Slakten i Jemen är ingen proxykonflikt med Iran utan ett angreppskrig


Nu riktar Saudiarabien ett stort anfall mot Jemen igen. Erik Ohlsson skriver i DN ”Jemenitiska regeringsstyrkor har inlett ett anfall mot hamnstaden Hodeidah i Jemen….Slaget om Hodeidah spås bli det största sedan kriget i Jemen inleddes för över tre år sedan.” DN

* Vad är det för slags krig? Stämmer rubriken? Läs vidare!

Denna artikel av Jemen-experten Sheila Carapico har vänligen översatts av Christine Vaple. här
Sheila Carapico är professor i statsvetenskap vid University of Richmond. Hon redigerade Arabia Incognita: Dispatches from Yemen and the Gulf (2016) och har skrivit böcker och artiklar om Jemen och om kön, mänskliga rättigheter, politisk ekonomi och internationellt utvecklingsbistånd.
Artikeln
Utöver deras hårda kontroll över vilka journalister som får besöka vilka delar av Jemen, och därmed vad de kan berätta, är det Saudiarabien och Förenade Arabemiraten som genom sina investeringar i PR, lobbying, tankesmedjor och politiska konsulter styr informationen om sitt krig där. Rubriksättare, tyckare, Wikipedia, nyhetskorrespondenter, och t o m några s k experter beskriver denna asymmetriska konflikt som ett ”proxy-krig.” Sunnimuslimska nationer ledda av Saudiarabien kämpar med shiamuslimska Iran och dess regionala ombud, sägs det. Världens värsta människoframkallade humanitära katastrof framställs alltså som en icke-namngiven ofrivillig följdskada – ”collateral damage”.
Jemen-krigsbildJemen
Ordet ”proxy”, ombud, åtföljt av etiketten ”inbördeskrig” mellan en ”internationellt erkänd regering” och ”iransk-stödd milis”, bortförklarar Saudiarabiens och Förenade Arabemiratens orättfärdiga, oprovocerade intervention i Jemen. En del rubriker och artiklar visar på slarvig journalistik och en tendens att tanklöst upprepa slitna taglines. Men det råder ingen tvekan om att en massa petrodollar som spenderas kring DuPont Circle skapar systematiskt en fabel som, för att motverka uppförstorat iranskt inflytande, ger absolution åt morden på och svälten av jemeniter som inte ens är ”shiamuslimer”.

Ett krig genom ombud (proxy war) är en sammandrabbning mellan motstridiga styrkor som inte engagerar sig direkt i strid. Det är snarare rivaler som beväpnar, tränar och hetsar tredje part i mindre länder för att de ska slåss mot varandra. De klassiska kalla krigsfallen var civila eller gränsöverskridande krig i Centralamerika och södra Afrika, där kommunistiska eller socialistiska styrkor kämpade mot USAs skyddslingar. I den stora motsättningen mellan stormakterna – Sovjetunionen och USA – låg slagfältet i den så kallade Tredje Världen. Vissa källor (som Wikipedia) karaktäriserar Korea- och Vietnamkrigen som ”proxy”-konflikter, eftersom USAs mål var att besegra kommunistiska ”proxies”, men dessa konflikter, uppkallade efter de platser där USA-styrkorna stred, kallas vanligen och helt korrekt direkta amerikanska interventioner eller insatser av amerikansk imperialism. Liksom mängder av amerikanska insatser under den bipolära eran, återspeglade de en hegemonisk uppmaning att isolera vänligt sinnade allierade från folkliga revolutioner, och att hålla beroende regimer kvar vid makten.

