Kemiska vapen i Syrien – igen!?


Massmedia rapporterade åter igår om anklagelser att Syriens regering använt kemiska vapen. Om detta stämmer vet inte jag, lika litet om sådana vapen alls använts. Jag vet inte heller om de i så fall använts av någon av de ibland sins emellanåt stridande rebllergrupperna, i så fall kanske någon av de som är asocierade till al-Qaida, som stärkts väsentligt till följda av den Syrienpolitik som sedan länge bedrfivits av USA & Co. Uppgifterna kommer samtidigt från flera olika källor, bl.a den Londonbaserade rebellorienterade Human Observatory Laboratory, med band till Storbritanniens regering. Syriens regering dementerar kategoriskt användning av sådana vapen och påpekar att beskyllningarna om användning kommer just som FN-observatörer landat i Damaskus för att undersöka om kemiska vapen använts. Om Syriens regering skulle vilja använda sådana vapen har de valt sämsta tänkbara tillfälle…, eller hur? Dessutom var FN-observatörerna inbjudna av Syriens regering

Belägg för detta saknas. Nu har FN-observatörerna direkt en uppgift att ta sig an. Det är tekniskt ganska enkelt att sprida nervgasen sarin – tvärtemot vad en expert sa i TV-Rapport igår. Händelsen i Tokyos tunnelbana för några år sedan visar detta. Vi stödjer krav på en oberoende utredning.

Aftonbladet skriver också idag ”En gasattack mitt framför vapeninspektörerna näsa vore i det närmaste en inbjudan från Assad till USA, Frankrike, Storbritannien med flera att sätta upp en flygförbudszon över Syrien och börja luftbomba syriska arméposteringar. ” Det låter cyniskt men den som har störst intresse av att Syrien använder kemiska vapen är oppositionen eftersom det kan tvinga fram ett internationellt ingripande och därmed stärka rebellernas segerchanser.”

Dagens Nyheter har på första sidan rubriken ”Attacken kan vara svåraste krigsförbrytelsen på 25 år” i ett läge då bevis saknas att en gasattack skett och att den utförts av den syriska regeringen. DN bortser från USA:s folkrättsvidriga angreppskrig mot Irak med 1 miljon dödade enligt vissa uppgifter, liksom från kriget mot Afghanistan och NATO-bombningarna mot Libyen långt utöver ett FN-mandat, som orsakat många tusen dödsfall. DN bortser från USA:s mycket sannolika användning av uranvapen och/eller smutsiga vapen i t.ex. Falluja, Irak. Utrikesminister Bildt betonar vid en intervju i morgonekot FN:s ansvar för Syrien, vilket i sig är bra – (men har aldrig kritiserat de just nämnda övergreppen av USA). I DN:s ledare ”Släpp fram inspektörerna” skriver man, liksom Aftonbladet, också ”Det skulle vara märkligt om al-Assad genomfört en så omfattande upptrappning av kriget bara ett par dagar efter att FN-inspektörer, ledda av svensken Åke Sellström, anlänt för att undersöka tre andra påstådda incidenter med senapsgas och sarin. Att använda stridsgas i Damaskusområdet vore också ytterst riskabelt eftersom vindar kan föra den även till regimtrogna stadsdelar.” Man skriver också ”Redan tidigare har underrättelse­tjänsterna i USA, Storbritannien, Frankrike och Israel sagt sig ha bevis för att stridsgas har satts in vid flera tillfällen i Syrien, om än i liten skala.” Men DN gör ingen kritisk granskning av dessa uppgifter och nämner inte alls den centrala FN-rapporten från i maj (se nedan).

Det är långtifrån första gången som Syriens regering beskylls för att ha använt sådana vapen. Det är okänt om Syriens regering förfogar över kemiska vapen, men det är väl känt att t.ex. USA har sådana vapen.

Bilden nedan ska vara från ett förråd av kemiska vapen som tillhör USA.

