SVT:s valbarometer – Bäst!

Personligen är jag rätt så trött på alla opinionsundersökningar som kontinuerligt presenteras i media, framförallt de som missbrukas av tidningarna, där man utan saklig grund tillskriver den egna sidan framgångar som inte har täckning i det resultat man presenterar. Det handlar om opinionsjournalistik där ordet journalistik missbrukas grovt. För oss trötta finns det numera ett vettigt alternativ, SVT:s Väljarindex.

SVT: ”Väljarindex väger samman resultaten från de olika opinionsins-
tituten för att på så sätt ge en bättre bild av hur stödet för de olika partierna egentligen ser ut. Metoden har tidigare bland annat använts under den amerikanska valkampanjen, och under flera år i den svenska bloggosfären.

(Bloggaren KAS, http://bloggarna.se, min anm)


SVT:s Väljarindex, som tagits fram av Svensk Opinion, sammanställer undersökningar från sex opinions-
institut: Demoskop, Novus, Sentio, Sifo, Synovate och United Minds. Tabellen och medelvärdeskurvan uppdateras varje gång något av instituten gör en ny undersökning, oftast 1 – 2 gånger per vecka.”

SVT:s sammanlagda index ger en bra möjlighet för den intresserade att se hur dagsläget ser ut i väljaropinionen. Det enda jag saknar är möjligheten att få det senaste resultatet omvandlat till stapeldiagram. För att ta ett exempel så ser just nu socialdemokraterna ut att ligga på 34 procent, men personligen skulle jag vilja ha möjligheten att göra ett stapeldiagram som inkluderar eller exkluderar partier.

Skulle t.ex. Sverigedemokraterna komma in i riksdagen så ser läget annorlunda ut än idag, och det är den sortens visualisering som jag önskar det fanns möjlighet till. Ur programmeringssynpunkt möter det knappast några svårigheter eftersom man redan i det befintliga diagrammet kan exkludera partier efter eget skön. Möjligen skulle man kunna åstadkomma samma sak genom att sammanräkna resultatet för de partier man väljer.

Tittar man på tabellen ovan så undrar man förstås vad som hände i september 2008?

i Tags: , , , , , , , svt1 ab ex dn svd t

  8 comments for “SVT:s valbarometer – Bäst!

 1. Anders Svensson
  16 maj, 2010 at 07:39

  SVT är öppet för förslag, och deras Väljarindex är såsom jag förstått det fortfarande under utveckling, så du kan ju mejla in dina förslag som du presenterar här. Annars tycker jag att det är bra att SVT tar med också Sverigedemokraterna. Det har funnits en liknande tjänst men egentligen bara för SD tidigare på xxxx.

 2. 16 maj, 2010 at 08:22

  September 08 kraschade ett par banker i USA.

  • Ante
   16 maj, 2010 at 13:33

   >September 08 kraschade ett par banker i USA.

   Det var Månas fel. :-)

 3. Kurt
  16 maj, 2010 at 10:35

  Även Sveriges radios ekoredaktion gör en ”Svensk väljaropinion”

  http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3615&grupp=9827

  Och statsvetaren Henrik Oscarsson gör också en en sammanställning, och han är nog bäst uppdaterad.

  http://www.henrikoscarsson.com/

 4. David H
  16 maj, 2010 at 10:39

  Det var i oktober 2008 som krisen slog till på allvar i Sverige, jag jobbar själv nära den tunga exportindustrin och det var som om handbromsen slog till. Därefter kom ”SAAB-krisen” i november när GM meddelade att man drar sig ur.

  I media spekulerades det om att när kriser slår till så samlas befolkningen kring sittande regering. Det är visserligen inte historiskt riktigt, men Borg och Reinfeldt uppmäter ganska högt förtroende just vad gäller ekonomin, men sämre för exempelvis sjukvård och miljö. Således: Finanskrisen.

 5. David H
  16 maj, 2010 at 11:14

  Sedan så presenterades ju också det rödgröna samarbetet i den vevan (oktober 2008), först enbart S+Mp men några dagar senare släpptes V in. Det kan möjligen också ha påverkat opinionen.

  • 16 maj, 2010 at 13:55

   Tack för påminnelserna!

 6. Fredrik
  17 maj, 2010 at 11:58

  SVT har idag uppdaterat sitt väljarindex. Man kan nu se blocken samt
  visa stapeldiagram istället för kurvor…

Comments are closed.