OS-bojkott närmar sig?


Idag har det sensationella inträffat att den olympiska elden släckts två gånger i Paris. Jag kan inte minnas att det någonsin har hänt tidigare.


Själv tycker jag
att det är en skandal att Kina erbjudits att arrangera Olympiska spel. Motivet för detta har varit att man på det sättet hoppats stärka den Kinesiska utvecklingen mot demokrati, det i ett land som aldrig någonsin haft demokrati. Således har man gett OS till Kina av politiska skäl vilket jag anser är helt förkastligt. Man har gjort politik av OS och nu blir det bara mer och mer politik för vare timme som går.

Personligen är jag kritisk mot Kina av flera anledningar, deras sätt att behandla Tibet är bara en av dessa. Som ett exempel på min kritik så kan jag konstatera att demonstrationerna idag inte fått någon uppmärksamhet alls i Kina. Har man nämnt något så har man ändå inte visat vare sig filmbilder eller stillbilder. Om man berättat i redaktionell text vet jag inte av lätt insedda orsaker.

Jag kan konstatera att Olympiska Kommittén misslyckats i sitt uppsåt att stärka den demokratiska samhällsutvecklingen genom att ge kineserna OS. Det hade varit långt bättre att skjuta på spelen till den dagen då Kina uppfyller FN:s krav om Mänskliga rättigheter. En pinsam detalj i sammanhanget är att inte ens Sverige skulle kunna ansöka om OS under sådana omständigheter.

Man borde givetvis
sluta upp med att ha en ambulerande cirkus som drar runt jorden som de Olympiska spelen. Man borde låta grekerna ta hand om spelen för gott. Någon kanske invänder att de inte har speciellt tjusiga demokratiska meriter de heller, men Grekland är avgjort duktigare i klassen än kineserna. Ska man fortsätta att använda OS i politiska syften så är det ett rimligt krav att de länder som ska få spelen först uppfyller de mänskliga rättigheterna, sedan kan de ansöka om OS.

Nu finns risken att dessa protester kommer att eskalera och att det i slutändan blir så att OS får

ställas in. Då kan man givetvis fråga sig vem som har sprungit vems ärenden, det är nämligen med betydande obehag jag konstaterar att jag är på samma sida som ett gäng ”liberaler”, men det kan inte hjälpas.

Jinge

DN1 AB1 SvD1 Dagbladet Politiken Svenssom

Andra om: , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Beijing, Olympiska Spel, Olympiska Kommittén, Pressfrihet, Mänskliga Rättigheter, Politiska fångar, Demokrati, Peking, Kina, China, Internetcensur, Censur, Förtryck, Dödsstraff, Politik[/tags]


25 svar till “OS-bojkott närmar sig?”

  1. ”Man borde givetvis sluta upp med att ha en ambulerande cirkus som drar runt jorden som de Olympiska spelen.”

    Jag antar att det liksom ingår i hela idén om fred och internationellt samförstånd som är den bakomliggande tanken för de moderna olympiska spelen, att den inte ska var knyten till ett land utan både röra sig över gränserna och föra samman alla världens människor i ett fredligt sammanhang.

  2. Helt ok. Men nu använder man det som en politisk sockerbit att locka med, då får man oxo finna sig i att det blir en politisk reaktion, eller hur?

  3. Återigen Jinge:
    USA har haft spelen flera gånger under de sensate decennierna.
    Vad jänkarna har på meritlistan är allmänt känt, bland annat genom dessa spalter. Nu känner jag inte igen mig.