USA – förråd av kemiska vapen

1. Den ”starkaste”rapporten kommer från en FN-kommission i början av maj, som leddes av den kände domaren Carla Del Ponte i Internationella brottmålsdomstolen i Haag. Enligt rapporten fanns starka indikationer att rebeller i Syrien använt kemiska vapen.Den rapporten nämndes inte alls vid det långa nyhetsinslaget i TV Rapport om kemiska vapen.

Reuters skrev då: FN:s oberoende undersökningskommission om Syrien och mänskliga rättigheter har samlat vittnesmål från offer för Syriens inbördeskrig och medicinsk personal som indikerar att rebellstyrkorna har använt sarin nervgas, sa en av de ledande utredarna 5/5.
Obama hök untitled
”FN-kommissionen har inte bevis för att regeringsstyrkor har använt kemiska vapen som är förbjudna enligt folkrätten”, sade kommissionens ledamot Carla Del Ponte, känd som ledande åklagare vid Internationella brottmålsdomstolen, ICC.

”Våra utredare har varit i grannländerna och intervjuat offer, läkare och på fältsjukhus. Enligt deras rapport i förra veckan finns det starka, konkreta misstankar men ännu inte obestridligt bevis för användningen av sarin, utgående på det sätt som offren behandlades” sade Del Ponte sade i en intervju med schweizisk-italiensk TV.

”Detta var en användning av kemiska vapen av oppositionen, rebellerna, inte av de statliga syriska myndigheterna,” tillade hon.

2. 11/7 kunde jag rapportera att Ryssland uppger att det finns bevis för en projektil som träffar en nordlig syrisk by innehöll nervgasen sarin och var troligen akjuten av rebeller. Moskvas permanenta representant till FN sa till reportrar att man funnit detta vid en oberoende utredning begärd av Damaskus. Ryssland har raporterat detta till FN:s generalsekreterare. Händelsen i Khan al-Assal, utanför Aleppo, den 19 mars lämnade minst 27 döda och dussintals skadade. I maj uppgav FN:s människorättsråds oberoende internationella undersökningskommissionen att det fanns rimliga skäl att anta att ”begränsade mängder giftiga kemikalier” använts vid Khan al-Assal, samt i tre andra attacker.

3. Den 14:de februari 2013 publicerade jag här inlägget ”Syrien -brittiskt provokationsförsök läcker ut på internet (Britamgate)Phil. Vi har ett nytt erbjudande. Det handlar om Syrien igen. Qatarierna föreslår en attraktiv affär och svär på att idén är godkänd av Washington. Vi måste leverera CW (chemical weapons=kemiska vapen) till Homs, en sovjetisk G-granat (explosiv projektil fylld med gas) från Libyen som liknar dem som Assad bör ha. De vill att vi ska använda våra ukrainska personal som ska tala ryska och göra en videoinspelning. Ärligt talat tror jag inte det är en bra idé men de föreslagna beloppen är enorma. Din åsikt?”

4. Dagens Nyheter skrev 5/12 2012 ”USA överväger en militär intervention mot Syrien för att stoppa Syrien från att använda kemiska och biologiska vapen. En amerikansk underrättelserapport påstods visa att den syriska regimen misstänks ställa i ordning kemiska och biologiska vapen.” Liknande uttalande kommer från NATO:s generalsekreterare, enligt Reuters, CNN Al Jazeera (Qatar) och Haaretz (Israel).

5. Första rapporten kom i juli 2012. Se mitt blogginlägg från 26/7 förra året. Om man upprepar ett (falskt) påstående flera gånger tror alltfler att det är sant.

USA:s krigs- och spioneripresident Obama har flera gånger talat om att användningen av sådana vapen innebär att ”a red line” korsats, som skulle kunna motivera militära insatser av USA. Men han teg helt om detta då FN-kommissionens viktiga rapport kom – med starka indikationer på att rebeller använt kemiska vapen.

