Gustav Vasa skulle ha blivit vansinnig!

Det enda som krävs just nu är en bonde-
ledare från Dalarna som samlar ihop något tusental ilskna bönder beväpnade med hötjugor som sätter kursen mot maktens boningar i Stockholm.

SvD: ”I dag, onsdag, hålls seminariet ”Efter FRA-lagen” i Almedalen. Där kommer man att diskutera vad som kan tänkas hända efter den debatt som nu rasar för fullt. Deltar gör bland andra Mikael Odenberg, avhoppad försvarsminister, samt experter, bloggare och myndighetsrepresentanter. Brännpunkt skulle lätt kunna fylla sidan under två veckor enbart med intressanta inlägg som flutit in om FRA. Eller ska vi säga – mot FRA. Det enda försvaret av den nya lagen har FRA-chefen Ingvar Åkesson själv bidragit med (29/6). Vi har därför valt att presentera ett dussintal av de mest välskrivna inläggen i FRA-debatten på nätet.”

Jag skulle tro
att den tidningstexten inom något dygn placerar sig som en av landets mest länkade tidningsartiklar någonsin. Jag kan inte se något som skulle ändra på det. Man har från Svenska Dagbladets sida av naturliga skäl tvingats att refusera ett antal artiklar till sin debattsida, Brännpunkt. Men nu har man valt att publicera tretton av dessa texter på nätet och åtminstone undertecknad har nu förutom vanliga förkylningssymptom
– fyrkantiga ögon.

Det var en mängd intressanta och tänkvärda artiklar och tidningen länkar till samtliga. De länkar jag redovisar nedan är bara en liten del, men länkarna finns alla i anslutning till artikeln.

Nu på morgonen så har man också en artikel som hävdar att det hela egentligen handlar om att spionera på Ryssen, något som FRA tidigare ägnat huvuddelen av sin verksamhet åt.

SvD: ”Att lagen främst är riktad mot Ryssland bekräftas för SvD av flera källor som arbetar med, eller har insyn i, svensk underrättelsetjänst. – Vårt geografiska läge gör att runt 80 procent av Rysslands kontakter med stora delar av världen passerar i kablar via Sverige. Detta är kärnan i det hela. Att regeringen, Försvarsmakten och andra myndigheter behöver underrättelser om Ryssland är det tyngsta skälet bakom lagen, säger en källa med stor insyn i underrättelseverksamhet och internationella operationer.”

Det är givetvis omöjligt för någon utan inblick i svenskt underrättelsearbete att värdera den sortens uppgifter, men man kan knappast påstå att det verkar orimligt. Är ryssarna målet, som vanligt kanske jag bör tillägga, så kan vi konstatera att vi fått en regering fylld av olika varianter av Kalle Anka-politiker. Man har

FRA-lagen

velat mörka att man går USA:s ärenden och trodde sig kunna uppnå detta genom att skapa en lag som var så oprecis att den svepte med varje form av kommunikation inom landets gränser utan undantag.

Sedan satt politikerna på rad och ljög sig blå om Herkulesflygplanens säkerhet i Afghanistan, eller att vi måste ha en underrättelsetjänst, som i Björklunds variant. I själva verket så har inte ens riksdagens ledamöter informerats om lagens verkliga syfte utan man förväntades bara vara lydiga och rösta som man blev tillsagda. Och nu i elfte timmen så börjar de verkliga skälen sippra ut. Om det är sanningen vi får reda på nu är omöjligt att avgöra, men visst finns det en sanning som vi kan vara överens om.

Den sanningen är att vår nuvarande regering inte är regeringsduglig. Den består till stor del av amatörer, till råga på allt elände så är det amatörernas amatör som leder sällskapet. Han och hans kamrater ska nog vara ytterst tacksamma för att bönderna i Dalarna numera sitter på sin kammare och täljer trähästar, annars skulle välkomnandet tillbaka till fastlandet för politikerna bli en slaskig tillställning. Nu får vi i värsta fall avvakta till den 19 september 2010 då rättvisa kommer att skipas.

Och ryssen då? Jo de följer svensk media med stort intresse…

SvD/Brännpunkt1234 AB1 DN1 Svensson i t

Andra om: , , , , , , , , , ,

[tags]FRA-lagen, SvD, Brännpunkt, Kalle Anka-politiker, Högerregeringen, Gustav Vasa, Hötjugor, Reinfeldt, Val 2010, Ryssland, Politik[/tags]

  14 comments for “Gustav Vasa skulle ha blivit vansinnig!

 1. Kurt
  9 juli, 2008 at 08:31

  Man kan ju i backspegeln värdera FRA spaning av rysk kommunikation. Och när det gäller ev ryska ubåtar så har ju FRA uppenbarligen inte tillfört något alls.

 2. 9 juli, 2008 at 09:19

  Som vanligt vrider man till saker som det passar. Med tanke på Carl Bildts aktiviteter innan han utsågs av Fredrik Reinfeldt till utrikesminister, så är det väl inte konstigt att man räds samma fundamentalister, som George W Bush byggt upp motiven för sitt moderna krigande i Irak kring. Och att hans medieguru hälsat på lagom till Almedalsveckan är ingen tillfällighet. Nu gäller det att göra FRA-frågan till en typisk höger-vänster fråga och då passar det att släppa informationen om spaningen på Rysslands internettrafik. Även om jag sedan en tid tillbaka inte kan fösas in i ett vänsterfack, så vänder jag mig mot den fundamentalistiska högerns verbala krigföring, som man tror sig kunna vinna väljare på. Vill tipsa om bloggen Opassande, som bjudit in en gästbloggare, vilken på ett bra sätt reder ut konfliktpunkten ”Förespråkarna talar om lagens syfte, vi talar om dess konsekvenser”. Att vänstern värjer sig är väl förståeligt med de erfarenheter man har, men långt flera borde ha gjort det – alla som säger sig vara liberala i sin politiska uppfattning.