  4. Ja, givetvis. Under de senaste åren, inte minst sedan det beslutades att Kina skulle få sommar-OS, så har det bedrivits en aktiv reklamkampanj för Kina, som har gjort tydligt avtryck. Den generella inställningen till Kina de senaste åren har blivit positivare. Det talas mycket om deras starka expansiva ekonomi och lyckade satsningar på högre utbildning och entreprenörskap. Ett tag blev bilden av Kina överdrivet positiv, man glömde nästan bort att det fortfarande är samma gamla kommunistiska diktatur, även om det är ett land som i rekordfart håller på att bli en verklig ekonomisk stormakt. Så när Tibetanerna så lägligt började sina protester fick det ett enormt medialt genomslag i västvärlden, och plötsligt kom alla ihåg att Kina är en förtryckarstat. Konstigt att det har varit så lite diskussion om det innan, men jag antar att det finns en del duktiga PR-människor som har ritat upp strategin för de olympiska spelen 2008. Hur som helst är jag tveksam till om de olympiska spelen ska bojkottas eller om man helt plötsligt ska börja agera kallt mot Kina. Att förtrycket uppmärksammas är bara positivt, men vem tjänar på en bojkott? Vem tjänar på försämrade diplomatiska förbindelser med supermakten Kina? Knappast Tibet. Knappast alla politiska fångar i kinesiska fängelser eller alla kineser som blir nedtystade och marginaliserade. Knappast heller Europa. Jag är nästan paradoxal nu, men jag tycker att protesterna är positiva, men ändå anser jag att det är bra att OS hålls i Kina. Nu får vi ju plötsligt se två olika bilder, den ena är bilden av ett land i ekonomisk blomstring och den andra är bilden av ett land som styrs på centralnivå som ett enormt företag, utan större hänsyn till medborgarnas åsikter. Båda bilderna stämmer ju… Och de lär knappast försvinna på grund av en bojkott.

  5. ”Således har man gett OS till Kina av politiska skäl vilket jag anser är helt förkastligt.”

    Eller av ekonomiska. Det är väl allmänt känt att efter fiaskot med Stockholm som OS-arrangör så var vi aldrig i närheten att få spelen på grunda av att vi inte mutade oss fram nog? OS är väl business? Big business dessutom – speciellt för IOK:s medlemmar! Tror IOK skiter fullständigt i demokrati, öppenhet och mänskliga rättigheter. Om det skulle vara det omvända, skulle det väl synas i organisationen? Eller?
    Sedan förslaget att permanenta spelen till Grekland, så diskuteras det varje gång jippot drar igång, och det lär väl fortsätta; för inget kommer att förändras så länge IOK:s mutkolvar sitter där de sitter!

    Personligen tycker jag det går inflation i idrottsarrangemangen nu för tiden och det hjälper inte OS-spelen det minsta! När jag var lite spelades det Ishockey på vintern (VM) och fotboll på sommaren. Nu tycker jag det ena hockeyturneringen avlöser den andra och det spelas i den ena fejkturneringen efter den andra – året runt. Lägg till all doping samt hyckleriet att OS är till för amatörer. Har OS någonsin haft atleter som inte fått betalt (blivit sponsrade) när de utövat sin idrott? Trots detta så ha inte proffsboxarnas ens fått kommit med? Tänk vilken match det skulle ha kunna ha blivit mellan Ali och Teofilo Stevenson, vilket skulle ha höjt intresset avsevärt!
    Nej! Bojkotta skiten!

  6. Micke, vid sidan av dina välformulerande rader så nämner du ideligen vem tjänar på det ena eller det andra; handlar allt bara om business? Vem tjänar på vad? Varför då bry sig om politiken?

  7. Nature:

    Hmm, jag vet inte riktigt, men du kanske missförstod mig. När jag skriver ”tjänar” så menade jag inte nödvändigtvis ”tjäna flis” utan även om man tjänar på det på andra sätt. Det är ju ett uttryck, att man ”tjänar” på något. Någon kan säga: ”jag har gått här i femtio år och städat upp efter min man, med vad har jag tjänat på det”, då talar ju personen kanske inte om pengar utan mer om värdighet. Det är ett uttryck som brukar användas på det sättet, ”vad tjänar jag på det” är då synonymt med ”vad är det för nytta för mig i det”. Hänger du med? Eller ska vi ta det till svenska dagbladets språkspalt.

  8. Nature:

    Oj, jag glömde din följdfråga, om vad politik handlar om. Det är en stor fråga det. Jag antar att nånstans handlar det om saker som värdighet, nytta, trygghet, jämlikhet, rättvisa… En massa mättade ord som är svåra att nysta upp den sanna betydelsen ur. Jag föredrar att inte se politik så teoretiskt utan mer hands on, politik är något man gör. Det är handlingar, det är verkliga händelser liksom. Att agera politiskt gott är ungefär samma sak som att agera moraliskt gott. Att se lidande, att lyssna till det, att skynda till hjälp, att sträcka ut sina händer.

