Har Reinfeldts ”Toppmötet” stöd i SvT:s regler?

Med Maj Wechselmanns tillåtelse publicerar jag denna artikel som publicerades i Dala-Demokraten igår. Maj Wechselmann i Dala-Demokraten 3/1Den hade närmare 1400 delningar igår kväll. Den fokuserar dels på SvT:s uppgifter och dels konkret på Fog Rasmussens insatser. Den kompletterar därmed de tidigare 5 artiklarna i denna fråga här, med viktiga bidrag.
Artikeln.
Fredrik Reinfeldt forsätter i SVT-serien ”Toppmötet” sin turné hos politiker som misstänks och stämplas som medskyldiga till agressionskrig och krigsbrott (numera anställda av storbanker som han själv). Är det här ett program som har något som helst stöd i reglerna för SVT? Dokumentärfilmaren Maj Wechselmann fortsätter rikta hård kritik mot SVT.
I SVT:s sändningstillstånd anges att ”sändningsrätten ska utövas opartiskt och sakligt samt med beaktande av att en vidsträckt yttrandefrihet och informationsfrihet ska råda i televisionen…Kravet på saklighet består av tre delar: Uppgifterna ska vara sanna, faktakontrollen är avgörande. Uppgifterna ska vara relevanta för det valda ämnet och inte ofullständiga”
reinfeldt-toppmotet-maj-dd-170103
I det timslånga programmet med före detta utrikesministern Condoleezza Rice i förra veckan, en av de tre huvudarkitekterna bakom Irakkriget, ställde Reinfeldt inte en enda kritisk fråga.
Fredrik Reinfeldts möte med Anders Fogh Rasmussen, generalsekreterare för NATO från 2009 till 2014, visasdes i går i SVT1. Varför ansågs denne danska politiker som lämpat för det högsta ämbetet i Nato?
2015 kom DNs danska motsvarighet, Politiken, med ett sensationellt avslöjande (2015-07-02) som kastar ett bjärt ljus på Fogh Rasmussen: Politiken hade fått tag på ett hemligt mötesreferat från statministerns departement:

I sin roll som dansk statsminister gav Fogh Rasmussen ett år före Irakkriget, (mars 2002) sitt oförbehållna stöd till detta krig i hemligt samtal med USAs viceförsvarsminister, Paul Wolfowitz.


Danska professorn i internationell rätt, Jens Elo Rytter, påpekar att Fogh Rasmussen inte alls hade mandat från danska parlamentet till att göra så i 2002.
Men det här är knappast det enda intressanta. I danska TVs (DRs) dokumentär ”det hemliga kriget” vittnade danska officerare om att de utlämnat afghanska fångar till tortyr i amerikanska fängelser i Afghanistan, utlämningarna skedde enligt avtal mellan Fogh Rasmussen och USA. Dokumentären fick danska medier upp på tå och danska oppositionspolitiker försökte att få stopp på detta. (Danska socialdemokratins utrikestalesman (Mogens Lykketoft) sade:

Om vi lämnar fångar över till annan makt som inte kan eller vill agera i överensstämmelse med Genevekonventionerna, då är det i realiteten VI (danska) som överträder konventionerna. Denna vädjan nonchalerades av Fogh Rasmussen.

Under slutskedet av kriget i Libyen, augusti 2011 gav Fogh Rasmussen NATO order om att bomba Tripoli.

Dåvarande libyska riksåklagare Mohamed Zekri Mahjubi åtalade Fogh Rasmussen som krigsförbrytare för bombangrepp “som dödat 1.108 civila och sårat 4.537 andra civila i huvudstaden” . Bombangreppet på Tripoli var ett av flera hundra.
Numera är Fogh Rasmussen anställd på banken Goldman Sachs, som fick böta fem miljarder dollars till amerikanska staten för sin oanständiga roll under bankkrisen 2008. Reinfeldt har deltidsjobb på en annan amerikansk storbank, Bank of America Merril Lynch, även den en storbank solkat av bankkrisen 2008. Den stora engelska morgontidningen The Guardian skrev ( 2008-09-15) ”Bank of America, har i likhet med de flesta banker i USA och Europa anklagats för att sticka huvudet i sanden, samtidigt som dess förluster steg dag för dag.”

Hur i hela fridens namn har SVT kommit på idén att låta bankmannen Fredrik Reinfeldt intervjua just bankmannen Anders Fogh Rasmussen?

Andra artiklar om ”Toppmötet”.
SvT låter Reinfeldt rentvätta en annan misstänkt krigsförbrytare 3/1
Maj Wechselmann: Stoppa Fredrik Reinfeldts krigsmys i SvT i kväll 2/1
Hur försvarar SvT ”Toppmötet””? 1/1
”Toppmötet. Fredrik Rice intervjuare krigshetsaren Condloeezza Rice 30/12
SvT:s/Reinfeldts Toppmötet i kväll legitimering av krigsförbrytare. Debatt med SvT 29/12

i Andra om: , , ,, , , , , ,, , , , , , , FN-stadgan

  6 comments for “Har Reinfeldts ”Toppmötet” stöd i SvT:s regler?

  1. Mann
    4 januari, 2017 at 10:56

    Svt har en förmåga att skriva fake-news. Tex visar nu att man ljög om ryska hackningen.

    Vermont utility hacknot linked to Russia
    http://www.pressherald.com/2017/01/02/vermont-utility-hack-not-linked-to-russia/

Comments are closed.