Lisa Bjurwald – misslyckad semester


Lisa Bjurwald heter en skribent hos Dagens Nyheter som idag presterar ett angrepp mot läsarnas hemsidor, s.k. ”bloggar”, som är värt viss uppmärksamhet.

Lisa Bjurwald/DN: ”Det är inte ofta jag traskar runt i den särskrivande specialklass som är den svenska bloggsörjan, men när jag gör det blir jag alltid lika negativt överraskad. Först var det FRA-frågan som skulle avhandlas av tyckare som knappt kunde stava till underrättelsebehov. Förutom dödshoten mot Fredrick Federley och publiceringen av FRA-anställdas hemadresser – illa nog – så rörde det sig åtminstone om kritik av en myndighet, inte en person.”

Badlands Hyena gick direkt i svaromål och man kan konstatera att det blev med prick-
säker ironi.

Badlands Hyena: ”Man kan också uttrycka det som att inga bloggare skriver bra svenska och att inga bloggare är intelligenta. Intelligenta människor bloggar inte och alla som kan skriva är publicerade författare eller journalister.

Så fort en icke-professionell person försöker sig på att skriva blir det bara dåligt. Alla som kan skriva blir omedelbart anställda på en tidning.

Påpekas bör också att inga bloggare har några specialkunskaper. Ingen som bloggar är politiker och ingen har studerat på universitetet. Ingen har arbetat som journalist och ingen har erfarenhet av affärsvärlden.

Kort sagt: alla som bloggar är outbildade, dumma och har ingen som helst erfarenhet av någon-
ting, inte ens av livet. Inte konstigt att bloggarna bildar en sörja!”

För ett tag sedan satt jag och diskuterade frågan med en journalist på DN. Vederbörande berättade, föga överraskande faktiskt, att merparten av DN:s journalister är negativt inställd till att länkar till läsarnas hemsidor skulle släppas fram i samband med publiceringen av deras alster på webben. Motiven till en sådan åsikt var delvis oklara, men mellan raderna framgick det att det i första hand handlade om den lika påtagliga som omedelbara kritik som dessa länkar ofta presenterade – och som DN därmed lämnade utrymme till. Man är av samma orsak negativ till läsarkommentarer i den mån de före-
kommer.

Lisa Bjurwald
Ett klipp ur Sveriges malligaste morgontidning…

Nu är detta ändå djupt mänskligt. Skriver man en artikel, oavsett om det är på en hemsida eller i en tidning, så är det inte så roligt att få den sågad jäms med fotknölarna i praktiskt taget samma ögonblick som den publiceras. Antagligen har Lisa Bjurwald utsatts för det ett antal gånger, eller så är det som jag antyder i rubriken, att hon har haft otur med vädret.

Dessa hemsidor skrivs bara undantagsvis av professionella skribenter, jag kan också tänka mig att det förekommer både särskrivningar och stavfel i högre utsträckning än vad det gör i Dagens Nyheter. Men det intellektuella tankegodset i Bjurwalds tidning, i vart fall på dess inledande sidor, står enbart undantagsvis på den nivå som man har anledning att förvänta sig av landets största morgontidning.

Lisa Bjurwald sticker således inte ut ur mängden.

Lisa Bjurwald i DN & Badlands Hyena it

Andra om: , , , , , , , , , , ,

[tags]Lisa Bjurwald, Dagens Nyheter, Ledarredaktionen, Bloggar, Bloggosfären, Särskrivningar, Mordhot, FRA-frågan, Federley, FRA, Skrivkunnighet, Politik[/tags]


25 svar till “Lisa Bjurwald – misslyckad semester”

 1. Förutom dödshoten mot Fredrick Federley och publiceringen av FRA-anställdas hemadresser

  Vilken bloggare har dödshotat Federley? Och vilken blogg har publicerat FRA-anställdas hemadresser? Ljuger hon?

 2. @Martin A:

  Jag har inte en aning Martin. Jag har dock mycket svårt att tänka mig att ngn blogg ”dödshotat” Federley.

 3. Påstår liza att hennes artiklar inte läses och rättas av en redaktör innan de publiceras?

  En del bloggare gör en hel redaktions arbete alldeles ensamma och lyckas dessutom gräva fram sanningen som journalisterna inte kan eller inte törs komma i närheten av.