  9. Jag tycker att man som Jinge föreslår skulle ha spelen (ja, sommarspelen i vart fall) i Grekland, sedan kunde ju olika länder turas om att ”arrangera” spelen. Var man skulle ha vinterspelen vet jag inte, men antagligen skulle väl Usa eller Kanada ”lägga beslag” på spelen. Förövrigt tycker jag att det största problemet med Kina-OS är att de fick spelen från början. Det här med protester och bojkott, hjälper det verkligen Tibets folk, eller Kinas befolkning eller är det protester för protesternas skull?

  10. Först Athen, sen London och nu Paris! Det är ju helt knäppt. Väst har skapat front mot hela arabvärlden, ja hela den muslimska världen, som är ännu större. Ockuperat två länder, bojkottar palestiniernas demokratiskt valda parlament, provocerar med fåniga teckningar osv. Var har sans och balans – och den omskrutna civilisationen tagit vägen?
    Nu ska man också bilda front mot den största nationen i världen, Kina. Vilka är i tur härnäst? Indien?
    Den indiska författaren Arundhati Roy påpekade före anfallet på Irak 2003 att det går att hitta grunder för att anfalla praktiskt taget alla länder. Det finns överallt missförhållanden. I hennes eget land hur fruktansvärt lågkastkvinnor behandlas på landsbygden. Våldtäkter av poliser som aldrig utreds mm.
    I varje land ska folket själv komma till rätta med förhållandena och inte bli beordrade av besserwissrar utomlands – i den rika Västern.

  11. Micke, jag förstod mycket väl vad du menade med tjänar i sammanhanget; ordet har för övrigt flera betydelser och kan även tolkas så som att jag som hovnarr tjänar min kung, t ex! Men jag ville bara belysa något av en eventuellt marginell betydelse, och det är hur djupt det kapitalistiska tänkesättet sitter i oss – poängen = Vad kommer först: politik eller ekonomi, om man måste välja?

  12. Nu när är OS-fackan på väg så verkar dom som blivit av med sina feodala privilegier i Tibet i tysthet tillsammans med CIA, västmedia, diverse vänsterpartister, några socialdemokrater och andra för att splittra och söndra världens folkrikaste nation där 56 folkslag och olika kulturer lever under det gemensamma namnet kineser. Ledsamt nog för Munkar och CIA så kan man inte bomba Kina till underlydnad längre, söndrametoden är det enda som är användbart, just denna vår står den i full blom.

    KAS

  13. @nature

    För ganska länge sedan så var det förbjudet att delta i OS för pengar, om man blev upptäckt så blev man diskvalifecerad.
    Förresten, har OS facklan redan varit i Sverige eller ska den komma hit med?

  14. Nej, det är ju så att det väl knappast finns något land som aldrig bryter mot de mänskliga rättigheterna. Så där är vi diskvalificerade vi med.
    Men hela grejen med OS är så absurd, vilket jättejippo det är, allt runtomkring själva tävlingarna är helt vansinnigt för mycket. Känns det som.
    Det är samma drivkrafter som driver OS-arrangörer som radhusägare – man måste bräcka grannen/förra arrangören. Och helst riktigt rejält. Så nästa grej vore väl att köra spelen på månen…!?

  15. att kina fick vara värd för os från början är något mycket märkligt. jag förstår inte hur de kunde bli tilldelade den ”äran” när os ska stå för fred, demokrati och samförstånd mellan länder. jag vacklar själv när det gäller tanken om bojkott. min första tanke var ”bojkotta”. men vilka tjänar på det? vilka skulle det gagna? ses det som ett sådant ”statement” om lilla sverige skulle gå ut och bojkotta os (eller endast kringarrangemangen)? samma sak gäller debatten om att reinfeldt bör ställa in sitt statsbesök. skulle det göra ngn större skillnad? varför inte ta chansen och få diskutera med ledarna och framföra åsikter gällande miljö och mänskliga rättigheter. (nu håller jag plötsligt med reinfeldt, men han var för första gången övertygande i ”agenda” igår…)

  16. Om inte Kina fått spelen så hade aldrig kränkningarna av de mänskliga rättigheterna uppmärksammats.

    Självklart ska man kritisera kränkningar extremt hårt, men isolering och bojkott leder ingenstans. Kolla på Nordkorea, där kränks massa mänskliga rättigheter och att man kan fortsätta är just för man är isolerade. USA bojkott av Kuba har med all sannolikhet varit kontraproduktiv. Genom att ta på sig de olympiska spelen så har den kinesiska regimen ställt sig mitt i ringen för kritik. Jättebra!

