Krigiska apartheid-staten Israel 70 år idag!

Uttalande av Palestinagruppernas kongress 2018

I år firar staten Israel 70 år som självständig stat. Samtidigt upplever palestinierna 70-årsminnet av Al-Nakba, katastrofen då 750 000 människor fördrevs från sina hem för att bereda plats för den nya israeliska staten. Och katastrofen har aldrig tagit slut.

I år markeras dessutom drygt 50 år av ockupation av de palestinska områden – Västbanken, Gaza och Östra Jerusalem – som enligt FN-beslut (resolution 242 och 338) skall utgöra den av nu 135 länder, inklusive Sverige, erkända palestinska staten. Israel har flyttat in, och fortsätter att flytta in, sina egna medborgare på ockuperad mark – helt i strid med bland annat Genèvekonventionen. I nuläget bor över 650 000 israeler i illegala bosättningar på stulen palestinsk mark. Murar, stängsel, avspärrningar och otaliga militära posteringar gör vanligt vardagsliv för palestinierna till en mardröm. Varje dag ockuperas mer mark, egendom förstörs och familjer drivs iväg.
Palestina 8karta2
Människor – även barn – som protesterar mot ockupationen arresteras i, ofta nattliga, razzior, döms i summariska militärrättegångar och spärras in långa perioder i fängelser inne i Israel – även detta brott mot Genèvekonventionen. I nuläget sitter 6 950 palestinier, de allra flesta politiska fångar, i israeliska fängelser. 359 av fångarna är barn, 22 journalister och 10 medlemmar av det demokratiskt valda palestinska parlamentet. 450 fångar sitter i så kallat ”administrativt förvar” på obestämd tid utan rättegång eller dom. 99,7% av alla som åtalas i militärdomstolar döms till fängelse.

Vid gränsen mellan Gaza och Israel pågår nu Återvändandemarschen. Tusentals människor demonstrerar mot förtryck, ockupation och blockad och för frihet och rätten att återvända till sin jord enligt FN:s resolution 194. Protesterna har mötts av den israeliska armén med tårgas, gummikulor och skarp ammunition in över gränsen. Hittills har över 30 obeväpnade palestinier dödats av arméns prickskyttar, inklusive barn och en journalist. Över tusen skadade gör att den redan hårt belastade sjukvården i Gaza nu går på knäna. Man klarar helt enkelt inte att ta hand om alla sårade. Läget kan bli ännu värre då protesterna planeras fortsätta fram till al Nakba-dagen den 15 maj.
Netanyahu untitled
Sveriges regering har, med sin plats i FN:s säkerhetsråd, ett särskilt ansvar för att frågan nu kommer upp på dagordningen.

• Initiativ måste tas för att omedelbart sätta stopp för Israels fortsatta dödande av obeväpnade palestinska demonstranter.
• Säkerhetsrådets resolution 2334 (23 december 2016) måste implementeras så att byggandet av illegala israeliska bosättningar på ockuperad palestinsk mark upphör.
• Israel måste med sanktioner och andra påtryckningar tvingas att avsluta ockupationen och erkänna existensen av en palestinsk stat.
• Allt militärt samarbete med Israel måste upphöra och ett vapenembargo införas.

I morgon om Al-Nabka

i Andra om: , , , , , , , , , , ,, , , , , , , , krig

  36 comments for “Krigiska apartheid-staten Israel 70 år idag!

 1. Nakban är global
  14 maj, 2018 at 06:47

  Israel är en illegal enhet som restes på stulen mark. Sionsiterna har ingen rätt, absolut ingen rätt till Palestina. Det är det största orättvisa som har pågått i över 150 år. Nakba är global. Palestinas sak är likaså vår. Därför ska det till en global Intifada. Det finns en växande sådan BDS-rörelsen som glädjande nog växer allt snabbare, med fler och fler har börjat bojkotta den illegala, marktjuvarnas enhet israel. Uppmana alla att bojkotta israel. Bojkott var nyckeln i avskaffandet avApartheid i Sydafrika. Nu gäller det att avskaffa den sista rasstaten i historien.

