Riksdagen och den personliga integriteten


Ända sedan det gamla Sovjetunionen försvann så har FRA oroat sig för hur det ska gå med spionverksamheten. Finns inget hot kvar så behövs ingen signalspaning.

Därför var terroristattacken mot World Trade Center en ren skänk från ovan sett ur FRA:s ögon, äntligen något att frukta, och sent omsider något att spana på. Saken blir inte sämre av det faktum att den tänka fienden är en massa skumma skäggiga typer i underliga mössor, ibland med turbaner men alltid försedda med kameler och kroksablar. I vart fall är det den bild som George W Bush falskeligen målat upp och som låg till grund för införandet av The Patriot Act.

Att regeringen Persson stod med mössan i hand och tjänstvilligt införde motsvarande lagstiftning i Sverige gör att vi idag kan fängsla varenda invandrare som sänder hem någon hundring för att hjälpa släkten i sina ursprungsländer. Och nu ska man kunna spionera hur man vill på alla dem som skickar e-post utomlands. Men det är inte bara e-post man spionerar på. Skriver jag ”Usama bin Laden” här på bloggen så vet jag att detta namn läses av drygt fem procent utländska besökare på hemsidan. Det blir i praktiken mellan 150 – 275 läsare dagligen, i genomsnitt men något säsongsberoende.

Och jag har inte bara skrivit om Usama, som för övrigt är död sedan många år, jag har skrivit om Hamas, Hezbollah, Muslimska brödraskapet och Iran. Om Palestina och Israels förnekade bomber, jag har skrivit om Hamas användande av raketer för beskjutande av Israel, om det idoga användandet av Kalasjnikovs och mängder av andra saker som kommer att generera träff i FRA:s datasystem.

AB: ”Fastnar information om en enskild person i FRA-nätet ska den förstöras. Det gäller inte om personen har betydelse för utredningen. Uppgifter som berör meddelarskyddet och efterforskningsförbudet ska alltid förstöras. Att allt går rätt till ska Försvarets underrättelsenämnd se till. Dessutom ska FRA:s eget ”integritetsskyddsråd” hålla koll så att ingenting otillåtet sker.

Vad är det då som fastnar i FRA:s signalspaningsnät? Vågar man i framtiden skriva om al-Qaida, bomber och granater i sina mejl? Det är svårt att veta säkert. Spaningen utgår från ett antal sökbegrepp som kan bestå av nummer, namn, sammansättningar av ord och av olika ”signaltekniska egenskaper”. Enligt FRA själva är det lite som att fiska: ”Man kan beskriva sökbegreppen som fiskekrokar som sänks ned i en flod. En del fiskar fastnar, men de allra flesta är otillåten fångst och fastnar inte utan försvinner för alltid med strömmen”, skriver man på hemsidan.”

När FRA sedan ser att ett IP-nummer från t.ex. Pakistan förekommer frekvent och läser om t.ex. terrorism, ja då rapporterar de givetvis vidare till andra myndigheter. Till dessa hör givetvis både Mossad, CIA eller annan underrättelse-
tjänst. Skriver jag ett mail till någon av dem jag kommunicerar med utomlands, så ramlar givetvis det mailet ut ur en skrivare på FRA om jag på något sätt berör den politiska situationen i stort eller enskilda frågor som rör Sverige eller situationen i Mellanöstern.

Det mesta är otillåten fångst säger FRA, och ger sken av att det ”försvinner för alltid med strömmen”. Man bortser då ifrån att man lagstiftningsvägen kommer att tvinga internetleverantörerna att spara all e-posttrafik i minst ett år.

Vi kan konstatera att Bodström och Persson sålde ut vår rätt till personlig integritet och att nu högerregeringen kommer att skriva under detta avtal. En del fiskar fastnar säger FRA, tyvärr stämmer inte det. Allt fastnar i det finmaskiga nätet och det blir dessutom kvar.

AB12 DN SvD1 SDS (c)

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]FRA, Integritet, Israel, Palestina, Mellanösternkonflikten. Al-Qaida, Usama bin Laden, Terrorism, Mänskliga rättigheter, Personlig integritet, Bodström, Persson, Högerregeringen, Federley, Spionage, Övervakning, Politik[/tags]

Twingly


8 svar till “Riksdagen och den personliga integriteten”

 1. ”Allt fastnar i det finmaskiga nätet och det blir dessutom kvar.”

  Sanning med modifikation.
  Dom som har nåt att dölja, döljer det givetvis. Det är ju busenkelt att gå runt.

  Det som fastnar är det som vi tror att vi inte behöver dölja. Dvs, det ”rena” mjölet.

 2. @Jesper: Sanning med modifikation. Dom som har nåt att dölja, döljer det givetvis. Det är ju busenkelt att gå runt.

  Jag har inte ens diskuterat något om dem som har något att dölja. Jag har inte heller skrivit något om möjligheterna att ”gå runt”.

  En underlig kommentar…

 3. Vi kan konstatera att Bodström och Persson sålde ut vår rätt till personlig integritet och att nu högerregeringen kommer att skriva under detta avtal.

  Nu har jag en fråga om hur det politiska systemet fungerar (jag hade säkert kunnat googla eller så borde jag ha lärt mig det i grundskolan men det är enklare att fråga).
  Om förra regeringen drog igång det här, måste sittande regeringen genomföra det eller hade de kunnat upphäva beslutet?
  Jag antar att det röstats igenom i riksdagen en gång redan så det är bara för Fredrik att ta fram pennan och skriva på eller har de ett val?

 4. @Marcus R:

  Bodström & Co bordlade frågan ett år pga att man nu var missnöjda med lagen. Det var iofs mest ett spel för gallerierna för riksdagen har majoritet för lagändringen. Sedan kan man ev hävda att lagen är ett grundlagsbrott kanske eftersom det i de mänskliga rättigheterna finns en stark skrivning om individens rätt till integritet. Men den största lustigheten är väl Fredric Federley som hävdade att han var emot den nya lagen. Nu kommer han att rösta för…

 5. Vi ses i interneringslägret, de har redan spikat ihop barrackerna åt oss. Det är inte första gången socialdemokrater, högerpartister, bondepartister och folkpartister banat vägen för att gömma undan oppositionella och avvikande åsiktsgrupperingar i någon skum avlägsen del av Sverige, och sysselsätta dem med mållösa arbetsuppgifter för att ta udden av fienden, självklart i strid med grundlag och mänskliga rättigheter.

 6. Det fanns under kriget ett väl dolt arbetsläger utanför Sveg, där trotsiga kommunister internerades. Henning Mankell har skrivit en bok om just detta.

 7. Stöd FRA! Avsluta alltid därför ditt mail med:

  ”Usama bin Laden, Hamas, Hezbollah, Muslimska brödraskapet och Iran. Palestina samt Israels fosforbomber.”

  Det gör jag i vart fall!

  …… Dem (FRA) ska väl också leva?……

 8. För vetskap om fler läger än så rekommenderas boken Hemmakriget av Karl Molin, en avhandling om denna suspekta historia från andra världskriget.