Nordic Battle Group i fara

Idag skriver Svenska Dagbladet att regeringens planer på en utlandsstyrka bestående av 2000 soldater är i fara på grund av Anders Borgs sparbeting.

SvD: ”Regeringens vallöfte om att fördubbla antalet soldater på fredsuppdrag utomlands är i fara. Finansministerns krav på en sänkt budget för försvaret rycker undan de pengar som skulle finansiera en utökad styrka.”

Dessutom skriver Mikael Holmström på SvD: ”Dessutom har Sverige inför EU åtagit sig att leda Nordic Battle Group med 1500 soldater både 2008 och 2011.”

Det är ett mycket märkligt sätt att uttrycka sig eftersom Nordic Battle Group huvudsakligen är en styrka bestående av svenska soldater med ett mindre inslag av norrmän, finnar och ester. Jag vet inte varför han inte skriver det, men uttrycket ”inför EU åtagit sig att leda” är klart missvisande. Tacka sjutton för att svenskar ska leda en svensk styrka. Tyvärr är det nog så att vi får förbereda oss på att det återigen blir någon amerikansk general som kommer att leda även NBG, precis som fallet är med den styrka vi har i Afghanistan.

Samtidigt kan jag inte hålla tillbaka min skadeglädje när jag ser hur SvD illustrerat sin artikel. Bilden förställer soldater som igår övade för att sändas till Afghanistan. I morse när jag bläddrade genom papperstidningen trodde jag att bildtexten ljög, och att det var hemvärnmän på bilderna. Farbrorn närmast kameran ser ut att vara i min ålder, cirka 60-plus vilket passar mer för hemvärnet än för en styrka som ska sändas för att döda talibaner.

Det är väl bra att politikerna inser att de får betydande rekryteringsproblem om de ska sända ut svenskar för att hjälpa USA med sitt ”Kriget mot Terrorismen”. Och det blir ju knappast bättre för var gång som George W Bush öppnar munnen, snarare precis tvärtom.

För inför ett tal för veteraner igår hävdade han enligt Ekot: ”– Som vi såg den elfte september så kan en fristad för terrorister på andra sidan jorden föra med sig död och förstörelse till våra gator och om vi som i Vietnam skulle dra oss tillbaka innan jobbet är klart kommer fienden att följa oss in i våra hem, sa George Bush…”

Ska man förstå Bushs tal så måste man lägga pannan i mycket djupa veck, och det blir inte begripligare för det. Tyvärr tror jag inte att bombliberalerna i Sverige förmår att ta till sig Bushs motsägelsefulla tal alldeles oavsett vad karlen säger. Han är god och alla muslimer onda, det är nog den mest rättvisa beskrivningen man kan få om man ska tro allt liberalerna och George W Bush säger.

Men nog tycker jag att det är trist att de ska sända hemvärnet till Afghanistan, eller hur?

Källor: SvD Ekot

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

[tags]Nordic Battle Broup, SvD, Anders Borg, Högerregeringen, Afghanistan, Bush, Kriget mot Terrorismen, Hemvärnet, Liberaler, Politik[/tags]