”Konflikt” silar mygg och sväljer kameler – om krigsbrott i Syrien – tiger helt om USA

Jag har just lyssnat på ”Konflikt” kl. 9-10 som handlar om ”Krigsbrott i Syrien” och folkrätt. Det är i vissa avseenden ett mycket vinklat program desvärre, och osakligt. Det bryter mot reglerna för Sveriges Radio enligt min uppfattning. Konflikt: Krigsbrott i Syrien
* Hundratusentals människor, flyktingar, återvänder till Syrien då alltmer av landet befrias.
* Syriens regering har en mycket mild behandling av medlemmar i terroristorganisationer. De måste lägga ned vapen, skriva på ett dokument att de inte ska ägna sig åt terroristhandlingare längre fram – och straffas alltså inte.
* Belägg saknas de facto att Syriens regering eller organ står bakom verkliga eller påstådda attacker med kemgasvapen i Syrien. Syrien avskaffade sina kemgasvapen för några år sedan under FN:s överinseende.

Sveriges Radio skriver: ”Sveriges Radio är ett public service-företag, precis som Sveriges Television och Utbildningsradion. Vi arbetar i allmänhetens tjänst och finansieras genom att publiken betalar en radio-och tv-avgift. Vårt arbete inom hela företaget ska präglas av oberoende och bedrivas självständigt i förhållande till såväl staten som politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Vår journalistik
Vi sätter trovärdigheten främst. I vårt dagliga journalistiska arbete arbetar vi på olika sätt för att leva upp till publikens förtroende. Vi är måna om att ge en bred, mångsidig och nyanserad bild. Vår strävan är att publicera det som är sant och relevant. I ett akut nyhetsskede kan det ibland vara svårt att få alla uppgifter bekräftade av förstahandskällor. Vi ska då tydligt berätta vad som är bekräftat och vad som är obekräftat.

Vi arbetar opartiskt.” Sveriges Radio: Vår journalistik.

I all hast


* Fokus i programmet ligger helt på påstådda brott mot internationell rätt och mänskliga rättigheter som ska ha begåtts av Syriens president och andra ledare i Syrien. Man åberopar organisationen Cija, som uppges vara en oberoende organisation med omkring 140 medarbetare och finansieras med donationer från bland annat EU, Norge och Kanada. ”Bevis som bland annat länkar president Bashar al-Assad och andra inom regimen till många av de brott som begåtts och begås i krigets Syrien.” Jag betvivlar inte att övergrepp skett och kanske sker av den syriska regeringen. Men samtidigt sker ett propagandakrig mot Syrien av USA och etablerade, okritiska, media och politiker, med väldigt stort genomslag. I programmet nämns inte ens att kriget i Syrien är ett sedan länge planerat angreppskrig av USA, bland annat med hjälp av terrorister. USA:s mycket väl belagda stöd till IS och andra terroristorganisationer nämns inte alls. Däremot presenteras påstådda brott av Syriens president som dagen sanningUtbildningen av terrorister i Syrien – CIA:s största fiasko?

Uppgifter finns på att USA transporterar IS-befälhavare i Syrien? Stödet till terrorister i Syrien av USA och allieraded.

Omfattande långvarig utbildning och beväpning av bl.a. CIA har skett av rebeller i Syrien, till gagn för IS.
USA sänder vapen för 500 miljoner dollar till rebeller i Syrien enligt en aktuell artikel i Süddeutsche Zeitung. En betydande del av sådana vapensändningar brukar hamna hos terroristorganisaioner, inklusive IS.Vapen för 4 miljarder sänds av USA från Tyskland till rebeller och ökat krig i Syrien!
Stora vapentransporter till terrorister i Syrien av USA & Co, och mörkläggning

Men USA:s aktuella vapenstöd till allierade grupper i Syrien är större, och Pentagon försöker dölja det. Vapen för 4 miljarder sänds av USA från Tyskland till rebeller och ökat krig i Syrien!