  Joseph Massad en känd Palestinsk forskaren menar att Nakba började redan då marktjuvarna gjorde anspråk på Palestina på 1800-talet. Läs krönikan här

  https://electronicintifada.net/content/future-nakba/24236

 2. Gösta Lilja
  14 maj, 2018 at 07:56

  Ja, det är klart att Israel är ett folkrättsligt skämt. En stat, ensidigt utropad av en invandrad minoritet på mark som till 95% ägdes av en sedan årtusenden bofast befolkning. En stat utropad av ateister på ett religiös arv med kommunistiska kolchoser som samhällsbas. Allt finansierat av västvärldens bankirer med god hjälp av västvärldens kristna fundamentalister. FN:s så kallade delningsplan duger möjligen som dasspapper och även om FN:s säkerhetsråd efter 70 år tar sig samman och ratificerar planen skulle det vara ett brottsligt prejudikat som skulle göra världen om möjligt än mer obeboelig. Bäst är nog att vi vårdar den blinda fläcken och fortsätter berömma oss av demokrati och mänskliga rättigheter.

 3. 14 maj, 2018 at 13:09

  ”Att kalla det apartheid är en gåva till Israel, åtminstone om man med ‘apartheid’ menar en sydafrikansk stil av apartheid. Det som händer i de ockuperade områdena är mycket värre. Det finns en avgörande skillnad. Den sydafrikanska nationalisterna behövde den svarta populationen. Det var deras arbetskraft. … Det israeliska förhållandet till palestinierna i de ockuperade områdena är helt annorlunda. De vill helt enkelt inte ha dem. De vill kasta ut dem, eller åtminstone i fängelse.”
  /Noam Chomsky

  ”To call it apartheid is a gift to Israel, at least if by ‘apartheid’ you mean South African-style apartheid. What’s happening in the Occupied Territories is much worse. There’s a crucial difference. The South African Nationalists needed the black population. That was their workforce. … The Israeli relationship to the Palestinians in the Occupied Territories is totally different. They just don’t want them. They want them out, or at least in prison.”
  /Noam Chomsky

 4. arbetarklass
  14 maj, 2018 at 13:20

  Alla klagar på Israel men jag tycker det skulle vara anständigt om någon kunde berätta var det judiska folket skulle samlas istället för just där som är deras egentliga plats åtminstone om man får tro vad Bibeln säjer. Men jag håller med om att situationen är problematisk och att staten Israel där den nu ligger skapades på ett vidrigt sätt mot de som bodde där. Men med Nazi Tyskland i minnet kan man undra hur det skulle ha gjorts bättre?

  Två dåliga samveten gör sannerligen inte ett bättre.

  • Marktjuven ska väck!
   14 maj, 2018 at 17:16

   Eftersom USAs politiker (oavsett om de är demokrater eller republikaner) är hängivna anhängare av ”Israel först” agendan, så kanske kan de skänka Alaska till marktjuvarna som de älskar över alla annat, inklusive USA. Faktum är marktjuvarna har absolut inge rätt till Palestina. Hela det så kallade israel är ett monument till brott mot, mord och våldtäkt av Palestinier i nästan två sekels tid – inget annat!

   Här är dagen blodiga skörd av marktjuvarna: https://www.rt.com/news/426617-gaza-protests-embassy-jerusalem/

  • Jonas Carlsson
   14 maj, 2018 at 23:20

   På samma sätt kan Amerikas urinnevånare ogilla det faktum att det verkar ha funnits ett folk där innan. Ingen vet dock vad som hände med dem.

   Saken är den att när Israel skulle tillåtas bli en stat så fanns lite olika markområden på förslag. Vill minnas att britterna i ett svagt ögonblick röstade för ett delvis återtagande av dåvarande Palestina.

   Den historiska och religiösa kopplingen till marken vill jag mena är ett väldigt stort problem, som nog ingen riktigt förstod skulle kunna uppstå. Och se’n andra världskriget har ju omvärlden haft dåligt samvete för vad som hände judarna, vilket Israel vara snabba på att använda till sin fördel, varhelst det passar sig. Därmed finns inte ”israelkritik” utan det kallas ”antisemitism”.

