Sparka Lagerbäck – NU

Igår skrev jag och tippade att Danmark skulle vinna mot Sverige med 2-1. Det var ett hyfsat bra tips, för både tvåan och ettan var utomordentligt nära, men oavgjort eller svensk seger var mycket mycket långt borta.


Det tråkiga med detta
är konstaterandet att Sverige inte har någonting i VM att göra, och kommer inte heller att gå vidare. Fotbollslandslaget sprang omkring som yra höns, eller eftersom de är gula, yra kycklingar. Enligt uppgifter i tidningarna så skulle Larsson och Ibrahimovic agera toppforwards, det är märkliga uppgifter eftersom Zlatan mest tycktes spela mittfältare. Bägge dessa herrar var alltför bleka och de enda riktiga chanserna kom egentligen först när Elm trädde in på planen.

Straffmissen var ett resultat av ett slags övermod som spelare kan drabbas av, framförallt då de inte har någon coachning eller kapten på plan. Det fanns en kapten, men enligt uppgifter i media idag så hade han drabbats av sorg eftersom en anhörig hade gått bort. Varför inte Lars Lagerbäck ställer över en sådan spelare är lika obegripligt som Lennart Johanssons hysteriska gråtattack på läktaren.

Visst, en gammal pensionerad hjälte och fotbollsfantast kan mycket väl bli sentimental när landslaget kommer in på ett fullsatt Råsunda, men antagligen grät han för att Lars Lagerbäck aldrig kommer att föra detta fotbollslag till något slags framgång. Lars Lagerbäck kanske har en massa meriter, men idag är han en ballast och en antikvitet som rör på sig. Vi ska nämligen vara himla glada om vi lyckas spela 0-0 mot Malta på onsdag.

Den nuvarande situationen faller också tillbaka på Fotbollsförbundet. Man måste ställa sig frågan varför de inte tar det ansvar de faktiskt har. Det är helt uppenbart för alla som ser matchen att det finns både kunnande och vilja i laget, men spelet fungerar inte alls. Och ansvarig för matchningen av spelare och taktik är en farbror som likgiltigt sitter tillbakalutad på en bänk och ser på. Hans mimik avslöjar brist på intresse, och när matchen är slut så ger han sin danske kollega en björnkram.

Jag tycker inte att han borde ha gett honom en högerkrok, men på något sätt är det en god illustration av en mentalitet som bara kan vara
– svensk. Det finns inte den minsta tillstymmelse till temperament, det är dessutom en attityd som uppenbarligen smittar av sig på spelarna.

Detta lag kommer inte till Sydafrika, tur är väl det för laget har ingenting där att göra. Men ska laget ha en chans att vända uppåt så måste man nu göra något drastiskt. Givetvis måste det finnas fotbollsledare i allsvenskan som genom sitt kunnande och engagemang kan inspirera spelarna att lägga in en högre växel, har man en coach som sitter tillbakalutad i träningskläder och likgiltigt tuggar tuggummi så blir givetvis både spelet och engagemanget lidande.

Lars Lagerbäck borde omedelbart få sparken från sitt jobb, idag. Det spelar faktiskt mindre roll vem som kortsiktigt efterträder honom, det kan helt omöjligt bli sämre än det vi såg igår.

Förbundet borde kortsiktigt ta in vilken tränare som helst för de närmaste matcherna, det är inte viktigt vem som vikarierar medan man letar efter Lager-
bäcks efterträdare. Fotbollspubliken i Göteborg borde högljutt visa sitt missnöje om det inte skett redan inför matchen mot Malta.

i Andra om: , , , , , , , , , , , ab123 dn12 svd12 gp ex123 t

[tags]Fotboll, Zlatan, Henke, Lagerbäck, 1-2, Mediekritik, Danmark, Råsunda, VM-kval, Coach, Lagerbäck, Fotbollsförbundet[/tags]

  29 comments for “Sparka Lagerbäck – NU

 1. Emanuel
  7 juni, 2009 at 07:06

  Det är inte speciellt ofta jag håller med dig Jinge, men här har du rätt till 100%. Lagerbäck måste bort så fort som möjligt. Hans ledarstil är tuggummituggande och halvsovande.

 2. Charlie
  7 juni, 2009 at 07:15

  Lagerbäck fick frågan om Henke ska spela på onsdag nu när hans bror omkommit. Han svarade att – det får Henke bestämma.

  Inte en enda djävla millimeter ledaregenskaper har karln. Han skulle svarat likadant om Henke brutit båda benen. Fy fan vilken idiot!

