Hur försvåra för FRA?


Idag börjar jag faktiskt tro på att partiernas ungdomspolitiker kommer våga sätta ner foten i stället för att rösta igenom en idiotlag, osvuret är bäst men hoppet är det sista som överger människan.

Men finns då en plan B? Nej, det tror jag inte. Möjligen skulle alla övergå till att kryptera e-post med PGP, det skulle vara en möjlig åtgärd eftersom PGP finns till alla operativsystem vare du kör MAC, Linux eller Windows. De flesta större e-postprogram har möjlighet att inbyggt köra PGP automatiskt, det är inte heller särskilt svårt att installera. Väljer du dessutom ett lösenord som är 25 tecken långt som exempelvis raden: ”ighY/&%%59#,kyYÖ7$94DRT2” så försvårar du garanterat för sådana som vill läsa ditt meddelande.

Det finns dock ett par svagheter i detta resonemang. Det förutsätter att de som du normalt växlar e-brev med har programmet installerat, och det förutsätter också att PGP inte är knäckt vilket vi inte vet om det är eller inte. Men även om det skulle vara knäckt så går det åt en hiskelig massa datorkraft för att dekryptera meddelandet. Vill man dessutom förvissa sig om att kunna meddela sig med varandra utan insyn så kan man förstås förstärka PGP med ytterligare kryptering.

En av finesserna med det är att FRA kommer att intressera sig för sådant som är krypterat. Men eftersom praktiskt taget allt är krypterat för att försvåra för FRA så hittar de ingen brottsling den vägen. Nackdelen kan ju vara att det faktiskt är du själv som slänger dina surt förvärvade skattepengar i sjön, men det kan vi kanske strunta i eftersom det är för en god sak.

En annan sak som vore lämplig är om någon duktig programmerare gjorde en plugin som lade in ett slumpvis antal ord i varje e-postmeddelande. Står det Kalasjnikov, Bomb eller TPT och annat som triggar FRA:s sökspindlar så faller givetvis ett sådant meddelande ut för manuell granskning. Det innebär samma sak som i exemplet ovan och det är, som jag skrev tidigare i.s.f. för en god sak.

Det kan finnas andra idéer om hur man ska bete sig för att göra livet till ett helvete för en organisation vars huvudsyfte är att spionera på oskyldiga människor, kom gärna med egna förslag.


Ett faktum är att de ungdomspolitiker som röstar för denna tvångslag kommer att få svårt att bli omvalda. Jag ger mig sjutton på att deras namn kommer att mångfaldigas på alla bloggar på tisdag kväll, eller så blir det exakt så men så blir de istället omvalda som folkhjältar. Om de går emot partilinjen och röstar nej till lagen så kommer t.o.m. undertecknad att publicera bilder på hjältarna och länka till deras hemsidor. Och det vet alla som läser här att det vore något extraordinärt. Länka till högerpolitiker…

Nu ska jag installera PGP igen och jag återkommer under dagen med tips om var/hur du laddar ner programmet.

HD SDS123 Dagen DN1 SvD12 Svensson it

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]FRA, Integritet, Israel, Palestina, Mellanösternkonflikten. Al-Qaida, Usama bin Laden, Terrorism, Mänskliga rättigheter, Personlig integritet, Bodström, Persson, Högerregeringen, Federley, Spionage, Övervakning, Politik, PGP, Ungdomspolitiker, Ärlighet, Principer, Kryptering, Heder, Försvaret, SÄPO, Polisen, DDR, Stazi, KGB, CIA, Underrättelsetjänst, Bloggar, Bloggosfären[/tags]


45 svar till “Hur försvåra för FRA?”