Tyler Durden på Zerohedge skriver att enligt en ”Bombnedslagsrapport” från The Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) and the Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) finns bevis för att Pentagon deltar i leverans av vapen för upp till 2,2 miljarder dollar vapen till partners i Syrien och samtidigt manipulerar uppgifterna, förmodligen för att dölja USA:s engagemang. (OCCRP/BIRN-rapporten). Zerohedge: Rapport: Bombnedslag – Pentagon förfalskar uppgifter om vapentransporter

USA:s försvarsdepartement har budgeterat 584 miljoner dollar specifikt för denna syriska operation för budgetåren 2017 och 2018 och har öronmärkt ytterligare 900 miljoner dollar för utgifter för sovjetisk ammunition mellan fram till 2022, dvs. sammanlagt, 2,2 miljarder dollar. Foreign Policy ,
Balkan Insight och The American Conservative

Men kanske mer chockerande är att Pentagon-leverantörerna har kopplingar till kända brottsliga nätverk, även från FP:
Enligt rapporten har många av vapenleverantörerna – främst i Östeuropa men också i de tidigare sovjetrepublikerna, inklusive Kazakstan, Georgien och Ukraina – kopplingar till organiserad brottslighet i hela Östeuropa.
 
En av författarna till OCCRP / BIRN-rapporten, Ivan Angelovski, berättade för Foreign Policy att ”Pentagonen tar bort eventuella bevis i sina upphandlingsregister att vapen faktiskt kommer till den syriska ”oppositionen.” Destinationerna för vapnen har avlägsnats från originalhandlingar”.
Syrien Zerohedge 171002

Det faktum att Foreign Policy (FP) som är den främsta etablerade nationella säkerhetspublikationen i världen skulle erkänna att Pentagons vapenupphandlingsprogram för Syrien är knutet till östeuropeisk organiserad brottslighet är av enormt betydande. Bevisen är helt enkelt så överväldigande att även FP – som stött interventionen i Syrien – inte kan förneka det.

Kartan från BIRN-rapporten, visar att vapen från CIA gick direkt till Idlibprovinsen (nordvästra delen i grön) och till Golans gränsområde (söder). Båda dessa områden var och är ockuperade av al-Qaida. I Idlib har analytiker bekräftat genocidisk rensning av religiösa minoriteter som utförs av al-Qaida med CIA-vapen.
Syrien 171002 - Bild 2

Detta bekräftar uppgifterna i Trud, Bulgariens största dagstidning från den bulgariska journalisten Dilyana Gaytandzhieva, som avskedades efter att ha avslöjat samma Pentagon-vapennät som är föremål för OCCRP/BIRN-utredningen. Den artikeln bygger bland annat på hemligstämplad korrespondens mellan Bulgariens UD och Azerbajdzjans ambassad. Bulgarien är medlem i Nato och Azerbajdzjan har sedan mitten av 1990-talet ett nära samarbete med både Nato och USA. Nato-länder har exporterat vapen till terroristerna i Syrien. Vilka umgås Hultqvist & Co med?. Se även Zerohedge 15/9 (annan artikel)

Något om krigets tidiga historia.


I Syrien pågick hösten 2010 och våren 2011 demonstrationer i förståelig kritik mot regeringen och ännu större demonstrationer rill stöd för regeringen. Under vanligen fredliga former enligt rapport från Arabförbundets rapportörer. Min det är inte allt:

Det skrivs och talas mycket om inbördeskriget i Syrien. Men det är inget inbördeskrig främst utan ett sedan länge planerat angreppskrig av USA med hjälp av allierade och inte minst olika slags terrorister från knappt 100 länder. Denna bedömning kommer inte från några ”Rysslands-troll” eller Syriens statliga nyhetsbyrå utan från uppgifter från talespersoner för USA:s statsförvaltning och ledning samt etablerade media. Till stöd för bedömningen måste jag räkna upp en del fakta.
1. I en intervju i mars 2007 uppgav förre NATO-ÖB och presidentkandidaten i USA general Wesley Clark att han hösten 2001 fick se Pentagondokument som visade att USA planera att destabilisera bl.a. Syrien, Irak och Libyen
2. Enligt Wikileaks har USA:s utrikesdepartement finansierat opposition mot Syriens regering sedan 2006.
3. al-Qaida, ursprungligen en skapelse av CIA, deklarerade i februari 2012 att man stödde de syriska rebellerna.
4. 1 april 2012 beslöt USA och drygt 70 andra stater (”Syriens vänner”) inklusive Sverige att stödja det splittrade utlandsbaserade Syriska nationella rebellrådet med vapen och med motsvarande 140 miljoner svenska kronor. Man talade tydligt om störta Syriens president. Dessa så kallade moderata rebeller visade sig snabbt domineras av hårdföra terrorister.
5. New York Times skrev 4/8 2012 att Turkiet, Saudiarabien och Qatar, tillhandahåller vapen, med hjälp av folk från CIA som tränar rebeller
6. I en artikel året därpå skriver New York Times om kraftigt ökat vapenstöd till rebellerna i Syrien.
7. I ett tal i Harvard 2/10 2014 sa USA:s vicepresident Joe Biden att IS är en skapelse av och stöds av Turkiet, Saudarabien och Förenade Arabemiraten.
8. DN återgav 13/5 2015 en intervju med president Obama som sa ”Islamiska staten (IS) är i förlängningen ett resultat av den USA-ledda invasionen av Irak”.
9. Våren 2015 medger pensionerade generallöjtnanten och f.d säkerhetschefen Michael Flynn, en tid Donald Trumps säkerhetspolitiske rådgivare, att USA medvetet “släppt fram” Al Qaeda och ISIS i Syrien och Irak.
10. Förre NATO-chefen Wesley Clark menar i CNN våren 2015 att ISIS är skapad och finansierad av ”våra närmaste allierade.”