 3. VIncius
  7 juni, 2009 at 07:48

  Håller med. Bra skrivet. Jag håller dock inte med på en punkt. Och på den punkten svajar vi alltid fram och tillbaka på. Man hyllar Zlatan innan matcherna och sågar honom efteråt. Att han fortfarande ställer upp för landslaget är förvånande. Ingen verkar tyckas förstå varför Zlatan gör färre (inga) mål i landslaget. Men ta en titt på hur Inter spelar med Zlatan, och titta sedan hur landslaget spelar med Zlatan. Man ser genast skillnaden. Om inte annat förstår man att en spelare inte kan göra allt själv. Utan är beroende av kvalitén på sinan medspelare. Visst hade Zlatan en eller två bra chanser igår…men kom igen. Med de kompis-passningarna behöver man inga motståndare.

  • 7 juni, 2009 at 07:55

   Men just det har jag skrivit tidigare Vincius. Zlatan kan inte ensam vinna matcher, han har helt enkelt en bättre omgivning i Inter.

   Men det är coachens ansvar att ta ut ett lag som har bästa förutsättningar, det lyckas inte Lagerbäck göra, han sitter bara och ser likgiltig ut.

 4. 7 juni, 2009 at 07:54

  Bra skrivet, Jinge. Trodde jag aldrig att jag skulle skriva till en trött, gammal socialist.

  Trött gammal socialist? :-) Den kommentaren var ett gränsfall… / Jinge

 5. 7 juni, 2009 at 08:23

  Själv tycker jag Zlatan ska sluta och i stället övergå till avel.

 6. Staffan W
  7 juni, 2009 at 08:46

  Sverige är dessvärre en B-nation, ingen förbundskapten i världen kan ändra detta. Det som var mest slående var dock hur i stort sett samtliga spelare underpresterade, i den kanske viktigaste matchen på flera år. Men den teknik som våra spelare visar,kvar, match efter match efter match – är det tur att vi slipper skämma ut oss i ett VM. Nej, byt på förbundskapten och spelare, låt bröderna Elm vara kvar och låt Zlatan få räkna pengar i Italien

 7. Lars
  7 juni, 2009 at 09:13

  Jepp, Sverige var pinsamt igår. Hur som helst så tycker jag att Lagerbäck kan sitta kvar till kvalet är över. Sedan kan vi verkligen hoppas på att vi får ett snabbt byte av coach. Sverige har nu ett ypperligt tillfälle att i lugn och ro bygga ett nytt ungt landslag. Om man går vidare till en turnering som tex VM så måste målsättningen vara att vinna den. Inte bara att klara kvalet och tro att det räcker. Nej, jag ser med nyfikenhet och lite förhoppning på att vi nu äntligen efter års av harvande med samma spelare kan få något nytt att se fram emot. Gårdagen var ett fiasko som helt enkelt skulle hända förr eller senare.

 8. Mansour
  7 juni, 2009 at 09:24

  ”Själv tycker jag Zlatan ska sluta och i stället övergå till avel.”

  Hade han skaffat sig en yngre fru skulle han kunnat producera ett helt landslag kanske ;-) Kunde inte se matchen, men efter allt snack borde inte bara en gå utan flera.

  • 7 juni, 2009 at 10:08

   Han kan väl ha flera fruar? Han har råd med det… :-)

 9. 7 juni, 2009 at 10:19

  Som någon på pricken skrev här ovan: ”det saknas temperament.”

  En utländsk tränare och coach är vad svenska landslaget skulle behöva.

  Och i U21-landslaget finns det mängder av talanger som bör få chansen. Efter Lagerbäck-eran då så klart, för med honom finns inget hopp…!
  Så jag tror det är positivt att Sverige inte går till VM i Sydafrika. Äntligen! som Fylking skulle säga – får vi förnyelse!

  • 7 juni, 2009 at 10:21

   Hear Hear!

 10. Jonas
  7 juni, 2009 at 11:32

  Vi som satt i Soffan och kollade matchen kan inte hålla med dig mer angående LagerBÄNK.
  Visar inte tränaren vinnarskalle utan sitter med armarna i kors och blåser bubblor hur fan ska spelarna bli motiverade av att ge 100%.
  12 Minuter kvar då lyfter han på röven (lite sent).
  Zlatan spelade precis som han gör i Inter och där är han kung, men det är stor skillnad på medspelarna tänk på det alla ni som kritiserar honom!
  Sverige-Inter = 0-10

 11. mr Biz
  7 juni, 2009 at 12:04

  DN menar att det var Källströms gula skor som förorsakade förlusten och hänvisar till otäcka historiska bevis för att gult är fel färg på fotbollskor.
  Tack till DN som ger oss nya perspektiv i vår torftiga fantasivärld.

