Falkvinge spär på politikerföraktet?

Aftonbladet skriver idag i en artikel att Rickard Falkvinge vill anställa sig själv som assistent till Engström i EU-parlamentet, utan att han ska behöva vara i Bryssel.


AB:
”En parlamentsledamot har 17 000 euro i månaden (188 000 kronor) att anställa assistenter för, både i Strasbourg och i hemlandet. Piratpartiet har i förhandlingarna med den gröna gruppen dessutom fått en heltidstjänst på gruppkansliets bekostnad. Falkvinge, som på sistone levt på bidrag från Piratpartiets sympatisörer, räknar nu med att arbeta som assistent i Sverige åt Christian Engström: – Det är ett sätt att lösa min personliga försörjning. Rent formellt skulle det heta att jag är assistent, men det jag skulle göra är att leda partiet.”

Man kan givetvis undra om Aftonbladet hårdvinklar denna story, men är det sant så kan PP räkna med en massiv kritik från sina medlemmar och väljare. 188 000.- i månadslön är minsann inte lite, det betyder att han blir mångmiljonär i samma takt som Engström, dessutom ingår en massa andra förmåner som resor. Nu är jag som sagt inte säker på att han har för avsikt att ta ut en sådan lön, men man undrar ju.

Dessutom är det så att Piratpartiet vann en hel del röster på just politikerföraktet, ställer de sig själva i en situation som ytterligare förstärker detta förakt,


och med partiledaren som den aktive, ja då riskerar de att tappa massor av cred inför valet nästa höst.

Men, alla partier är väl angelägna om att förtala PP så det kanske är en hårdvinkling som Aftonbladet gör. Länk till Rickard Falkvinges svar!

i Andra om: , , , , , , , , ab ex dn12 t

[tags]Piratpartiet, Falkvinge, PP; Internet, Engström, EU, EU-parlamentet, Lön, Internet, Politik[/tags]

  29 comments for “Falkvinge spär på politikerföraktet?

 1. sdfasddsdsd
  26 juni, 2009 at 11:02
 2. Dick T
  26 juni, 2009 at 11:02

  Rick har tidigare levt på allmosor från andra partimedlemmar. Tycker du då att det är fel att han slipper leva på det sättet? Det är snarare din kommentar här ovan som spär på politikerföraktet, än Ricks handlande, genom sättet du vinklar den på. Detta är min åsikt. :)

 3. Lars
  26 juni, 2009 at 11:09

  Att ta sina fakta från Aftonbladet är en dålig idé…

  Engström, precis som alla andra parlamentariker, får ca 188000 i månaden för att betala lön, arbetsgivaravgift osv till ett antal politiska assistenter. Att bränna alla de pengarna på en person vore idiotiskt, och är naturligtvis heller inget som piratpartiet har planerat att göra.

 4. Anders
  26 juni, 2009 at 11:23

  Om nu någon trodde på aftonbladet så läs här: http://rickfalkvinge.se/2009/06/26/nej-jag-far-inte-188000manad/
  Ska man ljuga så är det bättre att inte ta till sådana orimliga summor.
  Anders

  • 26 juni, 2009 at 11:27

   Som vanligt då Anders! Bra, ska länka dit.

 5. 26 juni, 2009 at 11:37

  Visst kommer många att missnöjesrösta på PP men att påstå att partiet skulle sukta efter pengar är ju väldigt lågt. Det är väl för övrigt inte deras fel att EU betalar bra? Piratpartister och datanördar är nog de minst penningfixerade av alla…

 6. Ninna
  26 juni, 2009 at 11:53

  LÖGN!

  Dessutom…
  Med det sättet att räkna får sossarna, om de har 6 mandat, 6 x 70.000 (420.000) + 188000 x 6 (1.128.000) = TOTALT 1.548.000
  Med andra ord får sossarna 1.55 MILJONER i månaden. Det reagerar ingen på!?

 7. MARTIN.M
  26 juni, 2009 at 12:05

  Om Amelia kommer in i EU via Lissabonfördraget som PP-Engström är direkt mot och Falkvinge fortsätter att undvika skatt genom att leva på gåvor eller genom att anställa sig som assisgtent istället för att vara Partiledare så förtjänar de samtliga att utsättas för samma förakt som alla andra opportunisktiska politiker.