Låt mig avsluta denna del med mer aktuella uppgifter:
11. En av Tysklands största dagstidningar, Süddeutsche Zeitung skrev i september 2017 att vapen till ett värde av motsvarande 4 miljarder svenska kronor fanns på den stora USA-basen i Ramstein, redo för transport till rebeller i Syrien via mellanhänder.
12. BBC och sedan bland annat Reuters och Newsweek samt även SVT:s Rapport, i mer kryptiska former, rapporterade i november förra året att USA och kurdiska SDF i bussar transporterat bort uppemot 3.500 IS-krigarterrorister-Akiloviter från Raqqa till kommande strid i Idlib.
Sammanfattningsvis: Bevisen för stöd från USA och allierade till terrorister är enstämmiga och starka.

Inte första gången Konflikt desinformerar till förmån för världens i särklass störste folkrättsvidriga krigare!

* För 2 dagar sedan publicerade jag en annan artikel som visade hur Konflikt – och andra media – utan belägg sprider uppgifter om att Kina skulle ha en miljon personer i omskolningsläger. Svenska media har osanna uppgifter om uighurerna i Kina?

* Och vinklade program också om Ryssland:
Vet Radions ”Konflikt” vad demokrati är? Om demokratin i Ryssland, Sverige och USA
Fortsatt debatt med Ivar Ekman, Konflikt, Sveriges Radio om USA, Ryssland, media mm
Konflikt om ”Konflikt” om Ryssland och PK;

  8 comments for “”Konflikt” silar mygg och sväljer kameler – om krigsbrott i Syrien – tiger helt om USA

 1. Syrien vinner kriget mot väststerrorister - mera lögner från västmedia
  13 oktober, 2018 at 11:18

  Har någon av konflikts reportrar varit i Syrien. Nej, No, Nada!då låtsas man som att man ger en verklighetsnära bild av det som sker i Syrien. Konflikts program kunde lik gärna gjorts i Tel Aviv. Vem vet programmen outsourcas ju hej vilt numera. Så det kan stämma.

  Cija – Commission for International Justice and Accountability – är en organisation som omgärdas av dunkel. Hemsidan har inte uppdaterats sedan 2016. Kontaktperson är en viss Mark Kersten, likaså utgivare och ansvarig för Cija. Luktar som en av alla dessa falska NGOs som agerar front åt CIA/Mossad. Lackmustestet är väl att Cija inte alls skriver om Palestina.

  —-
  Ännu en sanning intolerant utveckling är det är förslag till lagstiftning i lilla Danmark (landet som är känt för att sitt läte) som kriminaliserar åsikter som uppfattas som Ryssvänliga.

  https://sputniknews.com/europe/201810131068853099-denmark-bill-pro-russia-jail-term/

 2. Jan Nybondas
  13 oktober, 2018 at 12:31

  Den kände bloggaren Syrian-girl som genom hela kriget rapporterat från Syrien på ett realistiskt sätt fick på ett tidigt stadium medverka i en studiodebatt i australiensisk TV. Detta beroende på att hennes andra förälder är därifrån om jag uppfattat det korrekt. I en tämligen het debatt utpekade hon ”rebellerna” för de terrorister de var och fick programledarens ilska emot sig: ”Du vill alltså att Assad skall leda Syrien”. ”Nej” svarde den unga damen ”jag skall leda Syrien när den dagen kommer, men för stunden finns det ingen annan än Assad som kan hålla landet samman och därför bör han sitta kvar”. Rappt svarat.