   • arbetarklass
    15 maj, 2018 at 09:40

    Japp, och det var det huvudsakliga ämnet för han som hade den här bloggen före Anders. Jag var mycket vänster då och det kändes naturligt att direkt ta ställning för palestinierna utan att ifrågasätta varför. Jag tror det hör till socialismen att nästan per automatik ställa sig på de svagas sida mot de starka. Nu tänker jag ett varv till och undrar om det verkligen hjälper palestinierna öka deras aggression mot Israel för jag tvivlar de kan övervinna Israel ändå. Och om de skulle kunna göra det, till vilket pris och vilka följder skulle det få då?

 5. Kerstin Stigsson, medlem i Sveriges Kommunistiska Parti
  14 maj, 2018 at 14:29
  • Kerstin Stigsson, medlem i Sveriges Kommunistiska Parti
   14 maj, 2018 at 14:33
   • Thomas Åkerblad
    14 maj, 2018 at 22:49

    Det israeliska kommunistpartiet verkar befinna sig i en drömvärld. Om Jerusalem-beslutet (USAs ambassad):

    ”With the exception of our Communist Party, our Democratic Front for Peace and Equality and the joint list which opposed this resolution and considered it a flagrant violation of the basic rights of the Palestinian people, all political parties in Israel welcomed this decision.”

    ”Therefore, our party seeks to deepen and develop the struggle to hasten the overthrow of this government.”

    Musen som röt?

  • arbetarklass
   15 maj, 2018 at 01:25

   ”Länge leve Intifadan!

   Sveriges Kommunistiska Parti”

   Hamas förföljer homosexuella så de tvingas fly in i Israel för att få sin frihet. Hur väl stämmer det med Sveriges Kommunistiska Parti:s villkorslösa stöd för intifadan?

   Jag tittade vad kommunisterna ville och hittade då inget stöd för homosexuellas rättigheter.

   https://skp.se/partiet/detta-vill-kommunisterna/

   Råder samsyn inom det här området?

   Det verkar inte heller som alla inom Gazas område stödjer intifadan. De kanske vill ha fred istället för krig?

   ”Från officiellt håll säger man att protesterna kommer fortsätta under morgondagen med full kraft. Men det finns många som tror att det kommer bli betydligt mer dämpat under morgondagen.

   – Detta eftersom att så många dog i dag och eftersom att inte alla i Gaza lyder Hamas, och inte heller är för protesterna, säger Cecilia Uddén.”

   https://www.svt.se/nyheter/utrikes/folkfest-samtidigt-som-det-pagar-valdsamma-upplopp

   Blev intresserad så jag körde en google översätt.
   All heder åt Israels kommunistiska parti som kämpar för en demilitarisering av Mellanöstern från biologiska vapen och kärnvapen och det inkluderar Israel själva.
   Så pass hotade kan de väl ändå inte vara? Från Gaza är det ju oftast hemmagjorda raketer och liknande. Så mycket mera kan väl inte de förtryckta palestinierna få fram?

   Det är just så jag menar. Palestinierna måste ur förtrycket innan de kan resa sig och fixa fram kapaciteten. Offerkofta hjälper knappast, för vem satsar på förlorare?

   • Kerstin Stigsson, medlem i Sveriges Kommunistiska Parti
    15 maj, 2018 at 12:44

    Vi är inte heller feminister, arbetarklass. Inte heller ett pensionärsparti. Eller ett miljöparti. Eller ett parti för människor på landsbygden, eller i staden. Eller ett parti för handikappade. Eller ett parti för invandrare.
    Men vi är ett parti för hela arbetarklassen – inklusive kvinnor och män, människor från landet och staden, människor med olika sexuella läggningar, människor med invandrarbakgrund, pensionärer, handikappade och med flera.
    Så vi är således inget identitetsparti.

