Birgitta ”Diktaturkramaren” Ohlsson

Hur gör man för att få tyst på en riksdagsledamot som öppet vågar kritisera den egna regeringens politik? Jo man gör som man gjort med Birgitta Ohlsson, man gör vederbörande till regeringsmedlem.

Eva Franchell/AB: ”Hon är en riktig feminist som vågar säga nej till vårdnadsbidrag och ja till fler föräldralediga pappor. Modigast var hon dock när hon sa nej till regeringens FRA-förslag. Förkortningen betyder Försvarets radioanstalt och striden handlade om massavlyssning av svenska folket. – Det var inget kul som partiledare att få någon som offentligt gick ut och kritiserade partiets linje, sa Jan Björklund i går på presskonferensen.”

Personligen så tyckte jag att det var kvartshyfsat av henne att lägga ner sin röst när det gällde FRA-lagen. Men det hade varit bättre att rösta nej, det gjorde hon nu inte trots att Franchell skriver det. I alla händelser så lönade sig inte hennes nedlagda röst, FRA-lagen gäller idag i full utsträckning. Och de modifieringar som regeringen gjort på det ursprungliga förslaget kan på sin höjd kallas för pedikyr, för mer är det inte.

Den främsta vinsten både för Reinfeldt och för Björklund är givetvis att Birgitta Ohlsson nu kommer att sitta still i båten, man kommer att veta var man har henne. För är man motståndare mot beslut som regeringen tar, framförallt inom den egna jurisdiktionen, ja då gäller det att följa Mikael Odenbergs exempel och avgå.

Så trots att Birgitta Ohlsson beskrivs som en ”äkta” socialliberal, vad det nu kan betyda år 2010, så kommer hon knappast att ta strid mot regeringen i någon fråga när hon nu får en egen stol i regeringens sammanträdesrum fram till den 19 september. Dessutom sägs det att hon är gravid, är det sant så är det inte heller något som bidrar till en ökad stridslystnad. Gravida kvinnor, och deras män, tenderar att i första hand bry sig om magen och dess innehåll. Man överlåter åt andra att bygga barrikader och texta ilskna plakat.

Så man gjorde sannolikt ett val av EU-minister som man inte behöver ångra. Eva Franchell beskriver henne som en hök, men såvitt jag förstått saken så är alla liberaler hökar. Hon är EU-vän förstås, och en varm USA-vän, det är förstås illa men vi behöver knappast oroa oss, den 19 september så är det bekymret över, för någon ny Mikael Odenberg blir hon knappast. Läs gärna Hampus kommentar till valet av Ohlsson, diktaturkramare kallar han henne.

intressant Tags : , , , , , , , ab1 svd1 dn1 dagen utsikt philip lars-eric bambi cecilia martin hbt-sossen t

  19 comments for “Birgitta ”Diktaturkramaren” Ohlsson

 1. Liberalintolerans
  3 februari, 2010 at 15:24

  Jag hörde henne försvara rasiststaten Israel en gång på SVT och sedan dess tål jag inte den människan. Hon är lkisom totalbränd för min del. Jag slår vad om att det första hon kommer att försöka i EU är att avveckla UNRWA, FN-organet som hjälper de mest utblottade bland palestinska flyktingar med skolor och sjukvård. Det är bara en tidsfråga innan hon presenterar sitt arbete för skrotning av EU-ländernas bidrag till den organisationen.

 2. 3 februari, 2010 at 15:32

  Men hon sa ju inte nej till FRA? Hon la ner sin röst.

  • 3 februari, 2010 at 15:33

   Skrev jag att hon sa nej? Fasen, då måste jag ändra.

   • 3 februari, 2010 at 15:47

    Om inte annat så hade Eva Franchell fel i DN.

    • 3 februari, 2010 at 15:48

     i DN ?? :-)

 3. 3 februari, 2010 at 15:47

  Jag vet inte om jag tycker att Hampus är så värst nyanserad i sin bild av Birgitta Ohlsson. Hon är visserligen medlem av den internationella liberalismen och var närvarande då denna valde Roberto Michelleti till vice ordförande. Detta är absolut något man kan ifrågasätta då hon säger sig vara en förkämpe för frihet och demokrati. Detta till trots så tycker jag att valet av Ohlsson som minister ändå är ett fall framåt för den här inkompetenta regeringen som vi nu har. Hon väljer FN före USA, hon väljer vegetariskt före kött, hon väljer en delad föräldraledighet före KD:s hypertraditionalism, hon är en förespråkare för höjt bistånd och är en förkämpe för miljöfrågor och anser att Östersjön som hotad miljö är en av hennes viktigaste frågor som EU-minister. Om man måste välja en högerpolitiker så tycker jag att Birgitta Ohlsson är ett bättre val än de flesta. Jag tror nog också att Björklund och Reinfeldt tror att detta är ett sätt att tysta henne, men jag tror inte att de kommer att lyckas. Hon är allt för ideologisk för att tystas ner i frågor där hon har en åsikt. Men precis som du skriver så är det ju bara fram till den 19:e september som vi behöver stå ut med henne och alliansregeringen :)