 3. Ceasarsallads bluff på Konflikymeny
  13 oktober, 2018 at 14:43

  Konflikt vill sälja påhitten om att de 750,000 sidor av läkta dokument från Syrien vars äkthet är tveksam. Hur dumma är de på Konflikt egentligen? Visste de inte attBen Taub och Co. är experter på bluffstories, -dokument och -bilder? Någon borde upplysa Konflikt så slipper programmet göra samma misstag. Lärdes det inget av Ceasarsallads bluffen?

  https://21stcenturywire.com/2018/10/11/revolution-unraveled-assad-files-now-an-achilles-heel-for-war-crimes-narrative/

 4. O.
  13 oktober, 2018 at 16:52

  Det är krigspropaganda, i stil med att sverige ska vara med i nato,

  ”Under torsdagen och kommande helgen kommer bla amerikansk militärfordon att transporteras genom Sverige till Norge vilket kan orsaka trafikproblem längs vägar i mellersta Sverige. I Norge genomförs den omfattande NATO-övningen Trident Juncture 18 med start den 25 oktober. Det är den största NATO-övningen sedan kalla kriget.”
  https://newsvoice.se/2018/10/trident-juncture-18-nato/

  Någon som hört Sveriges Radio kritisera Natos krigsförberedelser som nu sverige deltar i? Nej!

 5. 13 oktober, 2018 at 17:00

  Inte första gången Konflikt desinformerar till förmån för världens i särklass störste folkrättsvidriga krigare!

  * För 2 dagar sedan publicerade jag en annan artikel som visade hur Konflikt – och andra media – utan belägg sprider uppgifter om att Kina skulle ha en miljon personer i omskolningsläger. Svenska media har osanna uppgifter om uighurerna i Kina?

  * Och vinklade program också om Ryssland:
  Vet Radions ”Konflikt” vad demokrati är? Om demokratin i Ryssland, Sverige och USA
  Fortsatt debatt med Ivar Ekman, Konflikt, Sveriges Radio om USA, Ryssland, media mm
  Konflikt om ”Konflikt” om Ryssland och PK;

 6. 13 oktober, 2018 at 20:22

  Dessutom annonserades att programmet skulle handla om “folkrätt”. Det är missvisande. “Folkrätten” är mycket äldre än 1900-talet och dess främsta subjekt är stater. Sedermera bildades NF och FN m.fl. organisationer, Genévekonventionerna slöts (liksom olika standards för diplomater, telekommunikation och handel. Sådant hör normalt till “folkrätten. Nürnbergrättegångarnas innehåll bör till en del anses ingå i folkrätten – vissa brott definieras till exempel (även om alla USAs senare presidenter skulle ha fått dödsstraff om principerna från Nürnberg hade tillämpats för dem!). Frågan om brottsmålsdomstolarna (som Konflikt siktar in sig på) är minst sagt omstridd. Vissa delar förtjänar kanske att betraktas som folkrätt men de har framför allt kritiserats av många länder i Syd. Domstolarna används ju bara för att till hutlösa kostnader anklaga inhemska skurkar (?) medan USA sedan länge har förklarat sina soldater och medborgare immuna mot alla åtal!

  Ivar Ekman verkar aldrig ha öppnat en bok i folkrätt!!

 7. arbetarklass
  13 oktober, 2018 at 20:29

  Det måste vara västvärlden som ser sin från upplysningens tid sprungna samhällsmodell vara överlägsen alla andra och som då måste spridas över världen där det är möjligt. Alla medel för sakens skull behövs. Även en världspolis men som p.g.a dålig lön inte ställer upp på samma sätt som tidigare. Det kostar att vara på topp.

 8. Leif Elinder
  13 oktober, 2018 at 20:53

  ”Kasta sten när man sitter i glashus”

  The Times, which regularly seizes on unsubstantiated reports of killings or disappearances allegedly involving the Russian government to denounce the Putin regime as a ruthless dictatorship, was careful to describe the accusation involving Khashoggi against the despotic Gulf monarchy as an unproven allegation. ”
  ”The disappearance of Saudi journalist Jamal Khashoggi
  and the hypocrisy of the New York Times”
  https://www.wsws.org/en/articles/2018/10/10/khas-o10.html

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.