 1. Problemet är att det räcker med att ha loggat att kommunikationen uppstått överhuvudtaget för att det skall vara integritetskränkande. Inga PGP-krypterade meddelande kan någonsin dölja att kommunikationen funnits. Roligt att få ett felaktigt slaget nummer från Pakistan… Möjligtvis att Tor och andra darknets fungerar, men det går f*rbannat slött bara… :o(

  //Zac

 2. En regering som är rädd för sitt folk är en farlig regering!

 3. Men var ska Google ställa dessa servrar som DN skrev om? Våra grannländer har ju redan genomfört den här lagändringen som gör det tillåtet för dem att lyssna på kabelburentrafik, så alternativet kommer väl istället att bli att FRA får köpa in materialet från ett grannland och det för skattemedel.

  Ställ dem i USA eller Storbritannien så blir det tryggt för Google :)

  Den här debatten har ju snedvridits något ofantligt den senaste veckan och folk verkar tro att det är deras epost som är intressant för Sveriges underrättelsetjänst.

  Det är klart, är personerna aktuella för FRA:s spaningsverksamhet i dag så kommer de nog att granskas i morgon också. Och i övermorgon.

 4. TOR och darknets såsom Freenet (http://freenetproject.org) går slött för att det inte är så många anslutna idag. Om lagen skulle gå igenom skulle det dels mångfaldiga antalet användare av GPG/PGP, men också av Freenet och TOR.

  Freenet är ett krypterat, anonymiserat, distribuerat darknet utan central punkt. Ett nät i nätet. Om det skulle bli 100 000 användare av det i Sverige skulle förmodligen hastigheten mångfaldigas och överföringen skulle gå i acceptabel hastighet, trots krypteringen av trafiken. Då man endast ansluter till datorer vars innehavare man litar på, och de i sin tur gör samma sak, kommer trafiken ta korta vägar och hastigheten kommer att stiga.

  En fördel med Freenet är att ursprunget till trafiken ska gå att förneka. Om en av dina peers/noder avlyssnar trafiken, kan den inte avgöra om den kommer från dig eller från en dator som är ansluten till dig. Plausible deniability, helt enkelt.

  Freenet fungerar genom Small World-fenomenet utarbetat av Stanley Milgram. Det går ut på att alla människor känner alla i sju led. Genom detta så går det att via smågrupper koppla ihop hela landet/världen, eftersom alla medlemmar har var sitt kontaktnät.

 5. Jag diggar iden att lägga CCa FRA med all ens egen mailtrafik. Men jag tänker att allla som röstar för denna lägen också borde få en kopia om dom nu så gärna vill läsa ens epost. Tänk dig tanken att Federley får 600 000 mail som man måste sålla i varje dag. Han kommer ju inte kunna jobba. Lägger vi dessutom till alla rosenbads adresser. Samt alla anställda på både FRA och regeringskansliet. Det kan ju bli hur kul som helst. Snacka om civil olydnad 2.0.

 6. @Sebastian Bay:

  Underbar idé!

  Men man får väl se till att ha en plugin som slumpar fram fem adresser att kopiera till bara. Skulle var och en lägga till 500 så skulle alla ISP omedelbart kunna klippa sådana mail. Men fem slumpade är svårare att filtrera. Säg att 10 000 anammar idén så innebär det att mailservers på berörda knutpunkter lastas ordentligt, samt att e-post förstörs för dem som beslutat om tvångsmedel. :-)

 7. En kul variant är att köra PGP-kryptering i lager, där nyckellängden ökar steg för steg inåt, man börjar med beskedliga 256 bitar ytterst, påföljande lager 384, därefter 512, 768, 1024, 1544, 2048 osv.

  Samma princip som för ryska gummor, vill man vara extra svår kan man göra fler manipuleringar av varje råtextlager genom att stuva om innehållet efter något i förväg överenskommet mönster.

  Självklart kommer en resursstark antagonist att knäcka saker förr eller senare, men det kommer garanterat ha förbrukat både cpu-timmar och väggklocka.

 8. Ganska kul idé, men jag tror jag inte vill överskrida brandbredden på mitt Loopiakonto… möjligtvis hos Gmail :) …vadå postar kommentarer för snabbt!?? :D

 9. På din beskrivning av PGP låter det som att du har missat några väsentligheter i hur det fungerar.

  Eftersom lösenordet används för att få låsa upp nyckeln i en tvålagerskryptering så påverkar inte längden av ditt lösenord säkerheten hos ditt krypterade email. Lösenordet skyddar mot det tänkta fall att någon stjäl din nyckel, inte något annat.