  För det kanske är så…?!

  Målvakten ser ju tydligt hur foten rör sig innan den träffar bollen och kan då förutse riktning och anslag redan innan bollen är sparkad.
  En fotbollspelare borde kanske ha skor och strumpor väl kamouflerade med t ex konstgräs så att ingen kan se hur eller vart bollen kommer att sparkas. Inte ens när eller vem som sparkade den…
  Tanken känns uppmuntrande och leder vidare:
  Om alla spelarna vore klädda i heltäckande konstgräs och därmed helt osynliga skulle … … … :p

  Fotboll är inte bara förväntningarna och själva matchen. Det handlar i lika stor grad om eftersnacket med dess värderingar och efter en stund är alla märkligt nog helt överens — om vi gör si eller så vinner vi nästa gång! :-)

  • 7 juni, 2009 at 12:41

   Biz! Skorna bör ha ungefär samma färg som gräset. Solsken ljusgrönt, molningt, mörkgrönt.

 12. John Gustafsson
  7 juni, 2009 at 12:36

  Just det! Inget ont som inte har något gott med sig.

 13. MX
  7 juni, 2009 at 13:33

  Vore det liksom inte bättra att sparka – bollen in i målet?

  :P

 14. 7 juni, 2009 at 13:38

  Man ska inte byta kapten enbart för att man får en förlust i baken. Den riktiga plattmatchen Sverige gjort i kvalet var mot Albanien, alla andra matcher har vi spelat hyfsat. Visst, inga mål men hade du väntat dig det mot Portugal. Vi har inte vunnit de två matcher vi behövde vinna för att nå förstaplatsen. Sverige hade otur igår, vad mer kan man säga.

 15. Ingmar
  7 juni, 2009 at 13:44

  I stora drag kan jag hålla med dig Jinge. Dock tycker jag att du och många andra är lite orättvisa när det gäller bedömningen av Lagerbäck. Inget annat land av Sveriges storlek har de senaste tio åren lyckats kvalificera sig till så många stora mästerskap som Sverige gjort och det trots ett många gånger ganska magert spelarmaterial. Så något måste karln trots allt ha, men nu har han nått vägs ände och bör bytas ut om han inte har vett att avgå frivilligt.

  Sedan är det väl så att vi gärna vill tro att vårt landslag är bättre än det egentligen är. Vi jämför hela tiden med VM-laget -94, som du också mycket riktigt påpekade för några dagar sedan.

  Vad skiljer då dagens lag från 94-laget? Ja den största skillnaden tror jag stavas Tomas Brolin. Med all respekt för Zlatan så har dagens lag inga ledargestalter, inga enskilda spelare som kan lyfta ett lag till högre höjder. Jag skulle vilja säga att största skillnaden mellan t.ex. Zlatan och Tomas Brolin är att Zlatan behöver assistans av duktiga medspelare för att spela riktigt bra, medan Brolin gjorde sina medspelare bra.

  P.g.a. några olyckliga sekunder i en kvalmatch mot Ungern blev tyvärr Brolins karriär alltför kort. I annat fall tror jag han skulle växt ut till inte bara Sveriges utan en av Europas absolut bästa spelare genom tiderna.

  Finns det då några ljusglimtar i det svenska mörkret, har vi några spelare som kan växa ut till riktiga ”laglyftare”? Tja Viktor Elm tycker jag gjorde ett riktigt bra inhopp i gårdagens match. Utan tvivel en man för framtiden, tyvärr fick han alltför lite tid på sig i går, där saknade Lagerbäck uppenbarligen fingertoppskänsla. Även broder Rasmus Elm tillhör den unga generation som i framtiden ev. kan lyfta ett svenskt landslag till högre höjder. Dessutom finns det en hel del lovande grabbar i U21-laget, så det finns hopp trots allt. Efter regn kommer alltid sol :-)

 16. 7 juni, 2009 at 14:18

  Din blogg, Jinge, är den bästa, och det oavsett om det hanlar om S-ledaren eller om fotbollslandslagets ledare.
  Ska vi skicka ett landslag till att spela VM så måste det blimed bättre fotboll, bättre passningar, eftersom det är ett fascinerande lagspel. Det är enbart störande att se såna som spelar fenomenalt skickligt individuellt och avslutar med att ge bollen till motst¨åndaren

 17. 7 juni, 2009 at 14:23

  Jinge

  Sveriges startelva i nästa match:

  Daniel Öhrlund

  Marcus Jonsson Walid Atta Per Karlsson Pierre Bengtsson

  Viktor Lundberg Daniel Tjernström Bojan Djordic Gabriel Özkan

  CH Jagne Zlatan Ibrahimovic

  Tränare: Mikael Stahre

 18. 7 juni, 2009 at 14:45

  Lagerbäck har varit med och lotsat mediokra spelare till fem ! slutspel.

