DN:s bloggtyckande


Idag kom den artikel om bloggar som DN förberett en tid, lätt förutsägbar och i delvis korrekt. En journalistikprofessor kommer till tals, även han säger vad journalistik-
professorer förväntas säga.

DN: ”Journalistikprofessorn Kent Asp, som till vardags sitter i Journalisthögskolans nya lokaler i Göteborg, går så långt som att kalla de politiska bloggarna för en flopp.

– För den politiska opinionsbildningen har bloggen inte haft någon betydelse alls skulle jag vilja påstå.”

I vad mån bloggar har betydelse eller inte kan jag inte avgöra. Enskilda bloggposter har tvivelsutan haft det, men om dessa nyheter aldrig skulle ha kommit fram utan bloggar är nog mer tveksamt. Magnus Ljungkvist avslöjande om Borelius hade sannolikt kommit ändå, frågan är väl mer när den kommit.

Sedan är det alltid en fråga hur mycket en blogg verkligen – påverkar. Jag tror inte att man ska överdriva detta, men som mediekritik är det en hyfsat effektiv metod och kanal. Om inte annat så läser journalister bloggar. Elin-Anna Labba kommer definitivt att läsa min kommentar till sin artikel, och bara det är en rejäl förändring mot hur det var innan bloggarna.

Bästa kommentaren enligt min mening stod Louise P för.

DN: ”Louise Persson suckar lite när hon hör om Kent Asps tal om flopp. Det finns så orealistiska förväntningar på den politiska bloggen, menar hon. Alla bloggare har sina olika agendor.

– Jag tycker att den politiska bloggen är skitlyckad, just för att den har uppstått av sig själv. Bloggarna är ju egentligen politiska vildar. Jag tror att vissa kommer att bli tongivande i politiken, säger Louise Persson.

– Fast vi är inte där än.”

En annan bra kommentar, som dock inte fanns i tidningen, bloggades av Rosemarie Södergren, hon skriver på sin blogg om tidningen och journalistprofessorer.

RS: ”Egentligen har de inte fattat ett dugg av vad bloggar är. Det är inte nödvändigt att vi ses som en maktfaktor. Vi är ingen flopp, vare sig om det handlar om politiska bloggar eller andra. Bloggens värde ska inte mätas med de mått som de traditionella megafonerna mäter med. Bloggens värde ligger i att vi klarar oss utan deras redaktioner.”

Jag ser gärna mig själv som politisk vilde, frågan är om jag inte känner mig som en sådan också? Och som bloggare är jag rätt nöjd med att ha en hel bunt olika läsare varje dag. Då jag vill klaga på Dagens Nyheter för att det är en, på nyhetsplats, extremt politiserad tidning så kan jag göra det och – många läser vad jag skriver. Jag är mycket tveksam till om jag skulle lyckas få in en debatt-
artikel i DN med min klagan, men här kan jag skriva vad jag tycker – gott så.

Att bloggosfären växer och finner en allt bredare publik för varje dag som går, det kanske behöver bemötas och ogiltigförklaras i landets största morgontidning.

Möjligen kan motivet vara att de känner att det egna åsiktsmonopolet krackelerar. För över bloggarna så har Bonnierkoncernen inget inflytande.

Källor: Elin-Anna Labba i DN Rosemarie Blogge Anders Svensson Luoise P

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]Mediekritik, Bloggosfären, Dagens Nyheter, Elin-Anna Labba, Louise Persson, Rosemarie Södergren. Bloggosfären, Politik[/tags]


12 svar till “DN:s bloggtyckande”

  1. Jinge, dom skojarna stavade ditt namn fel i grafiken (Flüch). Stäm dom på några miljoner för psykiskt lidande! Om dom sparkar töntarna på ledarsidorna får de lite pengar över som kan investeras i socialt behjärtansvärda bloggares livsprojekt i stället!

  2. Då ska du se hur mitt namn stavas på en del vanliga brev… :-)

    Jag är nöjd med att slippa vara med på bild. Att hon inte citerar mig var för att jag krävde att få godkänna texten i förväg.