  Var försiktig med påståenden om att man kan ”förstärka” PGPs säkerhet på olika sätt. Det är långt ifrån säkert att ytterligare kryptering skulle hjälpa. Skulle dock PGP bli knäckt är ditt påstående att det ändå skulle gå åt ”hiskelig massa datorkraft” till att knäcka meddelanden lite förvirrande. Du borde nog förklara bättre vad du menar. Vi kan vara ganska säkra på att PGP använt på rätt sätt är säkert.

  Blingbling: Det du beskriver än en typ av kryptering, och inte en särskilt lämplig sådan. Hade det varit en bra idé hade algoritmerna fungerat precis så. Det är mycket kompetenta matematiker bakom alltsammans. Även en ”resursstark” antagonist knäcker fortfarande inte de stora nycklarna utan helt andra typer av attacker.

 10. Men även om det skulle vara knäckt så går det åt en hiskelig massa datorkraft för att dekryptera meddelandet.

  Nja, är det knäckt går det väl inte åt så mycket mer datorkraft än när du själv sänder och tar emot meddelanden? Multiplicerat med X antal mail förstås.

  Att lägga in en massa ord i sina mail som deras system ska reagera på tycker jag bara är lite barnsligt. Man behöver inte ge dem en anledning att kolla upp personer i onödan (tänk på att de isåfall troligtivs kollar upp både dig och den du skickar till).

  Sebastian Bays förslag tyckte jag var lysande däremot.

 11. Ack, vart är preview funktionen… jag glömde ett / i mitt förra meddelande!

 12. Det vore nåt med en plugin som slumpar fram adresser.
  Men vad det här visar på också det är det tjänstemannastyrda sverige. FRA,s topp sitter skyddat och bara förväntar sig att politikerna uppfyller deras krav. Vi måste få en hårdare politisk styrning av topptjänstemännen och de ska vara möjligt att göra sig av med dem på ett helt annat sätt. Det kanske ska till och med vara så att ledningen ska bestå av politiker som kan röstas bort. Det skulle förstärka det demokratiska inflytande och minska tjänstemännens.

 13. Alla URL:s kommer att snappas upp, inklusive google-sökord. Jag känner inte till någon mjukvara som kan förhindra det idag. Möjligtvis en TOR-server i ett säkert land, men det försämrar bandbredden mycket.

  Kommer FRA:s kopiering av trafiken skapa lagg?

 14. @Marcus R: Ack, vart är preview funktionen…

  Jag ska försöka fixa in den igen, det var ngn plugin som bråkade förut…

 15. GnuPG, en open source-variant till det mer kommersialiserade PGP, men som funkar med och som PGP, finns för Windows Vista – på följande länk dessutom med grafiskt lättanvänt gränssnitt > http://www.gpg4win.org. På GnuPG:s hemsida finns även info om program som man kan köra GnuPG med på Mac och Linux. När det var rättegång mot djurrättsorganisationen SHAC i USA, så spenderade FBI ett par hundratusen dollar tror jag på att dekryptera hårddiskar som använder PGP Disk, men de gick inte att få upp. Däremot så har det funnits info om att polis installerat program på ens dator som gjort att de fått reda på alla tangenttryckningar man gör, och således får tag i ens lösenord också.

 16. Lite fler förslag:
  Om alla installerar enkla program som slumvis skickar mail till slumpvis valda mottagare så blir det väldigt svårt för FRA att få reda på vilka mail som är relevanta. Adresserna plockar man bara från de spam-mail man får. Sedan gäller det att kryptera mailen, gärna med så många olika algoritmer som möjligt. Som tidaigare skrivits, se till att ha med så många ”farliga” nyckelord som möjligt (blow up, spängdeg, namn på politiker osv). Skriv gärna på olika språk. Allt detta skulle kunna gå per automatik om nån orkar skriva ihop lämplig programvara.
  Om väldigt många gör detta kommer trafiken snabbt att bli så svår att hantera att FRA tvingas ge upp.

