Antisemitism – en affär i raden av affärer

Det är en märklig sak att se på en pågående förtals-
kampanj där verktyget återigen är anklagelser om antisemitism. Jag känner inte till mer om Ilmar Reepalu än jag läst i tidningarna, och då inte främst om den påstådda antisemitismen utan mer om hans gärning som toppolitiker för (S) i Malmö. En vän e-postade mig och berättade att Federley lär ha sagt: ”- Jag ger mig inte förrän jag fått bort Reepalu!”, om det var han själv eller Ursula som sagt dessa ord vet jag inte.


Det jag vet är att konkurrensen
inom ett sönderfallande centerparti gjort att Federley tvingas ställa upp på listan till Riksdagen för – Malmö, vilket kan vara ett skäl gott som något för att söka publicitet i de skånska tidningarna.

Jag har hört på radions rapportering om antisemitism-
anklagelserna mot Reepalu men jag har aldrig förstått orsaken till det upprörda tonläget. Jag skulle kunna citera en del av de one-liners som antisemitismjägarna hävt ur sig, men de flesta inser nog att den här sortens affärer alltid har andra orsaker än de som uppges. De flesta som yttrar sig offentligt drivs antagligen av en oreflekterad israelkärlek, en okritisk hållning som visserligen är beklaglig men samtidigt mänsklig.

Andra å sin sida har djupt liggande politiska motiv för sitt agerande, det är mer eller mindre högerextrema krafter, folk som tagit som sin livsuppgift att förhärliga Israel samtidigt som de med all kraft de kan uppbåda slår mot progressivt håll, mot det som de upplever som vänster, socialism, kommunism eller vilka inre bilder de har. Värst är väl det svenska rasistpartiet, praktiskt taget samtliga har en israelisk flagga på sina hem-
sidor, allt för att folk ska glömma det folkmord deras före-
trädare inom politiken på 30-och 40-talet gjort sig skyldiga till.

En liten koncentrerad klick israelbeundrare samlas i en speciell förening, en förening som bland annat har med sig några framträdande rättshaverister som emellanåt lyckas få in en och annan antisemitismartikel i tidningarna. Sammantaget ger detta en bild av ett land som låter sig försvaras av människor med dåligt omdöme, något som visar på landets desperation och dess regerings obefintliga självbevarelsedrift.

reepalu

Idag är det Ilmar Reepalu man kastar sig över, vem det är i morgon vet vi inte, men listan över dessa Ghost Busters olika angreppsmål kan göras lång. Frågan är om de verkligen bidrar till att sätta fokus på antisemitismen, eller om resultatet blir att allt fler undrar över staten Israel och dess agerande? Och visst är det konstigt att de som syns och hörs mest i den gruppen samtidigt är de som agerar högt och ljudligt mot muslimer och islam?

Kommentarsgranskningen kommer vara sträng, minsta avvikelse mot netiketten och kommentaren stryks. Ett kvalitetskrav man skulle önska att tidningarnas kultur- och debattredaktörer tog efter när de läser inkommande förslag.

intressant Tags : , , , , , , , , , , , , ab1 dn svd1 t

  17 comments for “Antisemitism – en affär i raden av affärer

 1. Anders W
  5 mars, 2010 at 08:27

  Reepalu har väl sagt något som vilken folkpartist som helst skulle kommit undan med. Men han hade fel partifärg och det är val om ett halvår. Jfr Ohlys halsduk eller favoritblogg :-)

  • 5 mars, 2010 at 08:33

   Lars O svarade bara på en fråga om vilka bloggar han läste, denna var inte högst på listan utan en annan ”antisemitismanklagad” blogg var det. En annan sak är att jag tvivlar på att han vare sig har tid eller ork att läsa bloggar när han har en stund över.

 2. 5 mars, 2010 at 08:34

  Iakttar med lite förvåning den uppblossande debatten i massmedia och måste konstatera att jag inte förstår någonting? Men spottar man på stenen tillräckligt länge så kanske den urholkas? Jag förhåller mig neutral och avvaktande…

 3. nature
  5 mars, 2010 at 08:48

  Kommentarsreglerna?