De amerikansk- och brittiskstödda saudiska och emiritiska dynastierna och deras inhyrda analytiker insisterar på att deras jemenitiska motståndare är ett ombud för det iranska revolutionsgardet. Slutsatsen blir att Gulfmonarkierna motsätter sig iranskt – eller shiamuslimskt – inflytande på halvön. Det är därför fyrtio månader av obeveklig bombning och blockad berättigas som självförsvar.
Jemen SalehSaleh
Detta är struntprat. Visst, Houthi-milis har i efterhand fått iranskt stöd – inte i deras flerfaldiga uppror mot Saleh-regeringen före 2011, men på senare tid. När de gick in i Sana 2014, med stöd från förrädaren Saleh och hans regementen, inledde de regelbundna flygningar till och från Teheran. Detta gjorde regeringarna i Saudiarabien och Emiraten rasande, och de beordrade bombningen av Sanaas landningsbanor och avstängning av flygplatsen på obestämd tid. Houthi-rebellerna anammade, mot all logik med tanke på de inhemska orsakerna till sitt missnöje, de iranska slagorden ”död åt Amerika, död åt Israel”. PressTV och andra iranska propagandakanaler hyllar Houthi-rebellernas sak.

Civila transporter och propaganda görs emellertid inte av ombud. Beviset för att Houthi-rebellerna mottar iranska vapen trots den hårda Saudi-ledda, USA-stödda luft- och havsblockaden är svagt. De robotar de avfyrar är lågteknologiska och föråldrade, mestadels kvarlevor från Sovjetiden. Iranier har inte filmats i Jemen. Rop om ”Iran-stödd”, blåser bara upp Teherans inflytande kraftigt, och även det är mer en självuppfyllande efterkonstruktion än casus belli. Det finns inga rimliga belägg för att Houthi-rebellerna tar order eller ens inspiration från Islamiska republiken. Två parenteser om detta: 1. Inte förrän nyligen har Irans imamer ens betraktat Jemens zayditer som shiamuslimer; 2. Det ”kalla kriget” mellan Teheran och Riyadh handlar lika mycket om republikansk kontra rojalistisk syn på en islamisk stat, eftersom det är en religiös konfrontation mellan islams två stora grenar.

Dessutom har den ”internationellt erkända regeringen” varit i bekväm exil i Riyadh sedan mars-april 2015. ”Internationellt erkänd” är en omskrivning av att Abdarrubuh Mansur Hadis s k regering – ofta porträtterad som en marionett – inte har något inhemskt mandat eller följare, bara Gulf-sponsorer. Dessa beskyddare, särskilt Saudiarabien, är välkända för att blanda sig i Jemens angelägenheter, mot folkliga rörelser och demokratiska impulser. Huset Saud stödde bland annat zayditerna mot republikanska officerare i norra Jemen under inbördeskriget 1962-1970. Då, och kanske nu, överskuggade rädslan för republikanismen all antipati mot zayditerna. Gulfpatriarkerna oroade sig för uppror i Nordafrika; massprotesterna i Jemen 2011 – som förresten leddes av kvinnor – skapade verklig panik i palatsen.
200px-Abd_Rabbuh_Mansur_Hadi_2013Hadi
Den farligaste aspekten på ”krig genom ombud mot Iranstödd milis” är att den drar uppmärksamhet ifrån obestridliga krigsförbrytelser. Den saudi-leda koalitionen gör nu framstötar mot den strategiska Röda havs-hamnen Hudaydah, som redan har varit ur bruk i tre år och är fortsatt ”ockuperad” av Houthi-rebellerna. (Hodeidah eller Al Hudaydah är den fjärde största staden i Jemen. Den har omkring 400 000 invånare ) Hudaydah-hamnen och Hudaydah-provinsen ligger längs Röda havet kustnära slätt som kallas Tihama. Tihamas befolkning, som ägnar sig åt fiske, boskapsskötsel, keramik- och korgtillverkning, och jordbrukarsamhällen som redan lidit oproportionerligt av Saudi-ledda bombningar och blockad, är mörkhyade jemeniter av arabiskt-afrikanskt ursprung. Andligen identifierar de sig med shafi-skolan inom sunni-islam. Socialt är de de fattigaste av de fattiga. Politiskt har de ingen sympati för Houthi-rebellerna, än mindre för Iran.

Offren för det kommande – eller pågående – angreppet är inte ”ombud för det iranska revolutionsgardet”. Barn svälter medan snuskigt rika monarkier attackerar dem med de mest avancerade vapen Storbritannien och USA har att sälja.