 17. Propositionen har två stora fel.

  1.) Den utgår ifrån att signalspaning är oumbärligt och av avgörande betydelse. Den senaste tiden visar på motsatsen. Övertron på signalspaning var en absolut bidragande anledning till såväl Pearl Harbor (Läs utredningen av Wholstetter) såväl som 11 september (läs 9/11 kommissionens rapport). Sverige är på väg åt samma håll. Terroristerna kommer inte att åka fast samtidigt som människors personliga integritet kränks i betydande proportioner.
  Notera att den amerikanska motsvarigheten till FRA (NSA) inte lyckades undvika vare sig 9/11, ambassadbombningarna eller attacken mot USS Cole mha. signalspaning trots att NSA förfogar över 30 000 anställda med en budget på över 40 miljarder kronor. Terroristerna vet att NSA övervakar dom och väljer därför andra vägar. 11 sept. terroristerna sparade t.ex. alla sin epost i samma “utkast” folder på ett hotmailkonto för att undvika att den skickades mellan dom. Betydelsen av signalspaning är grovt överskattad.

  2.) Lagförslaget är oerhört svagt vad gäller kontroll av hur FRA skulle sköta signalspaningen. Tidigare erfarenheter från USA visar hur svårt detta är beträffande signalspaning, samt vilka oerhörda resurser en sådan övervakning av övervakarna kräver för att vara effektiv. Sverige har ingen myndighet eller organisation som idag skulle klara en sådan övervakning av FRA det är min bestämda övertygelse. Både SUND och speciellt så FUN (som enligt förslaget skall sköta övervakningen) är inte bara gravt underbemannade, de saknar också all den kompetens som skulle krävas för den övervakning av FRA som lagförslaget kräver. FUN är precis så roligt som det låter. 6 ledamöter och 1 sekreterare. Det gör iaf. inte mig trygg. Möjligtvis skulle Datainspektionen klara av det, de har å andra sidan ingen omfattande erfarenhet av underrättelsefrågor. Detta måste utredas innan något beslut kan tas.

  FRA bör få möjlighet att spana i kabeltrafik. Men nuvarande lagförslag är undermåligt på alla sätt och utmanar den personliga integriteten, rättssäkerhet samt medborgerliga fri och rättigheter så ett sätt som aldrig tidigare skett i Sverige. På flera sätt kan man säga att flera av demokratins grundpelare kommer att undermineras med detta förslag. Sverige måste kunna garantera sin säkerhet – men medborgarna måste också vetat att deras säkerhet garanteras. Nuvarande lagförslag räcker inte till för att säkerställa detta.

 18. Jag skulle vilja veta vilka operatörer som tänker agera på så sätt att FRA-övervakningen försvåras?

  Telia och Google vill inte ha servrar i Sverige. Vad innebär det för konsumenten/svenska invånaren?

 19. @Sebastian

  1. Arbetar du på FMV, KBM eller sitter du i regeringen? Bara undrar eftersom du verkar veta att inte FRA:s rapporter har lett till något bra?
  Det är väl klart att inte alla terrorister åker fast bara för att FRA får rätt att lyssna på kabeltrafiken, men frågan är väl istället om vi över huvud taget ska ha en underrättelsetjänst i Sverige? 98% av trafiken går tydligen genom kabel i dagsläget och man ska nog fundera på om FRA:s mandat är korrekt utformat om inte denna lagändring går igenom.

  (har inte läst 9/11-kommissionens rapport så du får gärna sammanfatta den här ”övertron på signalspaning” som rapporten beskrev)

  2. Ja du kanske har rätt att lagförlslaget är luddigt skrivet avseende extern kontroll m.m., men sanningen är väl också den att det nu äntligen kommer att bli någon form av strukturerad kontroll av myndigheten till skillnad från nu.
  Jag skulle nog vilja påstå att kontrollen blir oerhört mycket bättre av FRAs verksamhet än i nuläget. Syns väl inte minst på den olagliga datalagringen de beskylls för i DN.

