Expressen – nära nedläggning?


Den senaste tiden har jag förvånats alltmer över kvällstidningen Expressen, i vart fall över den version som finns tillgänglig på nätet.

Idag letade jag efter artiklar om den grisinfluensa, H1N1, som drabbat Mexico och delar av södra USA. Jag letade igår också men hittade ingenting. Nu använde jag sökfunktionen på tidningens hemsida och fick ett obegripligt svar som gick ut på att den senaste artikeln som nämnde landet ifråga publicerades 2007. Jag tycker mig minnas att jag läst i tidningen om Sven-Göran Eriksson och hans misslyckade satsning på landets fotbollslag, men inte heller den artikeln hittade jag.

Jag blev förstås nyfiken så jag bestämde mig för att ringa dem och fråga varför man inte rapporterar om den influensa som varit ett huvudnummer i både tidningar, radio och TV. Numret som står i tidningen är vidarekopplat till GT, och där föreslår en inspelad röst att man ska trycka en siffra för att komma till redaktionen. Jag tryckte siffran för att sedan mötas av den stora tystnaden, inget svar, inte ens ett besked om att redaktionen öppnar och vilken tid.

Det är ju troligt att tidningen måst banta personal-
styrkan på grund av sjunkande försäljning, men betyder det också att man drar in på telegrammen?

För inte ens i telegramform hittade jag något om Mexico. Jag skulle inte ha skrivit om saken om det vore en enstaka företeelse, men jag har märkt dessa nyhetsmissar åtskilliga gånger den senaste månaden. Sådant som dominerar världsnyheterna nämns inte ens på Expressens hemsida.

Hur det förhåller sig med papperstidningen vet jag inte, men eftersom webbupplagan troligen är mer läst än pappersvarianten så kan jag inte annat än förvånas.

Uppdatering: 08.03 kom en artikel om influensan.

Andra om: , , , , , , , , , , it

[tags]Expressen, Mediekritik, Internet, Nyheter, Webbtidning, Bonnierkoncernen, GP, Press, Journalistik, Grisinfluensan, H1N1[/tags]


5 svar till “Expressen – nära nedläggning?”

  1. Så har det varit länge på Expressen. Deras sökmotor fungerar inte alls som en sökmotor, och de är ofta mycket sena i sin nyhetsrapportering. Förr var Aftonbladet snabbast, nu är SVD och DN snabbast. De befinner sig i utförsbacken.

  2. Är du förvånad Jinge? Expressen är numera tre tidningar, Kvällsposten och GT har i princip samma innehåll. Jag är själv övertygad om att Expressen är den första större tidningen som blir nedlagd. Den kommer möjligen att finnas kvar som webbtidning och/eller i annan form. Men folk köper allt mindre kvällstidningar beroende på att de har blivit som Hänt-i-vecket allihopa. Silikon och sex, med utfyllnad av kändisar som inte fyller upp de två första kriterierna. Handen på hjärtat, när läste någon en artikel som handlar om tex Mellanösternkonflikten i Expressen senast? Det är nog bara att konstatera att kvällspressen är de som minst uppfyller folks behov av nyheter, därför faller de först. Expressen har sämst kvalitet så därför åker de till historiens skräphög.

  3. Våra media kan inte förmedla nyheter om detta utan att i så fall nämna Baxterskandalen där det avslöjas hur det amerikanska läkemedelsföretaget Baxter skickat vaccin till 18 länder som var kontaminerat med dödligt fågelinfluensavirus.
    Oavsiktlig kontanimering av vaccin med levande fågelinfluensavirus är nästan omöjligt så frågan är nu om Baxter avsiktligt placerat fågelinfluensavirus i vaccinet i hopp om att när detta vaccin injiceras i människor utlöser det en global fågelinfluensapandemi.

    Det handlar även här om pengar, mutor, makt och politik så vi måste räkna med att media lägger in kraftiga sökfilter för hur uppgifter inhämtas och presenteras.