Jag vet inte om kemiska vapen använts, och i så fall av vem. Stödjer krav på oberoende undersökning. Men jag vet och har på denna blogg utresst att desinformation är en central del i USA:s pågående ”unconventional warfare” enligt USA-arméns handböcker.

Kanske har de upprepade påståendena att Syriens regering använt kemiska vapen som syfte att stärka ”rebeller” (med stort inslag av antidemokratiska och även al-Qadiaassocierade grupper) med vapen och därmed försvaga möjligheten till en fredlig lösning.

Trots olika uppfattningar hoppas jag de flesta kan enas om
1. Fredlig lösning av konflikten.
2. Nej till utländsk intervention.
3. Upphävda sanktioner.
4. Inget svenskt stöd för krig mot Syrien.
5. För ett fritt, enat och självständigt Syrien.
6. Låt det syriska folket bestämma sin framtid – inte al-Qadia eller USA.

Kampen mot terorrismen i världen förs främst i Syrien. Det är väl belagt att al-Qaidaassocierade al-Nosra-fronten är en stark, kanske den starkaste rebellgruppen i Syrien. Talibanerna har sänt dit hundratals man nyligen. Kampen mot terrorismen förs främst av den syriska regeringen. Vad gör då USA (och EU). Jo, man beslutar att officiellt sända mer vapen till rebeller i Syrien. Oavsett om de hamnar direkt i händerna på al-Nosra eller hos en annan rebellgrupp försvagar detta kampen mot terrorismen.

i Andra om: , , , ,,, , , , , , , al-Qadia, , , ,, , ,

DN 22/8 II Nyhetsbanken 22/8 Aftonbladet 22/8 DN 22/8 DN 21/8 DN:s huvudledare 22/8 Syriens regering kräver FN-utredningDN 11/7 BBC – Rebeller använder gas?Resuters – rebellerna använder gas? Oppositionsledare avgårDaily Star Homs Sveriges Radio International Syriensolidaritet France24Abna Daily StarSydöstran Björnbrum Sveriges Radio 17/6 Nyhetsbanken 17/6 Expressen 27/2 SvD gevärSvenska Freds SvT ambulanserNyhetsbanken V:s uttalande DN 7/3 Bilderblogg 5/3 SvD 7/3 Knut Lindelöfs blogg Karen Leukefeld i Junge Welt Sunday Times 3/3 NyhetsbankenBjörnbrum Foto-LasseTipping Point Moska-mötet DN 2/3 Globalresearch om John Kerry Intervju med Assad 3/3 i Sunday Times New York Times 26/2 SvD 28/2 NY Times 28/2 kl 9.30 DN Dagens Industri 26/2 Wall Street Journal 25/2Daily Star Carl Bildts bloggTrend Nyhetsbanken 25/2 Kildén & ÅsmanSKP-bloggen 26/2 GlobalresearchSvD Nyhetsbanken Björnbrum Läkartidningen kommentarer Läkartidningen Syrien-artikel VoltairenetNyhetsbanken DN 14/2 SVD 14/2 P Giraldi EU om Syrien 18/2 SvD Clark i Democracy Now Middle East Online 18/2 Reuters AB 10/2Expressen 11/2 DN 10/2 SvT Agenda 10/2 kl 21.15SvD Telegraph Guardian Croneman NY Times DN 7/2SvD 9/2 Unconventional warfare dokument UW dokumentDN 22/1 Nyhetsbanken FIB-KulturfrontFIB-Kulturfront Profil Online DN 24/1 BjörnbrumYazbek DN 3/1 Veterans for Peace 19/12 Veterans for peace om Syrien Carla Stea i Globalresearch Hela pingstenSKP-blogg -uttlande från Syriens kommunistparti 5/1 Tarpleys artikel Pepe Escobars artikel Agrab Aron Lunds artikel på engelska USA-bloggen DN 25/12Björnbrum 23/12 SKP-bloggen DOHA-protokollet DN 26/12 SvD 25/12 SvD Clearinghouse SvD 20/12 ClearinghouseSvD 20/12 DN 20/12 SvT 20/12 FIB-KulturfrontCornucopia DN 16/12SvD 16/12 Michel Chossudovsky 14/12SvD II 14/12 Pakistan Observer 16/12 SvD 16/12 SvD 14/12 AB 14/12 Kommunisternas blogg 13/12New York Times 13/12 SvD 16/12 Russia Today 6/12 Turkish Weekly Syrian Perspective DN 11/12 SvD 12/12 Independent USA-bloggen 8 dagar8 dagar 11/12 Globalresearch 8/12 Proletären Flamman 28/11 FredsinitiativetPepprat och Rödgrönt DN 5/12 SvD 5/12 Worldcrunch Russia Today 3/12 Replik i AB 3/12 Einarsprachenvaria Aftonbladet 30/11 Anders Svenssons blogg Ulf Gudmundsson ledare i SvD 1/12 Hogrelius tankar Erik Weimans blogg DN 1/12Bilderblogg M Omars blogg Åtta dagar. Stefan Lindgren Röda Malmö USA-bloggen Björnbrum SvT om al-Qaida-svenskar Nyhetsbanken Sunday Express 19/11 New York Times 16/11 Folket i Bild Kulturfront Mohamed Omars tal på hans blogg Syriensolidaritets hemsida Stefan Lindgrens blogg New York Times 31/10 Washington Post 1/11 Bill Auken Countercurrents 2/10 Konflikt 27/10 S Hersh i The New Yorker 2007 Aftonbladet – Bildts strategiråd FolkrättsbevakningenDN 12/10Anförande av Rysslands ambassadör