 20. Varför hålla på med PGP när det finns SSL stöd direkt i SMTP protokollet?

  Det är bara och se till så att man använder sig av en SMTP server som kör SSL direkt så har man löst problemet, detta förutsätter förstås att mottagande system inte skickar mailet vidare via vanlig SMTP.
  Fler och företag kör SMTPS.

  En tyngre SSL kryptering direkt på kommunikationen och ”dom andra” får lite att göra.

  /P

 21. Sebastain, 5668 & Martin G…

  Skönt att höra att det finns fler som inte är ”fullständigt” hjärntvättade av den sk. oberoende och objektiva rapporteringen i media, läs DN och SvD, eller de bloggare, Ungdomsförbund och ”förstå-sig-på:are” som härjar på nätet.

  Håller med om att lagen bör genomdrivas baserat på hur kommunikationsmiljön har förändrat förutsättningen för signalspaningen. Om jag inte har helt fel för mig skall lagen, om den antas, revideras under 2010 eller 2011. Nån typ checkpoint? Jag tycker det helt enkelt är bättre med en kontrollerad myndighet som utövar det de behöver i den miljö de behöver. Och kontrollen blir nu lagstadgad, som jag tolkar lagförslaget.
  Har ingen inblick hurvida SUND/FUN är underbemannade.

  Tycker dessutom att diskissionen om FRAs möjlihgheter till avlyssning är fruktad sned-vriden och dessutom behäftad med så många sak-fel så man blir bara less att lyssna på dessa fånar. Läser man lagförslaget och höll sig informerad redan under förra årets debatt i denna fråga, så kunde man i en allmän utfrågning i försvarsutskotett(?; Kommer inte riktigt ihåg var) inse att myndighetens hela budget skulle försvinna på 13-15 minuter under förutsättning att en fiber (kommer inte ihåg vilken typ) skulle avlyssnas och all information lagras. ”Avlyssningen av hela svenska folket” lär ju vara en omöjlig uppgift – milt sagt.

  Dessutom har jag svårt att förstå hur ett lagförslag som Sossarna initierat tillsammans med den dåvaranade opositionen, nu bara lämnas åt sitt öde, bara för att de inte sitter i regeringsposition mera…

  Gällande dagens ”spaning” på nätet, så finns det ju två sidor.
  1. Jag är fullständigt övertygad om att min internet-trafik passerar motsvarande filter i andra länder som har denna typ spaning styrd i sin lag. Dock kommer här en kommentar som jag vet att inte många skriver under – Jag har inget att dölja, så varför bry sig…?. Vill jag dölja trafiken, så får jag väl använda de medel som finns och nämns i vissa mer eller mindre absurda inlägg i denna tråd. Jag är övertygad att om någon vill eller kan knäcka några av de algorithmer som används i ex. SSL, så kommer ”de” att kunna läsa min infromation i alla fall. Samma gäller pgp… Föredrar nog isåfall en anonymitetstjänst ;)
  2. Den komersiella spaningen av internet har dessutom pågått sedan det blev intressant med reklam i detta media. Och, som ni mycket riktigt påpekar, goggle-analytics, googlesyndication, adtome.com, research-int.se, sifomedia – summerat en trave med svenska och internationella aktörer av olika storlekar, har redan koll på vart, nästan, alla surfar, vad personer har för åsikter, hur de agerar etc.
  Vi privatpersoner har varit utsatta för denna typ av ”åsikts-registrering” sedan internet blev ”publikt” under början av 90-talet, om man nu skall jämföra något med ex. IB-affären.
  Men detta har man inga som helst problem med, vare sig bloggare eller de öppna media på nätet, för här vill man bara servera den bästa reklamen för dig som surfare eller bara spåra vilka konkurerande web-siter (sajter är såååå fult; vem f-n kom på det?) man surfar till. Något som i sin tur borde styras i lag?

