IPRED-fiaskot


[column width=”49%” padding=”2%”]
Den nya IPRED-lagen är ett fiasko från början till slut, ingen hade heller väntat något annat eftersom bevisläget är utomordentligt bekymmersamt för upphovsrättsindustrin. För hur ska man kunna bevisa att ”Kalle” verkligen fildelat om ”Kalle” har en router öppen och tillgänglig för alla grannar? Det är givetvis omöjligt och det enda ”Kalle” behöver göra är att neka till brott. Att industrin har det IP-nummer som han betalar för är inte ett bevis för någonting annat än att ”Kalle” har ett internetabonnemang.

DN: ”I morgon, torsdag, har det gått ett år sedan Ipredlagen trädde i kraft. Med den kan upphovsrättsinnehavare gå till domstol för att försöka få ut namn på abonnenter bakom de IP-adresser som används vid illegal fildelning. Ännu har inget fall avgjorts, men flera ärenden är aktuella och trots att bok-, film samt skivindustrierna hittills mött större motstånd än väntat hoppas de alltjämt på utslag i deras riktning: – Det är en klar besvikelse att det tagit så lång tid; ännu har vi inte sett de resultat i domstolarna som vi hade räknat med. Men det beror på att det här är nytt och svårt och ska hanteras seriöst. Vi tror att det kommer att gå fortare när det första ärendet är avgjort – när domstolarna satt reglerna, säger exempelvis Lars Gustafsson, vd på Ifpi som är skivbolagens branschorganisation.”

Visserligen tror sig upphovsrättsindustrin kunna se till att ett antal personer bötfälls framöver, men ingenting talar för att en vanlig fildelare någonsin kommer att dömas mot sitt nekande i en svensk domstol. Det hade varit bättre om man från början hade löst problemet med fildelning genom att internetleverantörerna hade fått ta ut en särskild avgift från dem som fildelar. Betalar man en extra hundralapp i månaden för
[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]att få fildela så skulle en absolut majoritet skaffa sig den sortens abonnemang.

Men det är givetvis inte försent än. Man kan göra helt om på stället och begära av sina uppdragsgivare att de ska presentera en modell som passar bägge parter. Både film, musik och TV-serier har givetvis en kundkrets bland internetanvändarna, en kundkrets som sväller lavinartat för varje dag som går. Att industrin inte satsar på att fånga in dessa kunder är förvånande, särskilt med tanke på vilken enorm affär det skulle vara.

IPRED-lagen

Men Fredrik Reinfeldt kommer inte undan dummerjöns-
mössan trots detta. Det var han som satt och sa i TV i förra valrörelsen att man inte skulle sätta igång att jaga en hel ungdomsgeneration, nejdå det gjorde de inte, de överlät jakten till näringslivet. Samtidigt öppnade han för den svenska versionen av The Patriot Act i och med att man antog FRA-lagen, något som innebar att Piratpartiet fick säte i EU-parlamentet. Egentligen borde PP få plats i landets riksdag nu i höst, om inte annat för att knäppa regeringen på näsan.

intressant Tags: , , , , , , , dn svd ab1 t
[/column]


5 svar till “IPRED-fiaskot”

  1. Avsikten var nog snarast att stegvis flytta fram positionerna. Regeringen gjorde ju samma sak med FRA-lagen. Först skulle bara regeringen få tillgång till materialet, sedan också SÄPO, sedan också polisen. IPRED lagen kommer att skärpas efter valet om stollarna får sitta kvar, den som har en dator ansluten till internet kommer att göras ansvarig för alla som använder den datorn, och internetoperatörerna kommer också få större ansvar. Regeringen kommer att som motiv till lagförändringarna använda de påstådda internethoten.

  2. ”Betalar man en extra hundralapp i månaden för att få fildela så skulle en absolut majoritet skaffa sig den sortens abonnemang.” – Dessvärre är detta ingen vidare lösning. Vill vi leva i en värld där ISPn övervakar och kontrollerar informationsflödet på internet?

    En sådan utveckling som du beskriver skulle vara långt mycket skadligare för internets framtid än vad en tandlös IPRED-lag någonsin skulle kunna vara. Det du argumenterar för är antipiratbyråns våta dröm.

  3. Fast jag undrar om inte fildelandet ändå har minskat på senare tid? Med tanke på spotify och liknande, jag tjuvladdar aldrig spotify räcker för mig och för de flesta av mina vänner också. Film är jag så lite intresserad av att jag kan lägga pengarna på att köpa dvdn om jag så önskar. IPRED tror jag dock inte inverkat, vet flera som kör öppet just av anledningen att de vill kunna ladda hem. Snyltade på ett öppet under över en månad innan jag skaffade mitt eget abonnemang (jag laddade inte hem från det dock).

  4. Kan bara hålla med om det WilliamHS skriver.

    Hur skulle detta ske i praktiken? Skulle all fildelning förbjudas om man inte hade detta special-abonnemang? Det fildelas mängder med material som är tillåtet att sprida och den mängden ökar stadigt. T.ex. den utmärkta filmen ”Nasty Old people” som lanserades via TPB, eller Coldplays live-album, eller Unni Drougges bok etc etc. Ska detta då stoppas eller ska en Operatör granska exakt VAD som fildelas hela tiden?