    Sign ”besvärlig bloggare”

  3. Din mediekritik är suverän Jinge. Eftersom ni bloggare numera kan länka kommentarer direkt till tidningsartiklar via Twingly är du nog en blåslampa i röven för många tidningsredaktioner. Din blogg ” den Dagen den sorgen” var en höjdare. Tidningarnas debattsidor är stenåldern, debatten förs numera via kommentarer på bloggar. På debattsidorna så kan tidningarna stänga ute debatt som de inte tycker om , men numera kan vem som helst debattera på nätet. Själv är jag utestängd från debatt från debattforumet Pingst.nu , men min lilla debattsida kommer inte pastorn åt !

  4. Det som har skett med bloggens utveckling är att den styrda informationen har förlorat utrymme. Man kan säga att maktens predikostolar och minareter inte längre har ensamrätt på budskapet deras präster trumpetade ut till undersåtarna.
    Det är det som oroar Asp, Labba och andra. Det är deras inflytande som minskar, liksom deras arenors betydelse.
    De kan ej längre i kraft av sin position vara oemotsagda och oantastbara, eftersom så många utanför deras institutioner och organ i dag kan argumentera mot dem i det offentliga utrymmet och göra gällande något annat.
    Det som håller på händer är att by- och stadstorget är på väg att ta sin roll i samhället, låt vara att torget idag inte längre går att placera på någon bestämd geografisk plats.

    En följd av detta är även att de politiska rådgivarna kommer förlora utrymme (liksom nepotismen i politiken), eftersom varje förslag, hugskott och doktrin kommer att på ett helt annat sätt på granskas och nagelfaras.
    Vilken politiker kommer i framtiden att ställa sig och försvara vansinniga förslag från rådgivare som inte behöver ta konsekvenserna nu när allmänhet verbalt kan slakta både budskapet och budbäraren.
    Hade bloggvärlden varit lika utvecklad som nu, när s, c, vp och mp drev den sk. saneringspolitiken, så hade den inte genomförts. Då hade andra parametrar och aspekter hade vägts och vi hade troligen inte haft samma ungdomsarbetslöshet och fattigpensionärer. Då hade vi förmodligen inte heller fått GP som statsminister.

    Att politiker och företagsägare har lusläst tidningarna känner vi ju till, de söker ständigt viktig information om sig själva och sin verksamhet. Jag skulle tro att flertal av dem har redan insett att bloggen är minst lika viktig som tidningarna och farligare för dem, för i ett avseende är den oöverträffbar. Den fyller samma funktion som samtalet på torget, gathörnet eller fiket, informationen förmedlas från mun till mun av personer man känner mer eller mindre och som inte har något att vare sig vinna eller förlora på saken. Det samtalet kan inte längre styras, inte ens av den enskilde bloggare, han/hon kan initiera samtalet men sedan löper det sin egen väg.
    Än mindre kan någon enskild, institution eller organ längre censurerar obekväma synpunkter eller obehagliga uppgifter.

  5. Du menar grafiken Christer? Sådant är alltid subjektivt som bara den. Skulle jag göra en sådan skulle den se helt annorlunda ut.

  6. Jag tror inte att de gamla uvarna är rädda – jag tror att de helt enkelt inte förstår det som händer. Allt nytt är läskigt.

  7. Jag tror att du har rätt. De har ännu inte hajjat att det är någon slags ny folkrörelse på ”G”.

    Den som hajjar sist är loser…

  8. Jag tror faktiskt DN är rejält sk-nödiga efter att det (på förekommen anledning) gått upp för ägarna att man inte längre kontrollerar nyhetsflödena.

    Och nog tror jag betydligt mer på en halvtjatig Jinge än på en köksbordsfilosoferande Kjöller och den maniske och lätt febrige Wolodarski.

    Förmodligen har det gått upp för tidningen att finansiärerna med tiden kommer upptäcka och placera sitt idématerial direkt på bloggarna istället.

    Jinge kan således sen en tämligen lukruativ framtid an.

  9. Svenskt näringsliv eller Timbro kanske kan tänkas engagera dig på årsbasis för nån nätt summa ? :)

  10. Varför inte, alltid skrämmer du bort någon därifrån. Å,så får du betalt för det.