  En sista stilla undran bara; Var tog källkritiken vägen i media?

  /Kulla

 22. Om avlyssningsförslaget går igenom är nästa steg enkelt att förutse: vi kommer att samma typ av lagstiftning som i Storbritannien där man kan få upp till fem års fängelse om man vägrar lämna ut sina kryptonycklar. Det är bara att välja om du har lust att sitta i finkan ett par år för att slippa lämna ut dina pinsamma gamla kärleksbrev.

 23. @Martin G

  Jag säger inte att signalspaning aldrig gett någon verkan. Så är självfallet inte fallet. Problemet inom underrättelseanalysen är den stora fokus på input och den undermåliga fokus på output som finns. Detta är som tydligast av alla underrättelsemisslyckanden de sensate åren. Irak, 9/11 till Yom Kippur och Pearl Harbor. En begränsad och övervakad underrättelsetjänst är effektivare än en fri och bara delvis övervakad sådan. Det är min klara uppfattning. Underrättelsetjänsten måste konkurrensutsättas för att bli effektiv. Jag frågande för ett tag sedan en Deskchef på MUST om statschefen kunde få ta del av underrättelsetjänstens källor om denne vill det. Svaret var nej. När det är utgångpunkten får vi underrättelsefiaskon som Irak. Underrättelsetjänsten måste övervakas och ifrågasättas. Vår vårt och eras eget bästa.

  Visst man vet lite om hur duktiga de är idag. Men jag tycker faktiskt att dom får klargöra det om de nu skall avskaffa den personliga integriteten. Jag köper inte att deras egen hävd att så är fallet skulle räcka. Speciellt inte när underrättelselitteraturen är så tveksam beträffande signalspaning på asymmetriska hot. Jag tror att vi skulle få veta det om signalspaningen var effektiv och verkligen gav resultat, så som det slås på trummorna var gång minsta lilla terroristförsök sker. Om inte ens SÄPO anser att medel helgar mål måste vi verkligen ställa oss skeptiska till denna FRA lag.

  Jag tror att svensk signalspaning är rädda att förlora den särställning de haft inom u.a. världen de senaste 60 åren. Sverige har länge varit nettoexportörer av underrättelser vilket betytt att vi fått ta del av amerikanarnas analyser. Man är rädd att tappa detta eftersom vår ryssspaning inte är lika mycket värd idag. Underrättelsetjänst är byteshandel och sverige får allt mindre att byta till sig. Vilket gör detta förslaget än mer skrämmande….

  Beträffande övervakningen av FRA så gör FUN detta idag också. Men omfattningen är löjeväckande i min mening. Det är kritiskt att detta förbättras innan FRA ges möjlighet till spaning i kabel.

  Riv upp lagen. Jag vill att det skall finnas möjlighet till oberoende och omfattande kontroller av FRA innan en sådan lag tas. Det finns det inte idag. Vilket betyder att FUN bara får tillgång till det som kommer fram. Dom kommer bara kunna granska regler och formalia. Inte vad som faktiskt gjort, och i ett land som sett IB räcker inte det.

  så – riv upp skiten!!

  @ KullaGulla

  Jag vet faktiskt inte vad som är skillnaden. Nej, FRA kommer inte att spara all data. Men dom kommer dock att övervaka allt i realtid och sortera ut det som intresserar dom. Vad är den egentliga skillnaden ur ett integritetsperspektiv?

  Sedan skall de bara titta på utrikestrafik. Okey. Det är alltså OK att de kränker integriteten av andra länders medborgare. Och om de länderna gör samma sak. Och underrättelsetjänsterna sidan tyder data med varandra. Vad händer då? Fundera på det…
  När ledande IT experter inte anser att det är möjligt att sortera bort inrikes från utrikes trafik. Då blir jag mörkrädd när FRA hävdar att det är lätt som en plätt.