 4. Kurt
  5 mars, 2010 at 09:04

  Man kan ju konstatera att de värsta hetsarna Federley och Gudmundson, båda nyligen varit på föreningen Heimdal och talat. Heimdal har ju varit en av antisemitisms främsta företrädare i Sverige.

 5. N
  5 mars, 2010 at 09:15

  Jag däremot väntar på att få se Birgitta Olssons och Federleys min när kvinnorna i Israel nu tvingas sitta längst bak i bussarna i en del linjer för det har de orthodoxa bestämt. Det är i alla fall vad som sas i SR igår. Vad kommer de att säga om det? Den fundamentalismen kommer vi nog inte att höra så många och så långa utläggningar om.

  Arabländerna börjar te sig som rena paradiset för kvinnor, jämfört med det som händer i Israel.

 6. John L
  5 mars, 2010 at 09:16

  Det tragiska i hela denna historia tycker jag har väldigt litet med själva sakinnehållet, d.v.s. vad Reepalu sade eller inte, att göra. Det är istället den bedövande manipulerbarheten hos de svenska medierna som sticker ut. SvD försöker till och med misstänkliggöra användandet av begreppet ”Israel-lobbyn”.

  Detta är intellektuell ohederlighet på högsta nivå som man blir kräkfärdig av att se…och jösses, innan internet hade de kanske kommit undan med det. I slutändan tror jag effekten blir den motsatta: fler och fler som ser Israel-lobbyns stora inflytande i svenskt politiskt och medialt liv…Gott så!

 7. M
  5 mars, 2010 at 09:50

  Den viktiga frågan är: Vad vill Federley och company Mamö och Malmöborna? Hur ska man bära sig åt för att bekämpa dessa hjärnspöken?

  Jag känner många som bor i Malmö, många muslimer och araber och jag har aldrig någonsin hört eller märkt något av det man vill framställe som ett jätteproblem. De som bor i Malmö går knappast och tänker på vilka andra religioner och församlingar bor där. De är inte ens medevetna om det som framställs som en samhällets undergång i Malmö.

  Däremot ska det väl vara tillåtet att demonstrera mot massakrer utan att själv bli anklagade för rasism, eller? Vad ska vi göra nästa gång israelerna sätter igång med att slakta civilbefolkningen någonstans i Mellanöstern? Ska vi avstå från att demonstrera för att inte göra Federley sur? För att en viss församling upplever det som obehagligt? Vem fan tänkte på vad Saddam hade för religion när vi demonstrerade efter massakern i Halabja? Och inte hatade vi kristna när vi demonstrerade mot invasionen av Irak, och vi var och är sannerligen inga rasister när vi värnar människors rätt till livet, oavsett vad de har eller inte har för religion. Varför blir vi rasister och antisemiter när vi demonstrerar mot slakt på palestinier?

 8. 5 mars, 2010 at 11:10

  ”de som syns och hörs mest i den gruppen samtidigt är de som agerar högt och ljudligt mot muslimer och islam?”

  Det lustiga är att precis samma människor som nu är för Israel också var för nazismen och dess judeutrotning när det begav sig. Centern där Fredrick Federley hör hemma var det mest naziinfluerade svenska partiet på 30- och 40-talet…
  Vilka som var emot nazismen behöver vi väl inte upplysa folk om? Eller…

 9. Tommy
  5 mars, 2010 at 17:52

  Enlig mig är Ilmar Reepalu utsatt för en häxkampanj. Orsaken finns nog mest att söka i att han varit väldigt tydlig med vad han anser om den israelsiak offensiven för ett år sedan i Gaza. Han tog då på ett rakt sätt avstånd från staen Israels krigföring. Detta gjorde han inte minst i samband med demonstartionerna mot DC-matchen i Malmö och efterföljande motdemonstrationer för Israels sk rätt att försvara sig.

  Lyssna gärna på P1-programmet Godmorgon Världens krönikör Svante Weyler i söndags, 28 feb. Här är länken:

  http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=db&Id=2231942&BroadcastDate=&IsBlock=

  I mina ögon är detta ett exempelöst utfall. Reepalus försök att förklara anledningen till ökade hot och angrepp mot judar i Maqlmö vänds av Svante Weyler till att Reepalu lägger skulden på judarna. Och sedan blir tonläget i krönikan så uppskruvat att det blir, ursäkta, komiskt.