 8. mr Biz
  26 juni, 2009 at 12:05

  Det är värt vartenda öre om de får bort de förbannade övervakningslagarna!

 9. ConnyT
  26 juni, 2009 at 12:14

  @MARTIN.M

 10. Robert Nyberg -Piratpartiet/Ungpirat stockholm
  26 juni, 2009 at 12:29

  @MARTIN.M : Det är inte för att undvika skatt, det är för att kunn arbeta heltid, vilket det är att vara partiledare , specielt för piratpartiet som inte har en stor stab av anstälda som kan sköta mycket av det rick gör.

  Och har man någonsin träffat på rick lite privat sådär så ser man hur super duper upptagen han är med interjuver hittan o dittan och föredrag hittan o dittan.

  Och vad gör de stora partierna då? de får ju väldiga belopp av staten varje år..

  Så ska du kritisera så bör du nog kritisera systemet och de övriga partierna ist för att rikta dig in på pp.

 11. 26 juni, 2009 at 12:58

  Vilket ska vi vara mest upprörda över: Att stora pengar betalas ut till folk som arbetar mot STASI-metoder och övervakning eller att stora pengar betalas ut till de som arbetar mot dessa?

  Det är märkligt med detta tyckande att det ska vara lönsamt med att försämra världen medans de som vill göra något gott förväntas göra det av rent idealistiska skäl. Lönsamt med bra saker är bättre då. Börja ge bonusar till vapenvägrare och whistleblowers!

 12. Marcus R
  26 juni, 2009 at 13:11

  #6 Christer

  Piratpartister och datanördar är nog de minst penningfixerade av alla…

  Snack, hårdvara kostar ju massvis med kosing. Att vilja ha en massa saker gratis ser jag som penningfixering dessutom. ;)

  PPs politiker är de största populisterna vi haft i politiken på många, många år.

 13. 26 juni, 2009 at 13:24

  Martin
  Varför skulle Amelia (och resten av PP för den delen) utsättas för förakt ifall hon kommer in på grund av Lissabonfördraget? Det är fullständigt ologiskt. Ifall de skulle byta fot och bli för det bara för att de fick ett mandat till vore det en sak men ifall de fortsätter att vara emot men det ändå går igenom så är det självklart att hon ska använda sitt mandat för att göra det bästa av det. Allt annat vore bara ett poänglöst utspel som kanske skapar en snygg rubrik och sen bara leder till minskat inflytande. Det är ungefär som att låta bli att rösta i EP-valet bara för att man var emot Sveriges medlemskap från början.

 14. 26 juni, 2009 at 13:29

  Om Amelia inte använde sitt mandat däremot vore det ett hån mot de som röstat på PP och då skulle det förtjäna förakt. Folk har röstat på dem för att de ska påverka EU så mycket som möjligt.

 15. Fanta
  26 juni, 2009 at 16:28

  Nu var det ju heller inte sant men ganska roande att så många proffsbloggare redan nappade på detta bete. :)

  • 26 juni, 2009 at 17:44

   Fanta! Tycker du att min text tyder på att jag köpte historien rakt upp och ner? Ser du inte heller att jag länkade till vad han själv skrev?

 16. 26 juni, 2009 at 16:29

  @Robert Nyberg
  Rick undviker att betala skatt – han betalar ju inte skatt på de pengar han använder för att leva. Han gick ut offentligt och bad om gåvor och försörjer sig nu på dessa gåvor. Det är att att undvika att betala skatt – se nu till att få in gåvorna i partiet och betala Rick en anständig lön från partiet där sociala avgifter mm betals. Då sköts det hela på ett riktig och oklanderligt sätt. Just nu känns det som man endast sysslar med att utnyttja regler och system på ett mygelaktigt sätt. Osmakligt

 17. 26 juni, 2009 at 17:05

  Tror knappast att RF får hela lönen ensam – den delas antagligen mellan fler funktionärer. Men jag tycker att det är tvivelaktigt om han väljer att använda den till att finansiera sin nationella kampanj. Framförallt skulle det minska PP:s trovärdighet på EU-nivå då man – som PP ju indirekt gick till val på – i EP har så mycket att göra att man behöver jobba heltid med EP för att kunna uträtta något och sätta sig in i alla direktiven ordentligt. Om RF då samtidigt ska sitta på dubbla stolar och jobba som nationell partiledare så minskar det PPs trovärdighet. Det tror jag i längden att PP förlorar på.