  Nä skall denna lag genomföras så skall 15 gubbar på Datainspektionen tillsammans med FUN få fullständig, oberoende och total insyn i arbetet. Allt annat är som Justitiedept. skriver:

  “Förslaget […] innebär ett integritetsintrång som saknar motstycke i ett internationellt perspektiv. […] Det är helt främmande för vårt statsskick att ge regeringen eller Regeringskansliet befogenheter att i politisk ordning fatta de avgörande besluten om avlyssning av telekommunikationer.”

 24. Om de potentiella terroristerna går över till vanlig post då, skall man börja öppna och läsa vanliga brev också då?

 25. @Jonas:

  Orkar du utveckla ?

  Jag förutsätter att vi pratar om att förutsättningslöst skrynkla upp ett slumpvis uppfångat meddelande (utan t.ex. möjligheten att på något sätt manipulera ändpunkterna för kommunikationen).

  @Jinge:

  Jag trodde du var en såndär inbiten pingvinfantast ? Vista … jaha, jasså.

 26. – Med all respekt för era excellenta datorkunskaper bland alla ettor och nullor måste jag dock komma med lite malört i bägret…

  – Jag känner på mig att desto mer ni teoretiserar allting spelar ni hela utslaget i händerna på de som vill ha denna befolkningskontroll…

  – Politikerna är oftast helt vanliga människor och fattar inte ett dyft om vad ni pratar om, de flesta hittar väl knappt on/off knappen på datorn…

  – Vad jag ser är att svartskjortorna igen har börjat marchera. Dessa ska inte förväxlas med sk nynazister som enbart är förvirrade människor som inte har en susning om någonting alls, annat än att de känner sig utanför någonting som ingen vet vad det är…

  – Om svartskjortarna kallar sig för moderater, socialdemokrater, kristdemokrater, miljöpartister eller vad ni vill, spelar ingen som helst roll. Om de har en tjusig blomma, hakkors, hammare och skära runt skjortärmen har ingen betydelse heller…

  – De marcherar och de marcherar tillsammans för att gemensamt med Mussolini, Hitler, Stalin och andra historiska despoters tankar och ideer, förvilla befolkningen att tro att brevhemligheten bevaras bäst när staten får bestämma vad som får skrivas, talas och tänkas…

  – Det enkla är att teknokraterna förstås vill ha det smidigast möjligt att utföra sitt arbete med att kontrollera befolkningen…

  – De lurar politikerna att det blir bäst så, men den som kan genomskåda dem förstår att de har läst på de gamla diktaturernas eminenta förmåga att skrämma befolkningen att tiga…

  – Stasispionerna som förrut var ett sätt att för en granne underkuva och skrämma en annan granne kommer bli statsauktoriserade och ingen kan göra ett dugg åt det om förslaget kommer gå igenom…

  – Märkligt nog har inte journalisterna gått ut i samlad trupp och försökt hindra detta. De är ju trots allt en statsmakt som ifall de vill, kan utföra mirakel. Begrunda ska de kanske att det för enbart ca 60 år sedan fanns dödsstraff för att skriva eller inneha illegala tidningar i de flesta europeiska länderna…

  – Teknokraterna kommer aldrig nöja sig med det som ska röstas igenom nu, utan de kommer få ännu mer blodad tand och koncentrationslägren lurar runt hörnet…

  – Framtidens barnaskaror växar upp med att det inte finns någon brevhemlighet och kommer finna det helt naturligt…

  – Skolssystemet kommer redan på dagis kontrollera att barnen tänkar på så sätt som ämbetsmannaväldet vill…

  – Utopi säger någon kanske, men redan för ett par år sedan var det som ni diskuterar nu utopi och skrattretande dumheter…

  – Ingen ska eller kan ens försöka inbilla mig att inte statsapparaten tar tillvara de russin som de gamla diktaturerna lämnade efter sig och fortfarande lämnar efter sig…

  – Terrorister vill väl ingen annan än mycket sjuka människor ha, men att Guantanamo Bay numera har blivit mer eller mindre rumsrent i de alla tre statsmakterna kan ge oss en fingervisning vart någonstans denna lag leder när den blir röstat igenom, vilket jag utgår ifrån att den gör…