Reuters 5/5 War is a crime -blogg DN 5/5 Russia Today NY Times SvD 6/5 SvD 2 6/5 Aftonbladet DN 6/5

  12 comments for “Kemiska vapen i Syrien – igen!?

 1. Gösta Lilja
  22 augusti, 2013 at 14:50

  Sanningen är väl den att de här fastrostade vindflöjlarna i våra massmedier alltid pekar åt samma håll oavsett varifrån vinden blåser. När väst så småningom får i uppdrag att bygga upp ruinhögarna med hjälp av påtvingade nödlån från från IMF så har den ”fria” världen berikats med ännu en förslavad och bankrutt nation vars ofödda medborgare ska betala räkningar och räntor i generationer framåt. Internt här i väst räcker det numera med skrämselpropaganda när den ekonomiska kannibalismen äter sig själv, som i fallet Cypern.
  Och när presidenter och bankirer, med tillhörande atomsopor, lyckats skapa några terrorister är ju sanningen den att det här i väst dör långt fler människor efter fall från köksstolar än efter muslimska terrorhandlingar. Och bistick ska vi inte tala om.

 2. 22 augusti, 2013 at 15:33

  Jag vill gärna återge en rapport från Russia Today som publiceras i Nyhetsbanken (www.nyhetsbanken.se)

  ”Den syriska regeringen har lovat att samarbete fullt ut med FN-inspektörerna efter oppositionens rapporter om en kemisk attack på onsdagen öster om Damaskus, meddelade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

  De syriska myndigheterna kommer att ge allt stöd som behövs för utredningen, sade han i en rapport på Russia Today.

  När det gäller den internationella undersökningskommissionen om användning av massförstörelsevapen i vissa områden i Syrien, framhöll informationsminister al-Zoubi igår att det är Syrien som uppmanat FN att utreda användningen av kemiska vapen i Khan al-Assal-område i Aleppo och kommissionen kommer att undersöka i tre platser, inklusive Khan al-Assal, och kommer att avsluta arbetet inom två veckor.

  Han tillade att Syrien har tydliga bevis på att väpnade terroristgrupper använt kemiska vapen genom ögonvittnen och jord- och luftprover. Tidigare har även den internationella domaren Carla del Ponte, som lett en FN-utredning, funnit sådana uppgifter trovärdiga.”