  En bloggare blir inte av med sin inkomst om han eller hon står på de svagas sida. Det kan en journalist göra. Den som säger något annat ljuger.

  Dessutom tror jag att etablerade journalister inom stora medier börjar känna sig hotade :-)

  Talade med ett par stycken nyligen och de låtsades att de hade ingen aning om ett par av Sveriges kändaste bloggar.

 4. Hon verkar ha lite svårt att se skillnaden mellan en blogg och ett forum. Det sistnämnda har publicerat namn på FRA-anställda.

 5. Man kan konstatera att du uttrycker di betydligt elegantare än Lisa B. Jag tror att det svider lite hos henne för att hon har så taffliga formuleringar. Stiligt!

 6. Media och journalister (i synnerhet) har all anledning att känna sig en smula trängda av bloggsfären, tack vare internet håller hela nyhets- och åsiktsförmedlingen på att ta en ny skepnad (och implicit då även annonsörernas placeringsval). Det är dessutom på tiden, alltför länge har möjligheten att föra ut ett budskap varit förbehållet resursstarka konstellationer som råkat förfoga över en tidning eller en tv-kanal.

  Att den litterära kvalitén varierar på det publicerade materialet har stor spridning må så vara, kvar står trots allt faktum att nätet kommit att bli det demokrativerktyg som allför länge saknats. Dessutom kan man ju med fördel hoppa över de värsta hjärnsläppen och slipper i motsats till fallet med media betala för illa genomtänkta ledarspalter och kolumnister.

  Det enda sätt jag kan se som media skulle kunna konkurrera med bloggsfären bör vara genom en radikal höjning av kvalitén på det journalistiska arbetet (och objektiviteten i nyhetsförmedlingen), tyvärr får väl Lisas senaste prestation snarast stå som en illustration av fenomenet och grusar därmed effektivt alla sådana förhoppningar.

 7. @blingbling:

  Hörde för ngn dag sedan att 4000 skrivande journalister nyligen varslats om uppsägning i USA pga färre läsare. Det kan vara ett tecken på det du skriver om…

 8. @ Jinge,

  det kan nog stämma, gammelmedia går en dyster framtid till mötes och har till stor del bäddat omsorgsfullt för en sådan utveckling genom urskillningslös vinkling av det redaktionella innehållet. Jag brukar roat tänka tillbaka på Wifstrands omsorgsfulla sänkning av DN, från illa till ren tabloid, både bildlikt och bokstavligen. Att ta betalt för en sådan produkt lär knappast bli det lättaste.

 9. Problemet med lisas text är att den som vanligt är begränsad till ankdammen Sverige. Visst finns det en del bloggar som inte gör så himla stor skillnad här. Men bloggarna har kommit för att stanna och har revolutionerat livet i stora delar av världen. Egypten med sina 200,000 bloggar, Kina med sina 1000,000 etc.

  Förfärliga saker hände förut och ingenting kom ut därför att korrespondenterna inte var på plats eller var fulla eller okunniga eller inte kunde rapportera om saker och ting därför att tidningar och teve inte ville publicera. Men nu kan folk på plats själva dokumentera och berätta om det som sker oavsett om Reuters, CNN eller någon annan stor institution finns på plats.

  Minns marockanen som lade ut massor av film på youtube om korruptionen inom den marockanska polisen? Polisen rånade tyst och varligt medborgarna genom att stoppa dem och viska att de ska ha pengar. Fick de inte det åkte man dit i en fet anklagelse om något förfärligt brott…

  Bloggaren Rafah Today fick ju pris för det han skrev om övergreppen och massakrerna i Gaza. Därför att han filmade, fotograferade och skrev om ohyggligheter som journalisterna inte ville ta i. Eller som de miste sina jobb om de skrev om det.

  Dessutom är språkkvalité en bisak. Folk bloggar ju ofta på främmande språk, som undertecknad. Men det är väl inte det läsarna är intresserade av. Det de är intresserade av är ett annat perspektiv, INFORMATION, som de annars inte får genom de etablerade medierna.

  Lisa skulle nog behöva lyfta blicken. Världen är VÄLDIGT stor och komplicerad!