  – I sjunde sist är det tyvärr inte politikerna som styr utan lobbyisterna som med deras ordmattor kvävar den folkvalde som trodde sig kunna gå till val för att kunna skapa något som hon trodde på…

  – Tja, mina on/off knappar och ettor/nullor har jag varit fastklistrad till sedan 1978…

  – Och min tro för det fria ordet är orubbligt och jag ställar gärna upp framför en påle med en vit lapp fastklistrad på bröstkorgen så att exekutionsplutonen inte missar allför jävligt, enbart för att jag inte ska behöva skämmas för mina tankar…

  Tack för kaffet skrivar
  Contrastus

 27. Contrastus, du skrämmer skjortan av oss räddhågade och i det närmast ignoranta med beskrivningar om vad som vi innerst inne ändå vet och klart kan se håller på att hända, ett på något längre sikt globalt och fascistiskt maktövertagande.
  Ulvar förklädda till får rör sig i kulisserna.

 28. Vem har rent mjöl i påsen?
  Att man med denna lag skulle få fast organiserade terrorister är det väl ingen med ens mediokra datorkunskaper som tror på…
  Frågan är väl egentligen varför medelsvensson ska kontrolleras in i minsta detalj?
  Svaret ligger nog i händerna på stora multinationella film/musik/mjukvaru bolag m.fl. som känner sig lurade på sina vinster och som har politikerna i sina händer! Dessa företag har väl sällan eller aldrig visat sig intresserade av att demokrati ska vidmakthållas? Det som kommer att styra är plånboken och den/de som har mest pengar kommer att kunna styra världen. Ingen nyhet iofs när vi redan nu ser hur politikerna går i storföretagens ledband mer än de respekterar folket som valt dem!

 29. Jonas #11: PGP använder bl a 3DES-kryptering som är en trefaldigt utförd DES-krypetring. Så nog finns det algoritmer som fungerar på det sättet.

 30. Contrastus! Den bästa kommentaren hittills!

  Sara G, tänk Blackwater! Det är bara en tidsfråga innan sådana arméer tar över.

 31. Ja, Rawia jag kan gott se sceneriet framför mig…
  Efter att vid ett flertal tillfällen besökt Rumäninen på 1970-talet, eftersom jag då hade vänner där, så vet jag hur ett ständigt avlyssnat folk mår, hur kringskuren tillvaron blev och hur angiveriet blomstrade.
  Jag trodde aldrig att Sverige, framtidslandet, ens skulle försöka nudda vid tanken på att omforma sig till en polisstat. Nu är vi snart där på grund av ett kanske fejkat attentat 9/11…

 32. Hej!

  Letade efter vilka förordningar som gäller för FRA nu och fann att man från 1/1 2008 fått en ny förordning där, vad jag kan se, den enda ändringen är denna:

  ”Undantag från myndighetsförordningen

  12 § Försvarets radioanstalt ska inte tillämpa 29 § myndighetsförordningen (2007:515) om ärendeförteckning.”

  Varför ska FRA inte följa myndighetsfördnignen om ärendeförteckningen? Varför slapp man inte det förut?

  Källor:

  Förordningen från 1994 +, http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19940714.htm,

  ändringar i förordningen fram t o m 2004: http://www.notisum.se/rnp/sls/fakta/a9940714.htm

  Nya fördningen som trädde i kraft 1/1 2008 och som ersatte den gamla
  Förordning 2007:937
  http://62.95.69.3/SFSDOC/07/070937.PDF

  Vänliga hälsningar

 33. Ett annat kul sätt att störa FRA’s värksamhet (OBS medveten felstavning) är att anmäla deras mailadress till alla nyhetsbrev man hittar på nätet. (gärna från porrsajter o dyl)
  Då får dom enorma mängder massutskick.
  Även de riksdagsmän och kvinnor som röstade ja till FRA-lagen borde råka ut för samma behandling…