Män är Djur


Anna Dreber skriver idag på SvD:s ledarsida en artikel med rubriken – Varför finns det så mycket våldsamhet i människan?


Mänskligt beteende
har av naturliga skäl alltid intresserat forskare världen över. Och vad är väl mer naturligt än att gå till våra närmaste släktingar för att se om det finns paralleller värda att dra slutsatser av. Anna Dreber har inte undersökt aporna, men väl läst en bok författad av primatforskare.

SvD: ”Lite insikt får man av att läsa Demonic Males, skriven av primatologen Richard Wrangham tillsammans med vetenskapsjournlisten Dale Peterson (Mariner Books). När man läst klart boken är det svårt att inte tycka att män är djur.

Temat är evolutionär könsmaktsordning. Enligt boken har männens våldsamma tendenser selekterats fram av naturen i samspel med att kvinnor har föredragit män som bäst skyddar gruppen. Människan är inte ensam om denna utveckling. Krigförande schimpanser beter sig otäckt likt exempelvis Yanomamöfolket — ett Amazonfolk som antropologerna brukar beskriva som ovanligt våldsamt. Mer än en tredjedel av männen brukade dö i krigsföring. Det var ”evolutionärt lönsamt” att delta i dödandet, de män som deltog fick fler fruar och mer avkomma.”

Att ”farliga män” attraherar kvinnor är ett välkänt fenomen. Mördare får massor av beundrarpost till sig på de fängelser där de tillbringar sina dagar. Många är vi män som samtidigt konstaterat att kvinnor attraheras av ”beg. bilförsäljare”, män som är duktiga talare. Män som har makt utgör en ständig lockelse för det täcka könet, och alla dessa varianter kan vi sannolikt återföra till våra gener. Det har varit ändamålsenligt för artens fortbestånd.

På samma sätt förhåller det sig givetvis med mäns dragning till yngre kvinnor. En 23-åring betraktas med viss rätt som betydligt mer fertil, och därmed mer lockande, än en 50-åring. Ska generna spridas så är en 23-åringen givetvis att föredra framför en betydligt äldre kvinna, om hon ens kan bli gravid vid 50. Fast i dessa fall reagerar kvinnor ofta surt och talar om ”gubbsjuka”, trots att det är en genetiskt betingad reaktion.

En numera bortgången vän arbetade som veterinär. Han visste att berätta att en hingst som släpptes in i en hage med ett antal ston genast valde ut det yngsta stoet som sällskap. Så det finns många beteenden inom djurvärlden som är ägnade att väcka våra tankar och funderingar. Det betyder säkerligen att de flesta av oss kan instämma i Drebers konstaterande att – män är djur, liksom kvinnor.

Men varför en doktorandstuderande i nationalekonomi ska skriva om saken på SvD:s ledarsida begriper jag då rakt inte…

Anna Dreber på SvD:s ledarsida

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]Sex, Sexualitet, Gener, Arv och miljö, Djurvärlden, Primater, Anna Dreber, Politik[/tags]