 10. Jag är en invandrare som har lärt sig det svenska språket på egen hand , Jag skulle inte skämmas om jag råkar stava fel tvärtom jag lär mig ännu bättre
  Jag skulle inte heller göra narr av någon om han eller hon skulle fel stava ett ord på arabiska , jag förstår vad de menar och det är det viktigaste
  Bloggarna har blivit ett hot mot de etablerade och enkel riktade svenska tidningar och mot de partiska journalister
  Bloggaren har större möjlighet och utrymme och är inte beroende av tidningsägaren , han behöver inte heller fråga sin chef om lov för att få att publicera sin artikeln
  Bloggaren riskerar inte att förlora sin lön och får sparken om han inte behagar sin chef
  Bloggaren kan också använda sig av bilder som man aldrig kan se i någon tidning och aldrig publiceras pga partiskheten
  Bloggen ger möjligheter till alla folk att uttrycka sig medan tidningarna har blivit ett monopol för vissa människor som saknar trovärdighet och till och med rasister

 11. @Palestinier:

  Jag reagerade mest på att hon klagade på särskrivningar och annat. Jag tycker att man ska vara ytterst restriktiv när det gäller att klaga på folks sätt att skriva, och: ”Det är inte ofta jag traskar runt i den särskrivande specialklass som är den svenska bloggsörjan” visar med all önskvärd tydlighet att sörjan är väl spridd, även till Sveriges Malligaste Morgontidning…

 12. Lisa för väl vända sig till sina redaktionschefer och klaga då DE ofta rapporterar om vad blggarna skriver om!

  Redaktionscheferna KAN se bloggarna som en form av oavlönade andra rangens journalister som de kan skriva om – som Lisa nu gör; eller som ett gratis smörgåsbord av, i många fall, förträffliga analyser, svidande kritik eller små språkliga mästerverk i ironins svåra skriftkonst!

  Det gynnar bara bloggosfären ju mer journalister skriver skit om oss, med mottot att: All publicitet, är bra publicitet!

  Sedan har vissa bloggarna, dokumenterat, ett IQ långt över vad den genomsnits journalisten har! Underförstått att alla journalister är inte halvsystrar eller halvbröder med Einstein!

 13. Jinge

  Jag tycker att du skriver mycket bättre än de flesta journalister och därför de har ont av dig
  Du skriver klart , tydlig och nyanserad
  Jag har en dotter som är journalist och som jobbar förtillfällig på Sydsvenska . När hon sökte jobb på en av Sveriges största morgon tidningarna fick hon NEJ pga hennes pappa är en palestinier .
  Så är det med de flesta tidningarna i Sverige

 14. Lisas agerande är ett tecken på desperation. Journalisterna är vana vid att styra agendan och bestämma vad som ska tas upp för debatt.
  Svenskarna har med hjälp av åsiktsrebellerna (bloggarna) insett att de kan och vill vara del av debatten. Och bloggarna har en sak som journalisterna inte har. De har en nära kontakt med sina läsare och kan känna av vad som är intressant att skriva om. För journalister som Lisa är verkligheten en annan. Det är chefredaktören och DN:s politiska inriktning som styr hennes arbete. Hennes utfall, precis som argumentationen från FRA-lagens förespråkare, kännetecknas av förakt för allmänhetens förmåga att dra sina egna slutsatser.

 15. Viktighetsmakaren Lisa Bjurwald borde ta och läsa Fredrik Lindströms ”Världens dåligaste språk”.

  Personligen finner jag vad Bjurwald kallar ”bloggsörjan” mer intressant och insiktsfull än den censurerade media hon verkar i.

 16. Jag tror personligen att det är lite surt att sitta som skribent, på en blaska som har haft kniven på strupen bra länge, och inse att det mest är en fråga om tid innan nästa rationaliseringsrunda går av stapeln, i höst kanske, vem vet ?

  Har man då inte lyckats utmärka sig som sådär lagom neorabiat inom något område som sponsras av ägarfamiljen har man förmodligen all anledning att spy på svartfötterna till bloggare.

  Nån som vet vad som har hänt med DN Bostad förresten, den var så bra att ha under kattbaljorna ?

 17. På ett litet lustigt sätt pekar kommentarerna här om Lisa Bjurwalds artikel att hon tyvärr kanske har en poäng i att bloggare kanske inte är så värst smarta hela tiden … Är det ingen här som läst hela artikeln, efter stycke ett? Där försvarar hon med hetta Blondinbellas rätt att berätta om ett sexövergrepp utan att bli hånad, i bloggvärlden.

