Hjälp Uppdrag Granskning!


Idag skriver tidningarna en del om hur regeringen försöker kringgå de nya reglerna för datalagring och tvinga fram en skärpning jämfört med det beslut som EU har fattat. Man ska bland annat utgå från en mindre straffsats för att tvinga internetleverantörerna att lämna ut uppgifter, enligt förslaget är det risk för att bötesstraff ska räcka. Jag tänker inte fördjupa mig i det nu, utan tänker istället på gårdagens Uppdrag Granskning.

Där berättade man om en kvinna som man söker, en kvinna som har utgett sig för att vara dansk underrättelseagent, en person som orsakat att svenskar torterades i Libanon. Jag känner inte till något mer, men när jag lyssnade på ljudin-
spelningen av kvinnans röst på UG:s hemsida så hade de ljudinslaget kombinerat med denna mycket ovanliga text, en text som också finns på arabiska, observera särskilt det som skrivs om säkerhet:

SVT/Uppdrag Granskning: ”Hjälp oss försöka hitta sanningen om hur en svensk medborgare kom att bli torterad i Libanon. Berätta för oss var vi kan hitta kvinnan.

Vi vill ha så mycket uppgifter som möjligt. En bild, hennes riktiga namn, adress, bakgrund eller var hon faktiskt jobbar. Allt är av intresse.

Ring oss på 031-360 80 98 eller mejla till efterlysning@svt.se

Vi läser alla mejl och svarar på alla samtal. (Eller lyssnar på alla meddelanden om vi redan sitter i telefon när du ringer.)

Du är självklart skyddad av den grundlagsstadgade meddelarfriheten och källskyddet som innebär att alla har rätt att lämna upplysningar till media och när de gör det är deras identitet skyddad om de så begär.

Ingen härifrån får då lämna ut ditt namn eller nummer, men tänk på att om du har en känslig position bör du inte mejla från din e-post på jobbet, eller kanske ens din privata, och inte ringa från en telefon eller mobiltelefon som kan knytas till dig.

Välj ett internetcafé på stan för att sända din e-post, och låna en telefon på en anonym plats eller köp ett kontantkort för ditt samtal.

(Vill du vara väldigt säker bör du även använda en annan mobiltelefon än din egen, och se till att ingen övervaknings-
kamera fångar dig där du e-postar.)

Tror du att du vet något, känner du igen rösten? Tveka inte, ditt tips kan vara avgörande. Ring oss.

Om du vill mejla oss krypterat går det bra. Använd PGP. Våra nycklar finns här.”

Gå till Uppdrag Gransknings hemsida och lyssna på bandet, UG skulle nog glädjas en hel del om de hittade rätt person. Det handlar förstås om ett kommande program, men det är också allt jag vet.

Håll med om att det är ovanligt att Sveriges Television så kraftigt understryker det faktum att sekretessen kan vara viktig att tänka på? Jag har aldrig sett något liknande, själv undrar jag förstås vad det handlar om, och det är omöjligt att inte göra sig inre bilder med tanke på hur de presenterar sin begäran om medverkan från tittarna.

it , , , , , , , , , , , ab ex dn123 svd svt


5 svar till “Hjälp Uppdrag Granskning!”

 1. Det mest troliga är väl att kvinnan utgett sig för att vara en hjälparbetare och inte underrättelseagent. Därför kunde hon utnyttia palestiniernas gästfrihet i flyktinglägren.

  Jag har alltid haft stor respekt för UG. Lyckas de nysta i det här och sätta ditt brottslingarna, ja, då förtjänar de att kamma hem alla möjliga journalistpriser som finns från södra Medelhavskusten och hit.

  • Det mest troliga är väl att kvinnan utgett sig för att vara en hjälparbetare och inte underrättelseagent. Därför kunde hon utnyttia palestiniernas gästfrihet i flyktinglägren.

   Enligt UG så har hon utgett sig för det i ngt sammanhang, arbetade åt Danska PET. Men hur/var/varför framgick inte.

 2. De fetstilta orden säger en hel det. Börja med kontantkort och börja med kryptering. En lag om att lagra data spräcker alla möjligheter att anonymt tipsa redaktioner om olika saker, om man inte är smart. Vill politikerna avskaffa meddelandefriheten och källskyddet? Jag tror inte det, men de är säkert inkompetenta och vet inte vad den lagen ger för konsekvenser. De borde verkligen skaffa sig folk med fackkunskaper om datakommunikation de kan konsultera innan de värper ut sådana här lagförslag. Sen ska de också fråga vad vanligt folk tycker istället för att skicka lagremissen till organisationer som IFPI och liknande.

 3. Kryptering och kontantkort. Skulle inte ett vanligt analogt brev funka. Uppdrag granskning krånglar till det lite.

 4. Det ser ut att Josefsson har en del indicier *) på att källskyddet är komprometterat. Detta med FRAs och troligen regeringens (regeringarnas glöm inte kryptofachisten B-ström) goda minne. Usrael läser troligen deras eller allas vår post med godtycke.
  Kommer inte bli förvånad den dagen folk börjar mystiskt försvinna i Sverige. Känner mig lite nojjig idag. ;-)

  *) inget bevisbart för då skulle de troligen trycka det eller så är det så att de sitter på något det inte kan trycka med hänsyn till rikets (Usraels) säkerhet. *lol*