  • 3 februari, 2010 at 15:49

   Vegetariskt ?? Ut med tanten !! :-P

   Jag tror nog också att Björklund och Reinfeldt tror att detta är ett sätt att tysta henne, men jag tror inte att de kommer att lyckas.

   Genom att göra minister av henne så får man lättare att kontrollera henne. Men som sagt, hon är liberal. Det är illa nog som det är idag år 2010..

   • Christer W
    3 februari, 2010 at 16:41

    Vegetariskt? Är det därför hon idisslar svaren.

  • 3 februari, 2010 at 17:15

   Väljer hon FN före USA? Varför vill hon då att vi ska gå med i NATO? Och hur kommer det sig att hon skriver djupt osympatiska debatt-artiklar i Expressen med titlar som ”Sluta tjafsa om kolonialismen”? Hur protesterade hon mot Irak-kriget? Hon är dessutom förespråkare av att biståndspengar ska slängas bort på projekt utan mätbara resultat som kommer lite folk till del.

   Nej, Ohlsson må vara gulligullig inrikespolitiskt. Men utrikespolitiskt är hon skräckinjagande. Och det är utrikespolitiken som dödar.

 4. 3 februari, 2010 at 17:35

  Ha ha ha! Som politikintresserad gröning så är vegetarianismen i alla fall något positivt. I vissa frågor är även liberalismen positivt. I vissa frågor fullständigt förkastligt. Hennes fundamentalistiska tro på frihandel som ligger i den liberala naturen är tragisk, och så även hennes tro på kärnkraften som enligt mig tillhör 1940-talet. Att Sverige skall bli ännu mera aktiva stödjare av NATO och dessutom bli fullvärdiga medlemmar är ytterligare något som hon borde skämmas över att tycka. Sverige gör redan alldeles för mycket för att kalla sig en neutral stat, och säljer vapen till höger och vänster, till vänner och fiender.

 5. 3 februari, 2010 at 18:29

  Jag ska inte göra mig, eller låta mig göras till någon form av ”birgitta-försvarare”, men följande är ett utdrag ur en debattartikel hon skrev 2008 ”en tid av Bushianska vilda-västern-liknelser, ett utspårat krig mot terrorismen och ett sargat internationellt anseende fjärran från USA:s allra vackraste varumärke om frihet.” Det är väl ganska tydligt trots allt att Ohlsson inte direkt ställer sig bakom Bushs tid som president i alla fall. Om hon var för eller emot Irakkriget vet jag faktiskt inte. Hon säger sig dock åtminstone idag välja FN före USA om valet skulle behöva göras. Detta är absolut sista gången i mitt liv hoppas jag, som jag försvarar en borgerlig politiker!!! :)

  • 3 februari, 2010 at 18:33

   Jag ska inte göra mig, eller låta mig göras till någon form av ”birgitta-försvarare”,

   …fast, det är ju just det du gör??

  • 3 februari, 2010 at 19:29

   Ja, jag läste den. En stor dyrkan av Bill och Hillary Clinton vars sanktionspolitik dödade över en miljon människor, fler än Saddam Hussein tog livet av, över hälften av dem barn under fem år. Clinton som bombade läkemedelsfabriker i Sudan. Tvi vale.

   Annars kan vi konstatera att artikeln inte på något sätt tar avstånd från anfallet mot Irak. Inte på något mot det mot Afghanistan. Vad Ohlsson sörjer är bara att Bush gjorde det PR-mässigt svårt att stödja USA.

 6. 3 februari, 2010 at 19:47

  Tycker att all uppståndelse kring Birgitta Ohlsson är en storm i ett vattenglas. Hon är förvisso en av få politiker i alliansblocket som jag respekterar men:
  1. EU-minister är en post med liten makt. De flesta EU-frågorna sköts av resp. områdes minister, dvs. miljöministern, finansministern, jordbruksministern mm. Cecilia Malmström hade två uppgifter som EU-minister: att skapa opinion om EU och att förbereda och driva det svenska EU-ordförandeskapet. Ohlssons prat om romernas villkor och korruption är viktigt men i praktiken ligger det på andras bord.
  2. Alliansen förlorar sannolikt valet ändå så varför bråka om att Birgitta är minister i ett halvår?