 3. Gunnar
  22 augusti, 2013 at 17:01

  Nu verkar det ju som att det är ”the real deal” denna gång. Symtom stämmer bra och är antalet korrekt så är det också i linje med ett nervgasanfall. Den här gången torde det vara ”lätt” för regimen att bevisa att det inte var dom. Släpp in inspektörerna asap. Enstaka granat lär det inte handla om här. Sarin tillhör de mer flyktiga nervgaserna så det behövs ett gäng projektiler för att få full effekt på ett så stort antal.
  Bra att regimen ger fullt städ, Hade varit bra om Kina och Ryssland hade gjort det i säkerhetsrådet också.

 4. Ulla Johansson
  22 augusti, 2013 at 18:47

  En så klar och bra kommentar från Gösta Lilja! Jag har försökt ”läsa på” om gasattackerna ute på nätet och de flesta skribenter betonar – precis som Russia To-day – att DEN SYRISKA REGERINGEN inbjudit FN-inspektörerna som skall undersöka tidigare påstådda gasattacker. Det är ju knappast troligt att Syriens regering startar gasattacker rakt under FN-inspektörernas ögon. En så ovanligt dum lögn! Riktad mot Syrien och Syriens ledning. Dessutom finns uppgifter att de foton som uppges visa offren för gasattacken har ett tidigare datum än de påstådda händelserna. Tillverkade någon annanstans? Samma sorts förfalskningar som så flitigt användes vid anfallet på Libyen? – I Asia Times läste jag en artikel kring Syrien och ”gasattackerna” (artikelförfattare M.K. Bhadrukumar) som jag varmt rekommenderar. Kan tyvärr inte hjälpa till med länk – våra datorer i Göteborg fungerar just nu bara till hälften. – Bhadrukumars skärpta analys som kontrast till svenska Aftonbladets skrikande rubriker ”Syftet var förintelse”. Hur okunniga är svenska journalister? Okunniga, eller ljuger de medvetet? Wolfgang Hansson (AB) låtsas var objektiv utan att lyckas. Kallar Syriens regering – som alltid – för ”regimen”. Trampar på
  i det vanlig propagandaspåret. Aftonbladets och alla svenska medias linje (USA:s).
  Ulla Johansson

  • Chris
   23 augusti, 2013 at 13:57

   Konstigt att kommunister så ofta håller makthavare som upprepade gånger kränker både folkrätt och mänskliga rättigheter, Världen stora bov enligt er är USA och Israel., jag tycker inte alls de är felfria, men var jag tvungen att välja land att bo i skulle jag välja nåt av dem före kommunist och arabiska diktaturer. Men enligt er får de indirekt skulden till allt elände som sker i världen. Det Syriens folk ( och många fler kommunist- och arabstater) behöver är demokrati, att att uttrycka sig fritt och få leva fred, vilket knappas Assad kommer ge dem, eller vad tror ni?
   Men detta inlägg kommer väl inte publiceras på denna blogg då ni censurerar inlägg från människor med annan världsbild. Tänk alla ni som skriver här och driver bloggar får göra det fritt, men i många av de länder ni framhåller skulle det aldrig gå. Men i Västvärlden är ordet fritt..

   • 23 augusti, 2013 at 15:37

    Det är väl belagt att USA mer än någon annan stat genomfört eller stött statskupper som störtat demokratiska regeringar. Upprepningar finns på tidigare blogginlägg. Mig veterligen finns det inte och har aldrig funnits några ”kommunistiska” stater, däremot en del som kallat sig för socialistiska. Syriens regering har antagit en ny grundlag som innebär att antalet politiska partier ökat. Vid senaste valet deltog 7-8 (ungefär lika många som i Sverige), och Baathpartiet fick 53 % av rösterna. Val, bl.a presidentval, är utannonserade till nästa år. Hur det blir får vi se. Valen i t.ex. USA är så bristfälliga att förre USA-presidenten Carter menar att USA knappast är en demokrati. Se tidigare inlägget ”Dollarocracy”.

