Varghatarnas med och motgångar

Idag har DN en notis om en varg som sägs ha morrat åt en människa, räkna med att varghatarna plockar upp den nyheten.

Inte lyckat klappa skadad varg, skriver DN: ”Hans Sjöberg böjde sig fram för att stryka den skadade vargen på huvudet. Då morrar en annan varg 20–30 meter bort.” Att den andra vargen markerade mot människan är självklart, de är sociala djur och jagar i flock. Man kan ju tycka att han borde ha insett det, men jag undrar om inte jag själv skulle ha gjort samma sak i den situationen. Det ÄR ju faktiskt ett hunddjur, och till och med alla hundars urmoder/fader.

Den andra nyheten (SvD) blir dock inte varghatarna så glada över. Man har länge vetat om att fårägare som har djur som blivit ”rivna av vargen” far med osanning. Det är nämligen oftast tamhundar som river fåren, sannolikt jakthundar. Och nu håller forskarna på att ta fram en metod som gör att man ska kunna identifiera DNA från det angripande djuret. Man ska helt enkelt analysera ställen där det kan ha lämnats saliv.

Det tycker jag är en mycket positiv nyhet, analogs med det så anser varghatarna givetvis precis motsatsen. Nu har ju dessutom den sittande högerregeringen ändrat jaktförordningen bara för att bönder som har får ska kunna skjuta varg som kommer i närheten av fårhagen. Det vore väl så lämpligt att man till denna ändring tillade – gäller också tamhundar. Men den dagen får vi nog vänta på.

En av orsakerna till att just vargen beskylls i de här sammanhangen är att fårägarna inkasserar ersättning från staten för rovdjursdödade får. Men det blir noll kronor när tamhundar gör samma sak. Det här har varit känt länge, men som vanligt så har regeringen stiftat lagar först, utan vetenskaplig grund för detta. Den kanske är utbränd?


Ett av landets absolut vackraste djur i närbild…

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Högerregeringen, Jaktlagen, Jägare, Jägarkåren, Jägarlobbyn, Politik, Rovdjurspolitiken, Tjuvjakt, Utrotningshotad, Varg, Varghatare, Vargjakt, Vargstammen, Eskil Erlandsson[/tags]