  Vilken tränare skulle göra det här spelarmaterialet till ett lag värdigt Sydafrika-VM?

  Jag tror inte det finns i något annat journalistiskt ämne, eller folkligt ämne, ett sådant extremt behov av individuella syndabockar.

  Dessutom utgår man alltid ifrån att det inte finns några motståndare på plan. Som om motståndet inte fanns. Som om man spelade ett data-spel, där det bara gällde att sköta sitt så skulle man vinna. (Nu är förvisso även Danmark ett mediokert lag, men två individuella misstag bäddade för dansk seger.)

  Som AIK:are vet jag detta mycket väl. Säsong efter säsong utan SM-guld brukar leda till att det är enstaka spelare eller tränare som får bära hundhuvudet (och det ofta med vad som måste liknas vid hat).

  Med det sagt, kan jag hålla med om att Lagerbäck inte verkar ha förmågan att lyfta det här laget. Han har gjort en del märkliga laguttagningar genom åren.

  Men det jag helst av allt skulle vilja får fram är två bra innermittfältare. Vår avsaknad av bra mittfältare är närmast hysterisk.

  • 7 juni, 2009 at 14:49

   Jag tror inte det finns i något annat journalistiskt ämne, eller folkligt ämne, ett sådant extremt behov av individuella syndabockar.

   Det är för att saken angår oss alla. Fotboll och Hockey är nationalsporter och t.o.m. de som säger sig vara ointresserade av lagsporter talar föraktfullt om vuxna män som jagar en lädertrasa eller bit gummi.

   Lagerbäck har under en lång följd av år varit en ledare som hyllat defensiven på offensivens bekostnad, med spelare som Zlatan i laget så gör det folk förbannade. Med rätta.

 19. Martin Forsman
  7 juni, 2009 at 20:06

  En av de främsta orsakerna till att Sverige är så f-rbannat dåliga nu är det eviga tjafset om startelvan. Att Källström missar straffen beror på att han innerst inne vet att Lagerbäck egentligen inte vill ha honom på plan utan istället föredrar föredettingen Anders ”Taco” Svensson. Källström har spelat flera säsonger i ett franskt topplag och Svensson varvar ner i Korpsvenskan. Hur man ens kan fundera där är ett mysterium för mig.

  Sverige behöver nytänkande och jag ser helt en utländsk tränare ELLER ”Svennis” & Co som faktiskt gjorde det bra med det haldassiga engelska landslaget som var ett lag utan självförtroende när de tog över där.

 20. 8 juni, 2009 at 06:10

  Kan inte förstå hur man låter Källström lägga straffen när man har en spelare som har vunnit skytteligan i Italien. Kyla och vana är vad som behövs vid sådana tillfällen. Alla som ha lagt en straff i en riktig match situation, speciellt en viktig sådan vet hut lite målet plötsligt blir och hur stor målvakten blir.

 21. Tonie
  8 juni, 2009 at 09:13

  Följ kommentarsreglerna och skriv om! / Jinge

 22. 8 juni, 2009 at 10:52

  Naturligtvis har du alldeles rätt. Lagerbäck är ett sömnpiller och hans sömnighet har smittat av sig på hela landslaget – eller kanske är det så att en del av de kära proffsen i blågult tjänat alldeles för mycket pengar i sina ligor, så att de blivit lata. Hur som helst är det ett trött landslag med en trött ledare.

  Nu behöver Sverige en aktiv förbundskapten som vågar leta på andra ställen än västkusten och Skåne efter spelare – och framför allt spelare som är hungriga och engagerade och inte förslappade robotar.

 23. Silver trumpeter
  10 juni, 2009 at 15:02

  Det är väl bara att konstatera; Lagerbäck blir förbundskapten på livstid.
  Är det inte dags att ifrågasätta Lagrell ??!!?

 24. 10 juni, 2009 at 17:27

  Vilken fantastisk film du läbnkade till. Jag saknar totalt ord… [Den borde visas på alla skolor] Får i stället mer jordnära säga att det är risk för underskattning av Malta och dess fotbollsspelare. En del av dem skulle helt klart kunna platsa i Allsvenskan.
  Men det är ett intressant lag som vi ställer upp med – om det är mållöst i halvtid:
  åtgärd blir då
  BÄNKA Jugoslaven!

Comments are closed.