 7. Patrik Johansson
  4 februari, 2010 at 01:18

  Det var ju så besvärande för Reinfeldt att alla ”liberaler” var tillräckligt ”mentalt handikappade” för att unisont rösta som en vilja (hmm. Liknar det inte Saddams Irak och Stalins sovjet ganska mycket… att man rensar ut oliktänkande?). De som kallar sig ”liberaler” i Sverige brukar skryta om att de representerar ”friheten” men i själva verket representerar dom den värsta tyranni och slaveri som mänskligheten har känt. Där människan omformas från att vara medborgare och förvandlas till en simpel kund, slav under ett kapital som ständigt söker ha mer och mer.

  Om liberalerna är hökar så borde nyliberalerna vara örnar. Just den örn som prydde romerska rikets legioners standarder och som lånades vidare av efterkommande imperium såsom Tysk-Romerska riket, napoleons rike nazityskland och usa. Alla lånade de den romerska örnen.

  Vore kanske passande?

 8. 4 februari, 2010 at 17:27

  Eftersom FRA har möjlighet att tappa nätet på all trafik så är det inte ens pedikyr, inte fernissa, det är faktiskt inte ett förbannade dugg mer än en kopiös massa skitprat!

 9. 4 februari, 2010 at 20:06

  Återigen tycker jag att Tharand fyller i mycket väl.

  Jag sa ju själv att jag INTE ville göra mig till någon Birgittaförsvarare men kände att det inte var helt rättvist skrivet.

  Ja, hon stödde Bill Clinton och Hillary Clinton eller för all del Barack Obama, det gjorde även jag kan jag erkänna.
  För att vara berättigad till att kommentera amerikansk politik måste man känna till historia och hur politiken i USA fungerar lite granna åtminstone. Självklart skulle jag också i USA helst se ett grönt parti i maktposition, men den verkligheten är tyvärr ganska avlägsen för tillfället.
  Därför har man att välja mellan en svårare form av inflluensa eller möjligtvis någon ”mildare” form av cancer (Demokraterna) och långt gången Lungcancer kombinerad med Digerdöden och AIDS (Republikanerna) vi ska också komma ihåg att Clinton under sin presidentperiod hade både senat och representanthuset emot sig, vilket aldrig hade gett utrymme för en mer särdeles nyanserad politik tyvärr.

  Jag är allt annat än påhejare av amerikansk politik varken inrikespolitiskt eller utrikespolitiskt, men ibland kanske man måste inse varför saker och ting sker, och också att även om en del politiker är fega eller misslyckas med att driva igenom det de vill så kan de ändå göra en skillnad genom att de åtminstone sår ett frö till alternativa tankar.

  Jag tror exempelvis inte att den första svarta presidenten hade varit ett faktum idag utan Clinton (eller någon som hade liknande värderingar) vid makten, utan hade dröjt ännu längre tid.
  Jag tror och hoppas att USA med hjälp av Obama är på väg att ta rejäla kliv åt vänster och framförallt släppa den idiotiska tanken att man kan strunta i omvärlden, även om Obama inte är den ultimata ledaren och absolut inte har åsikter som i mina ögon är goda så särskilt ofta så sår han enstaka goda frön som kan ge frukt. Vem vet, om 7 år (för jag antar att Obama kommer ställa upp i omval vilket kommer ge extremt lite utrymme för alternativa kandidater vänster om Demokratiska partiet) kanske vi har en Boliviafödd socialistisk president i USA, och en miljövänlighetsfundamentalist som utrikesminster :)

  Sen säger jag som sagt i min tidigare kommentar att jag ej vet om Ohlsson var för eller emot Irakkriget och det bryr jag mig heller inte om, då jag aldrig någonsin tänker rösta på hennes parti eller henne som person ändå. Det jag egentligen tycker är lite fel och inte riktigt rättvist, är att ge någon epitetet diktaturkramare bara för att man befunnit sig i samma rum som någon som genomfört en stadskupp utan att protestera mot kuppmakaren.

  Angående FRA så har ju EU varnat Sverige för att man inte hållit koll på, arkiverat och rapporterat svenska folkets nätvanor bättre och mer, så frågan är vad pedikyren gör för egentlig nytta. FRA är en jävla skitlag helt enkelt, liksom IPRED (trots att jag själv komponerar musik).

Comments are closed.