  Men grattis till ett klokt men inte helt oväntat val och välkomna till gröna gruppen!

 18. tq
  26 juni, 2009 at 18:43

  Att använda Aftonbladet som källa för nyheter. Är inte det som att använda påven som sakkunnig då man diskuterar preventivmedel.

 19. Christer W
  26 juni, 2009 at 19:58

  Läs aftonbladets artikel och en del inlägg här som sossarnas rädsla för piratpartiet.
  Ju närmare valet vi kommer desto mer av fula trick kommer vi se från alla riksdagspartier men kanske i synnerhet från s och m.

 20. Lilla jag
  26 juni, 2009 at 20:30

  Det är ju ingen skillnad på vad piratpartiet får i stöd och de andra euparlamentarikerna från exempelvis moderna, folkpartiet och socialdemokraterna får.

  De har fått reda på att de varje månad kommer få en hisklig massa pengar för att anställa assistenter och annat folk.

  Detta är inte unikt för Piratpartiet utan gäller alla partier i riksdagen. Den ända skillnaden här är att Piratpartiet går ut med hur mycket de får och säger att de ev bland annat kommer anställa sin partiledare för pengarna så han också blir avlönad eftersom man inte får några statsbidrag som de andra partierna.

  Om detta är bra eller inte vet jag inte. Tycker det är mycket pengar. Men det är ju ingen skillnad på det här och vad de andra partierna får.

  • 26 juni, 2009 at 20:44

   Jo Lilla Jag! PP fick extra resurser av de gröna.

 21. kras
  26 juni, 2009 at 22:17

  @MARTIN.M

  Det är ju självklart att Rick inte betalar skatt, för det är ingen skatt på gåvor. Om nu Partiet hade fått tillräckligt med donationer, ja dom får ju också donationer, så skulle dom kunna anställa Rick. Detta har inte hänt, vilket är ett tecken på att dessa donationer inte har räckt till en anställning. Istället går Rick ut och vädjar till medlemmar om att han behöver pengar, och medlemmar börjar även att donera till hans privata ekonomi. Det är här skillnaden ligger, donationerna till partiet räcker inte till att avlöna Rick, men det gör (kanske, kanske inte) donationerna som går till han privat. Då det är gåvor till Rick personligen ska de inte beskattas. Det är nu ingen anställning, det är enbart privata gåvor som jag ser det.

 22. Marcus R
  27 juni, 2009 at 10:42

  #25 kras – Nej där är inte skatt på gåvor men har du verkligen tänkt efter i ditt svar nu? Om gåvor istället för lön skulle bli ett accepterat beteende så skulle _alla_ helt plötsligt få ”gåvor” istället för lön för sitt arbete.
  Det hade blivit ett enormt fuskande.

 23. kras
  27 juni, 2009 at 12:44

  Här handlar det om en massa små gåvor till en privatperson. Jag har svårt att se hur det skulle ersätta löner från tex företag.

 24. 27 juni, 2009 at 14:41

  ”Rick har tidigare levt på allmosor från andra partimedlemmar. Tycker du då att det är fel att han slipper leva på det sättet? ”

  Fan i helvete, tidigare levde alla politiker som inte var en del av etablissemanget på det viset eller på eget arbete, men det orkar väl inte en liten smalnackad datanörd som Dick Greger?

 25. joel
  28 juni, 2009 at 17:59

  hmm visst kan man bli upprörd av pp far pengar att lägga pa assistenter. men vänstermänniskor brukar ju i allmänhet tycka det är en toppen att man kan leva pa skattebetalarnas pengar.

 26. kras
  28 juni, 2009 at 19:06

  @Nicklas Eriksson

  Vad är bäst för Piratpartiet? Att Rick kan koncentrera sig till 100% på partiarbetet, eller att han ska ha ett heltidsjobb vid sidan om?

  I över 3 år har han jobbat utan ersättning, och nu när han får möjlighet till en ersättning så börjar folk gnälla. Jag förstår det inte.

Comments are closed.