 6. Thomas Åkerblad
  14 maj, 2018 at 14:39

  Två intressanta ryska iakttagelser:

  Putin och Nethanyahu betraktar segerceremonin tillsammans på Röda Torget:
  https://www.timesofisrael.com/russia-says-terror-attack-foiled-at-wwii-memorial-march-attended-by-netanyahu/?utm_source=The+Times+of+Israel+Daily+Edition&utm_campaign=a75c0244d4-EMAIL_CAMPAIGN_2018_05_09&utm_medium=email&utm_term=0_adb46cec92-a75c0244d4-54599413

  Ryssland ingrep inte när Israel bombade sönder de iranska ställningarna i Syrien. Dessutom sa ryssarna i förra veckan att de INTE skulle leverera S-300 batterier till Syrien.

  Verkar som Putin har större fördragsamhet med Israel än vad du har Anders?

  • 14 maj, 2018 at 21:00

   Kanske det.

  • arbetarklass
   14 maj, 2018 at 23:54

   Kreml har flera olika etniciteter att förhålla sig till och judar är en av dem. Många ryska judar har utvandrat till Israel och även i Ukraina finns många judar. Jag vill minnas att presidenten Porosjenko är en av dem. Därmed har jag uppfattat Ryssland som israelvänligt även om de är den syriska regimens största hjälp. Ryssland är inte aggressivt men de försvarar sina angelägenheter precis som en stat ska göra. Aggressionen kommer istället från västländerna som helst vill se det nuvarande Rysslands fall så de kan göra sina maktanspråk där precis som i Irak, Afghanistan och Libyen men människor strävar efter frihet och Ryssland har både militära och politiska samt kulturella möjligheter att försvara den men som det kan vara brist på bland länderna i Mellanöstern och som då riskerar få sina länder i kaos om de inte har ett särskilt förhållande till stormakten USA likt Saudiarabien och Israel. Jag vet inte om det är så särskilt smart att stödja intifadan för vad skulle det finnas för möjligheter med det i ett ständigt underläge? För mig verkar det som att palestinierna då hamnar i en ond cirkel som det är mycket svårt att ta sig ur. Kampviljan tar musten ur samhället som inte kan utvecklas. Allt fixeras vid denna strid och de stridande blir till hjälplösa offer till ingen nytta mer än för Israel som får möjligheten att genom ett mer utvecklat samhälle förtrycka dem. Varför hoppas på att skicka judarna ut i havet för det kommer ändå aldrig att ske. Det står ju redan i bibeln att lille kung David vann kampen över jätten Goliath.

  • Var god står ej - marktjuven slaktar Palestinier
   15 maj, 2018 at 05:28

   Ryssland har sagt att den kommer att leverera de vapen som Syrien behöver för dess försvar (Lavrov). Ryssland behöver inte offentliggöra vad den leverera eller inte till marktjuven eller dess torpeder (USA, Frankrike, England).

   Att sionisterna smakade på Irans vedergällning är det tyst om i sionist media. Inte heller vill du kännas vid det. Inte heller vill marktjuvarna erkänna att de flesta av de missiler som avfyrades också kammade noll och/eller sköts i luften.

   Det största misstaget marktjuven gjorde var att attackera iranska rådgivare i Syrien. De kommer att ångra sig att de gjorde. Iranierna är tålmodiga och inte rabiat hundar som marktjuvarna som kräver omedelbar blodspillan. Dagen då världen dansar på marktjuvarnas grav närmar sig. Var ska du ta vägen då hasbara @åkerblad då?

   I dagarna har marktjuven slaktat över 50 Palestinier ch skadade närmar 2,000 oskyldiga, varav ett tiotal är barn. Det värsta är att det finns skamlösa typer som är beredda att stå på mördarnas sida. Åkerblad är en av de.

   Marktjuvens slakt av Palestinier- läs nedan

   https://electronicintifada.net/blogs/maureen-clare-murphy/israel-slaughters-palestinians-marching-return

  • Palestinier slaktas - står ej
   15 maj, 2018 at 05:42

   Ryssland har sagt att den kommer att leverera de vapen som Syrien behöver för dess försvar (Lavrov). Ryssland behöver inte offentliggöra vad den leverera eller inte till Syrien för att behaga marktjuven eller dess torpeder (USA, Frankrike, England).