 3. el persson
  9 juli, 2008 at 10:03

  SvDs sk avslöjande stod i Computer Sweden #65 (18 juni 2008).

  Det har väl framgått att de marker där FRA skördat saftiga äpplen, att använda i byteshandel med westliga päron, har sinat och gett dåliga skördar på sistone.

  Därför har FRA varit tvunget att försöka inmuta nya, fräscha, marker för äppelskörd. Att markerna kan ge oväntade skördar verkar inte bekymra vare sig FRA eller inmutningskontoret som ger tillstånd.

  Tror inte att ett byte av chef där gör någon större skillnad. Behovet av päron är stort i Sverige. Stora exportörer av päron till Sverige finns i väst.

 4. blingbling
  9 juli, 2008 at 10:09

  Låt mig se om jag har förstått saken rätt, vi har enligt uppgift inget konkret militärt hot i närområdet och kan alltså lägga ner vårt försvar för att spara pengar, men skall alltså spionera på Ryssland ?

  Blir inte ryssen sur då ? :P

  … och blir det inte lite av antiklimax att tala om offentligt att man avser spionera på någon ? Eller är ryssen inte läskunnig ?

 5. blingbling
  9 juli, 2008 at 10:14

  … eller är det månde våra folkvalda som håller oss väljare för förståndshandikappade ?

 6. 9 juli, 2008 at 10:24

  ”– Vårt geografiska läge gör att runt 80 procent av Rysslands kontakter med stora delar av världen passerar i kablar via Sverige. Detta är kärnan i det hela.”
  Eeh ja men rätta mig om jag har fel, kan vi för det första få siffror på andra länders traffikpasserande i % genom Sverige? Alla länders traffik passerar väl genom Sverige mer eller mindre precis som Sveriges traffik passerar genom alla länder? Likt arbetarklassen har inte internet någon nationalitet, skulle man kunna säga!

 7. Bengt Nilsson, röd gråsosse
  9 juli, 2008 at 11:11

  Ja, man an undra vem som har nytta av RFA-spaningarna i Sverige när det det ”Kalla Kriget” flyttar in i ”fredsprojektet” EU och på vår bakgård genom att ledningen i EU-staterna Polen och Tjeckien visat sig villiga till att härbärgera USA:s robotsköld av missiler.

 8. Marcus R
  9 juli, 2008 at 12:02

  Är inte Telia en av de största knutpunkterna i norra Europa? Rätt mycket internationell trafik passerar här; man kan ju undra vad andra länder tycker om FRA.

 9. Zabo
  9 juli, 2008 at 12:06

  Nationen Sverige ska alltså ge FRA tillåtelse till informationsinhämtning i ett civilt nät, internet, där det förekommer all slags kommunikation.

  Skattebetalarna ska alltså finansiera FRA:s verksamhet som i huvudsak riktar sig mot främmande makt, Ryssland.

  Politiker skriver lagen och politiker ska kontrollera att FRA följer lagen!

  Allt detta i huvudsak på uppdrag från annan makt. Detta strider mot internationell rätt och svensk grundlag!

 10. Anonym
  9 juli, 2008 at 12:20

  Erm, Gustav Vasa var inte direkt någon trevlig person. Han var ärligt talat en tyrann som säkert skulle tycka att FRA lagen var för slapp.

 11. el persson
  9 juli, 2008 at 12:59

  @ blingbling
  Det är det jag menar när jag säger att i stället för att tala om väljarnas politikerförakt, borde man först diskutera politikernas väljarförakt.

  Men..
  Hur kul kan det vara att ta jobb som gummistämpel? Även om det är lönsamt?
  Å andra sidan är det inte olagligt att prostituera sig.

 12. Mansour
  9 juli, 2008 at 13:24

  Det är naivt att tro att FRA´s egentliga mål är att spionera på Ryssland. Tror inte Ryssarna är så dumma att de låter hemligt material gå genom svenska ledningar fritt och okrypterat. Blir så jäkla trött på sånt här när skattepengar slösas hejvilt på några paranoida när man försummar dem verklaga problemen vi har i landet, helt sjukt.

 13. blingbling
  9 juli, 2008 at 22:07

  @ el persson,

  väljarförakt är ordet, sa Bull.

  Antingen håller politikerkräken oss för att vara helblåsta (vilket vi förmodligen på goda grunder skulle kunna antagas vara eftersom vi envisas med att rösta in dom gång efter annan) eller också är dom helt enkelt för korkade för att ljuga på ett konsistent sätt. Ett tredje alternativ skulle kunna vara lättja, att man i riksdag och regering helt enkelt är för lata för att orka lägga lite möda på att konstruera förklaringar som bär rimlighetens prägel.

  Illa oavsett vilketdera alternativet som visar sig vara det riktiga.

 14. Betel
  10 juli, 2008 at 18:27

  Vill påpeka att den igår igenomröstade amerikanska lagen, som bla. retroaktivt ger deras teleoperatörer immunitet för Bush-regeringens olagliga tjuvlyssnande, kallas för FISA (Foreign Intelligence Surveillance Act). ”Foreign” – på samma sätt som de den nya FRA-lagen påstås handla om endast utländska hot.

Comments are closed.