    Ju mer vi kan få in foten i skurkstaterna desto större möjlighet har vi att vinna opinion för mänskliga rättgiheter.

  17. ahh, fuck. för mycket text för att jag skall orka läsa det!

    vad jag ville säga var iallfall att det var töntigt skrivet av dig, värdelöst att folk tycker så här. kina är grymmt bra, trevligt, välkommande och roligt land!

    Go China!

  18. Harri:

    Så omskakande är det inte. Tidigare har OS hållits i bland annat nazityskland, sovjetunionen och jugoslavien.

  19. Jinge! Såg dina texter om OS. Delar ovanligt nog inte din åsikt. Jag kan inte se att Kina i något avseende skulle vara mindre lämpat än Soeul i det fascistiska Sydkorea var 1988. Då förekom inga protester. Eller Moskva under Bresjnev, eller USA (Los Angeles) samtidigt som Reagan härjade i Karibien/Centralamerika m.fl. ställen och dödsstraffen eskalerade och under Clinton och hans bombarmador mot Balkan de år OS skulle avgöras i Atalanta (1996). Ska man ha den måttstock som liberalerna nu lägger på Kina skulle ganska få länder kunna arrangera OS. Inte ens England med tanke på vad britterna gör i Irak. Och vad ska man säga om Sydafrika som ska arrangera fotbolls-VM? Ett land där regeringen vägrar bekämpa den skoningslösa aidsepidemin och den våldtäktskultur som alltför många försöker tiga ihjäl men som varenda sydafrikan vet är en realitet när var tredje kvinna blivit våldtagen minst en gång.

    Tibetfrågan används som vapen i det politiska spelet om makten i världen.
    Tibet har varit kinesiskt sedan 1200-talet. Vad som inte sägs idag är att det var ett munkvälde, med en fruktansvärd hierarki inom munksamhället, där klostren och munkaristokratin ägde 97 procent av jorden och där bönderna i princip var livegna. Deras boskap utgjordes av jakar, vars mjölk/smör munkaristokratin lade beslag på och använde till att lysa upp sina kloster och palats. Elektricitet fanns naturligtvis inte och ansågs av munkarna vara av ondo.
    Idag får man aldrig läsa om alla de tibetaner som hälsade kineserna som befriare 1951 och som nu uppnått en ekonomisk standard som de inte ens kunde fantisera om tidigare. Att munkaristokratin vill ha tillbaka sin makt och sina privilegier förstår jag, men varför västerländska radikaler ska stödja återupprättande av ett munkaristokratisk medeltidssamhälle övergår mitt förstånd. (Antropologerna Stuart och Martha Gelder var de första västerlänningar efter Sven Hedin som besökte Tibet, i skarven mellan 1950- och 1960-talet. Jag köpte boken i mitten av 1960-talet. Den är läsvärd/standardverk än idag)

    Vad de rent folkrättsliga argumenten beträffar så lägg argumenten för Tibets självständighet på en annan fråga, ett annat folk: samerna. Med exakt samma argument skulle de kunna hävda sin rätt till ett eget land i norra Norge, Sverige och Finland och en liten del av Ryssland. De är också ett ursprungsfolk med egen kultur, språk och religion (som de inte tillåtits utöva). De koloniserades långt senare än Tibet blev kinesiskt. Deras uppror mot kolonialmakterna ägde rum på 1850-talet. De förlorade och sedan dess har frågan aldrig kunnat resas på allvar även om vi lever med rester av den i form av strider om betesrätter för renarna. Men det är ju bara en spillra som för den kampen, de flesta samer bor idag i städer väl assimilerade i det svenska samhället, precis som de flesta tibetaner i Tibet med omnejd. Men jag skulle inte ha något emot att liberalerna ägnade samma energi åt en självständig samisk stat som för tibetanerna. Det skulle vara kul!