   Att sionisterna smakade på Irans vedergällning är det tyst om i sionist media. Inte heller vill hasbar@åkerblad kännas vid det. Inte heller vill marktjuvarna erkänna att de flesta av de missiler som avfyrades också kammade noll och/eller sköts i luften.

   Det största misstaget marktjuven gjorde var att attackera iranska rådgivare i Syrien. De kommer att ångra sig att de gjorde. Iranierna är tålmodiga och inte rabiat hundar som marktjuvarna som kräver omedelbar blodspillan. Dagen då världen dansar på marktjuvarnas grav närmar sig. Var ska du ta vägen då hasbara @åkerblad då?

   I dagarna har marktjuven slaktat över 50 Palestinier ch skadade närmar 2,000 oskyldiga, varav ett tiotal är barn. Det värsta är att det finns skamlösa typer som är beredda att stå på mördarnas sida. Åkerblad är en av de.

   Läs vidare om marktjuvens pågående ohämmad slakt av Palestinier, https://www.rt.com/news/426617-gaza-protests-embassy-jerusalem/

   och här

   https://electronicintifada.net/blogs/maureen-clare-murphy/israel-slaughters-palestinians-marching-return

  • Sionist terror
   15 maj, 2018 at 06:58

   Åkerblad så här ser det ut när sionister går bärsärkagång på barn, kvinnor och civila och det precis detta skamlösa typer som dig försvarar

   https://www.rt.com/news/426697-world-reaction-embassy-violence/

  • Get Reday for the New Middle East
   17 maj, 2018 at 07:03

   ”The Syrian military (and not the IRGC) retaliated by firing 55 rockets at Israeli military outposts and installations in the occupied part of the Golan. Local Arab media identified these targets as key Israeli surveillance centers that crippled Israel’s “eyes and ears” along that vital demarcation line. Israel’s vaunted “Iron Dome” defense system failed to intercept most of these rockets, while the Syrian military intercepted more than half of Israel’s missiles, according to Russian military officials.

   De fick något de absolut inte ville då de begav sig för att bomba Syrien som nu senast. Hädanefter, varje gång marktjuven bombar kommer Syriens missiler regna.

   ”What is undisputed: the military back-and-forth was the first major firefight between Syria and Israel in the occupied Golan Heights since 1973—making the Golan an operational theater for the first time in over four decades. This is also the first time during the Syrian Civil War that the Syrian military has retaliated against Israeli strikes by hitting Israeli military installations—not just the incoming missiles and the Israeli warplanes firing them. And finally, Israel must contend for the first time with the fact that any battle it initiates can be waged in its own backyard.Clearly, this is neither the result nor the response that Israel expected.”

   Läs mer här
   https://www.globalresearch.ca/get-ready-for-the-new-middle-east-battlefield-the-golan/5640674

 7. Kerstin Stigsson, medlem i Sveriges Kommunistiska Parti
  14 maj, 2018 at 15:46

  Enligt Cecilia Uddén är slangbellor skapa vapen …
  https://sverigesradio.se/artikel/6952392
  Var är den svenska regeringen – EU – som fördömer Israels och USAs agerande? Om något liknande hade hänt i Ryssland hade de snabbt varit ute med skarpa uttalanden och fördömanden. Var är sanktionerna mot Israel? Palme hade i alla fall kurage nog att fördöma USA invasion av Vietnam. Men den svenska regeringen väljer att vända ryggen till och låtsas att det regnar!

  Och vad säger den judiska befolkningen, socialister och andra, i Sverige om vad som händer? Det måste finnas många judar som inte sluter upp bakom Israels högerregering, men ni väljer att hålla tyst. Eller ansluter sig till den högerextrema politiken som förs i Israel. Alla – oavsett religion och nation – måste ställa sig upp när extremhögern – oavsett religion och nation – agerar fascistiskt. Vi måste få stopp på dödandet!