    Själv är jag mycket kritisk till USA:s odemokratiska politik, samtidigt som jag ofta varit i USA och har släkt och vänner där.

   • 23 augusti, 2013 at 15:44

    Här litet mer om USA:s underminering av demokratin:
    Utrikespolitiskt har USA tydligt visat att landet inte är för demokrati. Man kan kritisera och angripa diktaturer som står självständiga i förhållande till USA, som Irak, Libyen och Syrien men inte andra (Egypten, Tunisien, Bahrain, Saudiarabien, Pinochets Chile och alla de militärdiktaturer som USA stött/etablerat i Sydamerika och även i Sydostasien.) Några demokratiskt valda regeringar som USA störtat i statskupper.
    -Mossadeq i Iran 1953;
    -Arbenz i Guatemala 1954;
    -Sukarno i Indonesien 1965;
    -Allende i Chile 1973;
    -Sihanouk i Kambodja 1970
    -USA invaderar militärt och störtar den demokratiska Bishopregeringen i Grenada 1983;
    -USA understödjer statskupp en i Venezuela 2002, och erkänner, omedelbart och officiellt, kuppmakarna som de nya representanterna för landet. Problemet för USA var att kuppen misslyckades;
    -Den folkvalde presidenten Aristide kidnappas i Haitia av USA 2004 och skickas till Afrika. En statskupp genomförs, med USA:s stöd och många Aristide-anhängare mördas eller fängslas.
    -Zelaya i Honduras 2009 (?)

   • Gösta Lilja
    24 augusti, 2013 at 09:13

    Chris, Du skriver om yttrandefrihet och att censur inte förekommer här i väst. För egen del har jag för länge sedan slutat räkna alla insändare och debattinlägg som hamnat i redaktionernas papperskorgar. Varför publicerades inte mina inlägg? Kan det bero på att jag alltid påtalat att vi som lever idag måste engagera oss mer i människor i läger öppnade 1948 även om det inkräktar på vår omsorg av minnet efter människor som dog i läger stängda 1945. En rimlig hållning, fullt värdig att publicera tycker jag .
    Jag har också ett antal gånger försökt framföra en ursäkt till det palestinska folket för mitt eget ofrivilliga deltagande i det största kollektiva brott som begåtts i mänsklighetens historia, men icke.

    En ljusning kunde anas när Göran Persson förstörde fullt fungerande samhällsnyttiga institutioner och i stället satsade pengar i ett nytt institut som i ett historiskt ljus skulle uppmärksamma vår tids folkrättsproblem. Palestiniernas situation uppmärksammades tyvärr inte av det nya institutet och har,så vitt jag vet, intill denna dag inte uppmärksammats i den statliga myndighetens propåer. Ursäkta utvikningen från ämnet.

    • 24 augusti, 2013 at 09:41

     Jag har erfarenhet av att väl skrivna, väl underbyggda artiklar om Syrien avvisas av DN Debatt och andra stora massmedia, medan jag tidigare om åren kunnat publicera flera artiklar om alkoholpolitik på DN Debatt, som inte var bättre eller mer angelägna.

     Det handlar om en likritning av massmedia, en anslutning av den dominerande ideologin. Jag har nyligen behandlat detta i tre inlägg på bloggen om ”Massmediabilden”, och bl.a replierat på andras arbeten, som Herman & Chomsky samt anfört exempel.

     Ägandet till dominerande massmedia har koncentretats i vår monopolkapitalistiska värld.

     Trots skillnader, kan man associera till:

     ”Det är en skam, det är en fläck på Sveriges baner att medborgarrätt heter pengar…” skrev Heidenstam i sin Medborgarsång.

     Byt ut ”medborgarrätt” till ”kontroll över yttranden till medborgarna och fundera på likheter och skillnader!

 5. Pingback: 22 aug | Syrien

Comments are closed.