  20. Personligen har jag alltid varit motståndare till ALLA evenemang av den typen. Jag har ett flertal skäl till min skepsis, det första är den extrema kommersialisering som följer i Olympiska Spels fotspår. Ett annat är förstås att det ofta handlar om tävlingar som i första hand gäller att dölja vilka preparat man tagit för att fuska sig till bättre prestanda. Men nu liksom i Moskva blir jag mest irriterad över att man gör os till en politisk sockerbit. Man lockar diverse stater med OS i akt och mening att stärka deras strävan efter demokrati. En demokrati som oftast är liktydig med att släppa marknadskrafterna fria i första hand, fast man döljer det ofta med tal om ökad öppenhet och mänskliga rättigheter.

    Jag tycker att det är helt fel väg att gå.

    Först MR och sedan OS. Sen mår jag illa av att i OS efter OS se samma huvudsponsorer av läskeblask och hamburgare, man pådyvlas en extremt väl utforskad marknadsföringsstrategi, ofta så listig att jag som konsument inte ens uppfattar att jag utsätts för påverkan.

    Jag har aldrig för ett ögonblick trott att munkarna i Tibet varig något slags föredömen, själv är jag kritisk till religioner där utövarna är alltför fanatiska, och det kan man säkert kalla dessa munkar.

    Det är med andra ord en rätt mångfacetterad kritik från min sida, men nackdelen med en bloggpost är att de inte läses om de blir för många. Därför morrar jag åt doping på ett ställe, och löjliga fackelbärarjippon på ett annat.

    På tal om samer så är jag själv kvartslapp. Min farmor var samisk och jag har tillbringat ett par veckor norr om Arvidsjaur varje sommar. På 70-talet sprang yngre samer omkring med tröjor med texten ”Samisk Front”, då kände jag mig extra hemma… :-)

  21. FOlk kan tala om demokrati, fred och tolerans inom ramen för OS tills de blir hesa – faktum kvarstår att väldigt få arrangörsländer har hållit i facklan med oblodiga händer. Är det då mer rätt att lemlästa en annan befolkning än sin egen? Blir det mindre allvarligt? Min djupa förhoppning är att Tibetfrågan får sig en fredlig lösning som gagnar den tibetianska civilbefolkningen, samtidigt som jag noterar att alla internationella vilda protester började inom lagom räckhåll till evenemanget. OS är inte något västerländskt forum för inbördes beundran. Jag för den delen är glad att det för en gångs skull och i modern tid blir en nation som har haft så mycket att ge som får, för första gången, stå som värdar.

  22. Den verkliga bojkotten är när folk ger fan i att åka dit för att vara åskådare. Om kineserna står med tomma läktare så ser det illa ut för dem och för att fylla läktarna så måste de i så fall dela ut biljetter gratis. Och enbart kinser på läktarna ger inget bra intryck heller för bolagen ur marknadsföringssynpunkt.
    Men den viktigaste bojkotten är om folk ger fasen i att se på tv därifrån. Då kan de överbetalda idrottarna bli århundradets sämsta investering och bolagen blir då ointresserade av dem. Inga tittar är ju bortkastade reklampengar och pengar är det är tyngsta argument företagen känner till.

  23. I allt detta fanatiska mörker börjar det ljusna. Tack Jinge för att du frågar hur jag mår. Bra, men bättre efter inläggen av Per och THE BANANA.
    Jinge, du säger nu klart att du inte tycker om jippon, särskilt kommersiella sådana, men så är det i vår nutida värld. Och att du inte är förtjust i sporttävlingar – med dopning och sponsring.
    Håller med – men varför ger man sig på Beijing 2008 så fruktansvärt? Har förklaringen att göra med xenofobi? Eller sinofobi? Eller den nykolonistiska ideologin? Eller som har samband men allt detta – västerländsk besserwisser-inställning?
    Det kan man undra över. Motsvarigheten kan finnas på kinesisk sida – speciellt i forts. När jag var i Kina 1974 fick jag tolkat de stora slagorden då som ”Bygg skyddsrum, lagra spannmål, bli aldrig stormaktschauvinister”
    Då kände de sig hotade av Sovjet. Det sista fattar jag som Maos kännedom om sitt folk – stoltheten för sin urgamla kultur och utvecklade civilisation, som kan leda till stöddighet och också gör det!
    Låt OS börja som planerat 08080808080 (kineserna är knepiga!) och låt idrottsmännen tävla i fred.