  • Thomas Åkerblad
   14 maj, 2018 at 23:30

   I så fall är det väl lämpligt att ta tag i Hamas och försöka bromsa deras attacker – i skydd av civila – mot gränsen? Hamas offrar sin egen befolkning och leder de unga männen som slaktoffer till gränsen. Det om något är väl fascism!?

   Kommer ihåg Torbjörn Fälldins order till ÖB när Sovjet planerade att frita sin grundstötta, kärnvapenbestyckade U-båt vid Karlskrona: ”Håll gränsen!”.

   Varför skulle vi inte tillåta Israel att göra samma sak? Ett genombrott av gränsen skulle innebära katastrof för de angränsade jordbruksbyarna med mord och förstörelse.

   • 15 maj, 2018 at 07:53

    Det är Israels förtryck och dödsskjutningar som är det stora problemet. Varför acceptera att apartheidstaten Israel håller en folkrättsvidrig gräns?

    • arbetarklass
     15 maj, 2018 at 09:48

     Ja, på så sätt är Israel en marktjuv. Jag tror de tagit till sig mer mark genom bosättningar och dylikt än det från början var överenskommet. Men snarare tror jag Israel tvingats göra det genom befolkningsökningen både genom nativitet och invandring. Alla judar världen över är ju välkomna att bosätta sig i Israel som de menar är deras urhem och det tror jag faktiskt det också är. Att judarna spriddes över världen tror jag kallas diasporan. Det var något militärt anfall som fick dem att göra det.

    • Thomas Åkerblad
     16 maj, 2018 at 00:35

     ”folkrättsvidrig gräns” Det var en intressant språklig konstruktion som jag inte sett förut och som jag heller inte begriper. Gränsen följer den från pre-67 så vad kan vara folkrättsvidrigt med den? Dödsskjutningarna är självklart ett problem men Israel måste ju rimligen få skydda sin gräns? Avsikten med attackerna är ju att ”skära hjärtat ur era bröst” enligt Hamaledaren. Samma tema som på denna Hamas-film

     https://www.facebook.com/StandWithUs/videos/10155669753042689/?fref=gs&dti=636540896360842&hc_location=group

     • 16 maj, 2018 at 07:24

      Folkrättsvidrigt dödande av apartheidstaten vid dess gräns ” är bättre uttryck. Vad sägs om 650 000 bosättare på stulen mark? Kan sådant väcka vrede tror du?

      • Thomas Åkerblad
       16 maj, 2018 at 13:41

       Nej, jag tror inte att Gaza-borna bryr sig speciellt mycket om bosättarna på Västbanken. Det är inte en aktuell fråga för dem. Alla israeliska bosättningar evakuerades ju från Gaza år 2005.
       Gaza-bornas största problem är att Hamas stjäl pengar och resurser för att bygga upp sin militära gren utan att investera i infrastruktur eller offentlig service. Hamas klarar inte av att förvalta Gaza – vilket var främsta orsaken med att man ville slå ihop PA och Gaza så att PA skulle sköta den praktiska driften medan Hamas kunde sitta kvar på sina vapenlager och drömma stora drömmar. Det är ju på Abbas order som elleveranserna är nerskurna till Gaza.

       • 16 maj, 2018 at 18:34

        Ja, det bryr sig kanske mer om Israels brutala krigshandlingar, blockaden av införsel av olika livsförnödenheter osv. Visst är det hemskt hur Israel beter sig Thomas!

   • Kerstin Stigsson, medlem i Sveriges Kommunistiska Parti
    15 maj, 2018 at 08:41

    Du skjuter skulden på en part i den här konflikten. Den palestinska borgerliga regeringen gör samma sak, och skickar ut ungdomar i att döda och för att dö för … ja, för vad? Den israeliska borgerliga regeringen gör samma sak, och skickar ut israeliska soldater som döda och för att dö … ja, för vad? De fattiga och arbetarklassen på båda sidor dödar och dör för att bevara den förtryckande kapitalistiska borgerliga regeringen på båda sidor. Det är kapitalet som bygger synliga och osynliga murar och stängsel, och som pekar fingret mot en utsatt grupp. Fråga er vem är det som tjänar på att Israel krigar med Palestina? Inte är det den vanliga människan på båda sidor.
    Varför kan inte folket på alla sidor börja samtala med varandra? Och arbeta tillsammans för ett bättre land som de delar med varandra? Det är upp till det israeliska och palestinska folket om de vill leva i fortsatt konflikt – eller leva i fred med varandra. Gör Guds skull – det är era grannar ni slåss mot!

