hundra år. Sådant det nu är kan det beskrivas som en blandekonomi, en karakteristik som brukat tillämpas på Sverige. Men skillnaderna mellan kinesisk kapitalism och den svenska, för att inte tala om den amerikanska är betydande. Kina arbetar med femårsplaner för landets utveckling och bedriver en uttalad styrning av industriell och regional utveckling. Kina styr landets bankväsen centralt och marken ägs av staten. Utländska investerare välkomnas men deras verksamhet regleras.
    Visst är greppen djärva, men rent ekonomiskt har framgångarna varit osannolika. Jämför Kina med det oreglerade ”fria och demokratiska” Indien. Ett ekonomiskt svagt Kina skulle köras över av globalisterna, nu får de passa sig. Runt 800 miljoner kineser har lämnat fattigdomen, men nu får de höra från, som det heter i USA ”det socialistiska Sverige” att de gjort det på fel sätt. Det är kapitalistiskt ris i skålarna kantänka. Nämen kom igen !

  5. ”Visst är greppen djärva, men rent ekonomiskt har framgångarna varit osannolika.”

    Jo, och de ekonomiska framgångarna var stora i början också för Hitler, som lirade ihop med kapitalisterna. Kina har inte ett skit med socialism att göra. Ser du Kina som socialistiskt då har du totalt missuppfattat socialismen . Socialism handlar om att minska klyftor, i Kina är klyftorna gigantiska och korruptionen enorm.

    • Ja, du har helt rätt, Stefan. Så här säger Viktor Tyulkin, Rysslands Kommunistiska arbetarparti, på sajten ’In defence of Communism’: ”Meanwhile Chinese capitalism has been actively playing reationary role World Wide – It´s enough to recall the shooting of workers at chinese oildrilling plants in Zhanaozen, Kazakstan and the struggle of Greek workers against the plans by Chinese companies to privatize the port om Piraeus. It´s diffucult for us to say this but we see that Chinese Comrades are likely repeat the sad fate of CPSU.”