Några artiklar om Jemen på bloggen.
Sverige hjälper Förenade Arabemiraten att bomba fattiga Jemen
Destruktionen av Jemen
Två protestmöten vid riksdagen 1 mars: Stoppa svenska vapenexporten till Saudiarabien, Jemens slaktare!
Speech on Human Rights in Yemen at UN Human Rights Commission – Tal om Jemen i FN-organ
Stopp utsvältningen av Jemen. Häv blockaden nu!
Jemensolidaritet besöker UD
USA är djupt involverat i det brutala kriget i Jemen
SOS-Jemen 13/11
Twitterstorm mot folkmordet i Jemen: Svenska vapen troliga 14/11
Svenska vapen används i Saudiarabiens brutala krig i Jemen 10/19
Glenn Greenwald och Roland Hedayat om USA:s och UK:s aktiva deltagande i de saudiska krigsbrotten mot Jemens befolkning 10/19
Varför stödjer USA Saudiarabiens krig i Jemen? Pål Steigan 12/10
Destruktionen av Jemen 10/10 Roland Hedayat
Saudierna slaktar i Jemen med vapen och tystnad från Sverige och USA 10/4
Kungspudeln i Riyadh: Den förlorade utrikespolitiska oskulden. Roland Hedayat 28/4
Saudiaffären och Jemen – ett skamligt ettårsminne Roland Hedayat 24/3
USA djupt engagerat i det brutala kriget i Jemen 2/1
Jemen:Brutalt USA-stött krig dödar barn och skapar svält 21/8 2015
FN-sanktionerat folkmord i Jemen: Interventionen Roland Hedayat 24/7 2015
FN-sanktionerat folkmord i Jemen: Bakgrunden Roland Hedayat 23/7 2015
Protestera mot Saudiarabiens USA-stödda anfallskrig mot Jemen 17/5 2015
Saudiarabien anfaller Jemen med stöd av Obama, al-Qaida och ISIS 26/3 2015

intressant Andra om:
, , , , , , , ,


4 svar till “Slakten i Jemen är ingen proxykonflikt med Iran utan ett angreppskrig”

  1. Jag har kommenterat DN-artikeln under ”Ifrågasätt” med maximalt 1500 tecken.

    Ett krig genom ombud (proxy war) är en sammandrabbning mellan styrkor som inte engagerar sig direkt i strid. Beviset för att Houthi-rebellerna mottar iranska vapen trots den hårda Saudi-ledda, USA-stödda luft- och havsblockaden är svagt. De robotar de avfyrar är föråldrade. Däremot exporterar USA och Sverige stora mängder till angriparna. Belägg saknas för närvaro av iransk militär i Jemen, men visst iransk stöd kan inte uteslutas. Och förre presidenten Hadhi, som bor i angriparens huvudstad Riyad, representerar inte ”regeringen”. Hans mandatperiod hade gått ut då kriget började. En provisorisk regering av olika jemenitiska grupper finns sedan 2016 i Saa’na.

    Offren för angreppskriget är inte ”ombud för det iranska revolutionsgardet”. Barn svälter medan Jemen attackeras med de mest avancerade vapen Storbritannien och USA har att sälja.” Enligt en artikel i SvD 7/10 2014 av Diakonia är det sannolikt att vapen från Saab (Erieye) används i kriget. Under Trump har USA kraftigt ökat antalet bombningar i Jemen. Radioprogrammet Kaliber har talat med personer i Förenade Arabemiraten, som berättar att Luftfartsverkets personal dagligen hanterade militära flyg, bl.a. på väg till krigets Jemen. Ett problem är att FN:s Säkerhetsråds resolution 2216, 14/4 2015 (Ryssland lade ner sin röst) används som i strid med FN-stadgans principer om medlemsländernas suveränitet. Läs mer här http://jinge.se/allmant/slakten-i-jemen-ar-ingen-proxykonflikt-med-iran-utan-ett-angreppskrig.htm

  2. Jag har de senaste tva aren seglat forbi Jemen tva ganger. Det ar iranska krigsfartyg i omradet men aven fran en massa andra nationer. Jag kanner en contractor som jobbar i Jemen till och fran. Saudi och IS klassar jag som ett och detsamma.

    Haer aer en intressant artikel fran Independent: https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/isis-us-saudi-arabia-arms-fighters-jihadis-military-capability-enhanced-weapons-syria-terrorism-a8112076.html