  Vad vi borde oroa oss för istället är etablissemangets rustning till försvar för FRA-lagen. Det bör vi ta mycket allvarligt på och lägga smågnabb om stil och språklig form åt sidan. Vad vi måste bevaka är vår demokrati. Det är en statskupp som pågår i det tysta och vad vi har att vänta är motangrepp planerade av våra egna makthavares bästa rådgivare.

  DN och andra stora media har krav på sig att ”träda till rikets försvar” med information och desinformation allt eftersom vad läget kräver. FRA är ett av makthavarnas redskap för att skaffa sig ett ”informationsövertag” och har reurser vi bara kan drömma om. Räkna med att vi har skaffat oss en formidabel fiende.

 18. Vad vi ser är en oerhörd frustration till följd av att mediabilden förändrats. Sverige är ett land som under många år likriktats. Vi är både kulturellt och åsiktsbetingat homogena, även om de flesta av oss inte riktigt velat inse detta. Om vi generealiser lite: ”Vi har i allmänhet förtroende för våra beslutsfattare och hyser stor tilltro till de nyheter som förmedlas av en variationsfattig media.”
  Så har det i alla fall varit under lång tid. Men i samband med EMU-valet och nu FRA-debatten har något hänt. Och med ”bloggsörjans” uppkomst känner nu mediaeliten att de inte längre har kontroll på informationsflödet, och därmed inte heller möjlighet att styra debatten som tidigare. Men hur mycket de än ogillar detta så kan de inte vrida klockan tillbaka. Traditionell media kommer att tvingas inse det kloka i att anpassa sig till en ny tid.

 19. En sak är då säker och det är att jag som en normalbegåvad person med starkt intresse för sammhällspolitik och utveckling tusen gånger hellre läser igenom Sveriges 15 största bloggar som behandlar intressanta ämnen och sedan bildar mig en egen uppfattning än att sätta min tillit till fröken Bjurwald och hennes snipiga och bittra utfall i DN. Jag undrar vad hon egentligen tänkte när hon skrev skräpet.

  Gammelmedia hänger inte med längre, det är pinsamt uppenbart för alla som till exempel följt FRA-debatten.

 20. Man blir lite förvånad när man läser vissa kommentarer här. Det klagas dels över att Bjurvald inte ser hela bilden, att hon inte förstår eller är allmänt dum i huvudet kanske.

  Samtidigt visar många som kommenterar och bloggar själv, ingen förståelse för annat än sin egen lilla ankdam. Att slänga ur sig ett påstående som att ”gammelmedia” skulle vara utdömda? Då har man verkligen totalt tappat fotfästet och tror sig vara lite bättre och finare än man är.

  Bjurwald har alldeles uppenbart uttryckt sig klantigt eller provocerande (med flit antagligen då) på ett sätt som inte var helt snällt. Samtidigt har hon verkligen en poäng i det hon skriver. FRA-debatten är bara det senaste exemplet på hur bloggosfären i stort reagerar lite för kraftigt och blåser upp saker och ting bra mycket större än de är. Ett hetskt debattklimat kännetecknar väl de flesta nätforum och speciellt anonyma sådana. Dessutom kan rödaste rödstrumpa, brunaste sverige”demokrat” eller den mest fanatiske religösa dåren ösa ur sig dumheter som aldrig förr. (inget vi kan eller borde förbjuda dock) Men mer vett och sans vore önskvärt imho.

 21. Misslyckad semester? En person född efter 1975 skulle inte ha stannat där utan slagit än hårdare!

 22. @Calle
  Jag tror inte någon tror att alla bloggare skriver bra eller är seriösa. Men precis som du själv skriver så uttrycker sig Bjurwalld provocerande. Det kan vara medvetet för att just provocera eller så är hon väldigt frustrerad. Själv tror jag mer på det sista då jag inte vet vad hon har att vinna på att provocera någon.
  Sen håller jag inte alls med dig om att Bloggsfären generellt sett (undantag finns säkert) skulle ha reagerat för kraftigt eller blåst upp FRA-frågan. Som det verkar så anser en majoritet att FRA-lagen är ett grovt övertramp på den personliga integriteten, och om inte det är skäl nog att reagera kraftigt så vet jag inte vad som krävs.
  Sen så har allt ett pris. Självklart finns det extremister som skriver massa sörja på en del ställen, men det är upp till var och en att välja bort sådana bloggar.