  Reepalu möter sedan Svante Weyler i P1 Morgon under onsdagen. Här är länken till inslaget:

  http://www.sr.se/sida/arkiv.aspx?programid=1650&artikel=3481248&date=2010-03-01

  Det verkar som att många medier i Sverige bestämt sig för att sätta dit Reepalu. Han får därför problem med nya missförstånd och illvilliga tolkningar vid sina försök till föklaring eller förtydligande/tillrättaläggande av vad olika medier tillskriver honom.

  Kort sagt en häxjakt under valåret 2010.

  /Tommy

  • 5 mars, 2010 at 18:39

   Ja det är bara att titta på vilka som ”reagerar” för att se vad de är ute efter. Reepalu är idag etta på agendan, i morgon är det någon annan.

  • AR
   5 mars, 2010 at 19:53

   Håller med! Det spelar INGEN roll vad stackars karln säger! ALLT tolkas så som fan skulle tolkat bibeln. Rakryggad är han och har integritet dessutom. Hoppas att han orkar hålla emot ett tag till.

 10. Martin Forsman
  5 mars, 2010 at 19:02

  Ghost Busters har som vanligt missat att det Reepalu kritiserar är Israels politik och inte gruppen judar. Det som blir tragikomiskt är att det är Ghost Busters som är de största antisemiterna. Det är nämligen antisemitiskt att sammanlänka det judiska folket med staten Israel eftersom man därigenom skuldbelägger det judiska folket, såvål utanför som i Israel, för den politik Israel för.

  Detta är självklart för alla oss som inte är antisemiter och därför gör en TYDLIG åtskillnad på det judiska folket och Israels barbariska regim. För övrigt är det tragiskt att begreppet antisemitism kommit att ’devalveras’ så kraftigt under de senaste 60 åren. Genom att ALL form av Israelkritik brännmärkssom antisemitism kommer ordet snart helt ha förlorat sin ursprungsbetydelse och de största förlorarna är då det judiska folket och minnet efter alla de tragiska dödsoffren i förintelsen.

 11. Sara G
  5 mars, 2010 at 19:24

  Människor måste oförbehållsamt ha den absoluta rätten att kritisera israels ockupation och aggression mot palestinierna utan att bli stämpade som judehatare. Gör man ideliga och grova brott mot Mänskligheten ska dessa ovillkorligen uppmärksammas och påtalas. Högt! Varje gång.
  Vi ska inte glömma israels senaste krig och dess fruktansvärda brutalitet då man använde förbjudna fosforbomber mot barn och dödade fyrahunda små hjälplösa människor på bara en månad!
  Federley kan sitta och fingranska sin förra hopplösa bokföring från salladsbaren, så kanske han lär sig något, istället för att ge sig ut i utikespolitiken, där han förstår NADA! Han kanske t.o.m lär sig balansräkning…

 12. alandalus
  5 mars, 2010 at 20:50

  Mona Sahlin fortsätter i Göran Perssons Israelvänliga fotspår. Hon har fördömt sina partikollega Reepalu och menar att man inte får kritisera den rasistiska ideologin sionism vid sidan av antisemitism.

  Personligen tappade jag allt förtroende för Mona Sahlin redan 2008 då hon tillsammans med Fredrik Federley firade 60-årsminnet av Al-Nakba – den etniska rensningen av Palestina. Hon kommer aldrig att återfå det.

 13. 6 mars, 2010 at 01:00

  Henrik Bachner har i Sydsvenskan förnekat att det i Sverige finns israelvänliga lobbygrupper som påverkar svensk (utrikes)politik.

  Men det var också du, Jinge, som visade att Israel-propagandisterna på Al hamatzav skryter om att de fått bland andra Lars Ohly att sluta eller åtminstone mildra sin israel-kritik.

 14. Budal
  6 mars, 2010 at 12:09

  Ingen som undrar varför svenska dagstidningar inte nämner ett ord om gårdagens demontrationer i London?

  Så såg det ut då:
  http://xxxxxxx

  Vill ni ha detta i Sverige?

Comments are closed.