 8. Kerstin Stigsson, medlem i Sveriges Kommunistiska Parti
  14 maj, 2018 at 15:54

  Den här artikeln är lite mindre än ett halvt år gammal men är aktuell idag. Israeliska och palestinska kommunistiska partier i intervjuer med ICP.
  http://icp.sol.org.tr/asia/communist-and-workers-parties-palestine-and-israel-jerusalem

 9. Kerstin Stigsson, medlem i Sveriges Kommunistiska Parti
  14 maj, 2018 at 16:40

  Det här är en BBC dokumentär om en israelisk jude som flyttar till Nordirland – och möter högerextrema unionister som håller på israel i Israel-Palestina konflikten. Mycket väl värd att se!
  https://youtu.be/71xFuIiXMZw

 10. arbetarklass
  14 maj, 2018 at 17:16

  Nättidningen Fria Tider ger sin syn på vad som händer i den nu upptrappade konflikten Israel/Palestina.

  http://www.friatider.se/nytt-blodbad-i-gaza-minst-38-d-dade

 11. Gösta Lilja
  14 maj, 2018 at 21:14

  Det är ju (och var) fullt möjligt att hjälpa flyktingar i närområdet precis som idag. Palestinierna det eviga undantaget förstås. Européerna hade ju möjlighet att själva avstå från egendom och rättigheter till behövande judiska flyktingar istället för att lägga den bördan på människor som bestulits på allt inklusive rätten att försvara sig mot horderna av välbeväpnade bosättare från Europa, USA och Ryssland.
  En jämförelse med USA är relevant där immigranter erhöll medborgarskap och alla rättigheter vid ankomsten, medan landets egen befolkning betraktades som vildar möjligen med mänsklig anknytning. ”Det här är mitt land enligt den store hövdingen i Washington”.
  En inte obetydlig skillnad dock. Trots tappra försök har inte Hollywood mäktat att avhumanisera araber i allmänhet och palestinier i synnerhet. Det handlar ju om Abrahams barnbarn med en fantastisk historia om stora kulturer under flera årtusenden. Förstörelsen av Irak, Libyen och nu Syrien kan slå tillbaka på den store hövdingen i Washington och hans rumphuggna kult.

 12. Kerstin Stigsson, medlem i Sveriges Kommunistiska Parti
  15 maj, 2018 at 10:41

  Clinton och Obama är kritiska till Trumps beslut.
  https://svenska.yle.fi/artikel/2018/05/15/palestiniernas-dodstal-paverkade-inte-vita-huset-men-resten-av-usa-inte-lika
  Vad säger du om det, Anders? Soros har också ställt sig förr på palestiniernas sida.
  Jag tycker att världen har blivit krångligare att leva i sedan Ryssland blivit kapitalistiskt, mycket konservativt borgerligt land. När Sovjetunionen fanns så var det oftast enbart en fraktion, USA, som bekämpade den andra fraktionen Sovjetunionen. Nu är det minst fem fraktioner i världen som bekämpar varandra. Den som är ledande är USA med Trump och extremhögern och kapitalet på sin sida. Den amerikanska extremhögerns val av rysk president, Putin, finns också med på ett hörn.
  Faktum är att den svenska regeringen samarbetar i NATO frågan med en amerikansk regering som tillhör extremhögern, och med en israelisk regering som tillhör extremhögern.

  • arbetarklass
   15 maj, 2018 at 16:25

   Men så gott som alla länderna på norra halvklotet var ju med i kapprustningen och kalla kriget. Inte vill du väl ha den tiden tillbaka?

Comments are closed.