Rupert Murdoch – Slaskpressens Ansikte

För en vecka sedan skrev jag och föreslog att Rupert Murdoch skulle sättas i fängsligt förvar, det hoppas jag fortfarande på. Det finns alldeles för mycket slaskprogram i TV helt utan hans vidriga lögnfabrik Fox News. De andra kanalerna han äger håller ungefär samma klass.

Att sedan Murdoch-koncernen har tidningar som får vår svenska kvällspress att framstå som en sanningsenlig och trovärdig rapportör som alltid håller pressetikens fana högt visar tydligt att något har gått hemskt fel. Nu har tydligen chefen på News of the World gripits av polisen i London och skandalen har spritt sig till högsta politiska nivå, det är väl dags att polisen i England försäkrar sig om Murdochs medverkan i utredningen, vilket enligt min uppfattning gör att han borde sättas i häkte med fulla restriktioner.

DN: ”Med mediesked i mun, med trycksvärtan i blodet, föddes Keith Rupert Murdoch i Melbourne den 11 mars 1931. Fadern, Sir Keith Murdoch, var välkänd krigskorrespondent i Australien och blev senare ägare till Adelaidebaserade dagstidningarna Sunday Mail och The News. Rupert flyttade under 1950-talet till Storbritannien där han studerade och under en kort tid arbetade för tidningen Daily Express.

När han återvände till Australien 1954 i samband med faderns död, tog han över tidningarna och snart hade han satt sin egen prägel på dem. Från England tog Rupert med sig sensationsjournalistiken och snart fylldes sidorna till stor del av sex och skandaler. De förändringarna har följt med sedan dess.”

Fast egentligen så finns det också en betydande skadeglädje, jag har faktiskt kollat in några av dessa tidningar på nätet, och jag har dessutom sporadiskt följt Fox News, det man kan konstatera att till och med anarkisternas tidning ”Brand” framstår som en seriös publikation i jämförelse. Uppenbarligen bestämmer Murdoch personligen vad journalisterna ska säga och tycka, och den som inte tycker som han får omedelbart lämna TV-kanalen eller tidningen.

Avlyssnar man en mördad flickas mobiltelefon, eller en premiärminister, då har man gått så långt ifrån allt vad pressetik heter att varje misstanke om brott bör utredas mycket noga. Ibland så kritiserar jag våra kvällstidningar för deras kommersiella inriktning, men Murdoch får mig att häpna.

En sak som jag tycker att svenska media missat är en fullständig redovisning av koncernens ägarintressen här i Sverige. Några medieföretag är nämnda, men jag anser att varenda ett ska redovisas. Och det borde svenska media anse är en viktig uppgift att informera läsare, tittare och lyssnare om.

it Andra om: , , , , , , dn123 svd123 ex12 ab1234 sr svt
3 svar till “Rupert Murdoch – Slaskpressens Ansikte”

  1. lägg sen till ett skrämmande drev mot palestina flera av hans företag ägnar sig åt…

  2. Murdochs märkliga syn på Israels politik kräver också i hög grad uppmärksamhet.
    Expressena vinklade syn är en västanfläkt i jämförelse.

  3. Det märkliga med allt detta är att i Storbritannien finns det en lag om medial sanningsplikt, d.v.s. att allt som skrivs i en tidning eller sägs i TV ska gå att belägga och vara sant. Ändå har man kunnat komma undan med uppdiktade reportage, förvanskade intervjuer och rena lögner om kända och okända människor.

    Det är dags att sluta tro på den naiva tanken om medieetik och ”självsanering”. Inför sanningsplikt och låt straffet vara att ett brott mot sanningsplikten ska innebära nedläggning av tidningen eller TV-kanalen.